Analiza e inteligjencës, Morabito: Po, Hillary Clinton di shumë për “armatizimin e vetmisë”…

9 min read

Nga Stella Morabito –

Artikulli i fundit i Hillary Clinton në The Atlantic mban me kuriozitet saktësisht të njëjtin titull si libri im i fundit, “Armëtimi i vetmisë”. Puna e saj ka gjeneruar shumë kritika nga konservatorët – dhe meriton. Por ajo që as Klinton dhe as kritikët e saj nuk e shpjegojnë është se çfarë do të thotë në të vërtetë armatizimi i vetmisë dhe se si një proces i tillë funksionon brenda nesh, si dhe në shoqëri në përgjithësi.

Ata që kritikojnë artikullin e Klintonit priren të përqendrohen pothuajse tërësisht në demonizimin e saj ndaj kundërshtarëve të saj politikë. Kjo është plotësisht e kuptueshme. Në të vërtetë, ajo tërheq të gjithë të dyshuarit e saj të zakonshëm, duke përfshirë gjithçka “të krahut të djathtë”, burrat e bardhë, “incelët”, Rush Limbaugh, MAGA, QAnon, Steve Bannon, prindërit e shqetësuar për indoktrinimin e fëmijëve të tyre të vegjël në shkollë dhe më shumë.

Përveç kësaj, Hillary ringjall temën e saj të vjetër të një “komploti të gjerë të krahut të djathtë” për të pohuar se ata që janë përgjegjës për krizën tonë të vetmisë kanë krijuar dhe shfrytëzuar një ndjenjë në rritje të tjetërsimit përmes “propagandës dhe dezinformimit të krahut të djathtë, ndërhyrjes malinje të huaj në vendin tonë”. zgjedhjet dhe reagimi i zhurmshëm kundër progresit shoqëror.”

Ajo përdor njollat si “alt-right” dhe “teoricien konspirative” dhjetëra herë gjatë pjesës. Për ironi, gjuha e saj është pikërisht ajo e shtypjes dhe izolimit. Një demonizim i tillë është një element kryesor i atyre që duan të mbyllin bisedat, të izolojnë ata që nuk pajtohen dhe të zbatojnë pajtueshmërinë me kërkesat gjithnjë e më të çuditshme.

Ndërkohë, përsëri në planetin Tokë, amerikanët po vuajnë padyshim nga një epidemi vetmie dhe izolimi social. Ky nuk është lajm. Tragjeditë tona të lidhura – duke përfshirë rritjen e vdekjeve nga dëshpërimi dhe efektet negative të izolimit social si në shëndetin mendor ashtu edhe në atë fizik – kanë qenë në kryetitujt e mediave për dekada. Cili mund të jetë shkaku kryesor i kësaj frakture të tmerrshme?

Një ‘Makineri e vetmisë’ e nxit këtë krizë

Eseja e Clinton synon qartë të promovojë këshillën e fundit prej 81 faqesh të kirurgut të përgjithshëm Vivek Murthy të titulluar “Epidemia jonë e vetmisë dhe izolimit social”. Ajo prezanton traktatin e saj të vitit 1996 mbi kolektivizmin e butë, “Ia merr një fshat”, si një pararendës i këshillimit.

Këshillimi i Murthy duhet të alarmojë të gjithë amerikanët. Ajo deklaron se epidemia jonë e vetmisë është një krizë e shëndetit publik që kërkon ndërhyrje urgjente të qeverisë. Por thjesht mund të shërbejë si një plan për një pushtim edhe më masiv të qeverisë në sferën private të jetës, siç e shpjegova në një seri tre-pjesësh këtu në The Federalist.

Iniciativës duhet t’i rezistohet me çdo kusht. Për të kuptuar pse, së pari duhet të shqyrtojmë librin epik të Hannah Arendt, “Origjinat e totalitarizmit”. Ajo vuri në dukje se njerëzit nuk mund të terrorizohen plotësisht në pajtueshmëri nëse nuk izolohen fillimisht nga njëri-tjetri. “Prandaj,” shkroi Arendt, “një nga shqetësimet kryesore të të gjitha qeverive tiranike është të sjellë këtë izolim.”

Sjellja e këtij izolimi përfshin atë që unë e quaj një “makineria e vetmisë”. Nuk është një proces i ri. Ajo shkon prapa në historinë moderne, të paktën që nga Revolucioni Francez. Ne duhet të ndërgjegjësohemi për procesin nëse shpresojmë ta frenojmë dhe të ringjallim shoqërinë civile me institucione të denja për besim.

Ekzistojnë tre komponentë kryesorë të makinerisë së vetmisë: politika e identitetit, korrektësia politike dhe agjitacioni i turmës. Politika e identitetit na heq individualitetin tonë dhe na ndan në kampe të renditura sipas identiteteve të ndryshme të “shtypësit” ose “viktimës”. Korrektësia politike kontrollon fjalimin tonë duke na shtyrë të vetëcensurojmë nën kërcënimin e ostracizmit. Turmat marrin forma të ndryshme, por ato shërbejnë për të zbatuar të gjitha sa më sipër, ndërkohë që kultivojnë konformitetin, pajtueshmërinë dhe mosbesimin social.

Makineria ushqehet më tej në mënyra të tjera për të kërcënuar njerëzit me izolim nëse nuk përputhen. Këto përfshijnë propagandën, censurën, kriminalizimin e komedisë dhe kulturën e frikshme. Teknologjitë e reja gjithashtu luajnë një rol.

Përdorimi i Terrorit të Refuzimit Social

Terrori i fortë njerëzor i refuzimit shoqëror është lehtësisht i armatosur në kushte të tilla. Kjo frikë është shkëndija që ndez karburantin e impulsit tonë të konformitetit dhe e mban makinën në punë. Ne tërhiqemi në atë matricë sa herë që ndiejmë se duhet të pajtohemi në mënyrë që të fitojmë pranim shoqëror, që është një nevojë primare njerëzore.

Ata me një impuls totalitar për inxhinierinë sociale janë investuar thellë për ta mbajtur këtë makineri në lëvizje. Sulmet ndaj fjalës së lirë janë absolutisht thelbësore për këtë proces. Nëse nuk mund të flasim hapur me njëri-tjetrin, nuk mund të zhvillojmë organikisht lidhje besimi. Dhe nëse nuk mund të zhvillojmë marrëdhënie besimi—qoftë si familje, si fëmijë të Perëndisë, ose si miq dhe fqinjë të gëzuar—atëherë kemi bërë një rrugë të gjatë drejt një varësie të ngjashme me Sindromën e Stokholmit nga rrëmbyesit tanë nga qeveria.

Me kalimin e viteve, kjo makineri duket se ka ecur krah për krah me politikat që nxisin tjetërsimin, dëshpërimin dhe vetminë. Për shembull, ne kemi një shtet masiv të mirëqenies që rrit sëmundjen urbane, prishjen e familjes, varësinë e tmerrshme dhe prishjen e komunitetit.

Ne shohim se është bërë pak për të trajtuar epideminë e opioideve dhe të pastrehët dhe krimin që vjen me të. Tani shohim elita të investuara në abortin infanticid, duke transmetuar fëmijët dhe duke hequr të drejtat e prindërve për të rritur fëmijët e tyre. Të gjitha shërbejnë për të na izoluar, për të destabilizuar marrëdhëniet e shëndetshme njerëzore.

Kujtoni gjithashtu se si mandatet e Covid zbatuan fjalë për fjalë izolimin tonë përmes mbulimit të fytyrës, bllokimeve, kërcënimeve për të marrë injeksionin e paprovuar ose për të humbur punën tuaj, dhe ndarjen brutale nga të dashurit tanë që po vdisnin.

Ndoshta më kërcënueset sot janë thirrjet për censurë me pretekstin se na mbrojnë nga keqinformimi. Çdo qeveri që monitoron dhe ndëshkon bisedat e hapura të qytetarëve të saj po i izolon absolutisht ata kundër njëri-tjetrit.

Prishja e marrëdhënieve të shëndetshme nga qeveria

Armatizimi i vetmisë është futur në këshillën e Murthy-t, sepse ajo zbaton shumë nga sa më sipër me programe që pengojnë zhvillimin e marrëdhënieve të shëndetshme njerëzore. Ato përfshijnë politikën e identitetit, mbikëqyrjen, propagandën dhe censurën e kërkuar nga regjimi DEI i “diversitetit, barazisë dhe përfshirjes”.

Pra, ndoshta nuk është për t’u habitur që promotorët e burokracisë qeveritare si Clinton dhe Murthy kanë zhvilluar papritmas një interes të zjarrtë për të na “kuruar” nga vetmia që shumë prej politikave të tyre të përkëdhelura kultivuan në radhë të parë.

Paralajmërohu më tej se qëllimi i këtij projekti është i gjerë dhe tani është futur legjislacioni për të miratuar të gjitha. Ashtu si me të gjitha skemat kolektiviste, ne duhet të jemi në gjendje të shohim se ai përbën një sistem krediti social nën maskën e zakonshme të dhembshurisë. Më keq, do të na çojë të gjithëve në shumë më tepër atomizimin, jo më pak.

Po kështu, fshati utopik i Hillary-t mbështetet në autoritetin dhe forcën e burokracisë federale dhe poshtërimin e pikëpamjeve konkurruese. Mjerisht, “Armatizimi i vetmisë” si titull mbi artikullin e Clinton-it në Atlantik duket më shumë si një deklaratë e qëllimit të saj, jo si paralajmërimi që unë shpreh në nëntitullin e librit tim, “Si tiranët ushqejnë frikën tonë nga izolimi për të heshtur, përçarë dhe pushtuar. ”

Në fund të fundit, gjëja më e mirë që mund të bëjnë aktorët e qeverisë – por nuk do ta bëjnë – është të largohen nga rruga. Nëse do të donin vërtet të ndihmonin, ata do të inkurajonin familjet dhe institucionet e besimit dhe miqësisë që të zhvillohen në mënyrë organike, pa kërcënime të vazhdueshme demonizimi dhe vetmia që i shoqëron.

Shënim: Stella Morabito është autore e librit “Armëtimi i vetmisë: Se si tiranët ngjallin frikën tonë nga izolimi për të heshtur,duke na përçarë dhe pushtuar”. Esetë e saj janë shfaqur në botime të ndryshme, duke përfshirë Washington Examiner, American Greatness, Townhall, Public Discourse dhe The Human Life Review. Në punën e saj të mëparshme si analiste e inteligjencës, Morabito u fokusua në aspekte të ndryshme të politikës ruse dhe sovjetike, duke përfshirë median komuniste dhe propagandën.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble:
https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours