Çfarë po ndodh: Ministria e Punëve të Jashtme të Suedisë këshillon qytetarët e saj që të mos udhëtojnë në këto 56 vende …

3 min read

Ministria e Punëve të Jashtme të Suedisë këshillon të mos udhëtoni në 56 vende , që do të thotë një sinjal se situata e sigurisë është serioze dhe se një banor suedez duhet të mendojë me kujdes për vendimin e tij për të udhëtuar.

Ka shkallë të ndryshme këshillash. Për shembull, Ministria e Punëve të Jashtme këshillon kundër udhëtimeve jo thelbësore në dhe përmes zonave të Jammu dhe Kashmir në Indi, por jo në pjesën tjetër të vendit. Nga ana tjetër, nuk duhet bërë asnjë udhëtim suedez në Siri dhe të gjithë ata që janë atje duhet t’i kërkohet të largohen nga vendi.

Megjithatë, Suedia deporton personat që, për shembull, janë dënuar me dëbim ose që nuk kanë marrë leje qëndrimi në vendet ku zbatohen këshillat e Ministrisë së Jashtme. Gjykata e Lartë ka vendosur gjithashtu që dëbimi duhet të bëhet në disa raste kur njerëzit vijnë nga Libia dhe Siria – dhe Gaza, ku ndalimi i udhëtimit ka qenë në fuqi prej disa vitesh.

Refugjatët në një radhë jashtë Agjencisë së Migracionit në Sundbyberg. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Një nga vendet në të cilat njerëzit janë deportuar së fundmi është Iraku – i cili është përfshirë në listën e Ministrisë së Punëve të Jashtme. Që nga janari i vitit 2020, Ministria e Punëve të Jashtme këshillon kundër çdo udhëtimi në Irak, me përjashtim të rajonit kurd në veri. Të paktën 345 irakianë janë kthyer që atëherë. Dëbimet në disa vende të tjera – të cilat janë tronditur nga konflikte brutale dhe me mangësi të mëdha në sigurinë ligjore dhe sigurimin e të drejtave të njeriut – nuk kanë qenë aq aktuale. Megjithatë, burimi kryesor i Agjencisë Suedeze të Migracionit për vlerësimin e situatës së sigurisë në një vend nuk është informacioni i udhëtimit i Ministrisë së Punëve të Jashtme për shtetasit suedezë.

Rebecka Paulusson në shërbimin e shtypit të Agjencisë Suedeze të Migracionit i thotë DN:

  • Ne bëjmë vlerësime individuale për të gjitha çështjet që trajton zyra. Informacioni aktual i vendit për situatën në vendin e origjinës është gjithmonë pjesë e vlerësimit të bërë nga Agjencia Suedeze e Migracionit. Ne përdorim informacionin e vendit dhe raportet e prodhuara nga disa organizata, bazuar në burime informacioni të zgjedhura me kujdes. Këshillimi i udhëtimit i Ministrisë së Punëve të Jashtme mund të ndryshojë nga dita në ditë dhe nuk është asgjë që lidhet me informacionin mbi të cilin ne bazojmë vendimet.

Burimi: Ministria e Punëve të Jashtme, Agjencia e Migracionit & DN.

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours