Mirësevini në 2030: Unë zotëroj Tokë, jetoj mes Njerëzve me Mendje të Njëjtë dhe Jeta nuk ka Qenë kurrë më e mirë …

11 min read

Nga Derrick Broze

Është koha që njerëzit të imagjinojnë se si do të duket viti 2030.

Të premten, më 11 nëntor 2016, Forumi Ekonomik Botëror dhe revista Forbes publikuan një ese të shkurtër me titull “Mirë se erdhe në 2030. Unë nuk zotëroj asgjë, nuk kam privatësi dhe jeta nuk ka qenë kurrë më e mirë”. Shkruar nga Ida Auken, ish ministrja e Mjedisit e Danimarkës imagjinon se si mund të jetë jeta në vitin 2030.

Viti 2030 u zgjodh për shkak të rëndësisë së tij për arritjen e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara (SDGs). SDG-të janë një koleksion prej 17 objektivash të ndërlidhura të miratuara nga Kombet e Bashkuara në vitin 2015 me synimin e dukshëm për t’i dhënë fund varfërisë, mbrojtjen e planetit dhe përhapjen e paqes dhe prosperitetit për të gjithë njerëzit deri në vitin 2030. Veprimet e tyre, megjithatë, rregullisht përgënjeshtrojnë qëllimet e tyre të deklaruara.

SDG-të ishin pjesë e një rezolute më të madhe të njohur si Axhenda 2030, ose Axhenda 2030, me qëllimin e deklaruar për të luftuar ndryshimin e klimës. Ndërsa SDG-të e Kombeve të Bashkuara dhe Axhenda 2030 shpesh përdoren si një mjet për vendosjen e marrëdhënieve të shëndetshme shumëpalëshe midis kombeve, në të vërtetë, ato bazohen në një axhendë më të thellë për të monitoruar, kontrolluar dhe drejtuar të gjithë jetën në planet.

Ja se si WEF dëshiron ta arrijë këtë: Rivendosja e madhe do t’i bëjë të gjitha produktet si shërbime, për të zbatuar “Ju nuk do të zotëroni asgjë” deri në vitin 2030.

Edhe pse eseja është gati 6 vjeç, shumica e njerëzve janë bërë të vetëdijshëm për të – dhe frazën “Nuk do të zotëroni asgjë dhe do të jeni të lumtur” – që kur Forumi Ekonomik Botëror shpalli axhendën e Rivendosjes së Madhe në qershor 2020. Gjatë 2 viteve të fundit, Studiues të panumërt, podkasterë dhe gazetarë kanë ndarë shqetësimet e tyre me publikun në një përpjekje për të shmangur botën e përshkruar nga Ida Auken.

Përpjekjet për të arritur masat duket se kanë qenë të suksesshme në një farë mase bazuar në përpjekjet e mediave të korporatave për të kontrolluar faktet e historisë, Ida Auken duke lëshuar një deklaratë në përgjigje të shqetësimeve të publikut dhe WEF e ka hequr esenë nga faqja e tyre e internetit. Në deklaratën e Auken 2020 ajo thotë:

“Disa njerëz e kanë lexuar këtë blog si utopinë time apo ëndrrën për të ardhmen. Nuk eshte. Është një skenar që tregon se ku mund të shkojmë – për mirë dhe për keq. E shkrova këtë pjesë për të filluar një diskutim rreth disa nga të mirat dhe të këqijat e zhvillimit aktual teknologjik. Kur kemi të bëjmë me të ardhmen, nuk mjafton të punojmë me raporte. Ne duhet të fillojmë diskutimet në shumë mënyra të reja. Ky është qëllimi me këtë pjesë.”

Është mjaft interesante që Ida Auken është renditur si një “Kontribues i Agjendës” për WEF dhe ishte politikania e parë daneze e zgjedhur për Programin e Liderëve të Rinj Global. Auken ka lëshuar gjithashtu 3 blogje të tjerë (1, 2, 3) që imagjinojnë botën e vitit 2030. Me leximin e këtyre 4 eseve ju kuptoni se disa nga ato që përshkruan Auken dhe WEF në të vërtetë tingëllojnë të dobishme. Në fund të fundit, kush nuk do të dëshironte një qytet apo qytet më të lëvizshëm dhe të biçikletës? Kush nuk vlerëson më shumë shtigje dhe pemë?

Sigurisht, kur i kaloni fjalët dhe premtimet e utopisë, kupton se bota e vitit 2030 e përshkruar nga Auken dhe WEF është një botë ku teknokratët planifikojnë në mënyrë qendrore çdo aspekt të shoqërisë. Është një botë pa privatësi, pa pronësi personale të pronës, me ID të detyrueshme dixhitale, monedha dixhitale dhe pikë krediti sociale. Me pak fjalë, nuk do të zotëroni asgjë dhe do të jeni të lumtur.

Auken i bën të qarta këto pika në esenë e saj të vitit 2016 kur vëren se “çdo gjë që e konsideronit si produkt, tani është bërë shërbim”, ose “në qytetin tonë ne nuk paguajmë qira, sepse dikush tjetër po përdor hapësirën tonë të lirë sa herë që ne. nuk kanë nevojë për të. Salla ime përdoret për takime biznesi kur unë nuk jam atje”. Ajo gjithashtu vë në dukje se blerja është kthyer në “zgjedhjen e gjërave për t’u përdorur” dhe se ndonjëherë ajo e lejon “algoritmin” ta bëjë atë për të sepse “ai e njeh shijen time më mirë se unë deri tani”.

Së fundi, Auken ankohet për njerëzit “që nuk jetojnë në qytetin tonë, ata që humbëm gjatë rrugës”, duke iu referuar njerëzve që u larguan nga Qytetet e zgjuara dhe rezultatet e kredive sociale për të dalë nga qytetet dhe për të ndërtuar “komunitete vetë-furnizuese”. . Ajo që zonja Auken mund të mos arrijë të kuptojë është se miliona njerëz po zgjedhin të dalin nga qytetet tashmë dhe të ndërtojnë jashtë distopisë dixhitale të planifikuar për vitin 2030. Edhe ata që nuk mund ose nuk do të largohen nga qytetet kanë filluar të pyesin se çfarë do të ketë e ardhmja e tyre nëse ato mbeten në metroplekset e kontrolluara fort.

Ndërsa shumica e lexuesve ka të ngjarë të mos pajtohen me vizionin e paraqitur nga WEF, OKB dhe kartelet e tyre, ne nuk mund të mohojmë që këto institucione po punojnë natë e ditë për të arritur Axhendën e tyre 2030. Ata po punojnë me qindra korporata shumëkombëshe, pothuajse çdo qeveri kryesore botërore dhe po shpenzojnë triliona dollarë për të manifestuar Rivendosjen e Madhe.

Është koha që njerëzit të imagjinojnë se si do të duket viti 2030. Nëse e dimë se refuzojmë normalen e re dhe Rivendosjen e Madhe, duhet të kuptojmë se çfarë saktësisht po kërkojmë të krijojmë. A do të jetë “Nuk do të zotërosh asgjë dhe do të jesh i lumtur”? Ose, ndoshta, do të lulëzoni dhe do të përmbusheni. Përgjigja varet plotësisht nga secili prej nesh. Gjeneratat e ardhshme varen nga ne për të ndërtuar një alternativë ndaj vizionit Teknokratik.

Këtu është një vizion alternativ i vitit 2030. Kjo është përpjekja ime e thjeshtë për të përshkruar se si mund të jetë viti 2030. Unë e quaj Çlirim 2030 dhe punoj çdo ditë për të ndihmuar të tjerët të shohin rëndësinë e të përfytyruarit të së ardhmes sonë. Ndoshta vizioni juaj është paksa i ndryshëm. Çfarëdo që të jetë, shkruani, shikojeni në mendjen tuaj dhe bëni çfarë të mundeni për ta sjellë atë në realitet.

Le të refuzojmë Axhendën 2030 dhe Rivendosjen e Madhe, dhe le të ndërtojmë Rivendosjen e Popullit.

Mirë se vini në 2030: Unë zotëroj tokë, jetoj mes njerëzve me mendje të njëjtë dhe jeta nuk ka qenë kurrë më mirë
Mirë se vini në vitin 2030. Mirë se vini në shtëpinë time. Unë zotëroj disa hektarë në një komunitet të qëllimshëm jashtë një qyteti të madh. Unë jetoj në një Tokë me familjen time dhe kafshët tona shtëpiake.

Së bashku jetojmë mes dhjetëra familjeve dhe individëve të tjerë që vendosën të dilnin nga xhungla e betonit dhe të shkonin drejt kullotave më të gjelbra. Çdo familje ka tokën dhe shtëpinë e vet. Themeluesit e komunitetit tonë blenë tokën dhe filluan të rekrutojnë anëtarë në fund të viteve 2010, ndërsa rrjetet e mbikëqyrjes u bënë më të dukshme.

Komuniteti ynë ka ndërtuar shtëpitë tona, rrugët, një rrjet shtigjesh dhe një qendër komunitare ku ne organizojmë seminare edukative për t’u mësuar komuniteteve të tjera se si të bëhen të pavarur nga rrjeti.

Duke folur për rrjetin, disa nga fqinjët tanë kanë eksperimentuar me pajisje “energji pa pagesë”, ndërsa të tjerët janë të fokusuar në energjinë diellore, hidro dhe erë. Ne jemi të vendosur të jemi të pavarur nga energjia, veçanërisht pasi disa qeveri filluan të shkëputnin të pavaksinuarit nga rrjeti elektrik në vitin 2026.

Sapo çmimet e ushqimeve dhe inflacioni filluan të rriteshin në vitin 2022, ne kuptuam se duhej të shkurtonim varësinë tonë nga dyqanet ushqimore. Shumica e dyqaneve të korporatave kërkojnë një ID dixhitale për të hyrë gjithsesi dhe shumica e anëtarëve të komunitetit tonë kanë hequr dorë nga ai sistem.

Pra, tani të gjitha shtëpitë tona janë të vendosura brenda pyjeve ushqimore që prodhojnë fruta nga e gjithë bota. Qindra pemët që kemi mbjellë vitet e fundit mbrojnë shtëpitë tona nga elementët dhe lejojnë privatësinë.

Ndërsa ecni nëpër shtigje, shihni gjithashtu shumë kopshte të permakulturës që prodhojnë perime dhe barishte për gatim dhe mjekësi. Fëmijët me rreze të lirë vrapojnë në çdo drejtim, duke qeshur dhe duke luajtur në diell.

Pjesa më e mirë e jetës sonë tani është se nuk jemi vetëm. Në fakt, ne jemi një nga mijëra komunitetet që formojnë një rrjet ndërkombëtar jashtë qyteteve të mëdha dhe rrjetit të kontrollit.

Komuniteti ynë është i rrethuar nga disa komunitete të tjera me të njëjtin mendim, secila me modelet, traditat dhe normat e veta të qeverisjes. Ne shpesh tregtojmë mallra dhe shërbime me fqinjët tanë lokalë dhe disa komunitete kanë filluar të krijojnë rrjete tregtare në distanca të gjata.

Fatmirësisht, në fund të viteve 2010, një pjesë e vogël e individëve që mendojnë përpara filluan të krijojnë qeliza dhe qarqe lokale, duke ndihmuar njerëzit të lidhen dhe të gjejnë komunitetin që kërkonin. Këto grupe hodhën themelet për një rivendosje të popullit, i cili pa miliona njerëz që dilnin nga rrjeti dhe nuk iu bindën mandateve autoritare.

Ato qeliza përfundimisht u shndërruan në komunitete dhe ekofshatra të qëllimshëm të bashkuar nga respekti për vetëpronësinë dhe autonominë trupore. Së bashku ata formojnë një rrjet të decentralizuar rrjetesh që u jep njerëzve një mundësi jashtë qyteteve inteligjente.

Madje kam dëgjuar thashetheme se disa nga këto komunitete ndihmojnë njerëzit që ikin nga qytetet.

“Ata jetojnë lloje të ndryshme jetësh brenda qytetit”

Ndonjëherë mendoj për njerëzit që lamë pas. Njerëzit që u konsumuan me përfitimet dhe komoditetet e teknologjisë dhe nuk mund t’i shihnin rreziqet. Njerëzit që u propaganduan për të urryer fqinjin e tyre nëse i përkasin një partie tjetër politike. Akoma më keq, njerëzit që e dinin se çfarë po vinte, por nuk arritën të vepronin.

Ata jetojnë lloje të ndryshme jetësh brenda qytetit. Ata lejohen të dalin jashtë apartamenteve të tyre vetëm kur Sistemi i Paralajmërimit të Klimës është renditur si i gjelbër dhe kur Fondacioni Botëror i Shëndetit i Gates thotë se Niveli i Kërcënimit Pandemik është nën 70.

Askush nuk lejohet të drejtojë më një automjet apo të zotërojë tokë. Nuk mund të marrësh me qira një pajisje pa treguar një kartë identiteti dixhitale ose pa skanuar retinën.

Në fakt, askush nuk lejohet as të hyjë në qytet pa u dezinfektuar, skanuar, etiketuar dhe pa u caktuar një vlerësim krediti social i cili përcakton klasën tuaj dhe aksesin në shërbimet publike.

Ne e dimë se ka kampe pune dhe kampe karantine, por ato janë të vështira për t’u gjetur sepse Aleanca Demokratike-Republikane në pushtet i lëviz shpesh të burgosurit.

Ne lutemi çdo ditë për vëllezërit dhe motrat tona në qytet dhe punojmë drejt një dite kur të gjithë njerëzit tanë janë të lirë të bashkohen me ne në krijimin e jetëve të ëndrrave të tyre.

Botuar në TheLastAmericanVagabond.com

/PatriotikMedia/

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours