Sara Menker: Botës i mbeten dhe 10 javë të furnizohet me grurë – Konflikti Rusi-Ukrainë nuk ështe Shkaku i Krizës ushqimore …

2 min read

Pasiguria globale e ushqimit ka arritur nivele që nuk janë parë ndonjëherë që nga kriza financiare e vitit 2008, sipas Sara Menker, CEO e Gro Intelligence, një kompani globale që përdor inteligjencën artificiale dhe të dhënat publike dhe private për të parashikuar tendencat e furnizimit me ushqim.

Ajo i tha OKB-së se bota ka rreth 10 javë grurë në dorë.

Ndërsa iu drejtua një takimi të posaçëm të Këshillit të Sigurimit të shtunën, ajo tha se konflikti Rusi-Ukrainë nuk ishte shkaku i krizës së sigurisë ushqimore, por “thjesht i hodhi benzinë zjarrit që digjej prej kohësh”.

Eksperti vuri në dukje mungesat e përhapura të plehrave kimike, problemet e zinxhirit të furnizimit dhe thatësirat rekord si arsyet kryesore pas krizës.

“Kjo nuk është ciklike. Kjo është sizmike,” tha Menker, duke vënë në dukje se “edhe nëse lufta do të përfundonte nesër, problemi ynë i sigurisë ushqimore nuk do të largohet menjëherë pa veprime të bashkërenduara.

Ajo theksoi se “pa veprime agresive globale, ne do të përballemi me rrezikun e një sasie të jashtëzakonshme të vuajtjeve njerëzore dhe dëmeve ekonomike”.

Kriza e grurit po ndihet në të gjithë globin pasi çmimet e grurit janë rritur në nivele rekord gjatë dy muajve të fundit. Prodhuesit e mëdhenj si Rusia, Kazakistani dhe India kanë hequr dorë nga eksportet për të mbrojtur tregjet e tyre të brendshme, ndërkohë që furnizimet e Ukrainës janë në rrezik për shkak të konfliktit të vazhdueshëm. Kjo ka ngjallur frikë nga pasiguria ushqimore dhe uria në mbarë botën.

Drejtori ekzekutiv për Programin Botëror të Ushqimit të OKB-së, David Beasley, kishte thënë më herët se 49 milionë njerëz në 43 vende tashmë “po trokasin në derën e urisë”.

/PatriotikMedia/

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours