Alarmon Epidemiologu: Laboratori Kinez në Beograd u krijua për sulme gjenetike etnike, ku qëllimi kryesor është të zhduk kombet …

8 min read

Një epidemiolog shpjegon nëse duhet të kemi frikë nga Eris, një lloj i ri i virusit korona i regjistruar në Vojvodinë

 Lajmi se si Kina, duke përdorur laboratorin portativ “Syri i zjarrit”, të cilin Pekini ia dhuroi Beogradit, mori ADN-në e serbëve dhe deshifroi udhëzimet gjenetike që përmbanin qelizat e njerëzve, për të nxjerrë prej tyre informacion që mund të bëhej një armë e fuqishme biologjike dhe kërcënojnë të gjithë botën , ajo trembi pothuajse çdo njeri në tokë. Për t’i bërë gjërat edhe më keq, kërkimet dhe informacionet e klasifikuara që janë shfaqur sugjerojnë se Pekini po punon për një strategji për të nisur një luftë biologjike. Ja si.

Veçanërisht, gjashtë vjet më parë një version i përditësuar i botimit autoritativ të strategjisë ushtarake të Universitetit të Mbrojtjes Kombëtare, i drejtuar nga Ushtria Çlirimtare Popullore e Kinës, shtoi një seksion mbi luftën biologjike që theksonte rëndësinë e “sulmeve gjenetike specifike etnike” në luftërat e ardhshme —një ide që që atëherë është bërë jehonë nga disa shkencëtarë ushtarakë kinezë, kryesisht në kontekstin e parandalimit.

“Ai mund të jetë një sulm i saktë, i synuar që shkatërron një racë, një grup të caktuar njerëzish ose një person të caktuar.” Efektiviteti i tij potencialisht i madh luftarak mund të sjellë panik ekstrem te qeniet njerëzore. Ka përmbajtje të lartë teknologjike, kosto të ulët dhe përbën një kërcënim të madh”, sipas tekstit të autorit të shkruar në mars 2020 nga Kang Yaowu, profesor i asociuar në një universitet prestigjioz kinez.

Megjithatë, nëse gjenetika mund të bëhet bazë për armët e ardhshme, mbetet një çështje spekulimi. Shumë ekspertë besojnë se armët biologjike që zgjedhin objektivat në bazë të përbërjes së tyre të ADN-së nuk janë teknikisht të realizueshme sot dhe mund të mos jenë për shumë vite, ose ndoshta dekada, shkruan Washington Post .

Megjithatë, një studim i madh amerikan i vitit 2021 nga ekspertët amerikanë të armëve arriti në përfundimin se interesi i Pekinit për armët gjenetike është pjesërisht i nxitur nga perceptimi i Kinës si veçanërisht e cenueshme nëse kundërshtarët e saj zhvillojnë teknologjinë së pari.

Krahasuar me vendet e tjera – dhe veçanërisht me Shtetet e Bashkuara – popullsia e Kinës është kryesisht homogjene dhe më shumë se 90 për qind e popullsisë së saj janë kinezë etnik Han.

Autorët e Vlerësimit Shkencor të Rrezikut 2021 të Sistemeve të Armëve Gjenetike, të publikuar nga Qendra James Martin për Studimet e Mospërhapjes në Monterey, Kaliforni, thonë se Kina duket se e njeh cenueshmërinë e saj ndaj synimeve gjenetike.

“Kina duket se është e shqetësuar për mundësinë e zhvillimit të një arme gjenetike”, thanë ata.

Për këtë arsye janë të shqetësuar zyrtarët dhe ekspertët amerikanë, të cilët deklarojnë se synimet e Kinës janë krejtësisht të panjohura. Tani për tani, duke grumbulluar sasi të mëdha të të dhënave të ADN-së, Pekini po krijon një mjet që mund ta përdorë në të ardhmen – si një burim ekonomik, ose ndoshta në mënyra të tjera.

Qëllimet e kompanive që marrin të dhënat, thonë ata, janë kryesisht “jo domosdoshmërisht të rastësishme, në përputhje me qëllimet kombëtare dhe globale të Pekinit”.

Si u bë Beogradi pikënisja e planit të errët të Kinës?

Kompania që është përgjegjëse për këto punë të pista, grumbullimin masiv të informacionit për gjenetikën dhe gjenominë kombëtare, BGI, gjithashtu ka marrëdhënie të zhvilluara me Beogradin.

Përkatësisht, në prill të vitit 2020, në Beograd ka mbërritur një aeroplan me dhuratë nga Republika Popullore e Kinës. Brenda ishte një shpikje kineze e quajtur “Syri i zjarrit”, një laborator portativ i sofistikuar që mund të zbulonte infeksionet e koronavirusit nga fragmentet e vogla gjenetike që patogjeni lë pas.

“Syri i zjarrtë” ishte i jashtëzakonshëm jo vetëm për thyerjen e kodit gjenetik për viruset, por edhe për njerëzit, me makina që mund të deshifronin udhëzimet gjenetike që përmbanin qelizat e çdo personi në Tokë.

Në fund të vitit 2021, me pandeminë ende të ndezur, zyrtarët serbë njoftuan se po punonin me një kompani kineze për ta kthyer laboratorin në një objekt të përhershëm me plane për të mbledhur dhe ruajtur të gjitha gjenomet, ose projektet gjenetike, të qytetarëve serbë.

Bëhet fjalë për laboratorët Fire-Eye, të cilët janë në pronësi të grupit BGI.

Shkencëtarët serbë ishin të kënaqur me këtë shpikje inovative dhe kryeministrja Ana Brnabić falënderoi Kinën që i dha atij vendi ballkanik “institutin më të avancuar për mjekësinë precize dhe gjenetikën në rajon”.

Pra, cili është problemi?

Megjithatë, “Syri i zjarrtë” i Kinës, i cili kryesisht u dhurua ose u shit vendeve të huaja gjatë pandemisë – po tërheq vëmendjen e agjencive të inteligjencës perëndimore mes shqetësimeve në rritje për qëllimet e Kinës.

Disa analistë e shohin madhështinë e Kinës si pjesë të një përpjekjeje globale për të shfrytëzuar burime të reja të të dhënave shumë të vlefshme të ADN-së njerëzore në vendet anembanë botës.

Kjo përpjekje grumbullimi, e cila ka vazhduar për më shumë se një dekadë, ka përfshirë blerjen e kompanive gjenetike amerikane si dhe operacione të sofistikuara hakerimi, sipas zyrtarëve të inteligjencës amerikane dhe perëndimore.

Megjithatë, kohët e fundit ajo ka marrë një nxitje të papritur nga pandemia e koronavirusit, e cila ka krijuar mundësi për kompanitë dhe institutet kineze për të shpërndarë makina të sekuencës së gjeneve dhe për të ndërtuar partneritete për kërkime gjenetike në vendet ku Pekini më parë kishte pak ose aspak akses.

Në mes të pandemisë, laboratorët e Fire-Eye do të zgjeroheshin me shpejtësi në katër kontinente dhe më shumë se 20 vende, nga Kanadaja dhe Letonia në Arabinë Saudite dhe nga Etiopia dhe Afrika e Jugut në Australi. Disa, si ajo në Beograd, tani funksionojnë si qendra të përhershme për testimin gjenetik.

“Korona ishte vetëm një portë”, tha një analist i lartë i inteligjencës amerikane që ndjek nga afër sektorin bioteknologjik të Kinës.

Në listën e zezë në Amerikë

Duhet të theksohet gjithashtu se Pentagoni vitin e kaluar zyrtarisht e listoi BGI si një nga disa “kompani ushtarake kineze” që operojnë në Shtetet e Bashkuara dhe një vlerësim i inteligjencës amerikane i vitit 2021 e lidhi kompaninë me përpjekjet globale të Pekinit për të marrë edhe më shumë ADN njerëzore, duke përfshirë nga Shtetet e Bashkuara.

Qeveria amerikane ka futur gjithashtu në listën e zezë filialin kinez të BGI për gjoja se ka ndihmuar në analizimin e materialit gjenetik të mbledhur brenda Kinës për të ndihmuar goditjen e qeverisë ndaj pakicave etnike dhe fetare të vendit.

Gjithashtu, përpjekjet e Pekinit për të pastruar ADN-në rreth planetit kanë shkaktuar herë pas here polemika, veçanërisht pas një serie artikujsh nga Reuters në 2021 që zbuluan të gjitha aspektet e rrezikshme të këtij projekti. Akademikët kinezë dhe shkencëtarët ushtarakë kanë tërhequr gjithashtu vëmendjen duke debatuar mbi mundësinë e krijimit të armëve biologjike që një ditë mund të synojnë popullatat bazuar në gjenet e tyre. Armët me bazë gjenetike konsiderohen si një perspektivë e largët nga ekspertët, në rastin më të mirë, dhe një pjesë e debatit duket se ushqehet nga paranoja zyrtare nëse Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera po hulumtojnë armë të tilla.

Zyrtarët e inteligjencës amerikane besojnë se shtytja globale e Kinës ka të bëjë kryesisht me mposhtjen e Perëndimit ekonomikisht, jo ushtarakisht. Nuk ka asnjë provë publike që kompanitë kineze kanë përdorur ADN-në e huaj për arsye të tjera përveç kërkimit shkencor.

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours