Dokumentat e reja vërtetojnë “censurën agresive” të Facebook …

5 min read

Përfaqësuesi Jim Jordan doli me një seri emailesh të lëshuara dhe të pa redaktuara të ofruara për një komitet të Kongresit nga Facebook, duke treguar presionin masiv që Shtëpia e Bardhë dhe subjektet e tjera i bënë gjigantit të mediave sociale gjatë pandemisë. Qëllimi ishte shfuqizimi i narrativave dhe madje edhe memeve me të cilat Shtëpia e Bardhë u përbuz. Kjo është bërë shumë e njohur. Padia ime është ende në pritje, dhe unë pres që kjo të ndihmojë çështjen time.

Skedarët e Facebook-ut, Pjesa 1: Dokumentet e armëve të duhanit provojnë se facebook-u censuroi amerikanët për shkak të presionit të Bidenit në Shtëpinë e Bardhë

Tema:

Dokumentet e brendshme të papublikuara asnjëherë më parë të thirrura nga Komiteti Gjyqësor DËSHTON se Facebook dhe Instagram censuruan postimet dhe ndryshuan politikat e tyre të moderimit të përmbajtjes për shkak të presionit antikushtetues nga Shtëpia e Bardhë Biden.

Gjatë gjysmës së parë të vitit 2021, kompanitë e mediave sociale si Facebook u përballën me presion të jashtëzakonshëm nga Shtëpia e Bardhë Biden – si publikisht ashtu edhe privatisht – për të goditur “dezinformimin” e supozuar.

Në prill 2021, një punonjës i Facebook qarkulloi një email për CEO të Facebook Mark Zuckerberg dhe shery sheryl Sandberg, duke shkruar: “Ne po përballemi me presion të vazhdueshëm nga palët e jashtme të interesuara, duke përfshirë Shtëpinë e Bardhë [Biden]” për të hequr postimet.

Në një email tjetër të prillit 2021, Nick Clegg, presidenti i Facebook për çështjet globale, informoi ekipin e tij në Facebook se Andy Slavitt, një këshilltar i lartë i Presidentit Biden, ishte “i indinjuar . . . që [Facebook] nuk e hoqi” një postim të veçantë.

Çfarë donte të hiqte Shtëpia e Bardhë Biden? Një meme. Kjo është e drejtë, as memet nuk u kursyen nga përpjekjet për censurë të Shtëpisë së Bardhë të Biden.

Kur Clegg “kundërshtoi se heqja e përmbajtjes së tillë do të përfaqësonte një inkursion të rëndësishëm në kufijtë tradicionalë të shprehjes së lirë në SHBA”, Slavitt shpërfilli paralajmërimin dhe Amendamentin e Parë.

Çfare ndodhi me pas? Facebook-u e kapi paniku. Në një email tjetër të prillit 2021, Brian Rice, zëvendëspresidenti i politikave publike të Facebook, ngriti shqetësimin se sfida e Slavitt ndihej “shumë si një udhëkryq për ne me Shtëpinë e Bardhë [Biden] në këto ditë të hershme”.

Por Facebook donte të riparonte marrëdhëniet e tij me Shtëpinë e Bardhë për të shmangur veprimet negative: “Duke pasur parasysh atë që është në rrezik këtu, do të ishte gjithashtu një ide e mirë nëse ne mund të rigrupoheshim dhe të bënim një bilanc se ku jemi në marrëdhëniet tona me [Shtëpinë e Bardhë ], dhe metodat tona të brendshme gjithashtu.”

Kjo nuk ishte hera e parë që Shtëpia e Bardhë Biden ishte e zemëruar që Facebook nuk censuroi më shumë. Sipas këtyre dokumenteve, Shtëpia e Bardhë Biden kërkoi të dinte pse Facebook nuk kishte censuruar një video nga @TuckerCarlson

Pra, Facebook përgatiti përgjigjen e tij.

Për të qetësuar Shtëpinë e Bardhë Biden, u hartuan pika bisedimi për Clegg. Facebook ishte gati t’i tregonte Shtëpisë së Bardhë se kishte ulur me 50 për qind një video të postuar nga Tucker Carlson në përgjigje të kërkesave të Shtëpisë së Bardhë, edhe pse postimi nuk shkelte asnjë politikë.

Presioni publik u rrit gjithashtu. Në korrik 2021, Presidenti Biden denoncoi publikisht Facebook-un dhe platformat e tjera të mediave sociale, duke pretenduar se ato po “vrasnin njerëz” duke mos censuruar “dezinformatat” e supozuara.

Më 2 gusht 2021, Facebook pranoi se do të ndryshonte politikat e tij për shkak të presionit nga Shtëpia e Bardhë Biden.

2 gusht 2021: “Udhëheqja e [Facebook-ut] pyeti Misinfo Policy . . . për të ideuar disa leva të tjera politike që mund të tërheqim për të qenë më agresivë kundër. . . dezinformata. Kjo rrjedh nga kritikat e vazhdueshme ndaj qasjes sonë nga administrata [Biden]”.

Por nuk ishte vetëm Shtëpia e Bardhë. Facebook gjithashtu ndryshoi politikat e tij në përgjigje të drejtpërdrejtë ndaj presionit nga Kirurgu i Përgjithshëm i Biden, duke censuruar anëtarët e “duzinës së dezinformimit”.

Këto dokumente, DHE TË TJERA që sapo iu dorëzuan Komitetit, dëshmojnë se administrata Biden shpërdoroi fuqitë e saj për të detyruar Facebook-un të censuronte amerikanët, duke parandaluar diskursin e lirë dhe të hapur për çështje me rëndësi kritike publike.

Vetëm pasi Komiteti shpalli qëllimin e tij për të përbuzur Mark Zuckerberg, Facebook i prodhoi Komitetit NDONJË dokumente të brendshme, duke përfshirë këto dokumente, të cilat DËVOJNË se presioni i qeverisë ishte drejtpërdrejt përgjegjës për censurën në Facebook.

Bazuar në angazhimin e ri të Facebook për të bashkëpunuar plotësisht me hetimin e Komitetit, Komiteti ka vendosur të mbajë pezull përbuzjen. Për tani. Për të qenë të qartë, përbuzja është ende në tavolinë dhe DO të përdoret nëse Facebook dështon të bashkëpunojë plotësisht.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble:
https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours