Studimi i Lancet: “Mjekësia dhe nazizmi”, kjo është arsyeja pse lidhja është aktuale edhe sot…

5 min read

Revista shumë prestigjioze shkencore The Lancet botoi një raport voluminoz prej (74 faqe në dy kolona dhe pothuajse 900 hyrje bibliografike), më 18 nëntor, me titull “Mjekësia, nazizmi dhe holokausti ” . Qëllimi i studiuesve është të nënvizojnë nevojën e ndërthurjes së etikës profesionale dhe kërkimit shkencor.

Ideja është që ofrimi i burimeve dhe informacionit për atë periudhë historike për shkollat ​​e sotme mjekësore, institutet kërkimore dhe shoqatat që veprojnë në këtë fushë, në mbarë botën, do t’i bëjë ata më të vetëdijshëm për përgjegjësinë e tyre ndaj brezave të ardhshëm.

Vëllimi është edhe më interesant nëse mendoni për studimet e shumta të cilave revista u ka dhënë hapësirë ​​dhe zë kundër vaksinës Covid dhe kundër lëvizjes së re të teknikës mRna.

Çfarë del nga ky vëllim i ri? Eugjenikë, sterilizime të detyruara, vrasje masive të maskuara si “eutanazi”: këto janë vetëm disa nga krimet më të tmerrshme të kryera nga nazistët midis viteve 1930 dhe fundit të Luftës së Dytë Botërore. Në sektorin e shëndetësisë, regjimi i Hitlerit ishte fajtor për mizori të papërshkrueshme, por do të ishte gabim të mendohej se këto dhunë u kryen vetëm nga një pakicë e vogël.

Holokausti ishte, persekutimi dhe vrasja sistematike, e sponsorizuar nga shteti i 6 milionë hebrenjve nga regjimi Nacional Socialist (nazist) dhe bashkëpunëtorët e tij, është padyshim shembulli më ekstrem i krimeve kundër njerëzimit dhe gjenocidit në histori.

Gjatë sundimit të tij të terrorit, regjimi nazist kreu akte të panumërta dhune kundër hebrenjve, sintit dhe romëve, njerëzve me aftësi të kufizuara ose sëmundjeve psikiatrike, të burgosurve politikë, të burgosurve të luftës dhe të tjerëve. Një tipar dallues dhe shqetësues i këtyre mizorive është roli i rëndësishëm që kanë luajtur profesionistët e shëndetësisë në formulimin, mbështetjen dhe zbatimin e politikave çnjerëzore dhe shpesh gjenocidale.

Pas Luftës së Dytë Botërore, këto krime ishin faktorë të rëndësishëm që kontribuan në vendosjen e etikës profesionale shëndetësore bashkëkohore. Mësimi dhe reflektimi mbi këtë histori mund të ketë përfitime të ndryshme për nxënësit dhe praktikuesit e shkencave shëndetësore, si dhe pacientët dhe komunitetet që u shërbejnë.

Kurrikulat e shkencave shëndetësore, megjithatë, rrallë e mbulojnë këtë temë. Kjo është arsyeja pse Richard Horton, kryeredaktori i The Lancet, mblodhi Komisionin Lancet për Mjekësinë, Nazizmin dhe Holokaustin.

Studimi i ri i publikuar në The Lancet , i cili synon të tërheqë vëmendjen tek e sotmja dhe të bëjë një paralele me të tashmen, në fakt tregon një histori shumë të ndryshme (dhe shqetësuese) për punën e mjekëve në atë periudhë. Siç raporton Focus , hulumtimi filloi me iniciativën e Richard Horton, kryeredaktor i revistës prestigjioze mjekësore angleze, i cili krijoi një komision të përbërë nga njëzet studiues nga universitete të ndryshme ndërkombëtare, me detyrën e studimit të marrëdhënieve midis mjekësisë. , Nazizmi dhe Holokausti përmes një shqyrtimi rigoroz të burimeve historike.

“Ky grup studiuesish ka hartuar një dokument që nxjerr në pah rolin e punonjësve të shëndetësisë në formulimin, mbështetjen dhe zbatimin e politikave gjenocidale të diktaturës naziste. Shifrat që dolën janë elokuente dhe nënvizojnë se si një pjesë e mirë e profesionistëve të kujdesit shëndetësor të asaj kohe po bashkoheshin me regjimin: në vitin 1945, mjekët gjermanë (jo çifutë) të regjistruar në parti ishin midis 50% dhe 65% të totalit. shumë më e lartë se ajo e të gjitha profesioneve të tjera kryesore akademike.”

Duke shqyrtuar dokumentet e kohës, Komisioni hodhi poshtë një sërë klishesh, para së gjithash, sipas të cilave të vetmit persona përgjegjës për krimet mjekësore ishin disa “ekstremistë” (si Josef Mengele në Aushvic), ose mjekë të detyruar me forcë të shkelnin. rregullat elementare etike. Focus specifikon : “Në realitet, shumë prej tyre pranuan pa shumë protesta ‘kodin e ri të sjelljes’ të nazizmit, të zhvilluar në atë mënyrë që të çonte përpara një program racist në favor të ‘arianëve’ në dëm të grupeve etnike ose kategori të konsideruara inferiore (përfshirë hebrenjtë, romët, homoseksualët ose personat me aftësi të kufizuara) kundër të cilëve u promovuan praktika të tilla si eutanazia, sterilizimet dhe eksperimentet brutale, të cilat në mënyrë efektive i transformuan ata në derra gini.

Trupat e viktimave u përdorën për kërkime dhe mësimdhënie, madje disa dekada pas luftës, disa mbetje ruheshin ndonjëherë në koleksione shkencore. Prandaj, studimi i The Lancet paralajmëron kundër nënshtrimit total të shkencës dhe mjekëve ndaj regjimit, duke nënvizuar se si mjekët dhe shkencëtarët kontribuan në afirmimin e tij. A tingëllon e njohur kjo? Pasardhësit do të gjykojnë.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble: https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours