Hulumtimi i Profesorit Pulendran: Fëmijët kanë një avantazh mbijetese ndaj të rriturve, kur bëhet fjalë për sëmundjet virale …

14 min read

Bali Pulendran,eshte profesor i mikrobiologjisë, imunologjisë dhe patologjisë në Universitetin e Stanfordit, i cili ka hulumtuar një mister unik për COVID-19 për dy vjet.

“Pothuajse për çdo sëmundje infektive, popullatat më të cenueshme janë në ekstremet e moshës – shumë të rinjtë dhe shumë të moshuarit”, tha ai dikur. “Por me COVID-19, të rinjtë kanë avantazhe.”

Pamja rreth kësaj enigme është ende e paplotë, por përgjigjet janë të tashme.

Fëmijët janë të ndryshëm

Fëmijët nuk janë mini-të rritur. Në varësi të moshës së tyre, ata mund të kenë përgjigje të ngjashme ose shumë të ndryshme ndaj sëmundjeve infektive.

Në rastin e COVID-19, fëmijët përgjithësisht përjetojnë një formë më të lehtë të sëmundjes.

“Është një pyetje interesante të cilës askush nuk i është përgjigjur plotësisht,” tha Dr. Cody Meissner, një profesor i pediatrisë në Shkollën e Mjekësisë Geisel të Kolegjit Dartmouth, në një intervistë me The Epoch Times. “Janë paraqitur disa teori për të provuar dhe shpjeguar këtë.”

Arsyeja kryesore është se fëmijët kanë një sistem imunitar më të shpejtë të lindur, i cili shpesh quhet linja e parë e mbrojtjes, krahasuar me të rriturit. Kjo u mundëson atyre të krijojnë një mbrojtje të fortë kundër infeksioneve të frymëmarrjes më shpejt.

Një shpjegim tjetër është se fëmijët janë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve të frymëmarrjes dhe disa nga këto infeksione të mëparshme mund t’u ofrojnë atyre një shkallë të mbrojtjes imune kundër COVID-19.

Në aspektin anatomik, fëmijët që nuk janë rritur plotësisht janë në disavantazh kur ekspozohen ndaj sëmundjeve të frymëmarrjes. Ata kanë diametër më të vogël të rrugëve të frymëmarrjes, që do të thotë simptoma më të rënda kur rrugët e frymëmarrjes inflamohen ose kanë mukozë.

Ata gjithashtu kanë një kapacitet më të vogël të mushkërive, duke i bërë më të prirur ndaj hipoksisë me infeksion të frymëmarrjes, deklaron profesori i imunologjisë Kenneth Rosenthal, PhD.

Megjithatë, krahasuar me të rriturit, është zbuluar se fëmijët kanë nivele më të larta të qelizave imune të lindura në hundë, të cilat mund të ndihmojnë në eliminimin e viruseve që herët.

“SARS-CoV-2 synon ACE-2 dhe TMPRSS, dhe këto shprehen më shumë tek të rriturit e moshuar”, tha për The Epoch Times Dr. Fëmijët, në krahasim, kanë më pak nga të dy receptorët, gjë që mund të zvogëlojë numrin e pushtimeve virale.

Imunitet i fortë i lindur

Ndërsa fëmijët priren të kenë një përgjigje të shpejtë dhe të fortë imune të lindur, studimet kanë zbuluar se shumica e të rriturve që përjetojnë COVID-19 të rëndë kanë tendencë të kenë një përgjigje imune të lindur të dëmtuar.

Reagimi imunitar i lindur është sistemi imunitar që trashëgojmë kur lindim.

“[Përgjigja imune është] gjithmonë aty dhe e gatshme për t’iu përgjigjur mikrobeve dhe nxitësve në fluturim,” shpjegoi z. Rosenthal. Në të kundërt, sistemi imunitar adaptiv, i cili është më i zhvilluar tek të rriturit, mund të gjenerojë imunitet më të memorizuar dhe të synuar. Megjithatë, është më e ngadaltë për t’u përgjigjur dhe mund të duhen ditë për t’u aktivizuar.

Kjo nuk do të thotë se fëmijët nuk kanë një përgjigje imune adaptive. Por meqenëse ky lloj imuniteti është ndërtuar nga përvojat me viruset dhe patogjenët e tjerë, fëmijët priren të kenë më pak kujtesë imunologjike se të rriturit.

Vaksinimi përdoret kryesisht për të forcuar imunitetin adaptiv kur fëmijët janë të vegjël.

Hulumtuesit më të zakonshëm të dëmtimit të mbrojtjes së lindur tek të rriturit me COVID-19 të rëndë, ishte një deficit në interferonet e tipit 1 dhe 3. Studimet kanë treguar se fëmijët shfaqin përgjigjet më të forta të interferonit 1 dhe 3 ndaj COVID-19 dhe kjo përgjigje zvogëlohet me kalimin e moshës.

“Një pjesë e madhe e meshkujve të rritur të prirur ndaj COVID më serioze kanë antitrupa ndaj interferonit,” tha z. Rosenthal. Rrjedhimisht, ata nuk mund të krijojnë përgjigjen fillestare të lindur, megjithëse shkencëtarët nuk e dinë pse disa të rritur formojnë këto antitrupa.

Infeksioni përparon pa pengesa ndërsa sistemi imunitar përpiqet të frenojë infeksionin e gjerë, i cili mund të “çojë në rezultate problematike”, shtoi ai.

Kjo mund të shkaktojë përgjigje të plota inflamatore.

Qelizat vrasëse natyrore, qelizat e lindura imune përgjegjëse për vrasjen e kancerit dhe qelizave të infektuara, janë gjithashtu më aktive tek fëmijët, veçanërisht tek fëmijët para pubertetit. Qeliza “shpërndahet në vitet e adoleshencës”, tha zoti Rosenthal.

Më pak të prirur ndaj stuhive inflamatore

Një faktor i rëndësishëm rreziku për COVID-19 të rëndë është stuhia inflamatore e citokinës e shkaktuar nga nivelet e tepërta të citokineve në trup.
Gjatë një infeksioni, qelizat imune lëshojnë citokina për të ndihmuar në aktivizimin dhe koordinimin e qelizave të tjera imune. Ka gjithmonë një prezencë të tyre në trup.

Kur sistemi imunitar nuk arrin të kontrollojë infeksionin dhe viruset replikohen, qelizat imune dërgojnë më shumë citokina si një paralajmërim. Këto citokina më pas aktivizojnë më shumë qeliza imune, duke shkaktuar inflamacion intensiv, i cili mund të çojë në dëmtim të indeve, dështim të organeve dhe përfundimisht vdekje.

Të rriturit janë më të prirur ndaj stuhive të citokinës, sepse ata priren të kenë më shumë citokina në gjak, që synojnë të mbrojnë trupin e tyre kundër sulmeve të përditshme. Këto përfshijnë tymin, grimcat toksike, ushqimet toksike dhe bakteret e caktuara që jetojnë në zorrën tonë, në lëkurën tonë ose gjetkë, tha zoti Rosenthal. Përgjigjet e nevojshme mbrojtëse prodhojnë citokina inflamatore “në baza të përditshme, rutinë”.

Fëmijët, megjithatë, kanë nivele më të ulëta të citokinës bazë për shkak të më pak ekspozimeve ndaj sulmeve mjedisore dhe patogjene. Plus, ata në përgjithësi kanë kushtet më të shëndetshme me më pak sëmundje kronike dhe zakone jo të shëndetshme.

Edhe në rastin e rrallë të fëmijëve që zhvillojnë COVID-19 të rëndë, i cili shpesh shfaqet si sindromë inflamatore multisistemike tek fëmijët (MIS-C), shumica e fëmijëve shërohen shpejt pa asnjë simptomë të vazhdueshme.

“[Fëmijët] ishin më të lehtë për t’u trajtuar sesa të rriturit. Unë nuk humba asnjë rast të vetëm [pediatrik], ndërsa të rriturit po humbnim shumë prej tyre,” tha për The Epoch Times pulmonologu i kujdesit kritik Dr. Joseph Varon, profesor i mjekësisë klinike në Universitetin e Hjustonit.

Enigma e COVID-it të lehtë tek foshnjat

Ndërsa COVID-19 i butë tek fëmijët dhe adoleshentët mund të shpjegohet nga sistemi i shpejtë imunitar i lindur dhe kushtetutat përgjithësisht më të shëndetshme, ky shpjegim dështon në lidhje me foshnjat dhe të vegjlit.

“Është një nga misteret e mëdha të imunologjisë njerëzore,” tha zoti Pulendran.

Foshnjat zakonisht lindin me sisteme imunitare të lindura dhe adaptive të papjekura me konstitucione më të dobëta, duke i bërë ata më të ndjeshëm ndaj infeksioneve. Foshnjat e parakohshme janë edhe më të prekshme.

Fëmijët nën moshën 2 vjeç kanë një shans shumë më të lartë të vdesin nga sëmundjet e frymëmarrjes si virusi respirator sincicial (RSV) dhe gripi sesa fëmijët më të rritur dhe të rriturit nën moshën 50 vjeç.

Në përgjithësi, foshnjat “nuk kanë ndonjë histori të mëparshme imuniteti dhe, për rrjedhojë, nuk kanë antitrupa ose memorie të qelizave T për t’iu përgjigjur me shpejtësi sfidës,” tha z. Rosenthal. Ata gjithashtu kanë shumë pak qeliza të lindura imune në lindje. Deri në muajin e dytë të jetës, ata duhet të grumbullojnë mjaftueshëm qeliza imune të lindura për të kapërcyer këtë cenueshmëri.

Pjekuria e plotë e sistemit imunitar ndodh në shtatë deri në tetë vitet e para të jetës.

Dehidrimi është gjithashtu një faktor vdekjeprurës tek fëmijët dhe foshnjat e infektuara për shkak të shkallës më të lartë të metabolizmit dhe rezervave të reduktuara të ujit në krahasim me të rriturit.

Megjithatë, për habinë e studiuesve, foshnjat mbetën kryesisht të padëmtuara gjatë pandemisë COVID.

“Ne ishim të dëshpëruar për të gjetur fëmijë me simptoma të rënda [për studimin tonë],” tha zoti Pulendran. “Kemi kërkuar nga bashkëpunëtorët tanë të Cincinnati Children që të na dërgojnë mostra të fëmijëve me sëmundje të rëndë. Sado që të mundoheshin, ata nuk mund të gjenin mostra nga fëmijët me infeksion të rëndë në të katër vitet që po i merrnin.”

Ekipi hulumtues i zotit Pulendran në Universitetin e Stanfordit zbuloi se foshnjat në të vërtetë mund të bënin përgjigje të forta imune kundër COVID-19.

Pas infeksionit natyror, të rriturit prireshin të thërrisnin antitrupa të shpejtë, por afatshkurtër kundër COVID-19, me nivele të antitrupave që bien me 10 herë në gjashtë muaj. Foshnjat, nga ana tjetër, kishin një përgjigje më të ngadaltë, por më të qëndrueshme të antitrupave. Nivelet e tyre të antitrupave nuk ranë kurrë dhe ose u ulën ose vazhduan të rriteshin gjatë 300 ditëve të studimit, duke rivalizuar përfundimisht ato të të rriturve në kulmin e tyre.

Ndërsa të rriturit prireshin të shihnin një rritje të proteinave që nxisin inflamacionin në gjak edhe pas një infeksioni të lehtë COVID-19, kjo rritje nuk u pa tek foshnjat. Infeksionet dhe shënuesit inflamatorë në gjak mund të jenë të rënda, pasi mund të çojnë në reaksione inflamatore sistemike.

Në vend të kësaj, studiuesit zbuluan se në hundët e foshnjave dhe fëmijëve, “ne pamë shumë nga këto proteina që nxisin inflamacionin,” tha zoti Pulendran. Ndryshe nga gjaku, hunda është një zonë relativisht më e lokalizuar dhe të kesh më shumë proteina që nxisin inflamacionin mund të ndihmojnë në reduktimin e ngarkesës virale ndërsa pushton.

“Virusi mund të kapet në sythin në traktet e hundës,” tha zoti Pulendran.

“Kështu që [fëmijët] po aktivizojnë sistemin imunitar në hundë për të përmbajtur atë virus, dhe më pas trupi i tyre nuk është aq reaktiv, që është një mënyrë e mirë për t’iu përgjigjur virusit pa shkaktuar më shumë sëmundje sistemike,” tha Dr. Yonker.

Sidoqoftë, studiuesit nuk kanë një përgjigje të mirë se pse kjo ndodh vetëm si përgjigje ndaj COVID-19 dhe jo sëmundjeve të tjera të frymëmarrjes si RSV dhe gripi.
A kanë fëmijët një avantazh ndaj të rriturve?
Kjo varet nga diapazoni i moshës, por fëmijët priren të kenë një avantazh mbijetese në krahasim me të rriturit në lidhje me sëmundjet virale të sapo hasura.

“Është e vërtetë për shumë infeksione virale si fruthi dhe lija e dhenve,” shpjegoi Dr. Meissner. “Kjo është arsyeja pse fëmijët bënin festa kundër lisë së dhenve përpara se të ekzistonte një vaksinë.” Prindërit do të organizonin festa dhe do të ftonin fëmijë të pa infektuar, duke u siguruar që fëmijët e tyre të preknin linë e dhenve kur të ishin më të vegjël, duke e ditur se sëmundja është më e rëndë nëse kontraktohet në moshë madhore. Tani e kuptojmë se këto parti nuk janë një vendim i mençur sepse vaksinat janë një mjet shumë më i sigurt për të nxitur imunitetin mbrojtës, tha ai.

Një përjashtim nga ky trend është virusi Epstein-Barr (EBV), i cili mund të shkaktojë një sindromë dobësuese tek adoleshentët dhe të rriturit. Megjithatë, te fëmijët e infektuar, EBV shkakton kryesisht dhimbje të fytit.

Megjithatë, z. Rosenthal theksoi se sistemi imunitar adaptiv, i cili është më i zhvilluar tek të rriturit, ndihmon në kontrollin e infeksioneve që shmangin imunitetin e lindur.

“Duke përparuar në moshën madhore, ne përballemi me tuberkulozin, kërpudhat, infeksionet virale dhe kanceret që kërkojnë kontroll imunitar specifik për antigjenin… Nëse ka memorie imune pas ekspozimit të parë, ajo promovon një mbrojtje të shpejtë.”

Tendenca e zakonshme është se të rriturit janë më pak të aftë për t’iu përgjigjur menjëherë infeksioneve të reja pas pubertetit, por kanë përgjigje të forta imune ndaj infeksioneve të hasura më parë.

“Ne po zhvillojmë vazhdimisht këtë përgjigje mbrojtëse që na shërben gjatë rrugës, kështu që kjo ndoshta është pjesë e kompromisit. Problemi më i madh do të ishte të kishim një virus krejt të ri nga askund, të cilit nuk kishim pasur mundësinë të ndërtonim vërtet një përgjigje,” tha Dr. Yonker.

Studimet vlerësojnë se sistemi imunitar i një personi është funksionalisht më i forti para ose rreth pubertetit. Pas kësaj, sistemi imunitar ndryshon gradualisht në një rënie të imunitetit të lidhur me moshën, ose imunoseshencë.
“Ekziston një periudhë floriri, ose epoka e artë e sistemit imunitar, që është diku në mes të dy ekstremeve të moshës,” tha zoti Pulendran.

“Nuk jam aq i sigurt se mund të jemi aq të saktë sa të themi se sistemi imunitar është në kulmin e tij në pubertet, por ka një moshë të mesme diku, dhe unë do të thoja se është rreth, ndoshta 12 ose 13, dhe po rritet në rreth 30 e më shumë, në të cilat me të vërtetë sistemi imunitar mund të përshkruhet si ajo që mund të thoni se është në kulmin e tij.”

Gjatë imunoseshencës, timusi, i cili prodhon qeliza T adaptive, bëhet më pak aktiv dhe fillon të tkurret.

Ajo është gjithashtu e lidhur me një rritje të qelizave imune të lindura imunosupresive.

Qelizat imune adaptive preken në mënyrë të ngjashme. Qelizat e kujtesës imune rriten me kalimin e moshës, duke siguruar mbrojtje afatgjatë kundër patogjenëve që dikush tashmë ka hasur. Megjithatë, qelizat naive T dhe B bien, që do të thotë se ka më pak rezervë për formimin e qelizave të reja të kujtesës kur një person ekspozohet ndaj patogjenëve më të rinj.

Sëmundjet kronike dhe zakonet e këqija të jetesës mund të përshpejtojnë plakjen e sistemit imunitar dhe elasticiteti i ndërtuar në rini gradualisht zvogëlohet deri në moshën rreth 50 vjeç, kur rreziku i infeksionit dhe pasojat më të rënda bëhen gjithnjë e më të dukshme. Megjithatë, studime të shumta sugjerojnë se stërvitja e rregullt, një dietë ushqyese dhe një mentalitet i shëndetshëm mund të ndihmojnë në parandalimin e inflamacionit dhe imunosezencës.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble: https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours