fbpx
Lajmet me te Klikuara

BE miratoi performancën energjetike për shtëpitë e “gjelbra” – Katër ndërhyrjet, sa do të kushtojnë …

Read Time:4 Minute, 12 Second

Direktiva e BE-së për shtëpitë “gjelbëra” do të përfshinte ndërhyrjet e nevojshme dhe kostot janë të larta. Por Evropa na e kërkon, në të vërtetë dhe po na e imponon . Direktiva e BE-së për performancën energjetike të ndërtesave u miratua tashmë dje, në seancë plenare dhe në lexim të parë, nga Parlamenti Evropian (PD, M5S dhe të Gjelbrit në favor, delegacionet e qendrës së djathtë kundër) dhe tani do të fillojnë negociatat me BE-në Këshilli.

Rruga premton të jetë e ndërlikuar nga fushata elektorale për zgjedhjet evropiane të 2024 dhe i ashtuquajturi tranzicion i gjelbër sigurisht që është një argument, siç thonë ata, përçarës. Megjithatë, Brukseli po synon të arrijë efiçencën e energjisë në shtëpi, si pjesë e planit për reduktimin e emetimeve të CO2 , përmes direktivës EPB ( Direktiva për Performancën e Energjisë së Ndërtesave ).

Kjo direktivë synon t’i bëjë të gjitha shtëpitë evropiane neutrale ndaj karbonit deri në vitin 2050 . Problemi i vërtetë është se kjo nënkupton një sërë ndërhyrjesh nga ana e shteteve anëtare dhe, rrjedhimisht, e qytetarëve europianë. Italianët në radhë të parë, duke pasur parasysh se afërsisht 2.15 milionë prona në vendin tonë janë para vitit 1918 , sipas portalit.skenarët ekonomikë . Raporti i Bankës së Italisë për pasurinë e familjeve italiane tregon gjithashtuse pasuritë e paluajtshme përbëjnë pothuajse gjysmën e pasurisë bruto të familjeve italiane.

Kostot për rregullimin do të jenë shumë të larta, siç do ta shohim.

Le të flasim fillimisht për objektivat që synon të ndjekë BE-ja. Direktiva përcakton se, duke filluar nga viti 2027 , Shtetet do të ndalojnë shitjen dhe dhënien me qira të ndërtesave me një klasë energjie më të ulët se E ; nga viti 2030 kufiri do të ndikojë në klasën e energjisë D , deri në përjashtimin, nga viti 2033 , pronat në klasa më të ulëta se C. Është e nevojshme të ndalemi momentalisht në këto pika shumë të diskutueshme: afërsisht 87% e pronave italiane janë të klasit energjetik D , prandaj rreziku që vlera e tregut të këtyre zgjidhjeve të banimit të reduktohet në zero është i qartë.

Ndërtesat e reja do të duhet të jenë neutrale ndaj karbonit duke filluar nga viti 2028 , të detyruara të pajisen me panele diellore deri në atë datë. Do të jenë Shtetet Anëtare ato që do të vendosin në planet e tyre të ristrukturimit masat e nevojshme për të arritur objektivat. Ka katër ndërhyrje kryesore përgatitore për efikasitet, dhe në shumë raste kontekstuale: një shtresë e re termikeqë kapsulon dhe izolon termikisht ndërtesën; një bojler i ri dhe më efikas ; ndërrimi i pajisjeve ; instalimi i sistemit fotovoltaik .

Kjo përkthehet në shpenzime të mëdha, të cilat janë të vështira për t’u përballuar për individët dhe bizneset. Janë rreth 8 milionë (2 nga 3) prona që do të kishin nevojë për rinovim. Për shtëpitë e pavarura, sipas vlerësimeve të Corriere della Sera, bazuar në kostot në lidhje me Superbonusin e ofruar nga Enea , shpenzimi teorik do të ishte 105,000 euro për çdo shtëpi, ose 409.5 miliardë euro në total.

Për godinat shpenzimi do të ishte rreth 600 mijë euro për çdo ndërtesë. Edhe për kostot e ndërhyrjeve individuale bëhet fjalë për shifra të dukshme: për të izoluar me një mbulesë horizontale ( “veshja termike” ) kostoja mesatare mund të arrijë në 300 euro për metër katror ; pastaj shkon nga 15.000 në 30.000 euro për kaldaja, ndërsa dritaret dhe dyert kushtojnë 780 euro për metër katror në zonat më të ngrohta klimatike; në ato me temperaturat më të ftohta mund të arrijë edhe 900 euro për metër katror. Shumë më e shtrenjtë për të pasur një sistem fotovoltaik : kostoja mesatare është 2,400 euro për çdo kilovat fuqi të instaluar.

Parlamenti Evropian thekson se, zoti juaj, ka parashikuar përjashtime për monumentet dhe vendet mund të vendosin të përjashtojnë disa ndërtesa të mbrojtura për vlerën e tyre arkitekturore ose historike. Disa amendamente, veçanërisht ato të anëtarëve të njohur francezë dhe gjermanë të Parlamentit Evropian, shtrijnë mundësinë e përjashtimit nga rregullat e reja në “ndërtesat e trashëgimisë” . Amendamenti 54 i Partisë Demokratike , nga ana tjetër, kufizohet në parashikimin që deri më 31 dhjetor 2027, dhe më pas çdo dy vjet , Komisioni do t’i paraqesë Parlamentit të BE-së dhe Këshillit Evropian një raport progresi, i cili “monitoron dhe vlerëson në sidomos efektivitetitë masave financiare ekzistuese dhe përshkruan mjete shtesë për të lehtësuar tranzicionin e drejtë ”.

Ndërkohë, më 8 mars, në Montecitorio u miratua mocioni i mazhorancës , e cila e angazhonte qeverinë “të miratojë iniciativat në kompetencën e institucioneve kompetente evropiane për të parandaluar vendosjen e disiplinës” për serat. Riccardo Molinari , drejtuesi i grupit të Lidhjes në Dhomën, foli për “çmendurinë evropiane”

Për Nicola Procaccini , kryetar i delegacionit të Vëllezërve të Italisë në Strasburg, “efikasiteti energjetik i ndërtesave është një objektiv që mund të ndahet, por nuk mund të provohet mbi lëkurën e qytetarëve ” .

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia si dhe Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”

/PatriotikMedia

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!