Në 15 tetor BE-ja kufizon shpërndarjen e të gjithave mikroplastikave – Vizitoni dyqanet për pjesët e fundit …

3 min read

Duke filluar nga 15 tetori, do të hyjë në fuqi direktiva e BE-së për të kufizuar shpërndarjen e të gjitha mikroplastikës që shtohen qëllimisht në produkte dhe që përmbajnë substanca kimike të rrezikshme për natyrën. Prandaj, shitja e tyre do të ndalohet. Ato variojnë nga shkëlqimi, një përbërje e bërë nga polimere dhe alumini që përdoret tani në make-up deri te kartolinat e urimi, deri te mikrosferat dhe materialet e tjera të përdorura në kozmetikë, apo detergjentë të caktuar, apo edhe ato në bazën e sipërfaqeve sportive artificiale.

Ndalimi i shitjes së shkëlqimit në Evropë synon të kufizojë shpërndarjen e mikroplastikës në mjedis. Synimi është të arrijë në -30% deri në vitin 2030. Qarkullimi i këtyre produkteve është gati 1 miliard euro në vit. Një komponent i dashur veçanërisht në kozmetikë, tani do të përpiqemi ta zëvendësojmë me një zgjidhje alternative më të “qëndrueshme”. Shitja e shkëlqimit të lirshëm, pra, duke filluar nga e shtuna e 15 tetorit nuk do të lejohet më. Por ka një rast “qesharak”. Pikërisht për shkak të kësaj ndalese të afërt, në disa vende ka pasur një rritje të shitjeve në orët e fundit. Gjermania është shteti që ka blerë më shumë, siç raporton gazeta gjermane Bild , duke folur për “histerinë vezulluese”.

Pasi Evropa ndaloi shitjen e shkëlqimit, njerëzit punuan për të marrë sa më shumë prej tij përpara se të mos ishte më i disponueshëm në treg. Kufizimet e BE-së përfshijnë gjithashtu produkte specifike për thonjtë, por edhe mikrosfera për eksfolim, ose përbërës të detergjenteve, zbutësve, plehrave dhe materialeve kokrrizore të përdorura për sipërfaqe sportive. Në veçanti, ndalimi do të ketë të bëjë edhe me një sërë produktesh kozmetike “leave-on” si fondatina, eyeliner, bojë për vetulla, buzëkuqët dhe manikyrin e thonjve, përbërja e të cilave – në mënyrë që ato të shiteshin legalisht – do të duhet të rishikohen. Për momentin, materialet e ndërtimit dhe produktet që përdoren aktualisht në vendet industriale janë të përjashtuara nga ndalimi.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble:
https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours