fbpx
Lajmet me te Klikuara

Allysia Finley i Wall Street Journal, i shkatërroi prodhuesit e vaksinave Pfizer dhe Modena …

Read Time:4 Minute, 41 Second

Anëtarja e bordit redaktues të Wall Street Journal, Allysia Finley, ka marrë një flakëhedhëse kundër prodhuesve te vaksinave lidhur me fushatën e tyre “mashtruese” për vaksinat bivalent të Covid-it, duke i kritikuar disa agjenci federale për marrjen e “hapit të paprecedentë të urdhërimit të prodhuesve të vaksinave për t’i prodhuar ato si dhe per rekomandimin e tyre pa i mbështetur ato ne të dhënat e tyre ne sigurinë apo efikasitetin e tyre”.

Ju mund të keni dëgjuar një reklamë në radio që paralajmëronte se nëse keni pasur Covid, mund ta merrni përsëri dhe të përjetoni simptoma edhe më të këqija. Mesazhi, i sponsorizuar nga Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, pretendon se vaksinat e përditësuara bivalente do të përmirësojnë mbrojtjen tuaj.

Kjo është nje reklamë mashtruese. Por lavdërimi i institucionit të shëndetit publik për vaksinat bivalente nuk duhet të jetë befasi.

Narrativa pas fushatës ishte e thjeshtë; Pamjet e mRNA Covid thjesht mund të ‘rregullohen’ për të synuar variante të reja – në këtë rast, prerjet pretendohej se siguronin mbrojtje kundër varianteve BA.4 dhe BA.5 Omicron, së bashku me llojin origjinal të Wuhan.

Për ta quajtur këtë mendim të dëshiruar do të ishte jashtëzakonisht bujare.

Siç shkruan dhe Finley,ku thekson se kanë lindur tre probleme shkencore.

Virusi po ndryshon shumë më shpejt sesa mund të prodhohen vaksinat.

Vaksinat kanë ‘lidhur fort’ sistemin tonë imunitar për t’iu përgjigjur llojit te virusit origjinal të Wuhan-it, “kështu që ne nxjerrim më pak antitrupa që neutralizojnë variantet e synuara nga vaksinat e përditësuara”.

Mbrojtja e antitrupave zbehet vetëm pas disa muajsh.

Nderkohe Finley ka sjellë edhe fatura…

Dy studime te bera në New England Journal of Medicine këtë muaj treguan se vaksinat bivalent po rrisin antitrupat neutralizuese kundër varianteve BA.4 dhe BA.5, por jo dukshëm se sa vaksinat origjinale. Në një studim, nivelet e antitrupave pas vaksinave bivalent ishin 11 herë më të larta kundrejt variantit Wuhan sesa e BA.5.

Autorët parashtrojnë se ngulitja imune “mund të përbëjë një sfidë më të madhe sesa vlerësohet aktualisht për nxitjen e imunitetit të fortë kundër varianteve SARS-CoV-2”. Kjo nuk është unike për vaksinat Covid ose mRNA, megjithëse vaksina mund të përforcojë efektin. Ekspozimi ynë i parë si tek fëmijët ndaj gripit – qoftë ky dhe me infeksion apo vaksinim – ndikon në reagimin tonë të ardhshëm ndaj llojeve të ndryshme.

Po ja çfarë ndodhi

Për ata që morën (ose u detyruan të merrnin) vaksinën origjinale, qelizat tona B të kujtesës u trajnuan për të prodhuar antitrupa kundër llojit origjinal Wuhan. Dhe siç vë në dukje një artikull i New England Journal of Medicine, njerëzit që kanë marrë vaksinën origjinale të thënë ishin “të përgatitur” për t’iu përgjigjur tendosjes së Wuhan dhe “montuar per një përgjigje inferiore të antitrupave ndaj varianteve të tjera”.

Studimet e kundërshtojnë drejtpërdrejt informacionin e marketingut nga Pfizer dhe Moderna, të cilat pohuan se vaksinat bivalent prodhonin një përgjigje ndaj shtameve të reja (BA.4 dhe BA.5) që është 4-6 herë më shumë se përforcuesit origjinal – që WSJ thotë se është “mashtruese. .”

Si fillim, as Pfizer dhe as Moderna nuk kryen asnjë provë.

Ata testuan vaksinen origjinale te dimrit te kaluar 2022, shumë kohë përpara rritjes së BA.5 dhe 4 e gjysmë deri në muaj pasi pjesëmarrësit e provës kishin marrë dozat e treta. Përkundrazi, bivalentët u testuan pasi BA.5 filloi të rritet, 9½ deri në 11 muaj pasi marrësit kishin marrë dozen e trete.

Ja ku është rezultati i parave:

“Prodhuesit e vaksinave projektuan studimet e tyre për të marrë rezultatet që dëshironin. Autoritetet e shëndetit publik nuk e ngritën kokën, por normal pse duhesh ta bënin?

Ata kanë interesa të madh në promovimin e vaksinave bivalente.”

Në qershor, FDA urdhëroi prodhuesit e vaksinave qe të përditësojnë vaksinat kundër BA.4 dhe BA.5 si dhe te nxitoi kompanitë t’i largonin ato përpara se të dhënat klinike të ishin të disponueshme. Ndërkohë, CDC e Biden-it rekomandoi dyvalentët për të gjithë të rriturit pa prova se ato gjoja ishin efektive ose të nevojshme.

Finley vuri në dukje më tej se prodhuesit e vaksinave mund të kishin kryer prova të vogla, të rastësishme verën e kaluar ose në fillim të vjeshtës në bivalentët – me rezultate të disponueshme deri në fund të shtatorit.

Por administrata Biden nuk donte të priste (dhe tani e dimë arsyen pse).

CDC publikoi një studim në nëntor që vlerësoi se bivalentët ishin vetëm 22% deri në 43% efektiv kundër infeksionit gjatë valës BA.5 – efikasiteti i tyre maksimal. Ndërsa antitrupat u zbehën dhe variantet e reja morën përsipër më vonë në vjeshtë, ku mbrojtja e tyre kundër infeksionit ra në zero.

Një tjetër studim i CDC, ishte në dhjetor, ku raportoi se të moshuarit që morën dyvalente kishin 84% më pak gjasa për t’u shtruar në spital sesa të pavaksinuarit si dhe 73% më pak gjasa se ata që kishin marrë dy ose më shumë doza të vaksinës origjinale. Por asnjëra nga studimet nuk kontrolloi për faktorë të rëndësishëm – se pakica e vogël që mori bivalente kishte ndoshta edhe më shumë gjasa se ata që nuk kishin ndjekur masa të tjera paraprake për Covid ose të kërkonin trajtime të tilla si Paxlovid.

Jemi të habitur që Gazeta e publikoi këtë lajme.

Për fat të mirë për farmacinë e madhe dhe administratën Biden, mbingarkesa e informacionit është Soma e re, dhe Rachel Maddow et al. duhet të ketë gjithçka nën kontroll.

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive?
Na ndiqni Patriotik Media Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia
“Nuk bëhesh gazetar për qene, i njohur por për të qene i dobishëm”

/PatriotikMedia/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!