fbpx
Lajmet me te Klikuara

Përse bankat amerikane po falimentojnë dhe pse kriza bankare nuk ka përfunduar ende?

Read Time:4 Minute, 44 Second

Autoritetet amerikane nisën masat emergjente ditën e dielë për të forcuar besimin në sistemin bankar pasi dështimet e fundit kërcënuan nje krizë të madhe financiare

Rënia e Silicon Valley Bank dhe Signature Bank do të hyjë në histori, ata dështuan me një shpejtësi kaq të madhe saqë është një shembull i përsosur i rrjedhave bankare, në të cilat shumë depozitues tërheqin fondet e tyre nga një bankë në të njëjtën kohë.

Epo, arsyeja mund të jetë një problem më i thellë, duke shfaqur gabimet në ekosistemin bankar amerikan duke u fokusuar në inflacionin rekord, bilancet e errëta dhe normat në rritje.

Martin Gruenberg, shefi i Korporatës Federale të Sigurimit të Depozitave (FDIC) paralajmëroi javën e kaluar për rrezikun e 620 miliardë dollarëve që fshihen në sistemin financiar të SHBA dhe të dielën ndodhi një përballje e madhe e tre bankave, Silvergate capital Corp ishte e treta që u dorëzua.

Rritja e normave që nxit përballjen

Një bankë përballet me rrezikun e normave të interesit kur normat rriten me shpejtësi brenda një periudhe më të shkurtër kohore. Kjo është pikërisht ajo që po ndodh në SHBA, Rezerva Federale ka rritur normat në mënyrë agresive që nga marsi i vitit 2022. Në përpjekje për të kontrolluar inflacionin, Fed ka rritur normat me 4.5 për qind deri më tani. Kjo ka rezultuar në një rritje proporcionale të normës.

Sipas raportit të AP, yield-i i kartëmonedhave njëvjeçare të thesarit të qeverisë amerikane arriti nivelin më të lartë të 17 viteve prej 5.25% në mars 2023, nga më pak se 0.5% në fillim të 2022. Yield-et e thesarit 30-vjeçar janë rritur pothuajse 2 për qind. Kjo fillon një arsye karrige, pasi yield-i i një letre me vlerë rritet, çmimi i tij fillon të bjerë. Një rritje e tillë e shpejtë e normave në një kohë të shkurtër shkakton vlerën e tregut të borxhit të emetuar më parë, qofshin obligacione korporative apo qeveritare.

Bonot e thesarit do të bien, veçanërisht për borxhet me afat më të gjatë.

Për shembull, një fitim prej 2 përqind në yield-in e një obligacioni 30-vjeçar mund të bëjë që vlera e tij e tregut të bjerë me rreth 32 përqind, sipas raportit shpjegues të AP.

Në terma të thjeshtë, rreziku i normës së interesit që çon në një rënie të vlerës së tregut të një letre nuk është një problem i madh për sa kohë që pronari mund ta mbajë atë deri në maturim, në të cilin moment ai do të jetë në gjendje të mbledhë shumën e tij origjinale pa u përballur me ndonjë humbje. . Humbjet e vetme do të mbeten të fshehura në bilancin e bankës dhe do të zhduken me kalimin e kohës.

Por nëse pronari duhet të shesë letrën me vlerë përpara maturimit të tij në të njëjtën kohë kur vlera e tregut është më e ulët se vlera fillestare, humbja e parealizuar bëhet një humbje aktuale. Kjo është pikërisht ajo që shkoi keq me Silicon Valley Bank, duke u marrë me mungesat e tyre të parave, ata filluan të tërhiqnin depozitat e tyre kur normat e interesit ishin të larta, duke rezultuar në përballje masive.

Kjo madje po ngre një pyetje të madhe për rregullatorët se masat e tyre janë mjaft efektive për të mbrojtur bankat dhe klientët.

Duke folur për rrezikun e likuiditetit

Përplasja ndodhi kur klientët e SVB filluan të tërhiqnin depozitat e tyre përtej asaj që banka mund të paguante duke përdorur rezervat e saj në para, dhe kështu për të ndihmuar në përmbushjen e detyrimeve të saj, banka vendosi të shesë 21 miliardë dollarë të portofolit të saj të sigurisë me një humbje prej 1.8 miliardë dollarësh. Ky ikje e kapitalit bëri që huadhënësi të përpiqet të mbledhë mbi 2 miliardë dollarë kapital të ri, sipas raportit të AP.

Thirrja e rritjes së kapitalit dërgoi alarm për klientët e SVB, të cilët tashmë po humbnin besimin në bankë dhe nxituan të tërhiqnin para. Në këtë epokë dixhitale, një ekzekutim i tillë bankar mund të bëjë që edhe një bankë e shëndetshme individuale të falimentojë brenda pak ditësh.

Kriza bankare nuk ka përfunduar ende

Të gjitha bankat përballen me rrezikun e normës së interesit sot për disa nga zotërimet e tyre për shkak të fushatës së rritjes së normave të Fed.

Vendimi i qeverisë amerikane për të mbështetur të gjitha depozitat e SVB dhe Signature Bank, pavarësisht nga madhësia e tyre, duhet të bëjë më pak të ngjarë që banka me më pak para dhe më shumë letra me vlerë në librat e tyre të përballet me mungesë likuiditeti për shkak të tërheqjeve masive të shkaktuara nga paniku i papritur. Megjithatë, të dhënat aktuale të bankave amerikane tregojnë se mbi 1 trilion dollarë depozita bankare janë aktualisht të pasiguruara, gjë që krijon dyshime se kriza bankare në SHBA nuk ka përfunduar ende.

Si do të ndikojë në Indi?

Sipas raporteve të Times of India, zyrtarët e ministrisë së Financave thanë se ‘efektet ngjitëse’ të kolapsit bankar do të kufizoheshin në Indi, duke ndikuar tek kompanitë fillestare të teknologjisë dhe firmat e IT. Megjithatë, nëse problemi përhapet globalisht, mund të ngushtojë fluksin e kapitalit në Indi dhe tregje të tjera në zhvillim.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni në Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia si dhe Twitter: https://twitter.com/PatriotikMedia
“Nuk bëhesh gazetar për te qene, i njohur por për të qene i dobishëm”

/PatriotikMedia

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!