STUDIMI/ Rritja e rrezikut të sëmundjeve të tretjes pas infektimit me Covid-19 …

8 min read

Nga Ellen Wan

Ndërsa rastet e COVID-19 vazhdojnë të rriten, një numër në rritje i njerëzve po përjetojnë sëmundje të tretjes. Hulumtimet e fundit kanë zbuluar se infeksioni COVID-19 po rrit rrezikun e sëmundjeve të tretjes, një rritje kjo e dukshme edhe në rastet e lehta.

Një studim grupor retrospektiv në shkallë të gjerë i botuar në revistën BMC Medicine më 10 janar 2024, tregoi se individët e infektuar më parë me COVID-19 kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar sëmundjen e tretjes.

Studiuesit përfshinë të dhënat e 840,000 njerëz nga baza e të dhënave Biobank në MB, duke i kategorizuar ato në grupe, si psh ata që ishin infektuar me COVID-19. Po i njëjti grup kontrolli pa infeksionet gjatë së njëjtës periudhë dhe gruoi tjetër kontrolli para pandemisë duke përdorur të dhëna nga viti 2017. deri në vitin 2019.

Rezultatet zbuluan se njerëzit që ishin infektuar më parë me COVID-19 po përballeshin me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të tretjes në krahasim me ata që nuk ishin diagnostikuar me COVID-19 gjatë së njëjtës periudhë. Kjo përfshinte një rritje prej 38 përqind në rrezikun e mosfunksionimit gastrointestinal, një rritje kjo prej 23 përqind ku rreziku i sëmundjes së ulçerës peptike, kishte një rritje prej 41 përqind ndaj rrezikut te sëmundjes së refluksit gastroezofageal (GERD), një rritje kjo prej 21 përqind dhe rrezikut te sëmundjes së fshikëzës së tëmthit. , një rritje edhe kjo prej 35 për qind ndaj rrezikut te sëmundjeve të rënda të mëlçisë, një rritje kjo me 27 për qind si dhe sëmundjet joalkoolike të mëlçisë me një rritje me 36 për qind të rrezikut te sëmundjes së pankreasit.

Për më tepër, rreziku i GERD shfaqi një rritje graduale me ashpërsinë e simptomave të COVID-19. Edhe një vit pas infektimit, rreziqet e GERD dhe mosfunksionimit gastrointestinal vazhduan të rriteshin, me rritje përkatësisht 64 për qind dhe 35 për qind.

Studiuesit kryen gjithashtu edhe një analizë të grupit të rrezikuar nga sëmundjet e tretjes midis individëve me një infeksion të vetëm dhe atyre me një riinfeksion të COVID-19. Rezultatet zbuluan se, krahasuar me popullatën jo të infektuar, grupi me riinfeksione kishte rreth 440 për qind rritje të rrezikut të sëmundjeve të pankreasit, ndërsa grupi me një infeksion të vetëm përballej me një rrezik në rritje prej 44 për qind.

Edhe ata që kishin raste të lehta janë në rrezik

Studimi theksoi se infeksionet e lehta përbëjnë mbi 95 për qind të rasteve me COVID-19. Ndërsa individët me simptoma të lehta përballen me një rrezik më të ulët të sëmundjeve të tretjes sesa ata me simptoma të rënda, numri i madh i individëve të infektuar do të thotë se edhe një rritje e lehtë në shkallën e incidencës së sëmundjeve të tretjes mund të çojë në një rritje të konsiderueshme në rastet e përgjithshme. Kjo nënvizon rëndësinë e gatishmërisë në sistemin e kujdesit shëndetësor për të përballuar rritjen e mundshme të rasteve. Mekanizmat që qëndrojnë në themel të lidhjes midis infeksionit COVID-19 dhe sëmundjeve të tretjes nuk janë kuptuar plotësisht. Megjithatë, studimi propozoi disa mundësi, njëra prej të cilave është se virusi mund të transmetohet përmes rrugës fekalo-orale, duke çuar në infeksione të traktit tretës. Pas fazës akute, kjo shpesh çon në zhvillimin e sindromës së zorrës së irrituar (IBS), duke rezultuar në çrregullime funksionale gastrointestinale afatgjatë.

Për më tepër, ndërveprimi ndërmjet proteinës spike të virusit COVID-19 dhe receptorëve të enzimës konvertuese të angiotenzinës 2 (ACE2) në traktin tretës mund të shoqërohet gjithashtu me përparimin e sëmundjeve të tretjes në pacientët me COVID-19. ACE2 luan një rol vendimtar në procesin e infeksionit viral dhe epiteli i traktit tretës ka një përqendrim më të lartë të ACE2 se ai në mushkëri, duke e bërë atë më të ndjeshëm ndaj infeksionit COVID-19. ACE2 është gjithashtu i pranishëm në traktin biliar dhe pankreas, gjë që mund të kontribuojë në rritjen e gjasave të sëmundjeve të fshikëzës së tëmthit dhe pankreasit pas infeksionit COVID-19.

Një tjetër studim i fundit, i bazuar në një grup prej mbi 11.4 milionë individësh nga Baza e të Dhënave Kombëtare të Kujdesit Shëndetësor të Departamentit të Çështjeve të Veteranëve të SHBA-së, zbuloi se pacientët e shtruar në spital për shkak të COVID-19 përballen me një rrezik në rritje të sëmundjeve gastrointestinale. Veçanërisht, rreziku ishte më i lartë në krahasim me pacientët e shtruar në spital për gripin sezonal.

Studimi u botua në Nature Communications në mars 2023.

Studimi tregoi se individët, një muaj pasi u infektuan me COVID-19, përjetuan një rrezik të shtuar të GERD me 35 për qind, ulçera peptike me 62 për qind, pankreatiti akut me 46 për qind, dispepsi funksionale me 36 për qind, gastrit akut me 47 për qind. , IBS me 54 për qind dhe kolengiti (inflamacion i kanalit biliar) me 102 për qind.

Për sa i përket simptomave specifike gastrointestinale, kishte një rritje prej 60 për qind të rrezikut të kapsllëkut, një rritje prej 44 për qind të rrezikut të dhimbjes së barkut, një rritje prej 58 për qind të rrezikut të diarresë, një rritje prej 52 për qind të rrezikut të të vjellave dhe një rritje prej 46 për qind të rrezikut për fryrje.

Zbutja e COVID të gjatë me Formulën e Mikrobiomës së Zorrëve

Për të lehtësuar pasojat e sistemit tretës të shkaktuara nga COVID-19, studiuesit e përfshirë në një studim të ri zhvilluan një formulë të mikrobiomës së zorrëve. Duke trajtuar pabarazitë në mikrobiomën e zorrëve, kjo formulë zbut në mënyrë efektive simptomat e vazhdueshme në sisteme dhe organe të ndryshme të pacientëve me COVID-19. Prova klinike u botua në The Lancet Infectious Diseases në dhjetor 2023.

Ekipi hulumtues zbuloi se pacientët me COVID-19 të gjatë shfaqin një çekuilibër shumë të dallueshëm në mikrobiomën e tyre të zorrëve, i cili ka të ngjarë të jetë një faktor kryesor që kontribuon në efektet e vazhdueshme të COVID-19.

Katërqind e gjashtëdhjetë e tre pacientë me COVID-19 të gjatë u ndanë rastësisht në dy grupe: Njëri grup mori një formulë probiotike, SIM01, dhe tjetri mori vitaminën C si placebo për gjashtë muaj.

Formula probiotike është një pluhur i liofilizuar i mikro-kapsuluar që përmban tre lloje bakteresh të dobishme: Bifidobacterium adolescentis, Bifidobacterium bifidum dhe Bifidobacterium longum. Ai gjithashtu përfshin prebiotikë që nxisin rritjen e probiotikëve, si galakto-oligosakaridet, ksilo-oligosakaridet dhe dekstrina rezistente.

Rezultatet treguan një përmirësim të konsiderueshëm të simptomave të COVID-it të gjatë në mesin e pacientëve në grupin e formulës probiotike, duke përfshirë lodhjen, humbjen e kujtesës, vështirësinë në përqendrim, shqetësimin gastrointestinal dhe gjendjen e përgjithshme të keqe. Për më tepër, krahasuar me grupin placebo, grupi i formulës probiotike tregoi një përmirësim më të madh në simptoma të tilla si dhimbje kyçesh, pamundësi për të ushtruar, gulçim, pagjumësi, dhimbje muskujsh, kollë, humbje flokësh, dhimbje gjoksi dhe shqetësim humori, megjithëse jo. veçanërisht domethënëse.

Përveç vlerësimeve klinike të simptomave, ekipi hulumtues analizoi mikrobiomën e zorrëve pas gjashtë muajve të marrjes së probiotikëve. Ata zbuluan se, krahasuar me gjendjen para ndërhyrjes dhe grupin placebo, grupi i formulës probiotike tregoi një rritje të konsiderueshme në bollëkun dhe diversitetin e baktereve të dobishme të zorrëve, së bashku me një reduktim të baktereve të dëmshme. Kjo nxjerr në pah efektivitetin e formulës probiotike në rregullimin e mikrobiomës së zorrëve.

SHENIM: Dr Francis K.L. Chan, eshtë autori shume studimeve si dhe dekan e mjekësisë dhe drejtor i Qendrës për Kërkimin e Mikrobiotave të Zorrëve në Universitetin Kinez të Hong Kongut, Ai thekson se mbajtja e një mikrobiome të ekuilibruar të zorrëve është thelbësore në parandalimin e sëmundjeve infektive ndaj pasojave të lidhura me to. Ai i kërkoi publikut të njohë rëndësinë e shëndetit të mikrobiomës së zorrëve si një mjet për të reduktuar rrezikun e infeksioneve dhe shfaqjen e simptomave pas infektimit.

Ndajeni këtë artikull tek miqtë tuaj:

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble: https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm” /PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours