Filozofi Ludwig Feuerbach: A ekziston Zoti?

6 min read

Filozofi, antropologu dhe kritiku fetar gjerman Ludwig Feuerbach lindi më 28 korrik 1804 në Landshut në Elektoratin e Bavarisë si djali i studiuesit juridik Johann Anselm von Feuerbach . Johann Anselm von Feuerbach ishte një avokat i rëndësishëm penal gjerman që revolucionarizoi kodin penal bavarez me punën e tij në drejtësi. Falë babait të tij, i cili ishte i lidhur mirë me botën akademike, Ludwig pati kontakte të hershme me profesorë të filozofisë, si Friedrich Immanuel Niethammer dhe Friedrich Heinrich Jacobi .

Megjithatë, Ludwig Feuerbach filloi karrierën e tij akademike duke studiuar teologji në Heidelberg dhe kuptoi shpejt (jo më pak për shkak të ndikimit të filozofit Carl Daub) se ai ishte shumë më i tërhequr nga filozofia. Menjëherë pas kësaj, Feuerbach u largua nga Heidelberg dhe u zhvendos në Berlin për të studiuar filozofinë nën Georg Wilhelm Friedrich Hegel .

Pas përfundimit të doktoraturës dhe aftësimit të tij, Feuerbach punoi si pedagog privat pa pagesë në Erlangen. Më 1830, pak pas fillimit të trazirave të shkaktuara nga Revolucioni i Korrikut në Paris, Fojerbahu botoi në mënyrë anonime veprën e tij të parë, e cila trajtonte “mendimet për vdekjen dhe pavdekësinë”. Për shkak të përmbajtjes kritike fetare, autori i shkrimeve kërkohej nga policia – Feuerbach u dorëzua dhe duhej të ndalonte mësimin. Karriera e tij akademike u shkatërrua.

Kjo në asnjë mënyrë nuk e pengoi Feuerbach-un që të vazhdonte të punonte si gazetar. Pasi ai botoi parimet e tij filozofike në disa tekste, kjo i dha atij një ftesë nga Shoqëria për Kritikë Shkencore. Kjo i mundësoi Feuerbach-ut të punonte në librat vjetorë. Për shkak të kësaj pune, Feuerbach më në fund vendosi të shkruante një libër që trajtonte përgënjeshtrimin e kritikës hegeliane. Gjatë viteve të ardhshme, Feuerbach ishte shumë aktiv si shkrimtar.

Pak nga pak ai u distancua gjithnjë e më shumë nga mësuesi i tij Hegeli dhe mori një qasje më kritike ndaj ideve të tij. Midis 1839 dhe 1841, u shkrua vepra kryesore e Feuerbach “Thelbi i krishterimit”, në të cilën ai u shkëput përfundimisht nga mësuesi i tij i mëparshëm.

Atje Fojerbahu zhvilloi të ashtuquajturën teori të projeksionit . Në këtë, Feuerbach vuri në dukje se “Zoti” ishte thjesht një konstrukt që u shpik nga njerëzimi për të përfaqësuar dëshirat dhe dëshirat e tyre në formën e tyre më të pastër. Fojerbahu filloi nga pikëpamja e krishterë. Por teoria nuk ishte ende plotësisht e zhvilluar, kjo është arsyeja pse Feuerbach atëherë në përgjithësi u mor me pyetjen se çfarë ishte në të vërtetë feja.

“Perëndia nuk e krijoi njeriun sipas shëmbëlltyrës së tij, siç thotë Bibla, por, siç tregova në thelbin e krishterimit, njeriu e krijoi Zotin sipas shëmbëlltyrës së tij. […] Çdo zot është një qenie e imagjinatës, një imazh dhe në të vërtetë një imazh i njeriut, por një imazh që njeriu e vë jashtë vetes dhe e paraqet si një qenie të pavarur.» Ludwig Feuerbach
.

Për shkak të këtij këndvështrimi, Feuerbach caktoi teologjinë në fushën e kërkimit të antropologjisë. Sipas Fouerbach-ut, studimi i fesë është ideal për të shqyrtuar dëshirat, pikat e forta dhe të metat e njerëzimit.
Projeksioni i “Perëndisë” është njëkohësisht i dobishëm dhe pengues për njerëzit. Duke u fokusuar te “Zoti”, njerëzit nuk e shikojnë më veten dhe tëhuajsohen. Kjo është rritur më tej nga “Zoti” dhe “feja” në formën e indulgjencave, ritualeve, shërbimeve të kishës dhe komponentëve të ngjashëm fetarë. Njerëzimi vepron në besimin e një jete më të mirë pas vdekjes. Po nëse kjo do të thotë se masat vendimtare që janë të nevojshme, për shembull në rast sëmundjeje, zëvendësohen nga lutja ose ndjekja e shërbimeve të kishës? Fouerbach paralajmëron kundër dhënies së tepërt të besimit mbi jetën e dikujt dhe në vend të kësaj mbron përmbushjen e nevojave të veta. Megjithatë, Feuerbach gjithashtu i jep besimit dhe dashurisë një funksion shumë qetësues.

Në një botë dhe kohë shumë fetare, Fojerbahu bëri thirrje që fokusi të ishte te njerëzit. Nuk duhet të ketë ligj kushtetues të krishterë, por ligj kushtetues njerëzor. Feja nuk duhet të përdoret për të dalluar.

»Cila është arsyeja përfundimtare për mungesën tonë intelektuale dhe politike të lirisë? Iluzioni i teologjisë. Unë e di këtë nga jeta ime e mëparshme, ku ky djall në formë engjëlli më kishte në kthetrat e tij. […] Është e pabesueshme se çfarë iluzionesh mbizotërojnë mbi njerëzimin e varfër dhe dominojnë ende sot, dhe se si filozofia spekulative në drejtimin e saj përfundimtar, në vend që të na çlirojë nga këto iluzione, vetëm sa na ka forcuar në to.» Ludwig
Feuerbach

Filozofi ishte i mendimit se besimi në “Zot” ishte një iluzion i pastër. Në vend që të përqendrohen në shpërqendrimin e fesë, njerëzit duhet të përqendrohen më shumë në qenien e tyre. Përkundër gjithë përparimit në teorinë e Feuerbach-ut, imazhi i filozofit për gratë ishte, në të kundërt, shumë i prapambetur. Në “Thelbi i Krishterimit I” (Kapitulli 10) thotë:

»Dallimi seksual nuk është sipërfaqësor […]; është thelbësore; depërton në palcën dhe kockën. Thelbi i një burri është mashkulloriteti, i një gruaje është feminiteti.

Ludwig Feuerbach

Idetë e tij e bënë atë figurën kryesore të opozitës “Vormärz”. Kjo i dha mundësinë Feuerbach-ut të kontribuonte në një sërë revistash, por ai i hodhi poshtë ato. Në 1848, Feuerbach kandidoi për “Asamblenë Kombëtare të Frankfurtit”, por u mposht ngushtë nga kundërshtari i tij. Kur Feuerbach më në fund u tërhoq në pronën e gruas së tij në Bruckberg pas dështimit të revolucionit, ngutja dhe rrëmuja rreth Feuerbach u shua. Filozofia e tij doli nga moda për shkak të ngritjes së Arthur Schopenhauer , Feuerbach falimentoi dhe më në fund vdiq i varfër nga pneumonia më 13 shtator 1872 pranë Nurembergut.

“Dituria blihet vetëm përmes humbjes së pafajësisë së jetës.”

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble:
https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours