Shkalla e lartë e vdekjeve tek të porsalindurit që kanë marrë një vaksinë të re kundër virusit sincicial respirator (RSV)

19 min read

Studiuesit francezë identifikuan sinjale të mundshme sigurie tek foshnjat që përkon me lançimin e Beyfortus, një trajtim antitrupash monoklonal i miratuar së fundmi për virusin sincicial të frymëmarrjes (RSV) tek të porsalindurit.

Beyfortus u zhvillua së bashku nga AstraZeneca dhe Sanofi.

Ilaçet ofrohen si një “goditje e vetme për foshnjat e lindura pak para ose gjatë sezonit RSV dhe për ata që janë më pak se 8 muaj para fillimit të sezonit”, dhe për disa bebe me rrezik të lartë të moshës 8 deri në 19 muaj. .

Sipas shkencëtarit francez Hélène Banoun, Ph.D, të dhënat tregojnë “një rritje prej 50% të vdekjes së bebeve midis moshës 2 dhe 6 ditë në krahasim me atë që do të pritej”, duke përmendur se “referenca merret duke ndarë numrin e vdekjet sa numri i përgjithshëm i lindjeve. në vitin 2018 dhe 2019; Rezultati është 0,69 vdekje midis 2 dhe 6 ditësh për 1000 lindje.”

Zbulimi vjen pasi autoritetet e shëndetit publik rritin paralajmërimet për përhapjen e viruseve të frymëmarrjes dhe rrisin promovimin e ilaçit.

Banoun, Ph.D. dhe statistika franceze Christine Mackoi, shpjegoi se të dhënat nga Instituti Kombëtar Francez i Statistikave dhe Studimeve Ekonomike (INSEE) tregojnë një shkallë të lartë të vdekjeve të bebeve midis 2 dhe 6 ditëve të vjetra në Francë gjatë shtatorit dhe tetorit 2023.

INSEE është autoriteti që mbledh të dhëna zyrtare për lindjet dhe vdekjet në Francë.

Kjo rritje, thanë studiuesit, përkon me prezantimin e Beyfortus në spitalet franceze, e cila filloi më 15 shtator 2023. Në një intervistë me kardiologun Peter McCullough, MD, MPH, Banoun tha se më shumë se 200,000 janë injektuar bebe të porsalindura në Francë me Beyfortus që nga ajo datë.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomanduan Beyfortus në gusht 2023, ndërsa Agjensia Evropiane e Barnave (EMA) autorizoi ilaçin në Shtator 2022.

Studiuesit francezë dhe ekspertë të tjerë mjekësorë paralajmëruan se nuk janë kryer studime afatgjata me Beyfortus dhe të porsalindurit dhe se administrimi i antitrupave monoklonal në këtë popullatë është i paprecedentë. Ata gjithashtu theksuan të dhënat që tregojnë rrezikun e ulët të RSV për foshnjat.

Dr. Meryl Nass, një interniste, epidemiologe e luftës biologjike dhe anëtare e komitetit këshillimor shkencor të Mbrojtjes së Shëndetit të Fëmijëve (CHD), tha: “T’u japësh ndonjë mjekim të porsalindurve është çmenduri, e lëre më një antitrup monoklonal të injektuar, një formë ilaçi që është nuk administrohet kurrë. për çdo popullsi në përgjithësi, aq më pak për të sapolindurit.”

Sipas Banoun, “qeveria franceze rekomandon që Beyfortus t’u injektohet të porsalindurve përpara se të largohen nga materniteti, duke filluar nga 15 shtatori 2023, megjithëse produkti nuk është testuar në këtë grupmoshë,” tha ai.

Në maj, Nass shkroi se CDC publikoi një dokument mbi vdekjet nga RSV tek foshnjat midis 2009 dhe 2021 që zbuloi se kishte gjithsej vetëm 300 vdekje te fëmijët nën 1 vjeç mbi 12 vjeç, ose 25 mesatarisht në vit.

Sipas McCullough, “midis 22.4 milionë fëmijëve nën 5 vjeç, rreziku vjetor i shtrimit në spital nga RSV është shumë nën 1%.

Teprica e vdekjeve tek të sapolindurit është “alarmante”

Mackoi tha: “Ka vdekje të tepërta në muajt shtator dhe tetor. Vdekjet e tepërta në tetor janë shumë alarmante. “Është shumë shqetësuese që kjo ka ndodhur në dy muaj radhazi”.

Sipas Mackoi, rritja e këtij tejkalimi të vdekjeve përkon me futjen e Beyfortus në Francë.

“Ka një bashkëshoqërim të fortë me injeksionin e Beyfortus që nga 15 shtatori 2023,” tha ai. “Në Francë, foshnjat marrin injeksione Beyfortus përpara se të largohen nga materniteti. Ata largohen nga materniteti tre ose katër ditë pas lindjes së tyre… Ky tejkalim i vdekjeve është anormal.”

Sipas Banoun, të dhënat tregojnë “një rritje prej 50% të vdekjeve të foshnjave midis moshës 2 dhe 6 ditëshe në krahasim me atë që do të pritej”, duke vënë në dukje se “referenca merret duke pjesëtuar numrin e vdekjeve me numrin total të lindjeve. .””. në vitin 2018 dhe 2019; Rezultati është 0,69 vdekje midis 2 dhe 6 ditësh për 1000 lindje.”

Në shtator, shkalla e vdekshmërisë së vëzhguar ishte 0,97 vdekje për 1,000 lindje, dhe në tetor, 1,05 vdekje për 1,000 lindje, tha Banoun. “Është anormale që kjo rritje e ndjeshme ndodh dy muaj rresht. Mund të jetë për shkak të injeksionit Beyfortus që nga 15 shtatori 2023.

“Megjithëse nuk kanë asnjë vlerë shkencore, unë kam marrë dëshmi nga të afërmit dhe përmes internetit nga familjet e foshnjave të shëndetshme që u shtruan në terapi intensive me sindromën e shqetësimit të frymëmarrjes menjëherë pas injektimit”, shtoi Banoun.

Backoi tha se duke përdorur të dhënat zyrtare të INSEE, të cilat ai i përshkroi si “të besueshme [por] të nënvlerësuara”, ai “llogariti për çdo muaj shkallën e foshnjave të lindura në muajin në fjalë dhe të vdekur midis 2 dhe 6 ditëve të jetës” dhe përdori një Shpërndarja Poisson për të identifikuar normat anormale të vdekshmërisë, duke përpiluar gjetjet në faqen e tyre të internetit.

Sipas të dhënave të INSEE, në shtator 2023, në Francë u regjistruan 54 vdekje për 55,489 lindje, pavarësisht se numri mesatar i vdekjeve të pritshme është 38, sipas mesatareve historike.

Deri në tetor 2023, të dhënat treguan 61 vdekje nga 57,940 lindje, edhe pse numri mesatar i vdekjeve të pritshme ishte 40.

Backoi tha se probabiliteti që numri i vdekjeve të shtatorit 2023 të ndodhë është 0.9%, ndërsa probabiliteti për tetor 2023 është edhe më i ulët në 0.1%. Ai gjithashtu vuri në dukje se “nuk ka tejkalim të vdekjeve para 48 orëve pas lindjes”. Të gjitha vdekjet ndodhën tek foshnjat e moshës 2 deri në 6 ditë, dhe pikërisht atëherë administrohen antitrupat.

“Koincidenca e injeksioneve Beyfortus me vdekjet e tepërta të fëmijëve është shqetësuese,” tha Backoi.

Antitrupat monoklonalë mund të përkeqësojnë simptomat në vend që t’i parandalojnë ato

Këto zbulime erdhën pasi Shtëpia e Bardhë njoftoi më 14 dhjetor 2023 se do të vinte në dispozicion 230,000 doza shtesë të Beyfortus muajin e kaluar, përveç 77,000 dozave që u lëshuan në nëntor 2023.

Një studim i botuar në New England Journal of Medicine (NEJM) më 28 dhjetor arriti në përfundimin: “Nirsevimabi (emri gjenerik Beyfortus) mbronte foshnjat nga shtrimi në spital për infeksion të traktit të poshtëm të frymëmarrjes të lidhur me RSV dhe kundër infeksioneve shumë serioze të traktit të poshtëm të frymëmarrjes.” të lidhura me RSV në kushte që përafroheshin me ato reale. skenat botërore.”

Studimi u financua nga AstraZeneca dhe Sanofi.

Sipas Banoun, të dhënat zyrtare nuk tregojnë se Beyfortus është efektiv. Megjithatë, të dhënat tregojnë një prevalencë të lartë të reaksioneve anësore, përfshirë bronkiolitin, edhe pse trajtimi supozohet të mbrojë ata që e marrin atë nga sëmundjet e frymëmarrjes.

“Ngjarjet anësore më të shpeshta të raportuara janë infeksionet e traktit të sipërm respirator, duke përfshirë bronkiolitin”, tha ai.

Banoun shtoi se të dhënat nga Autoriteti Kombëtar Shëndetësor Francez (HAS) nuk “mbështesin një ndikim të mundshëm të Beyfortus në drejtim të reduktimit të kohëzgjatjes së qëndrimit në spital, transferimit në njësitë e kujdesit intensiv dhe vdekshmërisë”.

“Sipas HAS, në provat, rreziku absolut i infeksionit RSV u reduktua me 3.8% në pesë muajt pas injektimit dhe rreziku absolut i shtrimit në spital u reduktua me 1% në 2% gjatë së njëjtës periudhë,” tha ai.

Banoun tha se provat nuk u kryen mbi të sapolindurit, ndërsa qeveria franceze rekomandon injeksionin që në ditët e para të jetës në repartin e maternitetit.

“Sipas EudraVigilance, 41 nga 151 ngjarje të padëshiruara të raportuara kishin të bënin me bronkiolitin ose shqetësimin e frymëmarrjes,” tha Banoun, ndërsa sipas VigiAccess, “u raportuan 104 ngjarje të padëshiruara, duke përfshirë 57 infeksione dhe çrregullime të frymëmarrjes”.

Një studim tjetër, mbi foshnjat e parakohshme dhe të porsalindurit me sëmundje të zemrës ose mushkërive, në të cilin Beyfortus u krahasua me antitrupat monoklonalë të përdorur më parë tek foshnjat me rrezik të lartë, regjistroi gjashtë vdekje, pesë prej tyre nga bronkioliti. Nga gjashtë foshnjat që vdiqën, pesë ishin trajtuar me Beyfortus.

Megjithatë, “këto raste të bronkiolitit nuk i atribuohen trajtimit të studiuesit, i cili është gjithashtu prodhuesi i produkteve,” tha Banoun. E gjithë kjo sugjeron që nirsevimab [emri gjenerik i Beyfortus] mund të lehtësojë dhe përkeqësojë bronkiolitin: këto injeksione jepen gjatë periudhave kur virusi qarkullon.

“Të mos harrojmë se e gjithë kjo fushatë ‘parandalimi’ i bronkiolitit synon të shmangë ngopjen e spitaleve me foshnjat që vuajnë nga sëmundja,” tha Banoun. “Nëse ky produkt nuk redukton ndjeshëm pranimet në spital, çfarë kuptimi ka?”

Sipas NTD, “antitrupat monoklonalë janë kopje të një antitrupi që kërkon material të huaj për t’i shkatërruar ato”, por trajtimet mbartin një “rrezik që trupi të shkaktojë një reagim të fortë ndaj antitrupave”.

Komplikimet mund të jenë serioze dhe mund të përfshijnë “anafilaksi akute ose reaksione alergjike masive kërcënuese për jetën dhe sindromën e çlirimit të citokinës që mund të çojë në dëmtim të organeve”. Ky fenomen, i njohur si zgjerimi i varur nga antitrupat (ADE), mund të lidhet me zhvillimin e bronkiolitit dhe ngjarjeve të tjera negative tek foshnjat që kanë marrë Beyfortus.

Në intervistën e tij me Banoun, McCullough tha: “Përmirësimet e varura nga antitrupat kanë qenë gjithmonë diçka që na ka shqetësuar, sepse nëse antitrupat lidhen me virusin, por jo shumë fort, kjo do të thotë se ata nuk e neutralizojnë atë. Dhe më pas, [një] fragment i antitrupit monoklonal i afrohet realisht receptorëve qelizor. Në një farë kuptimi, antitrupat mund të fusin virusin në qelizë.”

McCullough tha: “Antrupat do të ndikojnë pa ndryshim në zhvillimin e imunitetit natyror me ekspozime të përsëritura ndaj RSV gjatë fëmijërisë. Llojet rezistente ndaj Beyfortus mund të priten me përdorim pa kriter.”

Banoun citoi një studim në të cilin “dy nga 25 subjektet në grupin e nirsevimab me RSV… kishin një izolat RSV që përmban zëvendësime të lidhura me rezistencën ndaj nirsevimab”, ndërsa “asnjë subjekt në grupin placebo nuk kishte një izolat RSV që përmban zëvendësime të lidhura me rezistencën ndaj nirsevimab”. .”

Banoun iu referua gjithashtu një raporti të EMA të shtatorit 2022, i cili zbuloi se gjatë provave të dështuara të vaksinës RSV në të kaluarën, fëmijët vdiqën nga bronkioliti i rëndë në grupet e vaksinuara, por asnjë nga grupet e kontrollit nuk vdiq.

“Kjo ADE është për shkak të efektit të dëmshëm të antitrupave që, në vend që të neutralizojnë virusin, lehtësojnë hyrjen e tij në qelizë përmes receptorit të fragmentit Fc të imunoglobulinave. Dhe është pikërisht ky rajon Fc i nirsevimab… që industria e ka parë të arsyeshme të modifikojë, “tha Banoun.

“Prodhuesit kërkojnë efektet e dobishme të këtij fenomeni dhe janë të kujdesshëm ndaj efekteve të dëmshme, kjo është arsyeja pse ata kanë hetuar rrezikun e ADE me Beyfortus në modelet e kafshëve,” shtoi Banoun. “Ata pretendojnë se nuk e kanë zbuluar atë, por EMA thekson, e palëkundur, se asnjë vlerësim histopatologjik i minjve nuk është kryer pas trajtimit dhe infeksionit RSV: ky është i vetmi shënues i njohur i ADE.”

Në Substack e tij, McCullough shkroi se ky efekt mund të shkaktohet nga virionet e RSV të aerosolizuar të pranishëm në spitale.

“Kjo do të thotë që meqenëse virionet RSV të aerosolizuara të ambientit janë të pranishme në spitale, klinika dhe shtëpi, antitrupi monoklonal mund të dështojë dhe të lejojë virionin e thithur të hyjë në rreshtimin e epitelit bronkial dhe të shkaktojë bronkiolit më keq se foshnja me zhvillimin e tij natyror. imuniteti”, ka shkruar ai.

Beyfortus u jepet të porsalindurve pavarësisht se është testuar tek foshnjat më të rritura

Gjatë provës klinike përpara miratimit të Beyfortus nga CDC dhe Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA), u regjistruan një total prej 12 vdekjesh foshnjore. Megjithatë, FDA deklaroi se vdekjet ishin “të palidhura” me antitrupat.

CNBC raportoi në qershor se nga 12 foshnjat, “Katër vdiqën nga sëmundjet e zemrës, dy vdiqën nga gastroenteriti, dy vdiqën nga shkaqe të panjohura, por ishin raste të mundshme të sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave, një vdiq nga një tumor, një vdiq nga COVID, “një. vdiq nga një frakturë e kafkës dhe tjetra vdiq nga pneumonia.”

“Kontrolluesit e fakteve” iu përgjigjën shpejt çdo historie që tregonte se vdekjet e foshnjave kishin lidhje me Beyfortus, me faktcheck.org që shkruante në gusht 2023: “Nuk ka asnjë provë që vaksinat Beyfortus të kenë vrarë ndonjë foshnjë, në kundërshtim me deklaratat në rrjetet sociale”.

Por sipas Banoun, “Sipas HAS dhe EMA, 11 vdekje u raportuan në grupet e nirsevimab, një vdekje në grupin pavilizumab (ilaç ekuivalent i vjetër) dhe tre vdekje në grupet placebo. “FDA numëroi 12 vdekje në të gjitha grupet e trajtuara kundrejt tre në grupet placebo, duke mos përfshirë atë që ndodhi pas periudhës së ndjekjes.”

“Duhet të theksohet se të gjitha vdekjet në grupet e placebo kishin të bënin me foshnjat e parakohshme në studimin e Griffin,” tha Banoun. “Në gjykime me foshnje me kohë të plotë, të gjitha vdekjet përfshinin subjekte të trajtuara.”

Banoun tha:

“FDA ka shtuar një vdekje në grupet placebo që kanë ndodhur pas përfundimit të ndjekjes, por nuk përmend ndonjë vdekje në grupet e trajtuara që kanë ndodhur pas kësaj periudhe të njëjtë. Në mënyrë të ngjashme, një numër i konsiderueshëm i foshnjave tërhiqen nga gjykimet dhe për këtë arsye nuk ndiqen më pas tërheqjes së tyre. Prandaj, kjo çekuilibër është potencialisht më serioze sesa ajo që është botuar. “

Studime të tjera gjithashtu treguan vdekje të foshnjave në lidhje me Beyfortus. McCullough tha: “Jam i shqetësuar për vdekjet 3 kundrejt 0 me Beyfortus dhe placebo përkatësisht në provën MELODY të botuar në NEJM, 2022.”

Nass vuri në dukje një tjetër anomali të tillë në rezultatet e provave klinike të publikuara në NEJM në 2020, ku “vdekjet ishin në disproporcion midis grupeve placebo dhe nirsevimab”. Megjithatë, “rezultoi se placebo shkaktoi shumicën e vdekjeve, që ishte një flamur i kuq që dy grupet nuk ishin të krahasueshme ose se të dhënat ishin manipuluar,” tha Nass.

“Unë nuk besoj se të dhënat janë të besueshme,” tha Nass, “për shembull, në këtë provë të publikuar nga NEJM, 9.5% e foshnjave që nuk morën nirsevimab përfunduan me pneumoni dhe infeksione RSV të “traktit të poshtëm të frymëmarrjes”. .

“Kjo duket jashtëzakonisht e lartë,” vazhdoi Nass, “veçanërisht kur gjeta një studim të CDC të vitit 2021 që thoshte se vetëm 25 foshnja në vit vdesin nga RSV, dhe prej tyre, vetëm 17 në vit vdesin nga RSV. Megjithatë, papritmas pothuajse 10% e foshnjave kanë pneumoni RSV? “Do të kishte qindra mijëra foshnje dhe shumë më tepër do të vdisnin prej saj.”

Banoun gjithashtu vuri në dukje se ndërsa Beyfortus u jepet të porsalindurve, studimet klinike testuan ilaçin tek foshnjat më të vjetra.

“Vetëm njëri ishte më pak se një muaj në momentin e injektimit (23 ditë), ndërsa të tjerët ishin midis 1 dhe 7.5 muajsh”, tha ai. “Ne gjetëm të njëjtin panel foshnjash në të gjitha studimet e tjera… në studimin Griffin, foshnjat kanë një moshë mesatare prej më shumë se 6 muajsh, në studimet Hammitt dhe Domachowske, vetëm gjysma e foshnjave janë më pak se 3 muajsh. … në studimin Hammitt Në studim, mosha mesatare është 2.6 muaj (nga 1.05 deri në 4.5 muaj).

Sipas Banoun, autoritetet e shëndetit publik janë në dijeni të kësaj mospërputhje, duke vënë në dukje se në raportin e Komisionit të Transparencës HAS për Beyfortus, Sylvie Chevret, MD, Ph.D. , Profesor i Shëndetit Publik dhe Biostatistikës në Universitetin e Paris Cité në Francë, tha:

“Në këto prova, ata përfshinin fëmijë që në thelb u tha se ishin me shëndet të mirë, kështu që nesër, a kanë ndërmend t’i japin këtë ilaç të gjithë të porsalindurve, duke marrë parasysh që studimet nuk përfshinin të porsalindurit?

“Aty përfshiheshin fëmijë që ishin më pak se tre muajsh, sigurisht, por deri në më shumë se 6 muajsh.”

“FDA dhe Shoqata Amerikane e Pediatrisë nxituan në vitin 2023 dhe ishin të pamatur në aprovimin dhe rekomandimin e Beyfortit për përdorim masiv tek foshnjat pa marrë parasysh me kujdes këto çështje,” tha McCullough.

‘Nënat e ardhshme duhet të përgatiten t’i rezistojnë Beyfortus-it për foshnjat e tyre

Përkundër këtyre indikacioneve dhe shenjave të mundshme të sigurisë, Banoun tha se deri më tani nuk ka pasur asnjë reagim nga autoritetet e shëndetit publik në Francë ose gjetkë.

“Reagimi i vetëm ndaj postimeve të mia ishte censura dhe një video që supozohej të zhvlerësonte pretendimet e mia, por në fakt i konfirmonte ato,” tha ai. “Ashtu si të gjithë shkencëtarët kritikë, unë jam i censuruar: kontroll i rreptë i rrjeteve sociale, veçanërisht Twitter, ku jemi bërë praktikisht të padukshëm që nga dhjetori 2023, kur Komisioneri Evropian Dixhital kërcënoi Twitter me gjoba të rënda.”

“Kur i gjithë debati censurohet, çdo kritikë diskreditohet, madje penalizohet dhe përjashtohet, a mund të flasim ende për ‘shkencë’?” – pyeti Banoun, duke e lidhur censurën që ka përjetuar dhe promovimin e barnave si Beyfortus me konceptin e biopolitikës.

Banoun shpjegoi se biopolitika u teorizua nga filozofi francez Michel Foucault “për të shpjeguar sesi ushtrohet fuqia mbi popullsinë njerëzore … në një nivel global” dhe “që, në kohën tonë, ajo ka tendencë të imponojë standarde shëndetësore mbi të gjitha popullatat njerëzore [dhe] gjithnjë e më shumë varet mbi vaksinimin si një alternativë ndaj kujdesit ndaj sëmundjeve infektive.”

“Biopower sot ushtrohet nga një aleancë qeverish dhe agjencish shëndetësore me industrinë e madhe. “Biopolitika [gjithashtu] i referohet kontrollit të popullatave në zona të tjera përveç shëndetit: identiteti dixhital dhe klima,” shtoi ai.

Për Banoun, interesat financiare janë një arsye kryesore për këtë qëndrim nga autoritetet e shëndetit publik dhe kompanitë farmaceutike.

“Prandaj, tregu i parandalimit të bronkiolitit do të përfaqësojë disa miliardë dollarë për farmat e mëdha në vitet e ardhshme. Pse një treg kaq i madh për një sëmundje që në shumicën dërrmuese të rasteve është beninje? Gjigantët e industrisë farmaceutike janë në vështirësi të përhershme financiare për shkak të gjobave dhe dëmshpërblimeve që duhet të paguajnë.”

“Për të kompensuar këto gjoba, prodhuesit duhet të lëshojnë ‘blockbusters’: produkte shumë fitimprurëse që shiten shumë mirë,” tha Banoun, duke shtuar se mburoja e përgjegjësisë që u jepet vaksinave nga ligje si Akti Kombëtar i Dhënies së Vaksinave për Fëmijët e 1986 mund të shtrihet në trajtime. dhe medikamente të tjera përveç vaksinave.

“Ka frikë se ky mohim do të shtrihet në terapi parandaluese si Beyfortus,” tha Banoun, duke vënë në dukje se autoritetet amerikane dhe evropiane kanë ngatërruar klasifikimin e Beyfortus, duke e konsideruar atë një vaksinë në disa raste dhe jo në të tjera.

Në SHBA, Komiteti Këshillimor i CDC për Praktikat e Imunizimit rekomandoi shtimin e Beyfortus në orarin e vaksinave të fëmijërisë, duke u dhënë prodhuesve të tij një përjashtim nga përgjegjësia, por gjithashtu rekomandoi kodifikimin e tij si një ilaç për qëllime sigurimi dhe lënien e tij jashtë Ofset National për Dëmtimet e Vaksinave. . Programi (NVICP).

Përveç kësaj mbrojtjeje nga përgjegjësia, Banoun tha se, në Francë, mamitë dhe infermieret “marrin një bonus për çdo injeksion: Sanofi paguan një shumë për çdo spital, e cila më pas rishpërndahet midis atyre që injektojnë”.

Ekspertët këshilluan prindërit dhe mjekët që të kenë kujdes me Beyfortus.

“Mjekët dhe prindërit duhet të jenë konservatorë kur vendosin për Beyfortus. Unë nuk e rekomandoj atë për prindërit që presin të porsalindur të shëndetshëm ose foshnja pa sëmundje serioze të mushkërive, “tha McCullough.

Banoun tha se “nënat në pritje duhet të përgatiten për të rezistuar”, duke theksuar përpjekjet e Shtëpisë së Bardhë dhe CDC për të promovuar Beyfortus dhe presionin e ushtruar mbi nënat e reja në spitalet franceze, ku “stafi infermieror këmbëngul t’ia japë nënës deri në katër ose pesë herë gjatë qëndrimit të saj në maternitet”.

Ndajeni këtë artikull tek miqtë tuaj:

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble: https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm” /PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours