Klaus Schwab vjen nga një Familje Industraliste që i ka shërbyer Nazisteve …

47 min read

A është Klaus Schwab i vërtetë një xhaxhai i vjetër i dashur që dëshiron të bëjë mirë për njerëzimin, apo është me të vërtetë djali i një bashkëpunëtori nazist që përdori punën e skllevërve dhe ndihmoi përpjekjet naziste për të marrë bombën e parë atomike?

Johnny Vedmore e hetoi.

Në mëngjesin e 11 shtatorit 2001, Klaus Schwab u ul duke ngrënë mëngjes në sinagogën Park East në qytetin e Nju Jorkut me rabin Arthur Schneier, ish-zëvendëspresident për Kongresin Botëror Hebre dhe bashkëpunëtor i ngushtë i familjeve Bronfman dhe Lauder. Së bashku, të dy burrat ndoqën një nga ngjarjet më me ndikim të njëzet viteve të ardhshme teksa aeroplanët goditën ndërtesat e Qendrës Botërore të Tregtisë. Tani, pas dy dekadash, Klaus Schwab përsëri ulet në një sedilje në rreshtin e parë të një momenti tjetër përcaktues brezash në historinë moderne njerëzore.

Duket gjithmonë se ka një ulëse në rreshtin e parë kur afrohet tragjedia, afërsia e Schwab me ngjarjet që ndryshojnë botën ka të ngjarë t’i detyrohet të qenit një nga njerëzit më të lidhur në Tokë. Si forca shtytëse e Forumit Ekonomik Botëror, “organizata ndërkombëtare për bashkëpunimin publik-privat”, Schwab ka tërhequr krerët e shteteve, drejtuesit kryesorë të biznesit dhe elitën e qarqeve akademike dhe shkencore në Davos për më shumë se 50 vjet. Kohët e fundit, ai gjithashtu ka përballur zemërimin e shumë njerëzve për shkak të rolit të tij më të fundit si drejtuesi i Great Reset, një përpjekje gjithëpërfshirëse për të ribërë qytetërimin globalisht për përfitimin e shprehur të elitës së Forumit Ekonomik Botëror dhe aleatëve të tyre.

Schwab, gjatë takimit vjetor të Forumit në janar 2021, theksoi se ndërtimi i besimit do të ishte integral i suksesit të Rivendosjes së Madhe, duke sinjalizuar një zgjerim të mëvonshëm të fushatës tashmë masive të marrëdhënieve me publikun e nismës. Megjithëse Schwab bëri thirrje për ndërtimin e besimit përmes “progresit” të paspecifikuar, besimi normalisht lehtësohet përmes transparencës. Ndoshta kjo është arsyeja pse kaq shumë kanë refuzuar t’i besojnë zotit Schwab dhe motivet e tij, pasi dihet kaq pak për historinë dhe prejardhjen e njeriut përpara themelimit të Forumit Ekonomik Botëror në fillim të viteve 1970.

Ashtu si shumë këngëtarë të shquar për axhendat e sponsorizuara nga elita, regjistrimi në internet i Schwab është dezinfektuar mirë, duke e bërë të vështirë gjetjen e informacionit mbi historinë e tij të hershme, si dhe informacionin për familjen e tij. Megjithatë, pasi ka lindur në Ravensburg, Gjermani në vitin 1938, shumë kanë spekuluar në muajt e fundit se familja e Schwab mund të ketë pasur njëfarë lidhje me përpjekjet e luftës së Boshtit, lidhje që, nëse ekspozohen, mund të kërcënojnë reputacionin e Forumit Ekonomik Botëror dhe të sjellin një kontroll të padëshiruar. për misionet dhe motivet e saj të deklaruara.

Në këtë hetim të Pafund Hangout, e kaluara për të cilën Klaus Schwab ka punuar për të fshehur është eksploruar në detaje, duke zbuluar përfshirjen e familjes Schwab, jo vetëm në kërkimin nazist për një bombë atomike, por në programin e paligjshëm bërthamor të Afrikës së Jugut në aparteid. Veçanërisht zbuluese është historia e babait të Klaus-it, Eugen Schwab, i cili drejtoi degën gjermane të një firme inxhinierike zvicerane të mbështetur nga nazistët në luftë si një kontraktues i shquar ushtarak. Ajo kompani, Escher-Wyss, do të përdorte punën e skllevërve për të prodhuar makineri kritike për përpjekjet e luftës naziste, si dhe përpjekjet e nazistëve për të prodhuar ujë të rëndë për programin e saj bërthamor. Vite më vonë, në të njëjtën kompani, një i ri Klaus Schwab shërbeu në bordin e drejtorëve kur u mor vendimi për të pajisur regjimin racist të aparteidit të Afrikës së Jugut me pajisjet e nevojshme për të çuar përpara kërkimin e tij për t’u bërë një fuqi bërthamore.

Me Forumin Ekonomik Botëror tani një avokat i shquar për mospërhapjen bërthamore dhe energjinë “e pastër” bërthamore, e kaluara e Klaus Schwab e bën atë një zëdhënës të dobët për axhendën e tij të pretenduar për të tashmen dhe të ardhmen. Megjithatë, duke u gërmuar edhe më thellë në aktivitetet e tij, bëhet e qartë se roli i vërtetë i Schwab ka qenë prej kohësh që të “formojë axhendat globale, rajonale dhe të industrisë” të së tashmes, në mënyrë që të sigurojë vazhdimësinë e axhendave më të mëdha, shumë më të vjetra, të cilat u përbuzën pas botës. Lufta e Dytë, jo vetëm teknologjia bërthamore, por edhe politikat e kontrollit të popullsisë të ndikuar nga eugjenika.

Një histori Swabian

Më 10 korrik 1870, gjyshi i Klaus Schwab, Jakob Wilhelm Gottfried Schwab, i referuar më vonë si Gottfried, lindi në një Gjermani në luftë me fqinjët e saj francezë. Karlsruhe, qyteti ku lindi Gottfried Schwab, ndodhej në Dukatin e Madh të Badenit, i sunduar në 1870 nga Duka i Madh 43 vjeçar i Badenit, Frederick I. Një vit më pas, Duka i lartpërmendur do të ishte i pranishëm në shpalljen e Perandoria Gjermane e cila u zhvillua në Sallën e Pasqyrave në Pallatin e Versajës. Ai ishte i vetmi dhëndër i perandorit aktual Wilhelm I dhe, si Frederiku I, ishte një nga sovranët mbretërues të Gjermanisë. Në kohën kur Gottfried Schwab mbushi 18 vjeç, Gjermania do të shihte Wilhelm II të merrte fronin pas vdekjes së babait të tij, Frederick III.

Në 1893, një 23 vjeçar Gottfried Schwab do të largohej zyrtarisht nga Gjermania duke hequr dorë nga shtetësia gjermane dhe do të largohej nga Karlsruhe për të emigruar në Zvicër. Në atë kohë, profesioni i tij u vu re si ai i një bukëpjekësi të thjeshtë. Këtu, Gottfried do të takonte Marie Lappert, e cila ishte nga Kirchberg afër Bernës, Zvicër dhe e cila ishte pesë vjet më e vogël se ai. Ata do të martoheshin në Roggwil, Bernë, më 27 maj 1898 dhe vitin e ardhshëm, më 27 prill 1899, lindi fëmija i tyre Eugen Schwab. Në kohën e lindjes së tij, Gottfried Schwab ishte zhvendosur në botë, pasi ishte bërë një inxhinier makinerie. Kur Eugen ishte rreth një vjeç, Gottfried dhe Marie Schwab vendosën të ktheheshin për të jetuar në Karlsruhe dhe Gottfried riaplikoi përsëri për nënshtetësinë gjermane.

Eugen Schwab do të ndiqte gjurmët e babait të tij dhe do të bëhej gjithashtu një inxhinier makinerie dhe në vitet e ardhshme, ai do t’i këshillonte fëmijët e tij të bënin të njëjtën gjë. Eugen Schwab përfundimisht do të fillonte të punonte në një fabrikë në një qytet në Suabinë e Epërme në Gjermaninë Jugore, kryeqyteti i rrethit të Ravensburg, Baden-Württemberg.

Fabrika ku ai do të krijonte karrierën e tij ishte dega gjermane e një kompanie zvicerane të quajtur Escher Wyss. Zvicra kishte shumë lidhje ekonomike të gjata me zonën e Ravensburgut, me tregtarët zviceranë në fillim të shekullit të 19-të që sillnin fije dhe produkte thurjeje. Në të njëjtën periudhë, Ravensburg dërgoi grurë në Rorschach deri në vitin 1870, së bashku me kafshët e mbarështimit dhe djathëra të ndryshëm, thellë brenda Alpeve Zvicerane. Midis 1809 dhe 1837, kishte 375 zviceranë që jetonin në Ravensburg, megjithëse popullsia zvicerane kishte rënë në 133 deri në vitin 1910.

Në vitet 1830, punëtorët e aftë zviceranë ngritën një fabrikë pambuku me një fabrikë zbardhimi dhe përfundimi të inkorporuar në pronësi dhe mirëmbajtje të vëllezërve Erpf. Tregu i kuajve Ravensburg, i krijuar rreth vitit 1840, tërhoqi gjithashtu shumë njerëz nga Zvicra, veçanërisht pas hapjes së linjës hekurudhore nga Ravensburg në Friedrichshafen në vitin 1847, një qytet i vendosur në liqenin e Konstancës aty pranë në kufijtë e Zvicrës dhe Gjermanisë.

Tregtarët e drithërave Rorsach do të bënin vizita të rregullta në Ravensburger Kornhaus dhe përfundimisht ky bashkëpunim dhe tregti ndërkufitare çoi gjithashtu në hapjen e një dege të fabrikës së makinerive të Cyrihut, Escher-Wyss & Cie në qytet. Kjo arritje u bë e besueshme pasi një linjë treni që lidhte rrjetin e rrugëve zvicerane me gjermanin përfundoi midis 1850 dhe 1853. Fabrika u ngrit nga Walter Zuppinger midis 1856 dhe 1859 dhe do të fillonte prodhimin në 1860. Në 1861, ne mund të shohim patenta e parë zyrtare e prodhuesit Escher-Wyss në Ravensburg për “objektet e veçanta në veglat mekanike për thurjen e shiritave”. Në këtë kohë, dega e Ravensburg e Escher Wyss do të drejtohej nga Walter Zuppinger dhe do të ishte vendi ku ai zhvilloi turbinën e tij tangjenciale dhe ku ai fitoi një numër patentash shtesë. Në 1870, Zuppinger së bashku me të tjerë do të themelonin gjithashtu një fabrikë letre në Baienfurt afër Ravensburgut. Ai doli në pension në 1875 dhe i kushtoi të gjitha energjitë e tij për përparimin e mëtejshëm të turbinave.

Dokumenti themelues i fabrikës Escher-Wyss Ravensburg, i datës 1860.

Në fillim të shekullit të ri, Escher-Wyss kishte vendosur thurjen e shiritit në një anë dhe kishte filluar të përqendrohej në projekte shumë më të mëdha si prodhimi i turbinave të mëdha industriale dhe, në vitin 1907, ata kërkuan një “procedurë miratimi dhe koncesioni” për ndërtimi i një hidrocentrali pranë Dogern am Rhein, i cili u raportua në një broshurë të Bazelit nga viti 1925.

Në vitin 1920, Escher-Wyss e gjeti veten të përfshirë në vështirësi serioze financiare. Traktati i Versajës kishte kufizuar rritjen ushtarake dhe ekonomike të Gjermanisë pas Luftës së Madhe dhe Kompania Zvicerane e gjeti rënien në projektet kombëtare fqinje të inxhinierisë civile të tepërt për të përballuar. Dega mëmë e Escher-Wyss ishte e vendosur në Cyrih dhe datonte në 1805 dhe kompania, e cila ende përfitonte nga një reputacion i mirë dhe një histori që zgjati më shumë se një shekull, u konsiderua shumë e rëndësishme për t’u humbur. Në dhjetor 1920, u krye një riorganizim duke fshirë kapitalin aksionar nga 11,5 në 4,015 milion franga franceze dhe i cili më vonë u rrit përsëri në 5,515 milion franga zvicerane. Në fund të vitit financiar 1931, Escher-Wyss ishte ende duke humbur para.

Megjithatë, kompania e guximshme vazhdoi të dorëzonte kontrata të inxhinierisë civile në shkallë të gjerë gjatë viteve 1920, siç vihet re në korrespondencën zyrtare të shkruar në 1924 nga Wilhelm III Princi i Urakut për kompaninë Escher-Wyss dhe për menaxherin e aseteve të Shtëpisë së Urach, kontabilistin Julius. Heller. Ky dokument diskuton “Kushtet dhe Kushtet e Përgjithshme të Shoqatës së Prodhuesve Gjermanë të Turbinave të Ujit për shpërndarjen e makinave dhe pajisjeve të tjera për hidrocentralet”. Kjo konfirmohet edhe në një broshurë mbi “Kushtet e Shoqatës së Prodhuesve të Turbinave Ujore Gjermane për Instalimin e Turbinave dhe Pjesëve të Makinave brenda Rajhut Gjerman”, shtypur më 20 mars 1923 në një broshurë reklamuese nga Escher-Wyss për një universale. rregullator i presionit të vajit.

Pasi Depresioni i Madh në fillim të viteve 1930 kishte shkatërruar ekonominë globale, Escher-Wyss njoftoi, “pasi zhvillimi katastrofik i situatës ekonomike në lidhje me rënien e monedhës; Kompania [Escher-Wyss] nuk është përkohësisht në gjendje të vazhdojë detyrimet e saj aktuale në vende të ndryshme të klientëve.” Kompania zbuloi gjithashtu se ata do të aplikonin për një shtyrje gjyqësore në gazetën zvicerane Neue Zürcher Nachrichten, e cila raportoi më 1 dhjetor 1931 se, “kompanisë Escher-Wyss i është dhënë një pezullim falimentimi deri në fund të marsit 1932 dhe, duke vepruar si kurator në Zvicër është emëruar një kompani besimi.” Artikulli thoshte me optimizëm se, “duhet të ketë një perspektivë për vazhdimin e operacioneve”. Në vitin 1931, Escher-Wyss punësoi rreth 1300 punëtorë pa kontratë dhe 550 punonjës me rrogë.

Nga mesi i viteve 1930, Escher-Wyss e kishte gjetur përsëri veten në telashe financiare. Për të shpëtuar kompaninë këtë herë, një konsorcium u soll në bord për të shpëtuar firmën e sëmurë inxhinierike. Konsorciumi u formua pjesërisht nga Banka Federale e Zvicrës (e cila për koincidencë drejtohej nga një Max Schwab, i cili nuk ka asnjë lidhje me Klaus Schwab) dhe u bë ristrukturimi i mëtejshëm. Në vitin 1938, u njoftua se një inxhinier në firmë, koloneli Jacob Schmidheiny do të bëhej Presidenti i ri i Bordit të Drejtorëve në Escher-Wyss. Menjëherë pas shpërthimit të luftës në 1939, Schmidheiny u citua të thoshte, “Shpërthimi i luftës nuk do të thotë domosdoshmërisht papunësi për industrinë e makinerive në një vend neutral, përkundrazi.” Escher-Wyss dhe menaxhmenti i saj i ri, me sa duket po prisnin me padurim të përfitonin nga lufta, duke i hapur rrugën transformimit të tyre në një kontraktues të madh ushtarak nazist.

Një histori e shkurtër e persekutimit hebre në Ravensburg

Kur Adolf Hitleri erdhi në pushtet, shumë gjëra ndryshuan në Gjermani dhe historia e popullsisë hebreje të Ravensburgut gjatë asaj epoke është e trishtueshme për t’u treguar. Megjithatë, nuk ishte hera e parë që antisemitizmi ishte regjistruar fillimisht se kishte ngritur kokën e tij të shëmtuar në rajon.

Në mesjetë, një sinagogë, e përmendur qysh në vitin 1345, ndodhej në qendër të Ravensburgut, e cila i shërbente një komuniteti të vogël hebre, i cili mund të gjurmohet nga viti 1330 deri në vitin 1429. Në fund të vitit 1429 dhe deri në vitin 1430, hebrenjtë e Ravensburgut ishin në shënjestër dhe pasoi një masakër e tmerrshme. Në vendbanimet e afërta Lindau, Überlingen, Buchhorn (më vonë u quajt Friedrichshafen), Meersburg dhe Konstanz, pati arrestime masive të banorëve hebrenj. Hebrenjtë e Lindau u dogjën të gjallë gjatë shpifjes së gjakut në Ravensburg të viteve 1429/1430, në të cilën anëtarët e komunitetit hebre u akuzuan për sakrifikimin ritual të foshnjave. Në gusht 1430, në Uberlingen, komuniteti hebre u detyrua të konvertohej, 11 prej tyre e bënë këtë dhe 12 që refuzuan u vranë. Masakrat që ndodhën në Lindau, Überlingen dhe Ravensburg ndodhën me miratimin e drejtpërdrejtë të mbretit sundues Sigmund dhe çdo hebre i mbetur u dëbua shpejt nga rajoni.

Ravensburg e kishte konfirmuar këtë ndalim nga perandori Ferdinand I në 1559 dhe ai u mbështet, për shembull, në një udhëzim të vitit 1804 të lëshuar për rojën e qytetit, i cili thoshte: “Meqenëse hebrenjtë nuk lejohen të angazhohen në asnjë tregti ose biznes këtu, askush nuk përndryshe lejohet të hyjë në qytet me postë ose me karrocë, pjesa tjetër, megjithatë, nëse nuk kanë marrë leje për qëndrim më të gjatë ose më të shkurtër nga policia, largohen nga qyteti nga komisariati.”

Jo deri në shekullin e 19-të, hebrenjtë ishin në gjendje të vendoseshin përsëri ligjërisht në Ravensburg dhe, edhe atëherë, numri i tyre mbeti aq i vogël sa një sinagogë nuk u rindërtua. Në 1858, kishte vetëm 3 hebrenj të regjistruar në Ravensburg dhe, në 1895, ky numër arriti kulmin në 57. Nga fillimi i shekullit deri në vitin 1933, numri i hebrenjve që jetonin në Ravensburg ishte ulur vazhdimisht derisa komuniteti përbëhej vetëm nga 23. njerëzit.

Nga fillimi i viteve 1930, kishte shtatë familje kryesore hebreje që jetonin në Ravensburg, duke përfshirë familjet Adler, Erlanger, Harburger, Herrmann, Landauer, Rose dhe Sondermann. Pasi nacionalsocialistët morën pushtetin, disa nga hebrenjtë e Ravensburgut fillimisht u detyruan të emigronin, ndërsa të tjerët më vonë do të vriteshin në kampet naziste të përqendrimit. Deri në Luftën e Dytë Botërore, pati shumë shfaqje publike të urrejtjes ndaj komunitetit të vogël të hebrenjve në dhe rreth Ravensburgut.

Qysh më 13 mars 1933, rreth tre javë përpara bojkotit mbarëkombëtar nazist të të gjitha dyqaneve hebreje në Gjermani, rojet e SA u vendosën përpara dy prej pesë dyqaneve hebreje në Ravensburg dhe u përpoqën të pengonin blerësit e mundshëm që të hynin, duke vendosur tabela. në një dyqan ku thuhej “Wohlwert u mbyll deri në arianizimin”. Wohlwert’s së shpejti do të “arianizohej” dhe do të ishte i vetmi dyqan në pronësi të hebrenjve që do t’i mbijetonte pogromit nazist. Pronarët e tjerë të katër dyqaneve të mëdha hebreje në Ravensburg; Knopf; Merkur; Landauer dhe Wallersteiner u detyruan të shesin pronat e tyre tregtarëve jo-hebrenj ndërmjet viteve 1935 dhe 1938. Gjatë kësaj periudhe, shumë nga hebrenjtë e Ravensburgut ishin në gjendje të iknin jashtë shtetit përpara se të fillonte persekutimi më i keq i nacionalsocialistëve. Ndërsa të paktën tetë vdiqën dhunshëm, u raportua se tre qytetarë hebrenj që jetonin në Ravensburg mbijetuan për shkak të bashkëshortëve të tyre “arianë”. Disa nga hebrenjtë që u arrestuan në Ravensburg gjatë Kristallnacht u detyruan të marshonin nëpër rrugët e Baden-Baden nën mbikëqyrjen e rojeve SS të nesërmen dhe më vonë u deportuan në kampin e përqendrimit Sachsenhausen.

Krimet e tmerrshme naziste kundër njerëzimit ndodhën në Ravensburg. Më 1 janar 1934, “Ligji për Parandalimin e Sëmundjeve Trashëguese” hyri në fuqi në Gjermaninë naziste, që do të thotë se njerëzit me sëmundje të diagnostikuara si çmenduria, skizofrenia, epilepsia, shurdhim trashëgues dhe çrregullime të ndryshme mendore, mund të sterilizohen ligjërisht me forcë. Në Spitalin e Qytetit Ravensburg, i quajtur sot Spitali Heilig-Geist, sterilizimet e detyruara u kryen duke filluar nga prilli 1934. Deri në vitin 1936, sterilizimi ishte procedura më e kryer mjekësore në spitalin komunal.

Në vitet e paraluftës të viteve 1930 që çuan në aneksimin gjerman të Polonisë, fabrika Escher-Wyss e Ravensburgut, e menaxhuar tani drejtpërdrejt nga babai i Klaus Schwab, Eugen Schwab, vazhdoi të ishte punëdhënësi më i madh në Ravensburg. Jo vetëm që fabrika ishte një punëdhënës i madh në qytet, por vetë partia naziste e Hitlerit i dha degës së Escher-Wyss Ravensburg titullin “National Socialist Model Company” ndërsa Schwab ishte në krye. Nazistët potencialisht po kërkonin kompaninë zvicerane për bashkëpunim në luftën e ardhshme dhe përparimet e tyre përfundimisht u kthyen reciproke.

Escher-Wyss Ravensburg dhe Lufta

Ravensburg ishte një anomali në Gjermaninë e kohës së luftës, pasi nuk u vu kurrë në shënjestër nga ndonjë sulm ajror aleat. Prania e Kryqit të Kuq dhe një marrëveshje e përfolur me kompani të ndryshme duke përfshirë Escher-Wyss, i panë forcat aleate të pranonin publikisht që të mos synonin qytetin jugor gjerman. Ai nuk u klasifikua si një objektiv i rëndësishëm ushtarak gjatë gjithë luftës dhe, për këtë arsye, qyteti ruan ende shumë nga tiparet e tij origjinale. Sidoqoftë, gjëra shumë më të errëta po ndodhnin në Ravensburg sapo filloi lufta.

Eugen Schwab vazhdoi të menaxhonte “National Socialist Model Company” për Escher-Wyss dhe kompania zvicerane do të ndihmonte Wermacht-in nazist të prodhonte armë të rëndësishme lufte, si dhe armatime më themelore. Kompania Escher-Wyss ishte lider në teknologjinë e turbinave të mëdha për diga hidroelektrike dhe termocentrale, por gjithashtu prodhonte pjesë për avionë luftarakë gjermanë. Ata ishin gjithashtu të përfshirë ngushtë në projekte shumë më të liga që ndodhnin prapa skenave, të cilat, nëse përfundoheshin, mund të kishin ndryshuar rezultatin e Luftës së Dytë Botërore.

Zyrtarët nazistë përpara bashkisë së Ravensburgut në 1938, Burimi: Haus der Stadtgeschichte Ravensburg

Inteligjenca ushtarake perëndimore ishte tashmë në dijeni të bashkëpunimit dhe bashkëpunimit të Escher-Wyss me nazistët. Ka të dhëna të disponueshme nga inteligjenca ushtarake perëndimore në atë kohë, konkretisht Record Group 226 (RG 226) nga të dhënat e përpiluara nga Zyra e Shërbimeve Strategjike (OSS), e cila tregon se forcat aleate ishin në dijeni për disa nga bizneset e Escher-Wyss. marrëdhëniet me nazistët.

Brenda RG 226, ka tre përmendje specifike të Escher-Wyss duke përfshirë:

Dosja me numër 47178 ku shkruhet: Escher-Wyss e Zvicrës po punon për një porosi të madhe për Gjermaninë. Flakëhedhësit janë dërguar nga Zvicra me emrin Brennstoffbehaelter. Datë shtator 1944.
Dosja me numër 41589 tregoi se zviceranët po lejonin që eksportet gjermane të ruheshin në vendin e tyre, një komb gjoja neutral gjatë Luftës së Dytë Botërore. Hyrja thotë: Marrëdhëniet e biznesit midis Empresa Nacional Calvo Sotelo (ENCASO), Escher Wyss dhe Mineral Celbau Gesellschaft. 1 fq. korrik 1944; shih gjithashtu Raportin L 42627 mbi bashkëpunimin midis Empresa Nacional Calvo Sotelo spanjolle dhe Rheinmetall Borsig gjermane, mbi eksportet gjermane të magazinuara në Zvicër. 1 fq. gusht 1944.
Dosja me numër 72654 pretendonte se: boksiti i Hungarisë më parë dërgohej në Gjermani dhe Zvicër për rafinim. Pastaj një sindikatë qeveritare ndërtoi një fabrikë alumini në Dunaalmas në kufijtë e Hungarisë. Është siguruar energjia elektrike; Hungaria kontribuoi në minierat e qymyrit dhe pajisjet u porositën nga firma zvicerane Escher-Wyss. Prodhimi filloi në 1941. 2 fq. maj 1944.
Megjithatë, Escher-Wyss ishin liderë në një fushë të lulëzuar në veçanti, në krijimin e teknologjisë së re të turbinave. Kompania kishte projektuar një turbinë 14,500 HP për hidrocentralin e rëndësishëm strategjik të impiantit industrial Norsk Hydro në Vemork, afër Rjukan në Norvegji. Uzina Norsk Hydro, pjesë e fuqizuar nga Escher Wyss, ishte e vetmja fabrikë industriale nën kontrollin nazist, e aftë për të prodhuar ujë të rëndë, një përbërës thelbësor për prodhimin e plutoniumit për programin nazist të bombës atomike. Gjermanët kishin vënë të gjitha burimet e mundshme pas prodhimit të ujit të rëndë, por forcat aleate ishin të vetëdijshme për përparimet teknologjike që mund të ndryshonin lojën nga nazistët gjithnjë e më të dëshpëruar.

Gjatë viteve 1942 dhe 1943, hidrocentrali ishte objektivi i sulmeve pjesërisht të suksesshme të Komandove Britanike dhe Rezistencës Norvegjeze, megjithëse prodhimi i ujit të rëndë vazhdoi. Forcat aleate do të hidhnin më shumë se 400 bomba në uzinë, gjë që mezi ndikoi në operacionet në objektin e përhapur. Në vitin 1944, anijet gjermane u përpoqën të transportonin ujë të rëndë në Gjermani, por Rezistenca Norvegjeze ishte në gjendje të fundoste anijen që mbante ngarkesën. Me ndihmën e Escher-Wyss, nazistët ishin pothuajse në gjendje të ndryshonin valën e luftës dhe të sillnin një fitore të Boshtit.

Në fabrikën Escher-Wyss në Ravensburg, Eugen Schwab kishte qenë i zënë duke vënë punëtorë të detyruar të punonin në kompaninë e tij modele naziste. Gjatë viteve të Luftës së Dytë Botërore, rreth 3600 punëtorë të detyruar punuan në Ravensburg, duke përfshirë në Escher Wyss. Sipas arkivistit të qytetit në Ravensburg, Andrea Schmuder, fabrika e makinerive Escher-Wyss në Ravensburg punësoi midis 198 dhe 203 punëtorë civilë dhe të burgosur gjatë luftës. Karl Schweizer, një historian vendas i Lindau, thotë se Escher-Wyss mbante një kamp të vogël special për punëtorët e detyruar në mjediset e fabrikës.

Përdorimi i masave të punëtorëve të detyruar në Ravensburg e bëri të nevojshme ngritjen e një prej kampeve më të mëdha të punës naziste të regjistruara në punëtorinë e një ish-zdrukthtari në Ziegelstrasse 16. Në një kohë, kampi në fjalë strehoi 125 të burgosur francezë të luftës të cilët ishin më vonë u rishpërnda në kampe të tjera në 1942.

Punëtorët francezë u zëvendësuan nga 150 robër lufte rusë, të cilët, u përfol, u trajtuan më keq nga të gjithë të burgosurit. Një e burgosur e tillë ishte Zina Jakuschewa, kartela e punës dhe libri i punës së së cilës mbahen nga Muzeu Përkujtimor i Holokaustit të Shteteve të Bashkuara. Ato dokumente e identifikojnë atë si një punëtore të detyruar jo-hebreje të caktuar në Ravensburg, Gjermani, gjatë viteve 1943 dhe 1944.

Eugen Schwab do të ruante me përkushtim status quo-në gjatë viteve të luftës. Në fund të fundit, me i riun Klaus Martin Schwab që kishte lindur në vitin 1938 dhe vëllai i tij Urs Reiner Schwab i lindur disa vite më vonë, Eugen do të kishte dashur t’i mbante fëmijët e tij nga rruga e keqe.

Klaus Martin Schwab – Njeriu Ndërkombëtar i Misterit

I lindur më 30 mars 1938 në Ravensburg, Gjermani, Klaus Schwab ishte fëmija më i madh në një familje normale bërthamore. Midis 1945 dhe 1947, Klaus ndoqi shkollën fillore në Au, Gjermani. Klaus Schwab kujton në një intervistë të vitit 2006 me Irish Times se: “Pas luftës, unë kryesova shoqatën rinore rajonale franko-gjermane. Heronjtë e mi ishin Adenauer, De Gasperi dhe De Gaulle.

Klaus Schwab dhe vëllai i tij më i vogël, Urs Reiner Schwab, të dy do të ndiqnin gjurmët e gjyshit të tyre, Gottfried, dhe babait të tyre, Eugen, dhe të dy fillimisht do të stërviteshin si inxhinierë makinerie. Babai i Klaus i kishte thënë të riut Schwab se, nëse donte të ndikonte në botë, atëherë duhet të trajnohej si Inxhinier Makine. Ky do të ishte vetëm fillimi i kredencialeve të Universitetit Schwab.

Klaus do të fillonte të studionte bollëkun e diplomave të tij në Spohn-Gymnasium Ravensburg midis 1949 dhe 1957, duke u diplomuar përfundimisht në Gjimnazin Humanistisches në Ravensburg. Midis 1958 dhe 1962, Klaus filloi të punojë me kompani të ndryshme inxhinierike dhe, në vitin 1962, Klaus përfundoi studimet e tij për inxhinieri mekanike në Institutin Federal Zviceran të Teknologjisë (ETH) në Cyrih me një diplomë inxhinierie. Një vit më pas kreu edhe një kurs ekonomik në Universitetin e Fribourg-ut, Zvicër. Nga viti 1963 deri në vitin 1966, Klaus punoi si Asistent i Drejtorit të Përgjithshëm të Shoqatës Gjermane të Makinerisë (VDMA), Frankfurt.

Në vitin 1965, Klaus po punonte gjithashtu për doktoraturën e tij nga ETH Cyrih, duke shkruar disertacionin e tij me temë: “Kredia afatgjatë e eksportit si një problem biznesi në inxhinierinë mekanike”. Më pas, në vitin 1966, ai mori doktoraturën në Inxhinieri nga Instituti Federal i Teknologjisë Zvicerane (ETH), Cyrih. Në këtë kohë, babai i Klaus, Eugen Schwab, po notonte në qarqe më të mëdha se sa kishte notuar më parë. Pasi ishte një personalitet i njohur në Ravensburg si Drejtor Menaxhues i fabrikës Escher-Wyss para luftës, Eugen do të zgjidhej përfundimisht si President i Dhomës së Tregtisë Ravensburg. Në vitin 1966, gjatë themelimit të komitetit gjerman për tunelin hekurudhor Splügen, Eugen Schwab e përcaktoi themelimin e komitetit gjerman si një projekt “që krijon një lidhje më të mirë dhe më të shpejtë për qarqet e mëdha në Evropën tonë gjithnjë e më konvergjente dhe kështu ofron mundësi të reja për kulturën. , zhvillimi ekonomik dhe social”.

Në vitin 1967, Klaus Schwab mori një doktoraturë në ekonomi nga Universiteti i Fribourg-ut, Zvicër, si dhe një kualifikim Master i Administratës Publike nga Shkolla e Qeverisë John F. Kennedy në Harvard në Shtetet e Bashkuara. Ndërsa ishte në Harvard, Schwab u mësua nga Henry Kissinger, i cili më vonë do të thoshte se ishin ndër 3-4 figurat kryesore që kishin ndikuar më shumë në të menduarit e tij gjatë gjithë jetës së tij.

Henry Kissinger dhe ish-nxënësi i tij, Klaus Schwab, mirëpresin ish-Kryeministrin e Mbretërisë së Bashkuar Ted Heath në takimin vjetor të WEF-it të vitit 1980. Burimi: Forumi Ekonomik Botëror

Në artikullin e përmendur më parë të Irish Times të vitit 2006, Klaus flet për atë periudhë si shumë të rëndësishme për formimin e të menduarit të tij ideologjik aktual, duke thënë: “Vite më vonë, kur u ktheva nga SHBA pas studimeve të mia në Harvard, ishin dy ngjarje që patën një ngjarje nxitëse vendimtare mbi mua. I pari ishte një libër nga Jean-Jacques Servan-Schreiber, Sfida Amerikane – që thoshte se Evropa do të humbiste kundër SHBA-së për shkak të metodave inferiore të menaxhimit të Evropës. Ngjarja tjetër ishte – dhe kjo është e rëndësishme për Irlandën – Evropa e gjashtë u bë Europa e nëntëve”. Këto dy ngjarje do të ndihmonin në formimin e Klaus Schwab në një njeri që donte të ndryshonte mënyrën se si njerëzit bënin biznesin e tyre.

Në të njëjtin vit, vëllai më i vogël i Klaus, Urs Reiner Schwab u diplomua në ETH Cyrih si inxhinier mekanik dhe Klaus Schwab shkoi të punonte për kompaninë e vjetër të babait të tij, Escher-Wyss, së shpejti për t’u bërë Sulzer Escher-Wyss AG, Cyrih, si Asistent i Kryetar për të ndihmuar në riorganizimin e shoqërive të bashkuara. Kjo na çon drejt lidhjeve bërthamore të Klaus.

Ngritja e një teknokrati
Sulzer, një kompani zvicerane, origjinat e së cilës datojnë në 1834, fillimisht ishte bërë e njohur pasi filloi të ndërtonte kompresorë në vitin 1906. Në vitin 1914, firma e drejtuar nga familja ishte bërë pjesë e “tre shoqërive aksionare”, njëra prej të cilave ishte kompania mbajtëse zyrtare. Në vitet 1930, fitimet e Sulzerit do të vuanin gjatë Depresionit të Madh dhe, si shumë biznese në atë kohë, u përballën me përçarje dhe veprime industriale nga punëtorët e tyre.

Lufta e Dytë Botërore mund të mos ketë prekur Zvicrën aq shumë sa fqinjët e saj, por bumi ekonomik që do të pasonte çoi në rritjen e pushtetit të Sulzerit dhe dominimit të tregut. Në vitin 1966, pak para ardhjes së Klaus Schwab në Escher-Wyss, prodhuesit zviceranë të turbinave nënshkruan një marrëveshje bashkëpunimi me vëllezërit Sulzer në Winterthur. Sulzer dhe Escher-Wyss do të fillonin të bashkoheshin në vitin 1966, kur Sulzer bleu 53% të aksioneve të kompanisë. Escher-Wyss do të bëhej zyrtarisht Sulzer Escher-Wyss AG në 1969 kur aksionet e fundit u blenë nga vëllezërit Sulzer.

Pasi të kishte filluar bashkimi, Escher-Wyss do të fillonte të ristrukturohej dhe dy nga anëtarët ekzistues të Bordit do të ishin të parët që do të gjenin fundin e shërbimit të tyre ndaj Escher-Wyss. Dr. H. Schindler dhe W. Stoffel do të jepnin dorëheqjen nga Bordi i Drejtorëve që tani drejtohet nga Georg Sulzer dhe Alfred Schaffner. Dr. Schindler kishte qenë anëtar i Bordit të Drejtorëve të Escher-Wyss për 28 vjet dhe kishte punuar së bashku me Eugen Schwab gjatë pjesës më të madhe të shërbimit të tij. Peter Schmidheiny më vonë do të merrte detyrën si Kryetar i Bordit të Drejtorëve të Escher-Wyss, duke vazhduar sundimin e familjes Schmidheiny mbi drejtuesit e kompanisë.

Gjatë procesit të ristrukturimit, u vendos që Escher-Wyss dhe Sulzer të përqendroheshin në fusha të veçanta të inxhinierisë së makinerive me fabrikat Escher-Wyss që punojnë kryesisht në ndërtimin e termocentraleve hidraulike, duke përfshirë turbinat, pompat e magazinimit, makinat e kthimit, pajisjet mbyllëse dhe tubacionet. si dhe turbinat me avull, turbokompresorët, sistemet e avullimit, centrifugat dhe makineritë për industrinë e letrës dhe pulpës. Sulzer do të përqendrohej në industrinë e ftohjes, si dhe në ndërtimin e kaldajave me avull dhe turbinat me gaz.

Më 1 janar 1968, Sulzer Escher-Wyss AG i riorganizuar rishtazi u lançua publikisht dhe kompania ishte bërë më e efektshme, një lëvizje që u konsiderua e nevojshme për shkak të disa blerjeve të mëdha. Kjo përfshinte një bashkëpunim të ngushtë me Brown Boveri, një grup kompanish zvicerane të inxhinierisë elektrike që kishin punuar gjithashtu për nazistët, duke furnizuar gjermanët me disa nga teknologjitë e tyre U-boat të përdorura gjatë Luftës së Dytë Botërore. Brown Boveri u përshkrua gjithashtu si “kontraktorë elektrikë të lidhur me mbrojtjen” dhe do të konsideronte se kushtet e garës së armëve të Luftës së Ftohtë ishin të dobishme për biznesin e tyre.

Bashkimi dhe riorganizimi i këtyre gjigantëve zviceranë të inxhinierisë mekanike pa që bashkëpunimi i tyre të shpërblehej në mënyra unike. Gjatë Lojërave Olimpike Dimërore 1968 në Grenoble, Sulzer dhe Escher-Wyss përdorën 8 kompresorë ftohës për të krijuar tonelata akulli artificial. Në vitin 1969, të dy firmat u bashkuan për të ndihmuar në ndërtimin e një anijeje të re pasagjerësh të quajtur “Hamburg”, anija e parë në botë me ajër të kondicionuar plotësisht falë kombinimit Sulzer Escher-Wyss.

Në 1967, Klaus Schwab zyrtarisht shpërtheu në skenën e komunitetit të biznesit zviceran dhe mori drejtimin në bashkimin midis Sulzer dhe Escher-Wyss, si dhe formoi aleanca fitimprurëse me Brown Boveri dhe të tjerë. Në dhjetor 1967, Klaus do të fliste në një ngjarje të Cyrihut me organizatat më të larta zvicerane të inxhinierisë së makinerive; Shoqata e Punëdhënësve të Prodhuesve Zviceranë të Makinave dhe Metaleve dhe Shoqata e Prodhuesve të Makinave Zvicerane.

Në fjalimin e tij, ai do të parashikonte saktë rëndësinë e përfshirjes së kompjuterëve në inxhinierinë moderne të makinerive zvicerane, duke deklaruar se:

“Në vitin 1971, produktet që nuk janë as në treg sot ka të ngjarë të përbëjnë deri në një të katërtën e shitjeve. Kjo kërkon që kompanitë të hulumtojnë sistematikisht zhvillimet e mundshme dhe të identifikojnë boshllëqet në treg. Sot, 18 nga 20 kompanitë më të mëdha në industrinë tonë të makinerive kanë departamente planifikimi që u janë besuar detyra të tilla. Sigurisht, të gjithë duhet të përdorin përparimet më të fundit teknologjike, dhe kompjuteri është një prej tyre. Shumë kompani të vogla dhe të mesme në industrinë tonë të makinerive marrin rrugën e bashkëpunimit ose përdorin shërbimet e ofruesve të shërbimeve speciale të përpunimit të të dhënave.”

Kompjuterët dhe të dhënat shiheshin padyshim si të rëndësishme për të ardhmen, sipas Schwab, dhe kjo u parashikua më tej në riorganizimin e Sulzer Escher-Wyss gjatë bashkimit të tyre. Faqja moderne e internetit e Sulzer pasqyron këtë ndryshim të dukshëm në drejtim, duke deklaruar se, në vitin 1968: “Aktivitetet e teknologjisë materiale janë intensifikuar [nga Sulzer] dhe përbëjnë bazën për produktet e teknologjisë mjekësore. Ndryshimi themelor nga një kompani e ndërtimit të makinerive në një korporatë teknologjike fillon të bëhet i dukshëm.”

Klaus Schwab po ndihmonte për ta kthyer Sulzer Escher-Wyss në diçka më shumë sesa thjesht një gjigant ndërtimi makinerish, ai po i transformonte ata në një korporatë teknologjike që lëvizte me shpejtësi të lartë në një të ardhme të teknologjisë së lartë. Duhet të theksohet gjithashtu se Sulzer Escher-Wyss ndryshoi një fokus tjetër të biznesit të tyre për t’i ndihmuar ata “të formojnë bazën për produktet e teknologjisë mjekësore”, një zonë e pa përmendur më parë si një industri e synuar për Sulzer dhe/ose Escher-Wyss.

Por avancimi teknologjik nuk ishte i vetmi përmirësim që Klaus Schwab donte të prezantonte në Sulzer Escher-Wyss, ai gjithashtu donte të ndryshonte mënyrën se si kompania mendonte për stilin e tyre të menaxhimit të biznesit. Schwab dhe bashkëpunëtorët e tij të ngushtë po shtynin një filozofi krejtësisht të re biznesi e cila do t’i lejonte “të gjithë punonjësit të pranonin imperativët e motivimit dhe të siguronin në shtëpi një ndjenjë fleksibiliteti dhe manovrimi”.

Është këtu në fund të viteve 1960 ku ne shohim se Klaus fillon të shfaqet si një figurë më publike. Në këtë kohë, kompania Sulzer Escher-Wyss gjithashtu u bë më e interesuar për t’u angazhuar me shtypin se kurrë më parë. Në janar 1969, gjigantët zviceranë organizuan një sesion këshillues publik të titulluar “Dita e shtypit e industrisë së makinerive”, e cila kryesisht kishte të bënte me çështjet mbi menaxhimin e kompanisë. Gjatë ngjarjes, Schwab do të deklaronte se kompanitë që përdorin stile autoritare të menaxhimit të biznesit janë “të paaftë për të aktivizuar plotësisht “kapitalin njerëzor”, një argument që ai do ta përdorte në shumë raste të veçanta gjatë fundit të viteve 1960.

Plutonium dhe Pretoria

Escher-Wyss ishin pionierë në disa nga teknologjitë më të rëndësishme në prodhimin e energjisë. Siç thekson Departamenti i Energjisë i SHBA-së në punimin e tyre mbi Zhvillimin Superkritik të Ciklit të CO2 Brayton (CBC), një pajisje e përdorur në hidrocentrale dhe termocentrale bërthamore, “Escher-Wyss ishte kompania e parë e njohur që zhvilloi turbomakinerinë për sistemet CBC duke filluar nga viti 1939. .” Më tej duke deklaruar se u ndërtuan 24 sisteme, “me Escher-Wyss duke projektuar ciklet e konvertimit të fuqisë dhe duke ndërtuar turbomakineri për të gjithë, përveç 3”. Deri në vitin 1966, pak para hyrjes së Schwab në Escher-Wyss dhe fillimit të bashkimit të Sulzer, kompresori i heliumit Escher-Wyss u projektua për Korporatën La Fleur dhe vazhdoi evolucionin e Zhvillimit të Ciklit Brayton. Kjo teknologji ishte ende e rëndësishme për industrinë e armëve deri në vitin 1986, me dronët me energji bërthamore duke u pajisur me një reaktor bërthamor të ciklit Brayton të ftohur me helium.

Escher-Wyss ishte përfshirë në prodhimin dhe instalimin e teknologjisë bërthamore të paktën që në vitin 1962, siç tregohet nga kjo patentë për një “marrëveshje të shkëmbimit të nxehtësisë për një termocentral bërthamor” dhe kjo patentë nga viti 1966 për një “uzinë me gaz-turbina me reaktor bërthamor”. me ftohje emergjente”. Pasi Schwab u largua nga Sulzer Escher-Wyss, Sulzer do të ndihmonte gjithashtu në zhvillimin e turbokompresorëve të veçantë për pasurimin e uraniumit për të prodhuar lëndë djegëse të reaktorit.

Kur Klaus Schwab iu bashkua Sulzer Escher-Wyss në 1967 dhe filloi riorganizimin e kompanisë për të qenë një korporatë teknologjike, përfshirja e Sulzer Escher-Wyss në aspektet më të errëta të garës globale të armëve bërthamore u bë menjëherë më e theksuar. Përpara se Klaus të përfshihej, Escher-Wyss ishte përqendruar shpesh në ndihmën në projektimin dhe ndërtimin e pjesëve për përdorime civile të teknologjisë bërthamore, p.sh. gjenerimi i energjisë bërthamore. Megjithatë, me ardhjen e zotit Schwab të etur erdhi edhe pjesëmarrja e kompanisë në përhapjen e paligjshme të teknologjisë së armëve bërthamore. Deri në vitin 1969, përfshirja e Escher Wyss në Sulzer përfundoi plotësisht dhe ato do të riemëroheshin në Sulzer AG, duke hequr emrin historik Escher-Wyss nga emri i tyre.

Më në fund u zbulua, falë një rishikimi dhe raporti të kryer nga autoritetet zvicerane dhe një njeri i quajtur Peter Hug, se Sulzer Escher-Wyss filloi në fshehtësi të prokuronte dhe të ndërtonte pjesë kyçe për armët bërthamore gjatë viteve 1960. Kompania, ndërsa Schwab ishte në bord, filloi gjithashtu të luante një rol kyç kyç në zhvillimin e programit të armëve bërthamore të paligjshme të Afrikës së Jugut gjatë viteve më të errëta të regjimit të aparteidit. Klaus Schwab ishte një figurë udhëheqëse në themelimin e një kulture kompanie që ndihmoi Pretorian të ndërtonte gjashtë armë bërthamore dhe pjesërisht të montonte një të shtatë.

Në raport, Peter Hug nënvizoi se si Sulzer Escher Wyss AG (i referuar pas bashkimit si vetëm Sulzer AG) kishte furnizuar me komponentë jetikë për qeverinë e Afrikës së Jugut dhe gjeti prova të rolit të Gjermanisë në mbështetjen e regjimit racist, duke zbuluar gjithashtu se qeveria zvicerane “Ishte në dijeni të marrëveshjeve të paligjshme, por ‘i toleronte ato në heshtje’ ndërsa disa prej tyre i mbështeti në mënyrë aktive ose i kritikoi vetëm me gjysmë zemre”. Raporti i Hug u finalizua përfundimisht në një vepër të titulluar: “Zvicra dhe Afrika e Jugut 1948-1994 – Raporti përfundimtar i NFP 42+ i porositur nga Këshilli Federal Zviceran”, i cili u përpilua dhe u shkrua nga Georg Kreis dhe u botua në 2007.

Deri në vitin 1967, Afrika e Jugut kishte ndërtuar një reaktor si pjesë e një plani për të prodhuar plutonium, SAFARI-2 i vendosur në Pelindaba. SAFARI-2 ishte pjesë e një projekti për të zhvilluar një reaktor të moderuar nga uji i rëndë, i cili do të ushqehej nga uraniumi natyror dhe do të ftohej duke përdorur natrium. Kjo lidhje me zhvillimin e ujit të rëndë për krijimin e uraniumit, e njëjta teknologji që ishte përdorur nga nazistët gjithashtu me ndihmën e Escher-Wyss, mund të shpjegojë pse afrikano-jugorët fillimisht përfshiu Escher-Wyss. Por në vitin 1969, Afrika e Jugut braktisi projektin e reaktorit të ujit të rëndë në Pelindaba, sepse ai po kullonte burimet nga programi i tyre i pasurimit të uraniumit që kishte filluar për herë të parë në 1967.

Një armë bërthamore e Afrikës së Jugut në ruajtje

Në vitin 1970, Escher-Wyss ishte padyshim i përfshirë thellësisht me teknologjinë bërthamore, siç shihet në një regjistrim të disponueshëm në Landesarchivs Baden-Württemberg. Regjistrimi tregon detaje të një procesi prokurimi publik dhe përmban informacion në lidhje me bisedimet për dhënien e çmimeve me kompani të veçanta të përfshira në prokurimin e teknologjisë dhe materialeve bërthamore. Kompanitë e cituara përfshijnë: NUKEM; Uhde; Krantz; Preussag; Escher-Wyss; Siemens; Rheintal; Leybold; Lurgi; dhe famëkeqja Transnuklear.

Zviceranët dhe afrikano-jugorët kishin një marrëdhënie të ngushtë gjatë kësaj periudhe të historisë, kur ishte e vështirë për regjimin brutal të Afrikës së Jugut të gjente aleatë të ngushtë. Më 4 nëntor 1977, Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara kishte miratuar rezolutën 418 e cila vendosi një embargo të detyrueshme armësh kundër Afrikës së Jugut, një embargo që nuk do të hiqej plotësisht deri në vitin 1994.

Georg Kreis vuri në dukje sa vijon në vlerësimin e tij të detajuar të raportit Hug:

“Fakti që autoritetet mbajtën një qëndrim laisse-faire edhe pas majit 1978 del në pah në një shkëmbim letrash midis Lëvizjes Anti-Aparteid dhe DFMA në tetor/dhjetor 1978. Siç shpjegon studimi i Hug, Anti- Lëvizja e Aparteidit të Zvicrës vuri në dukje raportet gjermane sipas të cilave Sulzer Escher-Wyss dhe një kompani e quajtur BBC kishin furnizuar pjesë për fabrikën e pasurimit të uraniumit në Afrikën e Jugut dhe kreditë e përsëritura për ESCOM, të cilat përfshinin gjithashtu kontribute të konsiderueshme nga bankat zvicerane. Këto pohime çuan në pyetjet nëse Këshilli Federal – në dritën e mbështetjes themelore të embargos së OKB-së, nuk duhet të nxisë Bankën Kombëtare të ndalojë autorizimin e kredive për ESCOM në të ardhmen.”

Bankat zvicerane do të ndihmonin për të financuar garën e Afrikës së Jugut për armët bërthamore dhe, deri në vitin 1986, Sulzer Escher-Wyss po prodhonte me sukses kompresorë specialë për pasurimin e uraniumit.

Themelimi i Forumit Ekonomik Botëror

Në vitin 1970, i riu i ri, Klaus Schwab i shkroi Komisionit Evropian dhe i kërkoi ndihmë në ngritjen e një “think-tank jo-tregtar për liderët e biznesit evropian”. Komisioni Evropian do të sponsorizojë gjithashtu ngjarjen, duke dërguar politikanin francez Raymond Barre për të vepruar si “mentor intelektual” i forumit. Raymond Barre, i cili në atë kohë ishte Komisioner Evropian për Çështjet Ekonomike dhe Financiare, më vonë do të bëhej kryeministër i Francës dhe do të akuzohej për komente antisemite gjatë kohës që ishte në detyrë.

Kështu, në vitin 1970, Schwab u largua nga Escher Wyss për të organizuar një konferencë dy-javore menaxheriale biznesi. Në vitin 1971, takimi i parë i Forumit Ekonomik Botëror – i quajtur atëherë Simpoziumi i Menaxhimit Evropian – u mblodh në Davos, Zvicër. Rreth 450 pjesëmarrës nga 31 vende do të merrnin pjesë në Simpoziumin e parë të Menaxhimit Evropian të Schwab, kryesisht i përbërë nga menaxherë nga kompani të ndryshme evropiane, politikanë dhe akademikë amerikanë. Projekti u regjistrua si i organizuar nga Klaus Schwab dhe sekretarja e tij Hilde Stoll, e cila, më vonë në të njëjtin vit, do të bëhej gruaja e Klaus Schwab.

Simpoziumi evropian i Klaus-it nuk ishte një ide origjinale. Siç tha shkrimtari Ganga Jey Aratnam në mënyrë mjaft koherente në 2018:

“Fryma e Davosit” e Klaus Schwab ishte gjithashtu “Fryma e Harvardit”. Jo vetëm që shkolla e biznesit kishte mbrojtur idenë e një simpoziumi. Ekonomisti i shquar i Harvardit, John Kenneth Galbraith, mbrojti shoqërinë e pasur, si dhe nevojat e planifikimit të kapitalizmit dhe afrimin e Lindjes dhe Perëndimit.

Ishte gjithashtu e vërtetë që, siç theksoi edhe Aratnam, kjo nuk ishte hera e parë që Davos priste ngjarje të tilla. Midis 1928 dhe 1931, Konferencat e Universitetit të Davos u zhvilluan në Hotel Belvédère, ngjarje të cilat u bashkëthemeluan nga Albert Einstein dhe u ndalën vetëm nga Depresioni i Madh dhe kërcënimi i luftës.

Klubi i Romës dhe WEF
Grupi më me ndikim që nxiti krijimin e simpoziumit të Klaus Schwab ishte Klubi i Romës, një institut me ndikim i elitës shkencore dhe të financuar që pasqyron Forumin Ekonomik Botëror në shumë mënyra, duke përfshirë promovimin e tij të një modeli të qeverisjes globale të udhëhequr nga një elitë teknokratike. Klubi ishte themeluar në vitin 1968 nga industrialisti italian Aurelio Peccei dhe kimisti skocez Alexander King gjatë një takimi privat në një rezidencë në pronësi të familjes Rockefeller në Bellagio, Itali.

Ndër arritjet e tij të para ishte një libër i vitit 1972 me titull “Kufijtë e rritjes”, i cili u përqendrua kryesisht në mbipopullimin global, duke paralajmëruar se “nëse modelet e konsumit në botë dhe rritja e popullsisë do të vazhdonin me të njëjtat ritme të larta të kohës, toka do të arrinte kufijtë e saj brenda një shekull.” Në takimin e tretë të Forumit Ekonomik Botëror në 1973, Peccei mbajti një fjalim duke përmbledhur librin, të cilin uebfaqja e Forumit Ekonomik Botëror e kujton si ngjarjen dalluese të këtij takimi historik. Po atë vit, Klubi i Romës do të publikonte një raport që detajonte një model “përshtatës” për qeverisjen globale që do ta ndante botën në dhjetë rajone ekonomike/politike të ndërlidhura.

Klubi i Romës ishte i diskutueshëm për një kohë të gjatë për fiksimin e tij për reduktimin e popullsisë globale dhe shumë prej politikave të tij të mëparshme, të cilat kritikët i përshkruan si të ndikuar nga eugjenika dhe neo-maltuziane. Megjithatë, në librin famëkeq të Klubit të vitit 1991, Revolucioni i Parë Global, u argumentua se politika të tilla mund të fitonin mbështetje popullore nëse masat ishin në gjendje t’i lidhnin ato me një luftë ekzistenciale kundër një armiku të përbashkët.

Për këtë qëllim, Revolucioni i Parë Global përmban një pasazh të titulluar “Armiku i përbashkët i njerëzimit është njeriu”, i cili thotë si vijon:

“Në kërkimin e një armiku të përbashkët kundër të cilit mund të bashkohemi, ne dolëm me idenë se ndotja, kërcënimi i ngrohjes globale, mungesa e ujit, uria dhe të ngjashme, do t’i përshtateshin faturave. Në tërësinë e tyre dhe ndërveprimet e tyre, këto dukuri përbëjnë një kërcënim të përbashkët me të cilin duhet të përballen të gjithë së bashku. Por, duke i cilësuar këto rreziqe si armik, ne biem në grackën, për të cilën tashmë i kemi paralajmëruar lexuesit, përkatësisht gabimin e simptomave për shkaqe. Të gjitha këto rreziqe shkaktohen nga ndërhyrja e njeriut në proceset natyrore dhe ato mund të kapërcehen vetëm nëpërmjet ndryshimit të qëndrimeve dhe sjelljeve. Atëherë armiku i vërtetë është vetë njerëzimi.”

Në vitet që pasuan, elita që popullon Klubin e Romës dhe Forumin Ekonomik Botëror kanë argumentuar shpesh se metodat e kontrollit të popullsisë janë thelbësore për mbrojtjen e mjedisit. Prandaj, nuk është befasuese që Forumi Ekonomik Botëror do të përdorte në mënyrë të ngjashme çështjet e klimës dhe mjedisit si një mënyrë për të tregtuar politika të tjera jopopullore, si ato të Rivendosjes së Madhe, sipas nevojës.

E kaluara është prolog
Që nga themelimi i Forumit Ekonomik Botëror, Klaus Schwab është bërë një nga njerëzit më të fuqishëm në botë dhe Rivendosja e tij e Madhe e ka bërë më të rëndësishme se kurrë shqyrtimin e njeriut të ulur në fronin globalist.

Duke pasur parasysh rolin e tij të spikatur në përpjekjen e gjerë për të transformuar çdo aspekt të rendit ekzistues, historia e Klaus Schwab ishte e vështirë për t’u hulumtuar. Kur filloni të gërmoni në historinë e një njeriu si Schwab, i cili ulet lart lëvizës dhe tundës të tjerë të elitës në hije, së shpejti zbuloni se shumë informacione janë fshehur ose hequr. Klaus është dikush që dëshiron të qëndrojë i fshehur në qoshet e errëta të shoqërisë dhe që do të lejojë vetëm një person mesatar të shohë një konstrukt të paraqitur mirë të personazhit të tij të zgjedhur.

A është Klaus Schwab i vërtetë një xhaxhai i vjetër i dashur që dëshiron të bëjë mirë për njerëzimin, apo është me të vërtetë djali i një bashkëpunëtori nazist që përdori punën e skllevërve dhe ndihmoi përpjekjet naziste për të marrë bombën e parë atomike? A është Klaus menaxheri i ndershëm i biznesit të cilit duhet t’i besojmë për të krijuar një shoqëri dhe vend pune më të drejtë për njeriun e zakonshëm, apo është ai personi që ndihmoi në shtytjen e Sulzer Escher-Wyss në një revolucion teknologjik që çoi në rolin e tij në krijimin e paligjshëm të armëve bërthamore për regjimin racist të aparteidit të Afrikës së Jugut? Provat që kam shqyrtuar nuk sugjerojnë një burrë të sjellshëm, por përkundrazi një anëtar i një familjeje të pasur, të lidhur mirë, që ka një histori të ndihmës në krijimin e armëve të shkatërrimit në masë për qeveritë agresive, raciste.

Siç tha Klaus Schwab në vitin 2006, “Dituria së shpejti do të jetë e disponueshme kudo – unë e quaj atë “googlistizimi” i globalizimit. Nuk është ajo që dini më, është mënyra se si e përdorni. Duhet të jesh përcaktues i ritmit.” Klaus Schwab e konsideron veten si përcaktues të ritmit dhe lojtar në krye të tabelës dhe duhet thënë se kualifikimet dhe përvoja e tij janë mbresëlënëse. Megjithatë, kur vjen puna për të praktikuar atë që predikoni, Klaus është zbuluar. Një nga tre sfidat më të mëdha në listën e prioriteteve për Forumin Ekonomik Botëror është mospërhapja e armëve bërthamore, megjithatë as Klaus Schwab dhe as babai i tij Eugen nuk i zbatuan të njëjtat parime kur ishin në biznes. Krejt e kundërta.

Në janar, Klaus Schwab njoftoi se viti 2021 është viti që Forumi Ekonomik Botëror dhe aleatët e tij duhet të “rindërtojnë besimin” me masat. Megjithatë, nëse Schwab vazhdon të fshehë historinë e tij dhe atë të lidhjeve të babait të tij me “National Socialist Model Company” që ishte Escher-Wyss gjatë viteve 1930 dhe 1940, atëherë njerëzit do të kenë arsye të mira për të mos besuar në motivet themelore të tejkalimit të tij, jodemokratik. Rivendosja e madhe e rendit të ditës.

Në rastin e Schwabs, provat nuk tregojnë thjesht praktika të dobëta biznesi ose ndonjë lloj keqkuptimi. Historia e familjes Schwab në vend të kësaj zbulon një zakon për të punuar me diktatorët gjenocidalë për motivet e ulëta të fitimit dhe pushtetit. Nazistët dhe regjimi i aparteidit të Afrikës së Jugut janë dy nga shembujt më të këqij të lidershipit në politikën moderne, megjithatë Schwab-ët padyshim nuk mundën ose nuk do ta shihnin këtë në atë kohë.

Në rastin e vetë Klaus Schwab, duket se ai ka ndihmuar në pastrimin e relikteve të epokës naziste, pra ambiciet e tij bërthamore dhe ambiciet e tij për kontrollin e popullsisë, në mënyrë që të sigurohet vazhdimësia e një axhende më të thellë. Ndërsa shërbente në një cilësi udhëheqëse në Sulzer Escher Wyss, kompania u përpoq të ndihmonte ambiciet bërthamore të regjimit të Afrikës së Jugut, në atë kohë qeveria fqinje më naziste në botë, duke ruajtur trashëgiminë e vetë Escher Wyss të epokës naziste. Më pas, përmes Forumit Ekonomik Botëror, Schwab ka ndihmuar në rehabilitimin e politikave të kontrollit të popullsisë të ndikuar nga eugjenika gjatë epokës së pas Luftës së Dytë Botërore, një kohë kur zbulimet e mizorive naziste e sollën shpejt pseudoshkencën në një reputacion të madh. A ka ndonjë arsye për të besuar se Klaus Schwab, siç ekziston sot, ka ndryshuar gjithsesi? Apo është ai ende fytyra publike e një përpjekjeje prej dekadash për të siguruar mbijetesën e një axhende shumë të vjetër?

Pyetja e fundit që duhet bërë për motivet reale pas veprimeve të zotit Schwab, mund të jetë më e rëndësishmja për të ardhmen e njerëzimit: A po përpiqet Klaus Schwab të krijojë Revolucionin e Katërt Industrial, apo po përpiqet të krijojë Rajhun e Katërt?

/PatriotikMedia/

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours