Përse njerëzimi u manipulua kaq lehtë nga Covid-19 …

21 min read

Nga Agustina Sucri.-

Maska dhe xheli i alkoolit ishte një çrregullim obsesiv-kompulsiv që minon besimin në shëndetin tonë dhe na kthen në klientë të mundshëm të kompanive farmaceutike. Fëmijët ishin më të dëmtuarit. Tjetri shihet si një kërcënim dhe nevojë për zemërim për të çliruar veten.

Psikoza kolektive që i shtyu njerëzit të adoptonin protokolle të pakuptimta dhe që gjeneroi çrregullime obsesive-kompulsive gjatë pandemisë Covid-19 është një fenomen që ende nuk është studiuar. Një nga ata që udhëzon në rishikimin e këtij realiteti është psikologia klinike spanjolle Lourdes Relloso.

Nëpërmjet rrjeteve të tij sociale ai filloi që herët të paralajmëronte për mekanizmat e përdorur në këtë plan makiavelist. Ai e bëri këtë pavarësisht censurës që kanë ushtruar këto kanale komunikimi, një përpjekje për të heshtur që është pjesë e atij plani me pretekstin e mbrojtjes së popullatës nga informacioni i gabuar.

Në një intervistë për La Prensa, autori i librit “Ik nga trajtimi i keq” detajon se si është manipuluar njerëzimi dhe nga çfarë dëmesh do të duhet të rikuperohen.

– Si keni punuar, nga pikëpamja psikologjike, gjatë kësaj pandemie për të arritur kontrollin social të popullatës? Pse do të dukej sikur ishte kaq e lehtë?

– Gjëja e pabesueshme për qeniet njerëzore është se kur ata pushtohen nga një emocion, ata përgjigjen instinktivisht. Kjo ka një shpjegim: truri është i ndarë në një pjesë njohëse, e cila është më e fundit, dhe një pjesë tjetër më primitive – paleobruri dhe truri i mesëm. Kur njerëzit ndihen në një gjendje vigjilence, alarmi ose frike, ata disi shemben dhe përgjigjen vetëm nga ajo pjesë shumë instinktive. Unë jap gjithmonë të njëjtin shembull: është si një fobik që e kupton në mënyrë të përsosur se fobia e tij nuk ka asnjë kuptim – le të imagjinojmë një person që ka arachnophobia – dhe megjithatë, kur paraqitet stimuli, përgjigja e tij nuk ka të bëjë fare me aftësinë e tij njohëse. anë. , por është absolutisht emocionale. Kjo është shumë e rëndësishme për t’u kuptuar që të mos e konsiderojmë veten injorantë ose më pak inteligjentë sepse manipulohemi lehtësisht. Të gjithë njerëzit e kanë atë përgjigje instinktive, pavarësisht nga inteligjenca jonë.

Thënë kështu, nëse duhet të shqyrtojmë se si krijohet një psikozë kolektive, mund të themi se katër hapa duhet të ndiqen vazhdimisht me kalimin e kohës: së pari, njerëzit duhet të izolohen dhe fakti që një subjekt ka vetëm një burim të vetëm informacioni është izolim i përsosur. . Me fjalë të tjera, izolimi nuk ka të bëjë vetëm me izolimin social, por edhe me izolimin e informacionit – që është ajo që mund të ndodhë në një sekt, kur i njëjti fjalim më përsëritet vazhdimisht. Kjo është e mjaftueshme që një person të mos ketë një kapacitet kritik. Nëse, përveç kësaj, ai fjalim gjeneron përgjithmonë frikë, tension dhe ankth, ai person është në atë gjendje në të cilën pjesa njohëse është e bllokuar. Prandaj, nëse pika e parë është izolimi, pika e dytë është ajo gjendje e frikës së përhershme që bën që personi të jetë vetëm në atë rrëmbim emocional dhe pjesa konjitive, pjesa kritike, nuk mund të funksionojë.

Një pjesë e tretë e rëndësishme është që personi nuk ka mundësinë e mbajtjes së një situate të ekuilibruar. Domethënë gjithçka që ka të bëjë me socialen, me lidhjen, me të përditshmen, të njohurën, të parashikueshmen… Shpresoj të di se çfarë do të bëj nesër, megjithatë, e nesërmja është gjithmonë e paparashikueshme. Kjo paparashikueshmëri do të thotë që personi nuk ka mundësi të ekuilibrit. Ai komunikimi skizofren që kemi pasur të gjithë, në të cilin befas na thonë një gjë, pastaj na thonë një tjetër dhe është e kundërta, madje në të njëjtin mesazh na jepen dy informacione të kundërta, e bën njeriun të mos dijë çfarë të presë. Dhe kjo është në një situatë të përhershme të çekuilibrit.

Pjesa e katërt për një psikozë kolektive është se një figurë autoriteti më ofron zgjidhjen për frikën time, problemin tim, ankthin tim, injorancën time. Pra, në një farë mënyre, ne të gjithë i ofrojmë vetes, pa medituar, pa e pyetur.

– Pasi të arrihet kjo, çfarë më pas?

– Ne nuk jemi më në atë psikozë kolektive. Ne jemi në atë që është OCD, një çrregullim obsesiv i detyrueshëm. Nga çfarë përbëhet? Se kur konsideroj se diçka e tmerrshme mund të më ndodhte, dhe unë i përmbahem një zgjidhjeje të jashtme, menjëherë ndjehem më e qetë. Por kur kërkoj besimin dhe sigurinë time në atë situatë të jashtme – mund të jetë një maskë, një xhel alkooli, një PCR, një vaksinë – aftësia ime për t’i besuar vetes, shëndetit tim, përkeqësohet gjithnjë e më shumë. Ndaj vjen një moment që nuk kam më besim në shëndetin tim, kam një frikë të përhershme dhe një nevojë për një test të jashtëm që të më nxjerrë nga ankthi.

Ndodh që kushdo që është një kërcënim për mua dhe që nuk përshtatet me këto rituale parandaluese do të jetë armiku im i mundshëm, vdekja e mundshme, ngjitja e mundshme. Pra, ne kemi vënë në praktikë rituale të ndryshme parandaluese: distanca nga tjetri, refuzimi i tjetrit, PCR për të më treguar se si jam, maskën për të më mbrojtur… domethënë kur të gjitha këto ndodhin dhe na thonë ‘zotërinj, a mund t’i besoni shëndetit tuaj’, problemi është se ne nuk do të mund t’i besojmë më shëndetit tonë, sepse sa më shumë që i jam drejtuar një zgjidhjeje të jashtme, aq më shumë besimi im është përkeqësuar. Sa më shumë që e kam shmangur frikën, frika rritet dhe aftësia ime për të përballuar frikën zvogëlohet. Me gjithë këto protokolle, këto rituale parandaluese, me çdo shmangie të asaj frike që na është krijuar, ne kemi rritur frikën dhe kemi humbur aftësinë për të besuar në shëndetin tonë. Do të thotë, ne jemi klientë të mundshëm të kompanive farmaceutike sepse jemi nozofobë potencialë, hipokondriakë të mundshëm. Vetëm disa kanë pasur aftësinë të mos bien në tundimin për t’iu drejtuar një testi të jashtëm… pak mund të thonë se i kanë kaluar të gjitha këto pa bërë PCR ose pa i thënë një personi të pavaksinuar që të mos vijë në shtëpinë e tyre për Krishtlindje. . Ka rituale parandaluese që në fakt na kanë gërryer. Kjo krijon një dëmtim të plotë psikologjik. Sepse kur thonë se duhet ta marrim këtë si grip, ata që nuk e kanë besimin e dëmtuar mund ta marrin si grip. Ata që kanë gërryer besimin e tyre dhe që janë sëmurë mendërisht do të duhet të punojnë për këtë si çdo hipokondriak ose si çdo nozofobik që është dashur të bëjë gjithë jetën.

– Këtu në Argjentinë, për shembull, përdorimi i maskave jashtë nuk është i detyrueshëm për disa muaj dhe, megjithatë, në rrugë shumica e njerëzve vazhdojnë t’i përdorin ato. Si mund ta kthejmë këtë frikë të madhe viktimë e së cilës njerëzimi ishte?

– Duhet të kuptojmë se çdo person, besimi dhe siguria e të cilit janë dëmtuar plotësisht, nëse duan të kthehen në normalitet, do ta bëjnë këtë kur të kenë aftësinë ta prekin atë frikë – nuk do të mund të mos kenë frikë – pa rënë në tundimi për të kërkuar ritualet parandaluese ose riparuese. Sa herë që nga frika se mos infektohem dhe vdes, përdor bastunë, forca në këmbët e mia do të dobësohet. Njeriu duhet të kuptojë se me çdo tundim për t’ia lehtësuar gjërat vetes, është bukë për sot dhe uri për nesër. Cfare duhet te bejme? Duroje ate frike, duroje ate dyshim se cfare nese infektohem?Po nese semurem? Nëse bie në tundimin për të shkuar në ritualet, për të shkuar te detyrimi, detyrimi do të bëhet gjithnjë e më i madh.

– Le të flasim për dëmin e shkaktuar fëmijëve gjatë këtyre dy viteve të fundit dhe atë menjëherë pas fillimit të një viti të ri shkollor nuk është ndalur. Për shembull, ata vazhdojnë t’u kërkojnë që të marrin pjesë me maska ​​edhe pse provat shkencore nuk e mbështesin këtë masë. A do të jetë e mundur të riparohet?

– Tek fëmijët dëmi është shumë më i madh. Fëmijët shumë të vegjël, dy muajsh, shoqërohen duke buzëqeshur. Nëse një fëmijë buzëqesh, ne i buzëqeshim dhe kështu ai mëson të ketë aftësi sociale, të jetë i sigurt, të lidhet me të tjerët. Kur fëmija nuk përgjigjet për buzëqeshjen e tij sepse i rrituri ka maskë, ajo që po ndodh është se aftësitë e tij sociale, këmbëngulja, aftësia e tij komunikuese nuk po përforcohen. Prandaj, me të vegjlit është sikur të kemi krijuar autizëm.

Problemi që kemi është se fazat e zhvillimit, kur nuk kam stimulin e nevojshëm, mund të pësojnë atrofi. Dhe kjo atrofi mund të jetë e vështirë për t’u kompensuar me kalimin e kohës. Është sikur ka dëmtime në tru që shpesh mund të jenë të pariparueshme. A do të jemi në gjendje ta riparojmë këtë që mund të ketë ndodhur te fëmijët në muajt e parë të moshës? Epo, nuk dihet. Do të duhet të shohim nëse me stimulin jemi në gjendje ta kompensojmë atë.
Diçka që është parë është se fëmijët kanë pasur një mësim më vonë të gjuhës, sepse kur nuk të shoh ty, kur nuk të dëgjoj, përballemi saktësisht me të njëjtin problem.

Por gjëja serioze është se pjesa e trupit që ka më shumë nevojë për oksigjen është truri. Dhe një fëmijë ka nevojë për shumë më tepër oksigjen sesa një i rritur, sepse ata po zhvillohen. Domethënë, fakti që një fëmijë nuk ka oksigjen të mjaftueshëm, që truri po përshtatet me një sasi më të vogël oksigjeni, mund të shkaktojë dëme që do të shihen me kalimin e kohës. Është treguar se ka vdekje të neuroneve hipokampale kur sasia e oksigjenit është më e ulët se sa duhet.

Për më tepër, kur ai fëmijë nuk ka oksigjen të mjaftueshëm, nuk mund të gjenerohet një neurotransmetues – gaba, gjë që më ndihmon të qetësohem në gjendje gatishmërie. Ajo që po shohim është se ka shumë fëmijë në mosha shumë të hershme që fillojnë me vetëlëndim, me sulme ankthi, me çrregullime të gjumit, pasi ky neurotransmetues nuk gjenerohet. Pra, nëse nuk e kuptojmë që ky neurotransmetues është jetik që një fëmijë të pushojë, të jetë i qetë, nëse nuk kuptojmë që kjo maskë po e dëmton atë, jemi me qëllimet më të mira duke bërë diçka që ndoshta nuk ka kthim prapa. Ne po krijojmë fëmijë me çrregullime mendore, por kush nuk do t’i kishte nëse nuk do t’i nënshtronim në këto kushte.

Nga ana tjetër, fëmijët e Suedisë, në kohën e rrezikut më të madh, ishin në shkollë, pa maska ​​dhe gjithçka ishte normale. Është një paradoks absolut. Po sëmuremi me protokollet.

– Kjo situatë është klasifikuar nga specialistë të shumtë si një eksperiment i madh në shkallë universale. Çfarë interpretimi bëni ju si psikolog për rezultatet e marra në këtë ese? Çfarë mund të presim në të ardhmen?

– Shumë gjëra që diheshin tashmë janë konfirmuar. Është konfirmuar se ne nuk mendojmë për rrëmbim emocional. Sapo të krijojnë frikë tek ne, nëse duan të na çojnë në një humnerë, do të na çojnë në një humnerë. Është vërtetuar se jemi mësuar aq shumë të bindemi sa nuk e vëmë në dyshim atë që na thuhet të bëjmë. Është vërtetuar se kemi një frikë të madhe se çfarë do të thonë. Ndaj një teknikë manipulimi është morali, etika, qytetërimi, përgjegjësia shoqërore… janë shantazh emocional, leva perfekte për të na çuar atje ku duan të na çojnë se jemi një kafshe shoqëruese, pastaj frika jonë për të qenë të përjashtuar nga grupi. , që bota mendon keq për ne, është po aq e madhe sa frika e vdekjes sepse është një vdekje sociale. Është vërtetuar se fjalët e gojës i bëjnë njerëzit të mos flasin.

Këto terma skualifikues “mohues”, “anti-vaksina” e bëjnë botën absolutisht të tmerruar nga shfaqja dhe etiketimi. Nëse unë kam një person kritik dhe kam përdorur një fjalë goxha që e diskrediton, ai person do të heshtë. Janë demonstruar shumë gjëra që tashmë njiheshin në psikologji.

Mendoj se edhe ata e dinë se, nëse besojmë se drejtësia është vënë, mbetemi plotësisht të qetë si një i dhunuar kur merr lule dhe beson sërish. Pastaj, ai mund të vazhdojë ta keqtrajtojë atë. Mendoj se do të bëjnë diçka që të duket sikur na duan, se na mbrojnë dhe se kujdesen për ne, që të duken sërish të besueshëm, që ne të qëndrojmë në atë sistem pervers. Ata tashmë e dinë se ne do të kemi besim. Shumica dërrmuese e popullsisë do ta shohë atë si diçka që ka ndodhur, se tashmë ka pasur një gjyq, se ka pasur një pasojë dhe që ne mund të vazhdojmë t’i besojmë.

– Ekziston një mohim absolut i mundësisë për të pranuar se dikush është mashtruar në lidhje me opsionet që janë paraqitur si zgjidhje dhe nuk kanë qenë të tilla. Pse ndodh ky mohim?

– Libri që kam shkruar, “Ik nga trajtimi i keq”, flet pikërisht për këtë. Shumë herë dikush thotë, por si mund të mos e shohë ky person, si mund të mos e shohë atë që ne të gjithë shohim dhe që është dukshëm evidente? Ekziston një situatë që ndodh brenda personit, e cila quhet disonancë konjitive. Kur kam bërë diçka vullnetarisht në këmbim të asgjëje dhe disi kam ndjenjën se e kam zgjedhur dhe askush nuk më ka bërë presion, nuk mund ta besoj se jam budalla, ose se jam shumë sylesh, se nuk jam kritik. .

Njerëzit, për shkak të një problemi të egos, nuk mund të besojnë se kemi bërë një gabim, se kemi besuar kur nuk duhet. Brenda nesh ka një luftë midis emocionit dhe njohjes. Çfarë fiton gjithmonë? Emocioni. Shumë herë përdorim fraza si “nuk mund ta besoj”, “nuk mund të jetë”, “nuk mund të jetë e vërtetë”, është si një mohim. Dhe në fakt nuk mund ta besoj sepse emocionalisht ka refuzim. Është si sindroma e strucit: nëse nuk e shoh, nuk është aty. Nëse nuk e besoj, do të qëndroj i qetë.

Kjo është arsyeja pse kur më pyesin: Kur njerëzit do ta kuptojnë atë? Epo, saktësisht njësoj si në një marrëdhënie abuzive: ju do të dilni nga një marrëdhënie abuzive për shkak të ngopjes. Ka njerëz që mbingarkohen në rrahjen e parë, të tjerët në të dhjetën, dhe të tjerët keqtrajtohen gjatë gjithë jetës së tyre dhe durojnë.

Këtu një emocion që do të na ndihmonte është inati, zemërimi. Nëse do ta legjitimonim zemërimin, do të na ndihmonte të thyenim zinxhirët. Ka njerëz që kanë një edukim shumë të poshtër ku në një farë mënyre toleranca, qëndrueshmëria legjitimohet si diçka pozitive, ndërsa zemërimi, inati, thuhet se janë diçka negative. Në këtë të ashtuquajtur “menaxhimi emocional” ne po trajnojmë të mohojmë emocionet që janë instinktive dhe që na mbrojnë në një mënyrë të natyrshme. Emocioni i inatit, kur po duroj një padrejtësi në kokë, nëse do ta legjitimonim, do të ishte një emocion mbrojtjeje. Nëse më thonë se nuk duhet të ndiej zemërim, se duhet të qëndroj i qetë përballë padrejtësisë, po bëjnë një tredhje emocionale. Pra, si mund të bëhem reagues ndaj padrejtësisë? Vështirë.

Vitet e fundit jemi mësuar të dëgjojmë se “emocionet duhen menaxhuar”, pa e kuptuar që një emocion, një përgjigje e zemëruar ndaj një padrejtësie, duhet legjitimuar, sepse nëse jo, mbetemi krejtësisht të pambrojtur. Dhe kështu, kur përballem me një padrejtësi, do të kem një reagim tejet pasiv. Dhe ne do të krijojmë njerëz me zemër të dobët, njerëz që, kur përballen me frikën apo padrejtësinë, do ta kenë tej mase këtë përgjigje të mospërfshirjes. Ky është edukimi që favorizon vetëm të padrejtët, ata që na shkelin.

-Si ka ndikuar frika e madhe nga vdekja në sjellje?

– Mendoj se kanë qenë shumë më të çoroditur. Ekziston një poezi nga Bécquer që thotë: “Kur dora që dridhet zgjatet, gati po mbaron, duke kërkuar një dorë ndihmëse, kush do ta shtrëngojë atë?” Kjo pyetje se kush do të jetë atje, kush do të qajë për mua… ajo që njerëzit kanë frikë tmerrësisht është ankthi i vetmisë në një kohë të këtij lloji. Kjo është frika jonë më e madhe. Ka njerëz që nuk kanë aspak frikë të vdesin, por nuk do të donin të vdisnin vetëm. Ata nuk do të donin të vdisnin pa u ndjerë të mbuluar, të mirëpritur nga një dorë ndihmëse. Gjëja e parë që kemi përjetuar është vdekja e të moshuarve në shtëpitë e të moshuarve, vetëm. Funerale të njerëzve për të cilët nuk kemi mundur të vajtojmë. Kjo është gjëja më e neveritshme që kanë bërë ndonjëherë. Na kanë thënë: po të vdisni, do të vdisni vetëm. Nuk ka frikë nga vdekja, është diçka shumë më perverse. Ajo që kanë bërë këtu është shumë më e pistë. Ndoshta gjëja më traumatike është të mos jesh në gjendje të thuash lamtumirë. Ndjenja që dikush është larguar pa e ndjerë se një tjetër ishte aty. Kjo, për ata që e kanë përjetuar, është lënë si shenjë, si diçka totalisht traumatike për gjithë jetën. Që atëherë e tutje kemi aq frikë se mos i infektojmë ata që kanë mbetur me ne dhe se mund të vdesin vetëm, saqë kushdo që kishte prindër të moshuar thoshte “mos më prek, mos më afro, unë kam babanë. “Natyrisht, kjo është shfaqja.

Ata thjesht kanë luajtur me njerëzimin tonë. Në fakt, tani ka shumë njerëz që kanë shumë frikë se të afërmit e tyre do të duhet të shtrohen në spital sepse janë vetëm. Shumë thonë se gjëja e fundit që duan është të shkojnë në spital. Është sikur ai të jetë djalli tani. Ndoshta sepse këtu ka një përpjekje për të zhdukur shumë privilegje që kishim dhe që shumë prej nesh të heqin dorë nga ato privilegje. Nëse jep dorëheqjen, nuk do t’jua heq. Shumë prej nesh do të heqin dorë nga kujdesi shëndetësor, sepse shëndetësia duket se është armiku i madh. Ne do të heqim dorë nga shkollimi sepse po shohim se në shkollë fëmijët tanë u nënshtrohen situatave pothuajse abuzive: “Nëse nuk jeni vaksinuar, hani në dhomën e ngrënies të veçantë”, “nëse nuk jeni vaksinuar”. , ju do të shkoni në shtëpinë tuaj për 15 ditë, por ai që është inokuluar shkon për shtatë”… Unë njoh shumë njerëz që tani kanë vendosur të bëjnë shkollimin në shtëpi sepse nuk duan që ata të vazhdojnë t’i keqtrajtojnë fëmijët e tyre. Mendoj se po kërkojnë heqje dorë nga të drejtat tona, që të mos thonë se dukshëm ka pasur një krizë globale dhe se ne nuk mund të mbajmë të drejtat që kishim. Ne jemi zgjedhur për të dhënë dorëheqjen.

– Mendoni se do të ketë një zgjim në një moment?

– Pak nga pak ka njerëz që po zgjohen. Nuk mund të themi se ata që nuk janë zgjuar tashmë nuk do të zgjohen. Ka njerëz që po zgjohen tani. Gjithmonë kam thënë se guximi është ngjitës. Dhe njeriu nuk mund të zgjohet pa informacion. Informacioni ynë është bllokuar shumë. Ka pasur edhe shumë njerëz që kanë pasur frikë të flasin dhe nëse kam frikë të flas nuk mund të ndihmoj askënd. Unë mendoj se do të zgjojë shumë njerëz. 

Cfare po ndodh? 

Se ata kanë zgjedhur tashmë këtE frikë, frike nga ndryshimet klimatike, frike nga ky virus që është si SIDA dhe ky virus tjetër që manifestohet me trombozë… domethënë të gjitha efektet ndoshta dytësore të vaksinave. Frika tjetër tashmë është përgatitur, dhe tjetra dhe tjetra. Unë mendoj se përsëri do të sugjerojnë shumë njerëz dhe do të ndodhë saktësisht i njëjti proces që kemi përjetuar me këtë. Ata që arrijnë të zgjohen nuk do të bien në të tjerët. Njerëzit e varfër që nuk janë zgjuar dhe që tashmë janë të bllokuar në OCD, do të jenë njerëz që ndoshta nuk mund ta përballojnë presionin. Në fakt, këtu shkalla e vetëvrasjeve është rritur në mënyrë të tmerrshme tek të rinjtë. Ka njerëz që nuk do të durojnë gjithë atë informacion vigjilent të ruajtur me kalimin e kohës. Unë mendoj se do të kalojë shumë. Ata që janë zgjuar do ta shohin të gjithë këtë si “mjerisht, përsëri”. Shpresoj që shumë njerëz të zgjohen sepse mendoj se do të përsërisin të njëjtat manovra.

Ndajeni këtë artikull tek miqtë tuaj:

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble: https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm” /PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours