Ide qesharake për 25 dhjetorin: “Ata duan të anulojnë Krishtlindjet!”…

4 min read

Korrektësia politike ka kohë që ka dalë jashtë kontrollit. Ajo që po shkruajmë vetëm e konfirmon këtë edhe një herë, dhe është një vëzhgim i hidhur. Çfarë duhet të thuash tjetër kur përballesh me delirin e dëshirës për të ndryshuar emrin e Krishtlindjes ? “Festivali i dimrit” thonë ata është më “përfshirës” , duke shmangur çdo referencë fetare – por duke e zbrazur atë nga çdo kuptim. Dhe është për t’u habitur, por jo edhe aq nga afër, që propozimi absurd të bëhet nga Instituti Universitar Europian i Fiesoles, dhe ky universitet eshte shumë prestigjioz i cili është një organ studimi dhe kërkimi i financuar nga Bashkimi Europian .

Presidenti i saj, belgu Renaud Dehousse , dëshiron t’i bëjë Krishtlindjet gjithëpërfshirëse . I tillë është respektimi ndaj një pakice, myslimane me sa duket, e cila megjithatë nuk i përgjigjet parimit të reciprocitetit : a i ka kërkuar dikush ndonjëherë një muslimani, në një vend islam, të ndryshojë emrin e një prej rasteve të tyre të shenjta në mënyrë që të mos “të shqetësojnë” një pakicë të një konfesioni tjetër fetar?

Ne hapim një parantezë shumë të shkurtër për të kujtuar se instituti ndodhet në kompleksin Badia të qeverisur prej vitesh nga babai legjendar piarist Ernesto Balducci , i cili kushedi se si do të kishte reaguar ndaj një propozimi të tillë. Në çdo rast, Renaud Dehousse ka vendosur që, për të përmbushur detyrimet e Planit për barazi etnike dhe racore, me të cilin instituti ka miratuar, kremtimi më i rëndësishëm i krishterimit do të hiqet, siç thuhet në Il Tempo , i cili rindërton çështje. Ideja brilante duket se ka lindur gjatë një takimi të brendshëm për organizimin e përvjetorit, gjatë të cilit Renaud Dehousse kërkoi aplikimin e politikave të reja të komunikimit të institutit të përfshirjes, të lindura disa muaj më parë.

“Nuk është marrë ende asnjë vendim , ka një debat në vazhdim”, konfirmoi sekretari i përgjithshëm i Institutit Universitar Europian. Marco Del Panta . Me përpikëri dhe padyshim, qëndrime të shumta u morën nga politikanët, në fakt vetëm nga qendra e djathtë, duke e dënuar qartë atë. “Ne jemi krenarë për respektin për rrënjët tona të krishtera , mbi këtë bazohet Evropa ”, tha ministri i Jashtëm, Antonio Tajani . Pa hapur një debat historik për domethënien e këtyre rrënjëve të krishtera dhe pa u kthyer te Karli i Madh, sipas mendimit tonë, Tajani ka plotësisht të drejtë.

Reagimet e politikanëve

“Shpresoj që menaxherët e Institutit Universitar Europian të Fiesoles do të përmirësojnë rrugën e tyre dhe jo në mënyrë të papritur anulojnë Festivalin klasik të Krishtlindjeve, duke e zëvendësuar atë me një Festival Dimëror më anonim”, thotë Giovanni Galli , Këshilltar Rajonal i Lidhjes në Toskanë. “Nuk është vetëm një çështje respekti ndaj të gjithë katolikëve – shpjegon Antonio Baldelli , deputeti i FdI-së, i cili u bëri një pyetje ministrave të Kulturës dhe Punëve të Jashtme – por për një tipar dallues të kulturës sonë mijëvjeçare që i ka rrënjët në krishterim.

Mania e kulturës së anulimit ka arritur një nga kulmet e saj me këtë marifet të fundit.” Protestat e gjalla vijnë edhe nga Susanna Ceccardi , anëtare e Ligës Veriore Evropiane: “Eleminimi i referencave të krishtera të kësaj feste do të thotë të kompromentosh plotësisht thelbin e saj.”

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble:
https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours