DAVOS/ “Matrapazët e botës” u takuan përsëri – Ja, çfarë po planifikojnë ata për ne…

5 min read

Edicioni i pesëdhjetë e katërt i Forumit Ekonomik Botëror filloi në Davos, e shpikur nga kontroversi Klaus Schwab, ithtar i transhumanizmit dhe revolucionit të katërt industrial, ky takim tashmë i njohur bashkon elitat financiare globale.

Temat e mbuluara na japin një ide se cilat janë “emergjencat” e tyre.

Mes iluzioneve të kontrollit dhe obsesioneve të gjelbra. “Rindërtimi i besimit” është mantra e zotërve të botës. Pjesëmarrësit përfshijnë Emmanuel Macron, Kryeministrin spanjoll Pedro Sanchez, Ursula Von der Leyen, Sekretarin e Shtetit të SHBA Blinken, Kryeministrin kinez Li Qiang. Nuk mund të mungonte presidenti kontrovers argjentinas Milei, kurse për Italinë merr pjesë ministri i Ekonomisë Giorgetti.

Në një botë të shkatërruar nga konfliktet, tensionet dhe varfëria, e cila po shënon disbalancën më të rëndë ndonjëherë në shpërndarjen e pasurisë, emergjenca e parë e të fuqishmëve duket se është i ashtuquajturi “fake news” natyrisht, i obsesioneve të gjelbra.

Në Davos, elita botërore identifikoi katër pika kryesore të diskutimit. Tema e parë është “arritja e sigurisë dhe bashkëpunimit në një botë të thyer”. Ne flasim për Ukrainën, konfliktin izraelito-palestinez dhe tensionet në Lindjen e Mesme dhe Detin e Kuq. E cila për liderët globalë “minon tregtinë ndërkombëtare”. Dhe bashkë me të rritja ekonomike dhe përpjekjet për të zbutur krizën klimatike. Emergjenca humanitare del në plan të dytë. Tema kryesore është se paqëndrueshmëria ekonomike minon rendin kapitalist liberal perëndimor. Nuk është rastësi që sistemi në të cilin zhytet rrethi ekonomik dhe financiar i WEF.

Pika e dytë kyçe e takimit është krijimi i “Një strategji afatgjatë për klimën, natyrën dhe energjinë”. Me mantrën e zakonshme të arritjes së qëllimit të një bote me zero karbon. E cila vjen nga një grup njerëzish që u paraqitën në takimin në Zvicër me avionë privatë dhe SUV të zhurmshëm, e bën të gjithën pak më pak të besueshme. Dyshimi është se po flasim, më tepër se për klimën, për rikonvertim të sistemit energjetik për arsye financiare dhe politike.

Janë dy çështje të tjera në diskutim. “Krijimi i vendeve të punës të lidhura me dixhitalin” dhe zhvillimi i AI si një “motor i ekonomisë dhe shoqërive”. Me përjashtim të faktit se, sipas parashikimeve, ardhja e inteligjencës artificiale të avancuar do të bëjë që shumë punë të zhduken. Disa studime flasin për qindra miliona, ndoshta një miliard. Shumica e të cilave janë të vështira, ose pothuajse të pamundura për t’u zëvendësuar.

Në fund të fundit, edhe ata, të vetëshpallurit zotër të botës, e shkruajnë: “40% e punësimit në nivel global është e ekspozuar ndaj inteligjencës artificiale. Punëtorët dhe gratë me arsim universitar janë më të ekspozuara. Por ata gjithashtu kanë mundësinë të përfitojnë prej saj”. Më pas thuhet se “rritja e fortë e produktivitetit mund të stimulojë rritjen dhe pagat”. Me pak fjalë, jemi si zakonisht: për elitën neoliberale nuk është kërkesa ajo që drejton tregun, por oferta. Sikur të prodhohet më shumë në një botë që tashmë prodhon shumë, pa një rritje të konsumit, mund të rifillojë tregtinë.

Nëse gjysma e njerëzimit mbetet pa punë, kush do të blejë mallrat e tepërta? Këtë nuk e thonë në Davos. Dhe as që flasin për përqendrimin e frikshëm të pasurisë në shumë pak duar, ndërkohë që vitin e fundit 800 milionë punëtorë kanë humbur rrogën e një muaji të “ngrënë” nga inflacioni.

Pastaj, ata harrojnë se rritja e produktivitetit do të çonte në shfrytëzim më të madh të burimeve natyrore. Me pak fjalë, politikat e klimës dhe të gjelbër funksionojnë me ndërprerje. Le të themi kur i përshtatet atij. Përkundrazi, duke folur për problemet që lidhen me AI, elitat konfirmojnë obsesionin e tyre. Ai i të ashtuquajturit “Fake news”, i cili është shumë i njohur në fjalimet e Davosit. Do të ishte faji i lajmeve të rreme (dhe jo vetëm) nëse njerëzit do të kishin humbur besimin në burimet zyrtare të informacionit. Jo i monopolit dhe përqendrimit të pushtetit.

Jo kontrolli sistematik i gazetave, televizive dhe dixhitale, të standardizuara gjithnjë e më shumë në një gjuhë të vetme, identike. Për të rivendosur një “dialog të hapur dhe konstruktiv” midis drejtuesve të qeverisë, bizneseve dhe shoqërisë civile, lajmet e rreme duhet të eliminohen. Çfarë janë ata, kush duhet t’i identifikojë dhe me çfarë kriteresh nuk dihet. Por ne kemi një dyshim.

Ndajeni këtë artikull tek miqtë tuaj:

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble: https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm” /PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours