fbpx
Lajmet me te Klikuara

A është etike kërkimi mbi embrionet njeri-majmun?

Read Time:10 Minute, 41 Second

Nga Philip Ball –

Kur mbretit Minos të Kretës iu dha një dem i mrekullueshëm nga perëndia e detit Poseidon për një flijim, ai nuk mundi ta vriste atë. Në zemërim e siper, Poseidoni magjepsi gruan e Minosit Pasiphaën që të mbushej me epsh për krijesën. Rezultati i çiftëzimit të tyre trans-specie ishte përbindëshi me kokë demi Minotauri.

Hibridet e njerëzve dhe të kafshëve grumbullohen brenda mitit dhe legjendës: centaurët, sirenat, Pani me këmbë dhie. Ne jemi të dy të magjepsur dhe të shqetësuar për kufirin që na ndan nga kafshët e tjera – dhe nëse ai rrjedh.

Pra, raporti i fundit nga një ekip në SHBA dhe Kinë i embrioneve që përmbajnë një përzierje qelizash njerëzore dhe majmuni minon një shtresë të lashtë ankthi. Çfarë hibride të çuditshme po krijojmë dhe pse?

Njësitë e gjalla që përmbajnë qelizat ose indet e më shumë se një specie quhen teknikisht kimera – emri i një përbindëshi legjendar që Homeri e përshkroi në The Iliad si “me ballë luani dhe gjarpër prapa, një dhi në mes”.

Ne e dimë prej kohësh se këto kafshë të stilit të mozaikut janë të mundshme. Një kimerë me një përzierje të indeve të dhisë dhe deleve, e quajtur gep dhe që ka një kokë dhie, por një trup të leshtë dele, u raportua në vitin 1984. Kimerat në përgjithësi bëhen duke transferuar qeliza burimore, të afta të rriten në një sërë llojesh indesh, nga një specie në embrionin e një tjetri. Në disa rrethana, qelizat e huaja mund të vazhdojnë të rriten dhe të lulëzojnë në bujtësin e tyre të ri.

Nëse jeni të lodhur nga censura, anuloni mediat e kapura dhe Bashkohuni me Patriotik Media Telegram Chanel këtu: https://t.me/patriotikmedia

Shqetësimi i provokuar nga të tilla lara-lara biologjike është dukshëm më i fortë kur kimerat përmbajnë qeliza njerëzore. Por edhe këto njihen prej vitesh. Qelizat burimore embrionale të njeriut janë futur më parë në fetuset e deleve dhe në embrionet e miut, lepujve dhe derrit. Disa nga këto qeliza mund të mbijetojnë për ditë të tëra.

Eksperimente të tilla mund të ngjallin jehonë groteske të shkencëtarit të çmendur të HG Wells, Doctor Moreau, i cili “humanizoi” kafshët me operacion. Por ka arsye të mira për ta. Në veçanti, mungesa e organeve njerëzore si veshkat për transplantim – që çon në shumë vdekje potencialisht të parandalueshme nga dështimi i organeve – mund të zgjidhet duke rritur organet “njerëzore” te kafshët.

Disa vite më parë, biologët japonezë Hiromitsu Nakauchi dhe Toshihiro Kobayashi krijuan një truk për injektimin e qelizave në një embrion nga një specie tjetër për t’u zhvilluar në organin që dëshironi. Ata krijuan një “niche” për qelizat e huaja duke modifikuar gjenetikisht embrionet e kafshëve në mënyrë që ata të mos mund të rritin organin e synuar – të themi një mëlçi – vetë. Më pas, embrioni do të përdorë qelizat burimore të ftuar për ta bërë atë.

Teknika është treguar se funksionon për rritjen e organeve të minjve, si pankreasi, te minjtë dhe anasjelltas. Por brejtësit padyshim nuk mund të jenë pritës për organet njerëzore të rritura; për këtë ju duhet një kafshë më e madhe. Në vitin 2017, një ekip i udhëhequr nga Juan Carlos Izpisua Belmonte në Institutin Salk në La Jolla, Kaliforni, tregoi se qelizat burimore njerëzore të shtuara në embrionet e derrit mund të mbijetojnë deri në katër javë.

Por ndryshe nga kimerat e miut, qelizat njerëzore u rritën vetëm në përmasa të vogla dhe në pakësim: jo të mjaftueshme për të gjeneruar inde dhe organe njerëzore. “Ishte një rezultat zhgënjyes,” thotë Jun Wu, i cili ishte një studiues postdoktoral në ekipin Salk dhe tani është në Qendrën Mjekësore Jugperëndimore të Universitetit të Teksasit në Dallas. “Pse është kaq e vështirë për qelizat njerëzore të mbijetojnë?”

Izpisua Belmonte dyshon se kjo është për shkak se ne jemi shumë të lidhur me derrat: dega jonë e pemës evolucionare u ndryshua nga e tyre 90 milion vjet më parë. Kjo është arsyeja pse ai dhe kolegët e tij, duke bashkëpunuar me grupin e Weizhi Ji në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë Kunming në Yunnan, Kinë, tani kanë bërë kimera njeri-majmun. Për shkak se marrëdhënia jonë evolucionare me majmunët (kërkuesit përdorën makakët) është më e afërt – ne u ndamë rreth 20-30 milion vjet më parë – studiuesit kuptuan se dy llojet e qelizave mund të shoqëroheshin më mirë dhe shpresuan të zbulonin më shumë rreth asaj që promovon përputhshmërinë e tyre. “Nëse mund të mësojmë për ndërlidhjen midis qelizave,” thotë Wu, “mund të jemi në gjendje të përmirësojmë punën e derrave.”

Nga 132 embrionet kimerike që studiuesit bënë dhe kultivuan në një pjatë, shumica vdiqën para ditës së 17-të pas fekondimit. Vetëm tre ishin ende gjallë në ditën e 19-të. Por studiuesit thonë se, në përgjithësi, qelizat njerëzore dukej se integroheshin më mirë me qelizat e majmunit sesa në embrionet e derrit. Disa embrione kishin ende rreth 4-7% të qelizave njerëzore deri në ditën e 15-të.

Kjo do të thotë që kimerat njeri-majmun mund të jenë në gjendje të mbështesin përzierjet më intime dhe më të gjera të dy llojeve të qelizave, me më pak parashikueshmëri se ku mund të përfundojnë duke u rritur. Nakauchi, tani në Universitetin Stanford në Kaliforni, thotë se etika e eksperimenteve të tilla është më e dhimbshme nëse ato gjenerojnë “kafshë të paqarta, të tilla si një derr me fytyrë njeriu ose trurin e njeriut”. Kjo mund të jetë e pamundur edhe në parim, duke pasur parasysh distancën evolucionare midis derrave dhe njerëzve – por për majmunët është më pak e qartë.

Pra, ne duhet të shmangim krijimin e kimerave njeri-kafshë me një komponent të madh njerëzor, thotë ai – dhe ndoshta të përdorim qeliza burimore njerëzore të modifikuara gjenetikisht që nuk mund të prodhojnë qeliza truri. Wu pajtohet, por thekson se ata kurrë nuk synuan të implantojnë ndonjë nga embrionet e tyre kimerik për rritje të mëtejshme gjithsesi – qëllimi nuk është të rriten organet njerëzore te majmunët. Ai nuk mendon se kjo duhet të mendohet nëse nuk e dimë se ku mund të përfundojnë qelizat njerëzore.

“Ajo që ka rëndësi për mua është se ku shkojnë qelizat njerëzore dhe sa ka,” thotë biologia Marta Shahbazi, e cila punon në zhvillimin e embrioneve në Universitetin e Kembrixhit. “Nëse i kufizojmë ato ekskluzivisht në një organ me interes, si pankreasi, kjo është në rregull: një mi me një pankreas të përbërë nga qeliza njerëzore nuk është në asnjë kuptim kuptimplotë ‘njerëzor’. Por për një mi me qeliza burimore njerëzore të përhapura në të gjitha indet, përgjigja nuk është aq e qartë. Dhe për një majmun, gjërat bëhen edhe më të paqarta.”

Alfonso Martinez Arias, një biolog zhvillimi në Universitetin Pompeu Fabra në Barcelonë, mendon se pretendimet e Izpisua Belmonte dhe kolegëve janë gjithsesi plotësisht të tepruara. Ai mendon se gjithçka që kanë treguar në të vërtetë është se kur disa qeliza njerëzore u shtohen embrioneve të majmunit, ato bëhen të vdekura. “Nëse shtoni disa qeliza të jashtme që e bëjnë më të vështirë për embrionin të mbijetojë, çfarë keni mësuar nga ajo që është një entitet biologjik mjaft i sëmurë?” ai pyet.

“Kimerat njeri-majmun nuk do të vijnë së shpejti dhe mund të mos vijnë kurrë,” thotë ai. “Në çdo rast, ne nuk kemi nevojë për to – për t’iu përgjigjur pyetjeve biologjike, as për të zgjidhur problemet që lidhen me dhuruesit e organeve.”

Edhe nëse po, me siguri do të vijnë kimera të tjera njerëzore-kafshë. Megjithatë, ato janë të ndaluara në shumë vende. Nakauchi u zhvendos nga Japonia në SHBA për t’i shpëtuar kufizimeve të tilla, për ironi vetëm për t’u përballur me një moratorium për financimin federal të këtij lloj kërkimi në vitin 2015. Ndalimi në Japoni u hoq në vitin 2019, por edhe kështu Nakauchi thotë se udhëzimet e reja e bëjnë atë ” praktikisht shumë e vështirë për të marrë miratimin”. Kjo rezervë e frustron atë: “Organet e rritura nga kafshët mund të transformojnë jetën e mijëra njerëzve që përballen me dështimin e organeve. Unë thjesht nuk e kuptoj pse vazhdon të ketë rezistencë.” Izpisua Belmonte këmbëngul se puna e tij në kimerat majmun-njeri i kushtoi “vëmendjen maksimale konsideratave etike”.

Disa nga çështjet mbulohen nga rregulloret ekzistuese, për shembull për mirëqenien e kafshëve: nuk do të ishte etike të përdoreshin derrat për të rritur organet e njeriut nëse kafsha vuante si rezultat. Dhe për shkak se qelizat burimore embrionale njerëzore përgjithësisht merren nga embrionet e tepërta IVF të dhuruara për kërkime, donatorëve duhet t’u thuhet nëse qelizat do të përdoren për një qëllim kaq të diskutueshëm. “Ky përdorim i veçantë i indeve njerëzore mund të jetë ai që donatorët do ta konsideronin veçanërisht të pakëndshëm,” thotë Hank Greely, një specialist në bioetikën dhe ligjin në Stanford.

Megjithatë, nuk është e lehtë të dihet se kush duhet ta rregullojë këtë hulumtim, ose cilat rregulla duhet të zbatojnë. Në MB, Autoriteti i Fertilizimit dhe Embriologjisë Njerëzore, i krijuar në vitin 1990 në vazhdën e IVF, rregullon punën në embrionet njerëzore, por nuk ka juridiksion për punën që përfshin qelizat burimore njerëzore të transferuara në embrionet e kafshëve. Kjo, thotë Shahbazi, në vend të kësaj do të kërkonte miratimin nga komiteti drejtues i Bankës së Qelizave Staminale në Mbretërinë e Bashkuar.

Këto korniza nuk i kushtojnë vëmendje se sa e “humanizuar” është një kimerë; Shahbazi thotë se një embrion kafshe me 80% qeliza njerëzore është një entitet shumë i ndryshëm nga ai me 5%. Për më tepër, është e mundur në parim të bëhen kimera në të cilat embrioni i kafshës bëhet vetëm një strehim për një organizëm në zhvillim të bërë vetëm nga qelizat njerëzore. A mund të futet një gjë e tillë në barkun e një lope apo të një gorileje? Nuk është padyshim e pamundur.

Ndoshta një mitër as nuk do të jetë e nevojshme. Kohët e fundit, një ekip në Izrael raportoi embrionet e miut të ngjizura në enë qelqi të mbushura me një lëndë ushqyese për deri në gjysmën e periudhës së plotë të shtatzënisë – zemra po pomponte dhe gjymtyrët kishin filluar të formoheshin. “Teorikisht mund të aplikohet kjo metodë për të kultivuar embrionet kimerike të njeriut-miut dhe të arrijmë në fazat e fetusit,” thotë Shahbazi.

Ajo e sheh këtë potencial zhvillimi si një Rubikon etik. Për sa kohë që embrionet kimerike nuk mund të zhvillohen përtej një faze relativisht të hershme, ajo nuk sheh asnjë problem. “A do të isha rehat nëse embrioni kimerik miu-njerëz do t’i transferohej një femre miu marrës dhe do të lihej të zhvillohej deri në fund? Jo. Për mua ka një kufi.”

Ndërsa është e mundur të imagjinohen tmerret fantastiko-shkencore si derrat me trurin e njeriut, nuk ka asnjë motiv të qartë për të tentuar një eksperiment të tillë. Dhe kur kërkimi ka një qëllim humanitar të motivuar mirë, si prodhimi i organeve njerëzore për transplantime ose njohja më e mirë e zhvillimit të embrionit për të trajtuar problemet e fertilitetit ose shkaqet e abortit, ndalimet e bazuara thjesht në një neveri instinktive duhet të marrin në konsideratë përfitimet e mundshme. humbur. “Rritja e organeve njerëzore te derrat, nëse funksionon, do të shpëtonte shumë jetë,” thotë Greely. Në fund të fundit, thotë Izpisua Belmonte, “ne i kryejmë këto studime për të kuptuar dhe përmirësuar shëndetin e njeriut”.

Gjithsesi, nuk mund të shpresojmë thjesht se të gjithë shkencëtarët do të kenë motivet më të mira. Disa mund të duan thjesht të bëjnë një spërkatje vetë-lavdëruese. Merrni biologun qipriot grek, i cili pretendoi në vitin 2003 se kishte bërë një embrion kimerik njeriu-lopë, i cili teorikisht mund të ishte futur në barkun e një gruaje. Ose studiuesi kinez He Jiankui, i cili tronditi botën në vitin 2018 duke përdorur modifikimin e gjeneve – me pasoja dhe rreziqe të panjohura – në embrionet njerëzore të implantuara për IVF.

Në këtë pikë, thotë Shahbazi, nuk është e vështirë të imagjinohet një situatë ku udhëzimet etike dhe ligjore “të mos pasqyrojnë kompleksitetin e biologjisë”. Shoqata Ndërkombëtare për Kërkimin e Qelizave Staminale do të paraqesë udhëzime të rishikuara për kërkimin e qelizave burimore, duke përfshirë kimerat njerëzore-kafshë, këtë muaj. Wu e mirëpret këtë perspektivë – ai thotë se është më e lehtë ta bësh këtë punë kur është e qartë se çfarë lejohet dhe çfarë nuk lejohet. “Publiku duhet të dijë gjithashtu se ka udhëzime dhe se kjo lloj pune nuk është jashtë kontrollit,” thotë ai.

Deri kohët e fundit, kimerat njeri-kafshë ishin thjesht lëndë e legjendës dhe folklorit: vështirë se një bazë e mirë për të bërë gjykime etike. Megjithatë, historia e diskutimeve në konceptimin e ndihmuar tregon se histori të tilla kanë një tendencë të rrezikshme për të lëkundur perceptimet tona kur nuk ofrohet asgjë më e mirë. Çështjet kanë nevojë për diskutime të gjera shoqërore, thotë Greely. Por a do të jenë në gjendje të vazhdojnë me shkencën?

/PatriotikMedia/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!