Edhe nëse është “Bonkers”, sondazhi zbulon se shumë besojnë tek QAnon dhe teori të tjera konspirative …

8 min read

Sipas një sondazhi të ri të NPR/Ipsos, një numër i konsiderueshëm amerikanësh besojnë në dezinformatat rreth origjinës së koronavirusit dhe zgjedhjeve të fundit presidenciale, si dhe teorive konspirative si QAnon.

Dyzet për qind e të anketuarve thanë se besojnë se koronavirusi është bërë në një laborator në Kinë edhe pse nuk ka prova për këtë. Shkencëtarët thonë se virusi u transmetua te njerëzit nga një specie tjetër.

Dhe një e treta e amerikanëve besojnë se mashtrimi i votuesve e ndihmoi Joe Biden të fitonte zgjedhjet e 2020, pavarësisht nga fakti se gjykatat, zyrtarët zgjedhorë dhe Departamenti i Drejtësisë nuk kanë gjetur asnjë provë të mashtrimit të përhapur që mund të kishte ndryshuar rezultatin.

Rezultatet e sondazhit i shtohen provave në rritje se dezinformimi po fiton një bazë në shoqërinë amerikane dhe se teoritë e konspiracionit janë duke u përhapur, veçanërisht gjatë pandemisë së koronavirusit. Kjo ka ngritur shqetësime se si t’i detyrojmë njerëzit të besojnë në një “realitet bazë”, tha Chris Jackson, një anketues me Ipsos.

“Gjithnjë e më shumë, njerëzit janë të gatshëm të thonë dhe besojnë gjëra që përputhen me pikëpamjen e tyre se si duhet të jetë bota, edhe nëse nuk ka ndonjë bazë në realitet apo fakt,” tha Jackson.

Nëse jeni të lodhur nga censura, anuloni mediat e kapura dhe Bashkohuni me Patriotik Media Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia

“Ajo që me të vërtetë më ilustron ky sondazh është se sa të gatshëm janë njerëzit të besojnë gjëra që janë qesharake, sepse përputhet me një botëkuptim që ata duan të besojnë”.

“Kjo është e tmerrshme”

Sondazhi NPR/Ipsos me 1,115 të rritur në SHBA u krye nga 21 deri më 22 dhjetor. Intervali i besueshmërisë për kampionin e përgjithshëm është 3,3 pikë përqindjeje.

Një nga gjetjet më të habitshme të sondazhit ka të bëjë me QAnon, teoria e pabazë e konspiracionit që fitoi vëmendje të gjerë këtë vit pasi dy nga mbështetësit e saj u zgjodhën në Kongres.

Sondazhi i pyeti të anketuarit nëse ata besojnë se “një grup elitash që adhurojnë Satanain që drejtojnë një rrjet seksual të fëmijëve po përpiqen të kontrollojnë politikën dhe median tonë” – pretendimi i rremë në zemër të QAnon. Ndërsa vetëm 17% thanë se ishte e vërtetë, 37% e tjerë thanë se nuk e dinin.

“Është e tmerrshme,” tha Jackson, “dhe megjithatë … në thelb gjysma e amerikanëve besojnë se është e vërtetë ose mendojnë se ndoshta është e vërtetë. Ata nuk e dinë vërtet. Dhe unë mendoj se është e tmerrshme që gjysma e amerikanëve besojnë se mund të jetë rast.”

Sipas sondazhit, 39% e amerikanëve besojnë një tjetër parim kyç të teorisë QAnon: se ekziston një shtet i thellë që punon për të minuar Presidentin Trump.

Presidenti është vetë një burim i madh i dezinformatave, pasi ai vazhdon të bëjë pretendime të pabaza për mashtrime zgjedhore në Twitter dhe gjetkë. Mediat konservatore gjithashtu i kanë kushtuar orë të tëra mbulimi pretendimeve të ekzagjeruara ose të mohuara.

Sondazhi i NPR/Ipsos sugjeron se këto pretendime kanë një ndikim. Dy të tretat e republikanëve të anketuar thanë se besojnë se mashtrimi i votuesve e ndihmoi Biden të fitonte zgjedhjet dhe më pak se gjysma e republikanëve thanë se e pranojnë rezultatin e zgjedhjeve.

“Ka shumë informacion atje,” tha Brooke Williams, një votues republikan dhe i vetë-përshkruar ndjekës i QAnon nga Oro Valley, Ariz., gjatë një interviste pasuese me NPR. “Unë nuk mund të shoh se si dikush nuk është plotësisht i bindur që Biden u zgjodh ilegalisht.”

Në të kundërt, vetëm 11% e demokratëve mendojnë se mashtrimi i votuesve e ndihmoi Biden të fitonte zgjedhjet dhe 93% pranojnë rezultatin.

Të cilit i besojnë amerikanët

Në përgjithësi, shumica e të anketuarve thanë se duan të shohin një tranzicion paqësor në një administratë Biden në janar, megjithëse shumë janë të shqetësuar për dhunën politike gjatë katër viteve të ardhshme.

Shumica dërrmuese e amerikanëve thanë se janë gjithashtu të shqetësuar për përhapjen e informacionit të rremë, me 4 nga 5 të anketuar në sondazh që thonë se janë të shqetësuar për dezinformatat në lidhje me koronavirusin dhe vaksinat në veçanti.

Por republikanët kishin më shumë gjasa se demokratët të besonin keqinformimin rreth virusit, duke përfshirë atë që ai u krijua në një laborator në Kinë dhe se COVID-19 nuk është më një “kërcënim serioz” sesa gripi sezonal.

“Unë mendoj se është lëshuar qëllimisht nga Kina,” tha Jon Costello, një republikan nga Huntsville, Ala., i cili iu përgjigj sondazhit. “Unë mendoj se kjo gjë e madhe e mbylljes së bizneseve, mbyllja e sistemeve arsimore … është e gjitha pjesë e një plani për të thyer shpirtin dhe vullnetin e amerikanëve.”

Të anketuarit në sondazh të të dyja partive shprehën skepticizëm në lidhje me vaksinat që tani po shpërndahen në SHBA, megjithëse republikanët kishin më pak gjasa se demokratët të thoshin se ata “do ta merrnin vaksinën COVID-19 sapo të vihej në dispozicion për mua”.

“Unë nuk duhet të marr një vaksinë për diçka që është bërë nga njeriu,” tha Shaena Castro, një demokrate që jeton në New York City. “Mendoj se mund të më quash teoricien konspiracioni ose çfarëdo tjetër, por po, jam i bindur se është krijuar nga njeriu.”

Kur u pyetën se kujt i besojnë, të anketuarit më së shumti treguan njerëzit me të cilët ndeshen në jetën e tyre të përditshme. Mjekët personalë shënuan shumë rezultate, ashtu si edhe udhëheqësit e besimit apo shpirtëror.

Politikanët dhe figurat mediatike nuk ia dolën aq mirë. Tucker Carlson i Fox News, Rachel Maddow i MSNBC dhe Wolf Blitzer i CNN ishin në fund të listës.

Më shumë amerikanë i besojnë Bidenit sesa Trump, por të dy mbetën prapa Dr. Anthony Fauci, drejtori i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive, i cili shënoi pikën më të lartë nga çdo person specifik për të cilin pyeti sondazhi.

Dezinformata të reja kundër komplotit të vjetër

Anketuesit thonë se faktorë të shumtë i bëjnë njerëzit pak a shumë të ndjeshëm ndaj dezinformimit – duke përfshirë arritjet arsimore, konsumin e medias dhe përkatësinë politike – dhe se njerëzit kanë më shumë gjasa të besojnë teoritë e konspiracionit që përshtaten me botëkuptimin e tyre.

Për shembull, pothuajse gjysma e të anketuarve thanë se shumica e protestave për drejtësinë racore gjatë verës ishin të dhunshme, kur në fakt shumica dërrmuese ishin paqësore. Të anketuarit në sondazh nga të gjitha grupet demografike iu përgjigjën gabimisht kësaj pyetjeje – por ata kishin edhe më shumë gjasa ta bënin këtë nëse ishin republikanë dhe nëse i merrnin lajmet e tyre nga Fox News ose media konservatore në internet si Breitbart ose Daily Caller.

Dezinformatat e fundit kanë pasur më shumë ndikim se disa teori më të vjetra konspirative.

Rreth 60% e amerikanëve u përgjigjën saktë se ish-presidenti Barack Obama ka lindur në Shtetet e Bashkuara dhe se disa të shtëna masive në vitet e fundit nuk ishin mashtrime të inskenuara. Dhe rreth 70% u përgjigjën saktë se njerëzit luajnë një rol të rëndësishëm në ndryshimet klimatike – afërsisht e njëjta përqindje që besojnë se astronautët u ulën në Hënë në vitet 1960 dhe ’70.

Është gjithashtu e qartë nga rezultatet e sondazhit se amerikanët janë të shqetësuar për dezinformatat, edhe nëse nuk ka një recetë të qartë se çfarë të bëjnë në lidhje me të.

Gati 70% e të anketuarve thanë se janë të shqetësuar se informacioni që ata marrin në mediat sociale është i pasaktë; një përqindje e ngjashme është e shqetësuar për ndërhyrjet e huaja në mediat sociale të SHBA.

“Jam i shqetësuar të shoh kaq shumë njerëz që jetojnë në një realitet të rremë, duke parë se të afërmit besojnë sinqerisht se këto ishin një lloj zgjedhjesh të manipuluara,” tha William Street, i cili jeton në Misisipin verilindor.

“Më tmerron që njerëzit mund të mashtrohen kaq shumë dhe të besojnë teori konspirative si kjo,” thotë Street për NPR. “Unë jam i shqetësuar se edhe me një nxitje të vogël nga ky njeri në detyrë, ata mund të shtyhen të bëjnë gjëra shumë të dëshpëruara.”

Producentja e lartë e NPR Marisa Peñaloza kontribuoi në këtë histori.

/PatriotikMedia/

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours