VIDEO/ Eurodeputetja italiane kritikon promovimin e BE-së për “mbulesën islame” dhe “nënshtrimin e tyre ndaj Islamit”…

4 min read

Bruksel: Në fjalimin e mbajtur përpara Parlamentit Evropian, deputetja italiane e Parlamentit Evropian (PE) Silvia Sardone, që përfaqëson Partinë Konservatore Lega dhe shërben si këshilltare e qytetit në Milano, mbajti një dënim të fuqishëm. të qëndrimit të Bashkimit Evropian ndaj mbulesës islame. Fjalimi i saj i pasionuar në dhomat parlamentare e akuzoi BE-në për hipokrizi në mbështetjen e saj për gratë iraniane ndërsa miratonte hixhabin, duke ndezur një debat të thellë mbi kryqëzimin e Islamit dhe të drejtave të grave.

Fushata e Sardone-s kundër qëndrimit të BE-së për mbulesën islame filloi me një pyetje parlamentare më 31 gusht 2023, drejtuar Zëvendëspresidentit të Komisionit dhe Përfaqësuesit të Lartë të Bashkimit për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë. Në hetimin e saj, ajo shtroi pyetje kritike në lidhje me përdorimin e saktë të imazheve të shamisë në komunikimet e BE-së, kundërproduktivitetit të mundshëm të promovimit të hixhabit në Evropë dhe vendimit të fundit të Francës për të ndaluar abaja në shkolla.

Gjatë fjalimit të saj në Parlamentin Evropian, Sardone nuk bëri debat por denoncoi mbulesën islame si një mjet nënshtrimi dhe jo si një simbol i lirisë. Ajo vuri në pikëpyetje mbi angazhimin e BE-së për të drejtat e grave, duke theksuar kontradiktën e thellë midis mbështetjes së saj të zëshme për gratë iraniane që protestojnë ndaj ligjeve të detyrueshme të hixhabit dhe portretizimit pozitiv të hixhabit në komunikime të ndryshme zyrtare dhe në platformat e mediave sociale.

Fjalimi i Sardone katalogoi raste kur Bashkimi Evropian në dukje promovoi hixhabin, duke përfshirë gjatë ngjarjeve dhe fushatave të rëndësishme si Konferenca për Ardhmërinë e Evropës, nisma të fokusuara tek të rinjtë, përpjekjet mjedisore, Dita e të Drejtave të Njeriut, programet e Barazisë Gjinore dhe Dita kundër Homofobisë. . Pohimi i saj se Evropa e ka portretizuar pozitivisht hixhabin gjatë këtyre rasteve ngriti pyetje kritike në lidhje me qëndrimin e BE-së për këtë çështje.

Thelbi i kritikës së Sardone-s rrotullohej rreth nënshtrimit të Evropës ndaj Islamit, siç dëshmohet nga miratimi i velit islamik në përputhje me sheriatin. Ajo argumentoi se veprimet e Bashkimit Evropian bien ndesh me angazhimin e tij të deklaruar për të mbështetur protestat e grave iraniane që rrezikojnë jetën e tyre duke sfiduar mbajtjen e detyrueshme të hixhabit në vendin e tyre. Për Sardone, është e papranueshme që Evropa të paraqesë një imazh pozitiv të hixhabit, madje edhe në komunikimet zyrtare dhe në platformat e mediave sociale.

Për më tepër, fjalimi i Silvia Sardone nënvizoi implikimet e thella të hixhabit në jetën e grave dhe ndjekjen e tyre për barazi dhe autonomi. Ajo theksoi konfliktin themelor midis interpretimit të mbulesës islame nga Bashkimi Evropian si një instrument integrimi dhe diversiteti dhe bindjes së saj se ai është një simbol shtypës. Ajo argumentoi se pozicioni i BE-së shpërfillte përpjekjet e grave të panumërta që dëshironin të ushtronin lirinë e tyre për të mos veshur hixhabin, duke preferuar të visheshin siç dëshirojnë, të ndjekin dëshirat e tyre, të duan dhe të martohen me kë të duan. Ajo pretendoi se mbulesa islame nuk është një simbol i lirisë, por një simbol i nënshtrimit, duke sfiduar narrativën mbizotëruese të krahut të majtë.

Në mbyllje, eurodeputetja Silvia Sardone lëshoi një thirrje të fuqishme për veprim: “Jo velit islamik”. Kjo deklaratë koncize por e thellë përmbledh qëndrimin e saj të palëkundur kundër promovimit të hixhabit në Evropë, duke theksuar besimin e saj se ai pengon lirinë dhe autonominë e grave. Ajo i kërkoi Bashkimit Evropian të rishqyrtojë qëndrimin e tij dhe deklaroi: “Sot, më shumë se kurrë, duhet të përsëritet se mbulesa islame nuk është simbol i lirisë, por i nënshtrimit. Jo mbulesës islame.”

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble:
https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours