fbpx
Lajmet me te Klikuara

Monedhat dixhitale të Bankës Qendrore po vijnë – Njëqind e katërmbëdhjetë vende po i eksplorojnë monedhat dixhitale ne ekonomitë e tyre …

Read Time:3 Minute, 21 Second

“Monedha dixhitale e bankës qendrore” nuk po del rastësisht. Por ju po të dëshironi mundet qe të mësoheni qe ta thoni atë. Këto të ashtuquajtura CBDC, ose versioni dixhitalë i dollarëve, juanit, eurove, jenit apo çdo monedhe tjetër, po vijnë, thonë ata që po i studiojnë. Dhe në varësi të mënyrës se si ato janë projektuar, ndërkohe ndikimi i tyre në sistemin bankar mund të jetë i thellë.

Njëqind e katërmbëdhjetë vende po i eksplorojnë monedhat dixhitale ne ekonomitë e tyre kolektive qe përfaqësojnë më shumë se 95% të PBB-së botërore, sipas gjurmuesit të monedhës dixhitale të Bankës Qendrore të Këshillit Atlantik. Disa vende, duke përfshirë Kinën, Indinë, Nigerinë dhe Bahamas, kanë nxjerrë tashmë monedhat dixhitale. Shtetet e tjera, si Suedia dhe Japonia, po përgatiten për nje paraqitje të mundshme. Gjithashtu edhe SHBA po e studion këtë çështje ku dhe ka kryer prova të teknologjive të ndryshme për të mundësuar një monedhë dixhitale, megjithëse kryetari i Fed-it, Jerome Powell, ka treguar se banka qendrore e SHBA nuk ka ne plane për të krijuar një të tillë dhe nuk do ta bëjë këtë pa udhëzimin e Kongresit.

Debatet rreth domosdoshmërisë, dobisë dhe të mirat dhe të këqijat e mundshme të monedhave dixhitale janë shpesh konfuze dhe të ngatërruara, pjesërisht sepse çdo vend që nxjerr një monedhë dixhitale po e bën atë në mënyrën e vet.

Sidoqoftë, në përgjithësi, CBDC-të mund të ndahen përafërsisht në dy lloje: ato të dizajnuara për përdorim nga institucionet financiare dhe ato të dizajnuara për përdorim nga publiku i gjerë.

E vjetra kundëra te rese

Lloji i parë është vetëm një mënyrë e re për bankat qendrore për të transferuar para në bankat tregtare.

Më konkretisht, disa banka qendrore po testojnë nëse transfertat e parave ndërmjet institucioneve financiare – të cilat në disa raste mund të duhen ditë për t’u shlyer – mund të bëhen më të sigurta dhe më efikase nën një sistem në të cilin paratë e bankës qendrore përfaqësohen nga argumentet dixhitale dhe transaksionet shlyhen në një libër të përbashkët të shpërndarë, koncepti i të huazuara nga kriptovalutat dhe zinxhirët.

Një sistem i tillë po testohet nga Fed i Nju Jorkut dhe një sërë bankash dhe institucionesh financiare të mëdha amerikane.

Lloji i dytë i CBDC është një version tjeter dixhital i parave fiat i vënë në dispozicion të publikut të gjerë përmes llogarive të mbajtura nga një bankë qendrore ose një bankë tregtare. Nga këndvështrimi i një personi ose biznesi të rregullt, ky lloj CBDC nuk është aspak i ndryshëm nga paratë elektronike në llogaritë e tyre bankare sot – është thjesht një dollar dixhital. Ajo që i bën të veçantë këto lloj CBDC është se ato krijohen dhe mbahen në llogari në të cilat një bankë qendrore ka akses të drejtpërdrejtë.

Nëse do të ndodhte një tjetër pandemi, për shembull, Fed mund të depozitonte “çeqe” stimuluese në llogarinë e monedhës dixhitale të çdo qytetari amerikan.

Ky lloj CBDC përfaqëson një largim nga mënyra se si krijohen dhe shpërndahen paratë sot, në atë që njerëzit e zakonshëm tani do të kishin llogari, ose “portofol” që përmbajnë para të krijuara nga vetë banka qendrore e vendit të tyre, në vend të bankave të tyre tregtare. Ajo përfaqëson një ndryshim të thellë për bankat qendrore, nga roli i tyre tradicional si ofrues të parave në sistemin bankar dhe financiar të një vendi, në lidhjen e drejtpërdrejtë me njerëzit e zakonshëm.

Juani dixhital i Kinës është një monedhë e tillë qe mund të përdoret nga njerëzit e përditshëm kinezë përmes shërbimeve ekzistuese qe jane shumë të njohura për pagesat dixhitale si Alipay dhe WeChat Pay. Rupia dixhitale e Indisë është një tjeter eksperiment qe po aq i guximshëm për t’i lejuar qytetarët e vendit të bëjnë transaksione me një version dixhital të monedhës së tyre në mënyrë që te mund të anashkalojë bankat tradicionale.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni Patriotik Media Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia
“Nuk bëhesh gazetar për qene, i njohur por për të qene i dobishëm”

/PatriotikMedia/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!