Goditje më të Mëdha do të Vijnë me Pagesat tuaja të Energjisë Elektrike …

5 min read

Nga Javer Blas –

Një fatkeqësi nafte godet sistemin financiar si një valë e madhe që shpërtheu në breg të detit: Ndikimi është i shpejtë dhe dramatik sepse kreshta zhytet në breg. Një katastrofë e energjisë elektrike është një lloj tjetër tronditjeje: Ashtu si një valë në rritje, është graduale sado e pamëshirshme, pas së cilës, tronditje, ju jeni të mbingarkuar.

Dallimi shpjegon pse politikëbërësit dhe blerësit i kushtojnë vëmendje naftës dhe kanë një tendencë për të shpërfillur energjinë elektrike. Ky është një gabim i madh si rezultat i një telash tjetër të madh mbi kostot e energjisë elektrike që po vjen, jo në kontrast me atë që Evropa kaloi në fund të vitit të fundit.

Pothuajse pa u vënë re, kontratat e ardhshme rajonale të energjisë elektrike për fundin e vitit 2022 dhe, veçanërisht, për vitin 2023 janë rritur ndjeshëm gjatë javëve të mëparshme, duke paralajmëruar rritje shtesë të faturave të shërbimeve. Në disa rrethana, kontratat e ardhshme kanë vendosur nivele të larta dokumentare, duke u rritur me rreth 40% gjatë dy muajve të fundit.

Kostot e energjisë elektrike u rritën në dhjetor dhe një herë në fund të shkurtit për vetëm disa ditë. Që atëherë, kostot e përditshme kanë rënë përsëri. Rënia është mashtruese. Në energjinë elektrike, cilat çështje janë mesataret kumulative. Mesatarja nga muaji në muaj paraqesin një imazh shqetësues.

Deri më sot në Might, kontrata standarde gjermane e energjisë elektrike njëvjeçare përpara një viti ka qenë mesatarisht 222 euro (235 dollarë) për megavat orë, duke shkuar drejt shkallës më të lartë ndonjëherë nga muaji në muaj, mbi dokumentin e mëparshëm të vendosur në dhjetorin e fundit në 207 euro për megavat. orë. Më herët se 2021, më e mira e zakonshme për një kontratë të ngjashme standarde ishte 83 euro në korrik 2008.

Konflikti në Ukrainë, i cili ka rritur kostot e karburantit të pastër dhe qymyrit, është shtytësi kryesor i kësaj fatkeqësie. Është përkeqësuar gjithashtu nga prodhimi i ulët i energjisë bërthamore në Francë: Electricite de France SA në pronësi shtetërore kohët e fundit ka reduktuar drejtimin e saj të prodhimit bërthamor të vitit 2022 në më pak se 300 teravat orë, më pak se 30% nga ajo që prodhonte një dekadë në të kaluarën.

Shoqëritë evropiane blejnë energji elektrike muaj përpara në tregun e shitjes me shumicë për të riparuar çmimet për klientët e tij ose të saj. Dhe kështu vlera aktuale do të rritet në kontratën e ardhshme, nëse me sukses pjekja në shitje me pakicë do të rritet për vitin pasardhës. Rritja ka të ngjarë të jetë njësoj si ato të vjeshtës së fundit, kur pagesat e energjisë elektrike u rritën për t’u bërë një patate përvëluese politike nga Spanja në MB.

Sapo edhe një herë, rritja e vullnetit mund t’i shtyjë qeveritë të shpenzojnë miliarda {dollarë} për të zbutur ndikimin, me anë të subvencioneve dhe lehtësimit të taksave. Çështja tani është se rritja e faturave të shërbimeve do të vinte si pasojë e mjerimit të përhapur mbi çmimin e banimit, duke sforcuar shtesë buxhetet e familjeve. Ky është një shqetësim shtesë për institucionin financiar qendror evropian dhe institucionin financiar të Anglisë, të cilët tashmë po luftojnë me inflacionin e tepruar prej disa dekadash. Nëse goditja e naftës precipitoi një valë inflacioni, goditja e energjisë elektrike do të rrisë valën inflacioniste shtesë. Me naftën, kostot spot në treg do të bëjnë që kostot e pompës të luhaten çdo ditë. Me energjinë elektrike, ndërrimet zbulohen nga muaji në muaj – dhe ka të ngjarë të jenë veçanërisht dramatike në vazhdim. Brenda Mbretërisë së Bashkuar, për shembull, shërbimet komunale me vlerën më të madhe mund t’u kushtojnë familjeve për energjinë elektrike të tij ose të saj – e njohur gjerësisht si kufiri i vlerës – për momentin rillogaritet dy herë në vit. Si rezultat i fundit të vitit 2022 dhe fillimit të 2023 kostot janë tregtuar në intervale të tepruara për disa javë tashmë, kufiri është gati të zgjatet në mënyrë të konsiderueshme. Cornwall Perception vlerëson se tarifa e energjisë elektrike dhe karburantit me karburant të dyfishtë ka më shumë gjasa të rritet në 2,595 £ (3,238 dollarë) në vit deri në tetor, më shumë se 30% nga 1,971 £ për momentin. Më parë këtë vit, tarifa identike u hodh 54% më herët sesa ndërhyri qeveria federale për të zbutur goditjen.

Tendencat janë të lidhura në vende të ndryshme ndërkombëtare. Ndërmarrjet komunale gjermane dhe konsumatorët e mëdhenj të energjisë elektrike për momentin po blejnë dhe shesin energji për furnizim gjatë gjithë vitit 2023 me më shumë se 200 euro për megavat orë, një dokument i tepërt për atë vit. Për ta vendosur këtë në perspektivë, kostot e ardhshme në 2019-ën lëviznin rreth 50 euro. Frëngjisht 2023 përpara kostot e energjisë elektrike javën e fundit u rritën në më shumë se 300 euro për megavat orë, një dokument për kontratën. Në janar, kontrata e njëjtë tregtohet për më pak se 130 euro për megavat orë. Efekti i tyre do të rritet nuk do të jetë i dukshëm në kostot e shitjes me pakicë deri në fund të këtij viti. Megjithatë, kur tregu i objekteve të arrijë valën e tepërt në fund të 2022 dhe në fillim të 2023, ndikimi mbi familjet dhe kompanitë e vogla do të ishte i njëjtë: shumë do të mbyten.

Marrë nga https://www.bloomberg.com/

/PatriotikMedia/

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours