Histori: Ethet shqetësuese për përmbysjet midis elitave bavareze …

9 min read

Historiani Wolfgang Niess tregon se si elitat bavareze komplotuan me pjesë të Reichswehr kundër qeverisë së Berlinit. Rezultati përfundimtar ishte përpjekja patetike te Hitlerit për puçin në bodrumin e birrës. Sebastian Felz ka lexuar studimin e shkëlqyer.

Në mënyrë domethënëse më shumë aktorë nga politika, gjyqësori, biznesi dhe ushtria u përfshinë në të ashtuquajturin Puç të Hitlerit sesa kujtesa publike e di. “Gjysma e Bavarisë”, d.m.th., “fermerët e mirë, qytetarët, oficerët e policisë, gjyqtarët, prokurorët publikë dhe zyrtarët në administratë”, donte përmbysjen, shkruan historiani Wolfgang Niess në librin e tij të ri “The Hitler Putsch 1923”. Sipas Niess, “një vështrim më i afërt i aspiratave të diktaturës së vjeshtës 1923” tregon se “sa pak i jep drejtësi realitetit formula e përbashkët që ekstremistët nga e majta dhe e djathta” e kishin shkatërruar republikën.

Përkundrazi, ngjarjet e vjeshtës së vitit 1923 ilustrojnë një ethe shqetësuese për revolucionin midis elitave perandorake bavareze dhe gjermane. Refuzimi i demokracisë nuk u personifikua vetëm në personin e Adolf Hitlerit. Përpjekja për grusht shteti u parapri nga mosmarrëveshje të gjata politike dhe ligjore midis qeverisë qendrore në Berlin dhe Bavari.

Bavaria si “qeliza e rendit të perandorisë”

Qarqet nacional-konservatore në Mynih jo vetëm që e panë Traktatin e Versajës dhe Kushtetutën e Vajmarit si një kërcënim themelor, por gjithashtu hodhën poshtë tendencat e centralizimit nga Berlini: administrata e taksave dhe transportit, institucionet qendrore postare dhe telegrafike, shfuqizimi i ushtrisë bavareze. dhe trupi diplomatik si dhe kërkesat e çmilitarizimit të traktatit të paqes.

Në verën e vitit 1922, radikalët e krahut të djathtë vranë ministrin e Jashtëm Walter Rathenau. “Akti për Mbrojtjen e Republikës” që u miratua më pas parashikonte krijimin e një “ Gjykate Shtetërore për Mbrojtjen e Republikës ”. Në Bavari kjo u refuzua si një cenim i sovranitetit gjyqësor të shteteve. Pra, parlamenti i shtetit bavarez miratoi një “Urdhëresë për Mbrojtjen e Kushtetutës së Republikës”, në të cilën Akti i Mbrojtjes së Republikës përshkruhej si jokushtetues. Gjykatat popullore bavareze dhe Gjykata e Shtetit janë përgjegjëse për procedurat kundër republikës ose kundër kushtetutës. “Organet e policisë jo-bavareze” u ndaluan të kryenin veprime zyrtare në Bavari.

Berlini nuk mund ta pranonte këtë: në fund të korrikut 1922, Presidenti i Rajhut Friedrich Ebert kërcënoi se do të ekzekutonte Rajhun. Në Kushtetutën Perandorake të Vajmarit, Neni 48 Paragrafi 1 përfshinte mundësinë për t’u kërkuar shteteve të përmbushin detyrimet e tyre sipas Kushtetutës Perandorake. Presidenti i Rajhut ishte përgjegjës për urdhërimin dhe zbatimin e tij. Pushteti ekzekutiv mund t’i transferohej Reichswehr-it në rast të një ekzekutimi të Rajhut.

Mosmarrëveshja kushtetuese u zgjidh një muaj më vonë përmes krijimit të një Senati të Gjermanisë jugore në Gjykatën e Shtetit, një departament bavarez pranë Kryeprokurorit të Rajhut dhe përfshirjes së prokurorëve publikë bavarez në referimin e çështjeve penale në Gjykatën e Rajhut në Leipzig. Para 70,000 pjesëmarrësve, Adolf Hitleri festoi mbrojtjen e të drejtave të veçanta të Bavarisë si një luftë kundër “kursit të Berlinit”: përndryshe Bavaria do të “kishte rënë në hebrenjtë lindorë dhe kështu populli gjerman do të ishte sjellë në kushtet ruse”. Vetë Hitleri përfitoi më vonë nga kjo rregullore kur nuk u ekstradua në Leipzig (neni 13 i Ligjit për Mbrojtjen e Republikës) dhe u soll përpara Gjykatës Popullore të Mynihut I në Mynih. Ligjshmëria e gjykatave popullore bavareze ishte e diskutueshme në vitet 1920. Sipas nenit 105, fjalia 1 WRV, ato ndoshta ishin antikushtetuese si “gjykata të jashtëzakonshme”.

Mosmarrëveshja për Gjykatën Shtetërore midis Bavarisë dhe Rajhut

Gjërat u përshkallëzuan në fillim të vitit 1923: trupat belge dhe franceze u zhvendosën në zonën e Ruhr. Rajhu gjerman kishte paguar vetëm 98.4 për qind të dëmshpërblimeve të planifikuara (1.48 miliardë marka ari), mungonin 24 milionë marka ari dhe 135,000 metra shtylla telegrafike. Qeveria e Rajhut shpalli “rezistencë pasive”, e cila u pagua me hiperinflacion sepse pagat e punonjësve në zonën e Ruhrit vazhdonin të paguheshin nga Rajhu. Kur qeveria e Rajhut hoqi dorë nga “rezistenca pasive” më 26 shtator 1923, qeveria bavareze u përgjigj duke shpallur gjendjen e jashtëzakonshme dhe duke emëruar Gustav von Kahr si Komisioner të Përgjithshëm Shtetëror. Elitat bavareze dhe trupat e tyre paraushtarake, që përfshinin SA Hitleri, panë mundësinë për përmbysje. Prishja e “rezistencës pasive” u luftua si një “Versajë e dytë”.

Berlini reagoi dhe shpalli gjendjen e jashtëzakonshme ushtarake. Ministri i Reichswehr transferoi pushtetin ekzekutiv te komandantët e shtatë rretheve ushtarake. Për shkak se Presidenti i Rajhut nuk insistoi që Bavaria të tërhiqte gjendjen e saj të jashtëzakonshme (Neni 48 Paragrafi 3 Fjalia 2 WRV), Rajhu u gjend në një situatë kushtetuese dhe politike tensioni. Në Berlin, koalicioni i madh nën Gustav Stresemann u shemb për shkak të kërkesave të SPD për të ndërmarrë veprime në Bavari dhe për të frenuar Reichswehr në Saksoni dhe për t’i dhënë fund gjendjes së jashtëzakonshme ushtarake në Rajh.

Komisioneri i Përgjithshëm i Shtetit Gustav von Kahr, i emëruar nga qeveria e zgjedhur bavareze me fuqi diktatoriale, komandanti i Divizionit të VII të Reichswehr Otto von Lossow dhe kreu i Policisë së Shtetit Bavarez Hans von Seißer formuan një triumvirat për një “Marshim në Berlin”. Kur Lossow u shkarkua nga Ministri i Reichswehr më 19 tetor 1923, por u rivendos si komandant i shtetit bavarez nga Kahr, qeveria e Rajhut shpalli “shkeljen e hapur të kushtetutës”. Bavaria kishte krijuar kështu një ushtri shtetërore. Ushtarët ishin të përkushtuar ndaj qeverisë së shtetit bavarez. Një “Marshimi në Berlin” ishte në ajër. Një vit më parë, Benito Mussolini kishte bërë një grusht shteti të tillë në Itali.

“Marshimi në Berlin”

Por jo vetëm në Bavari, por edhe në Turingi dhe Saksoni, forcat u formuan kundër Berlinit – këtu, megjithatë, nga e majta. Reichswehr pushtoi Saksoninë dhe Turinginë, duke i dhënë fund ëndrrave të një “revolucioni të nëntorit” komunist në Gjermani. Më 27 tetor 1923, Presidenti i Rajhut Ebert Bavaria kërcënoi edhe një herë se do të ekzekutonte Rajhun. Kahr më pas ndërpreu çdo kontakt me Berlinin dhe ngarkoi udhëheqësin e Freikorps Ehrhardt për të planifikuar vendosjen. Përgatitjet për puçin filluan në Mynih me emrin e koduar “Stërvitja e vjeshtës 1923”: Reichswehr u përforcua me anëtarë të shoqatave ushtarake. Triumvirati Kahr-Lossow-Seißer tani planifikoi të “pushtonte Berlinin dhe të shpallte një diktaturë kombëtare”.

Kur Seiser mbërriti në Berlin më 4 nëntor 1923 për bisedime, ai foli, ndër të tjera, me kreun e komandës së ushtrisë von Seeckt, i cili luajti një rol udhëheqës në lojërat mendore të tradhtarëve bavarez. Megjithatë, Seeckt nuk mund të përfshihej në puç, sepse kreu i komandës së ushtrisë donte vetëm të vendoste një diktaturë me miratimin e Presidentit të Rajhut. Hezitimi i Seeckt pati një ndikim edhe në Mynih. Në një takim më 6 nëntor 1923, Kahr e bëri të qartë se sinjali për diktaturën kombëtare duhej të vinte nga Berlini. Tani kishte edhe njësi të Reichswehr në Saksoni dhe Turingi, të cilat e bënë një “marshim në Berlin” një rrezik të pallogaritshëm, pasi nuk ishte e qartë për komplotistët bavarez se si do të silleshin njësitë e Reichswehr-it në një avancim në Berlin nga Bavaria nëse von Seeckt nuk do të ishte. pas tyre u përshtatej atyre.

Hitleri nuk i njihte lojërat e mendjes së triumviratit. Ai besonte se Kahr dhe bashkë kishin humbur guximin. I shtyrë nga vetëbesimi i tepërt politik si dhe nga vështirësitë financiare për të paguar trupat e tij SA, ai donte të përdorte takimin e elitës politike bavareze në Bürgerbräukeller më 8 nëntor 2023 për të detyruar triumviratin të kryente një grusht shteti. Ky vendim më 6 nëntor 1923 shënoi fillimin e të ashtuquajturit Puç Hitleri, i cili më pas u qëllua nga një breshër plumbash përpara Feldherrenhalle më 9 nëntor 1923 rreth mesditës.

Megjithatë, miti i “Puçit Hitler” lindi në gjyqin e tradhtarëve para Gjykatës Popullore të Mynihut I. Agjitatori e përdori sallën e gjyqit si një skenë propagande dhe mistifikuese si protagonist në një shfaqje tradhtie që njerëzit e tjerë e kishin shkruar, por nuk e kishin luajtur. Tani Kahr, Seißer dhe Lossow morën me kënaqësi rolin e shtesave, edhe nëse talleshin për këtë.

Wolfgang Niess e përshkroi historinë e 9 nëntorit 1923 në detaje mbresëlënëse. Kjo filloi kur Adolf Hitleri mbërrin në Mynih në maj 1913 dhe më vonë ngrihet si demagog në Bavarinë e pasluftës. Niess përshkruan pamjen më të madhe të përpjekjes së fundit të dhunshme për të përmbysur Republikën e Vajmarit, e cila nuk ishte vetëm puç nga Hitleri dhe NSDAP. Pas katastrofës përballë Feldherrenhalle, Hitleri filloi një “kurs ligjshmërie” që do ta sillte atë në qëllimin e tij dhjetë vjet më vonë me ndihmën e Presidentit të Rajhut. Më pas, 9 nëntori u bë, siç e përshkruan Niess, me “dëshmitarë gjaku” dhe “flamur gjaku” miti i origjinës pseudo-fetare të “Rajhut të Tretë”.

Bazuar nga libri i autorit Wolfang Niess

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble:
https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours