Studimi: Gjatë 45 viteve të fundit, numri i spermës tek meshkujt ka rënë me 60 përqind në gjithë globin …

4 min read

Autor Katabella Roberts –

Numri i spermës në mbarë botën është përgjysmuar gjatë 45 viteve të fundit, sipas një studimi të publikuar më 15 nëntor në revistën Human Reproduction Update.

Studimi u krye nga një ekip ndërkombëtar studiuesish të udhëhequr nga profesori Hagai Levine i Shkollës së Shëndetit Publik të Universitetit Hebraik të Jerusalemit Hadassah Braun.

Ata synuan të ekzaminonin tendencat në numrin e spermës midis burrave nga të gjitha kontinentet dhe analizuan 223 studime të bazuara në mostrat e spermës së marrë nga mbi 57,000 burra në 53 vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara, Evropën dhe Australinë midis 1973 dhe 2018.

Nëse jeni të lodhur nga censura, anuloni mediat e kapura dhe Bashkohuni me Patriotik Media Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia

Më parë, një studim i vitit 2017 i kryer nga i njëjti ekip studiuesish shqyrtoi të dhënat e numrit të spermës në Amerikën e Veriut, Evropë, Australi dhe Zelandën e Re. Analiza e re përditëson atë rishikim për të përfshirë të dhëna nga Amerika Qendrore dhe Jugore, Azia dhe Afrika për herë të parë.

Studiuesit në studimin e fundit gjetën një “rënie të ndjeshme” të numrit të spermës gjatë asaj periudhe kohore.

Në mënyrë të veçantë, studiuesit zbuluan se burrat në Amerikën e Jugut, Azinë dhe Afrikën kishin një rënie të ngjashme në numrin dhe përqendrimin total të spermës, siç ishte vërejtur më parë në studimin e tyre të përqendruar në Evropë, Amerikën e Veriut dhe Australi.

Numri i spermës bie mbi 62 përqind

Në përgjithësi, rezultatet treguan se numri mesatar i spermës ra me 51.6 për qind midis 1973 dhe 2018 në të gjithë meshkujt nga të gjitha kontinentet, duke rënë mesatarisht me 1.2 për qind në vit nga rreth 101.2 milionë për mililitër në 49 milionë për mililitër nga 1973 deri në 2018.

Numri i përgjithshëm i spermës ra me 62.3 për qind gjatë së njëjtës periudhë.

Sipas klinikës Mayo, meshkujt konsiderohen të kenë një numër të ulët të spermës nëse kanë më pak se 15 milionë spermatozoide për mililitër ose më pak se 39 milionë spermatozoide në total për ejakulat.

Përveç kësaj, ata zbuluan se të dhënat nga viti 2000 treguan një rënie të përqendrimit të spermës prej më shumë se 2.6 përqind në vit, duke u dyfishuar në krahasim me rënien e mëparshme prej 1.16 përqind në vit nga viti 1972.

Studiuesit thanë se “rënia e konsiderueshme dhe e vazhdueshme tani njihet si një shqetësim i rëndësishëm i shëndetit publik” dhe se kërkime të mëtejshme mbi shkaqet e rënies nevojiten urgjentisht për të parandaluar ndërprerjen e mëtejshme të shëndetit riprodhues mashkullor.

“Shpresojmë që provat e reja të ofruara këtu do të marrin vëmendjen jo vetëm nga klinicistët dhe shkencëtarët, por edhe nga vendimmarrësit dhe publiku i gjerë,” shkruajnë studiuesit.

Burrat që vuanin nga infertiliteti u përjashtuan nga studimi.

Studiuesit vunë re kufizime në studimin e tyre, megjithatë, duke përfshirë mënyrën se si u mblodhën dhe raportuan të dhënat pasi standardet dhe metodat për numërimin e spermës kanë ndryshuar dukshëm me kalimin e kohës. Kjo e bën më të vështirë krahasimin e numrit të fundit të spermës me të dhënat historike. Për më tepër, studiuesit vunë në dukje se eliminimi i plotë i të gjitha paragjykimeve të përzgjedhjes/rekrutimit ishte i pamundur sepse ata nuk ishin në gjendje të mblidhnin mostra të spermës në mënyrë të rastësishme.

“Nuk është shkak për panik”

“Unë mendoj se ky është një sinjal tjetër se diçka nuk është në rregull me globin dhe se ne duhet të bëjmë diçka për këtë. Pra, po, unë mendoj se është një krizë, të cilën ne [kishte] më mirë ta trajtonim tani, përpara se të arrinte një pikë kthese që mund të mos jetë e kthyeshme, “tha Levine, autori kryesor i hulumtimit, për The Guardian.

/PatriotikMedia/

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours