Programi Botëror i Mushkonjave: Çfarë fshihet pas fermës së Bill Gates në Kolumbi?

4 min read

Vetë Bill Gates i prezantoi këto ferma nga i njëjti këndvështrim, diçka tipike e “fillimit të komplotit të një filmi horror nga një skenarist hollivudian”. Në një hyrje në blogun e tij personal, miliarderi prezanton një nga projektet që ka financuar qindra miliona që nga viti 2010.

Të ashtuquajturat “fermat e mushkonjave” janë disa nga objektet e Programit Botëror të Mushkonjave, të fondacionit që është pjesë e perandorisë së madhe e Gates dhe është e lidhur me Universitetin Monash. Ajo paraqitet si një organizatë jofitimprurëse që heton transmetimin e sëmundjeve infektive dhe parandalimin e përhapjes së tyre nëpërmjet mushkonjave.

Lëshimi i mushkonjave të infektuara

Një nga projektet e para të Programit Botëror të Mushkonjave në Kolumbi konsistonte në infektimin e një numri të mirë mushkonjash me Wolbachia përpara se t’i lëshonte ato. Wolbachia është një bakter tashmë i pranishëm në rreth 16% të të gjitha insekteve tropikale dhe përdorimi i saj në laborator ka efekte për të luftuar dengën, një nga sëmundjet kryesore që transmetohet nga mushkonjat.

“Që nga lëshimi i mushkonjave të para Wolbachia në 2011, studimet pilot ndërkombëtare tregojnë se ne mund ta përdorim Wolbachia më gjerësisht për të reduktuar rrezikun e transmetimit të viruseve nga mushkonjat Aedes aegypti. Provat e shumta në vende të ndryshme tregojnë se metoda jonë është një mënyrë e sigurt dhe efektive për të ndihmuar në parandalimin e përhapjes së sëmundjes në qytete dhe rajone të tëra.”

Kjo mënyrë e veçantë për parandalimin e malaries apo etheve të verdha ka marrë as më shumë e as më pak se rreth 185 milionë dollarë që nga viti 2010 nga fondacioni i Bill Gates për investime filantropike. Zgjedhja e Kolumbisë dhe Medellin si qendër operacionesh nuk është rastësi. Rrethinat e qytetit kolumbian janë një nga pikat e nxehta për sëmundjet e transmetuara nga mushkonjat, veçanërisht dengoja.

Sipas Programit Botëror të Mushkonjave, incidenca e dengës në Luginën e Aburrá (zona Medellín) është rreth 95% më e ulët që nga fillimi i programeve të çlirimit të kontrolluar për mushkonjat e infektuara me Wolbachia. Në një studim rast-kontroll të kryer në Medellín midis 2019 dhe 2021, incidenca e dengës u zvogëlua me gjysmën midis pjesëmarrësve që jetonin në lagjet e trajtuara me Wolbachia.

Popullsia e frikësuar

Programi Botëror i Mushkonjave nuk është iniciativa e vetme e fokusuar në infeksionin dhe çlirimin e mushkonjave që merr fonde nga Bill Gates. Oxitec, një kompani me bazë në Mbretërinë e Bashkuar që angazhohet në operacione të ngjashme dhe përdor mushkonjat. Oxitec u premton klientëve të saj “rezultate më efektive dhe të qëndrueshme në mjedis sesa ato të ofruara nga pesticidet, duke përdorur mushkonjat për të luftuar lloje të ndryshme agjentësh për të përmirësuar shëndetin publik dhe sigurinë ushqimore”.

Disa incidente midis Oxitec dhe banorëve lokalë u raportuan në jug të Shteteve të Bashkuara. Si në Florida ashtu edhe në Alabama, banorët e qyteteve ku Oxitec synonte të kryente operacionet e saj paraqitën ankesa për të parandaluar lëshimin e mushkonjave të modifikuara gjenetikisht pranë shtëpive të tyre.

Në vitin 2023, u raportuan disa raste të encefalitit lindor të kuajve dhe kompania e financuar nga Gates u vu në dukje si përgjegjëse për to. Ndodhi kur, në të vërtetë, disa vite më parë në Florida fqinje, Oxitec po lëshonte tufa mushkonjash meshkuj të infektuar me modifikime gjenetike. Në vitin 2022, pesë milionë mushkonja u lëshuan. Të gjithë pasardhësit e femrave që trashëguan gjenin vdekjen gjithashtu u raportua se kishin vdekur para se të arrinin moshën madhore. Kompania gjithashtu raportoi se përhapja e mutacioneve të lidhura ishte e kufizuar në një zonë të vogël.

Ndajeni këtë artikull tek miqtë tuaj:

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble: https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm” /PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours