VIDEO/ Ekspertia e qeverisë: Gjermania ka nevojë për 1.5 milionë emigrantë në vit, dhe nuk kanë nevojë të flasin gjermanisht …

6 min read

Gjermania ka nevojë për 1.5 milionë emigrantë në vit dhe ata nuk kanë nevojë të flasin gjermanisht, thotë kreu i Këshillit të Ekspertëve të qeverisë.

Për të kundërshtuar mungesën e personelit të punëtorëve, Gjermanisë i duhen 1.5 milionë emigrantë në vit, pohon ekonomistja gjermane Monika Schnitzer, e cila drejton Këshillin e Ekspertëve të qeverisë gjermane me ndikim.

Ajo gjithashtu pohon se punëtorët e kualifikuar nuk duhet domosdoshmërisht të dinë gjermanisht. Në vend të kësaj, është më e rëndësishme që punonjësit në zyrat e imigracionit të qeverisë gjermane të flasin anglisht.

“Gjermania ka nevojë për 1.5 milionë emigrantë në vit nëse duam të kemi 400,000 qytetarë të rinj çdo vit, minus emigracionin e konsiderueshëm jashtë dhe kështu të ruajmë forcën e punës”, tha ekonomisti për Süddeutsche Zeitung. Megjithatë, ajo tha se ishte skeptike se kjo mund të arrihet. Ajo tha se ligji i ri i punës së kualifikuar shkon në drejtimin e duhur, por tha se nuk mjaftonte dhe Gjermania duhet të lehtësojë edhe më shumë emigracionin.

“Ne kemi nevojë urgjente për një kulturë mikpritëse,” tha Schnitzer.

Megjithëse Gjermania po përballet me një krizë emigracioni që po i kushton vendit të paktën 36 miliardë euro në vit përsa i përket strehimit, arsimit dhe përfitimeve sociale, shumë ekonomistë të zakonshëm si Schnitzer po bëjnë thirrje për më shumë imigrim. Jo vetëm që shumica e gjermanëve e kundërshtojnë këtë pozicion, por partia kundër imigracionit Alternativa për Gjermaninë (AfD) ka arritur një rekord prej 21 përqind të mbështetjes në sondazhe, me 30 përqind të gjermanëve që thonë se do të konsiderojnë të votojnë për partinë. .

Gjermania ka miratuar një ligj të ri për punëtorët e kualifikuar, i cili thotë se shkon në drejtimin e duhur. Ligji i ri pritet të sjellë miliona të huaj të rinj në një sistem të bazuar në pikë.

“Për shembull, zyrat e të huajve që nuk i trembin emigrantët, por ofrojnë shërbime,” tha ajo. “Ne nuk duhet të kërkojmë që punëtorët e huaj të kualifikuar të dinë gjermanisht për çdo punë. Por më mirë sigurohuni që punonjësit e zyrës së të huajve të dinë anglisht.”

Një faktor tjetër që mund të anashkalohet në debat është roli i ndryshimit teknologjik, me Goldman Sachs që vlerëson se gjatë viteve të ardhshme se 300 milionë vende pune do të humbasin në Amerikën e Veriut dhe Evropë për shkak të inteligjencës artificiale. Ekonomistët besojnë se restorantet e ushqimit të shpejtë, fabrikat dhe shumë profesione me jakë të bardhë do të shohin transformim të shpejtë në vitet e ardhshme, me AI dhe robotikë që tashmë janë duke u zbatuar në fusha të ndryshme.

Nëse një skenar i tillë realizohet, shumë nga emigrantët që mbërrijnë në vendet perëndimore së shpejti mund ta gjejnë veten duke konkurruar për punë të pakta me qytetarët.

Arsimi dhe fuqia punëtore e Gjermanisë

Ekonomisti gjerman fokusohet gjithashtu te gjendja e arsimit për të shpjeguar problemet aktuale të Gjermanisë. Për të adresuar mungesën e punëtorëve të kualifikuar, Gjermania gjithashtu duhet të investojë më shumë te fëmijët, kërkoi Schnitzer, duke kritikuar se është “një aktakuzë që një në katër nxënës të klasës së katërt nuk mund të lexojë siç duhet”.

Siç raportoi më parë Remix News, pjesa më e madhe e kaosit në sistemin shkollor gjerman ka të bëjë me popullsinë e tij të huaj në shpërthim, me 38 për qind të nxënësve që tani kanë një prejardhje të huaj.

Në një intervistë të re me një nga gazetat kryesore të Gjermanisë, drejtoresha Norma Grube, e cila drejton dy shkolla në Chemnitz, përshkruan kushte gjithnjë e më kaotike ku shumë fëmijë kanë vështirësi të flasin gjermanisht, sulmet janë të zakonshme dhe takimet prindër-mësues kërkojnë në mënyrë rutinore përkthyes. Në fakt, ka pak Grube për Die Welt që mbështet pretendimet e avokatëve pro-emigracionit se rritja e diversitetit do të sjellë një të ardhme më të ndritshme në Gjermani.

“Në oborrin e shkollës takohen njëzet e tre kombe të ndryshme, disa prej të cilëve nuk mund ta kuptojnë fare njëri-tjetrin dhe që ndonjëherë vijnë nga rajone armiqësore, si Rusia dhe Ukraina. Ne kemi nevojë për shumë biseda prindër-mësues, të cilat kryesisht zhvillohen me përkthyes. Dhe kjo na sjell në një nga arsyet pse profesioni i mësuesit është bërë gjithnjë e më pak tërheqës: stresi psikologjik është i madh dhe është rritur ndjeshëm”, tha Grube.

Ajo theksoi gjithashtu se si drejtoreshë, shkolla e saj e re ka vështirësi të mëdha për shkak të emigracionit masiv, duke thënë: “Shkolla ime e re nuk është e lehtë. Ka një strukturë të mirë shoqërore në Malet Ore dhe shumë mësues kanë mësuar prindërit e nxënësve të tyre. Ekziston një kontroll i mirë social dhe shumë shtëpi të qëndrueshme prindërore. Në Chemnitz, trupi i studentëve është dukshëm më heterogjen. Rreth gjysma e fëmijëve nuk janë me origjinë gjermane, gjë që i bën diçka një shkolle.”

Në disa raste, nuk ka mbetur asnjë gjerman etnik në asnjë klasë.

“Kishte klasa në shkollën time në të cilat nuk ulej asnjë fëmijë i vetëm me origjinë gjermane,” tha Ministrja e Arsimit e Berlinit, Katharina Günther-Wünsch (CDU). Megjithatë, zgjidhja e saj tani është të sjellë instruktorë të huaj dhe jo domosdoshmërisht të fokusohet në gjermanisht si gjuhë mësimi.

Schnitzer gjithashtu parashtroi një sërë rekomandimesh të tjera, duke përfshirë kompanitë që punojnë për t’i mbajtur punonjësit e moshuar të lumtur në mënyrë që ata të mos dalin në pension para kohe.

Republika Federale në tërësi nuk po bën aq shumë përparim “sa mundemi dhe duhet”, shpjegoi ajo. Ndër të tjera, ajo nuk ka investuar në infrastrukturë, ka mbetur shumë prapa në dixhitalizim dhe ka filluar shumë vonë me mbrojtjen e klimës.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Facebook: https://www.facebook.com/PatriotikMedia/ Abonohuni në kanalin tonë në Rumble:
https://rumble.com/user/NewsPatriotikMedia
Telegram Chanel: https://t.me/patriotikmedia Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”
/PatriotikMedia

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours