I sëmuri Olaf Scholz, e fundos Europën me shumën 60 miliardë euro …

2 min read

Nga njëra anë, Gjermania vazhdon të ndjekë skenarin e saj të zakonshëm dhe bën thirrje për rregulla më të rrepta fiskale në Evropë. Nga ana tjetër, Gjykata Kushtetuese konfirmoi se Berlini në fakt ka shkelur rregullat kombëtare për borxhin, një tjetër paradoks i një Bashkimi Evropian që kërkon gjithmonë nga njerëzit e zakonshëm, si Italia, të paguajnë faturën dhe kthehet në anën tjetër përballë problemet e kombeve “të virtytshme”. Siç shpjegohet nga Milano Finanza, koalicioni qeveritar i udhëhequr nga Olaf Scholz tani e gjen veten me një arrë të fortë: një vrimë me vlerë deri në 60 miliardë euro, e cila mund të peshojë rëndë në funksion të zgjedhjeve të planifikuara për 2025.

Gjykata Kushtetuese gjermane në fakt ka sanksionuar shkeljen nga ekzekutivi të të ashtuquajturit “frenim borxhi”, i cili vendos një deficit strukturor maksimal të barabartë me 0.35% të PBB-së, pa rrethana të jashtëzakonshme. Rregulli u pezullua gjatë pandemisë, midis 2020 dhe 2022, por më pas u kthye në fuqi.

Në vitin 2022, megjithatë, me një vendim prapaveprues qeveria kishte vendosur që autorizimet për huamarrje të llogariteshin në vitin në të cilin janë dhënë, jo në vitin e shpenzimeve. Kështu transferimi i 60 miliardë eurove tashmë të autorizuara (por asnjëherë të shpenzuara) gjatë emergjencës Covid në një fond që synon investimet për klimën. Gjykata vendosi se ky transferim është antikushtetues, duke qenë se ndër të tjera mungon lidhja mes pandemisë dhe luftës për mjedisin.

Berlini, i cili gjithmonë ka predikuar masa shtrënguese, e ka kuptuar kështu se ka rregulla shumë të ngurtë për t’u respektuar brenda kufijve të tij, në një kohë kur fantazma e recesionit fillon të fluturojë rrezikshëm dhe ekonomia varet shumë nga eksportet. E gjithë kjo ndërkohë që Gjermania, sikur të mos kishte ndodhur asgjë, vazhdon t’u japë mësime vendeve të tjera të BE-së.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble:
https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours