A e dini se Tashmë është një Vaksinë e Miratuar në vitin 2019 – Ja kush fshihet pas Lisë së Majmunit …

8 min read

Ndërsa rastet e lisë së majmunëve po rriten gradualisht në mbarë botën, nxitimi i vaksinave sapo ka filluar … por sa prej tyre e dinë se ekziston tashmë një vaksinë e miratuar nga FDA kundër kësaj sëmundjeje shumë të rrallë në 2019?

Tingëllon vërtet e çuditshme, pse në tokë të prodhohet dhe të miratohet shpejt një vaksinë kundër një sëmundjeje (lisë) që është çrrënjosur në mënyrë thelbësore dhe kundër lisë së majmunëve, një sëmundje shumë e rrallë me shpërthime të vogla deri tani të kufizuara dhe shumë të menaxhueshme?

Përgjigja ka një emër dhe është gjithmonë i njëjtë: BILL GATES.

Në nëntor 2021, ndërsa e gjithë bota ishte e bllokuar për shkak të pandemisë së koronavirusit, Bill Gates po merrte pjesë në një takim të madh të Policy Exchange, i cili është grupi kryesor i mendimit në Mbretërinë e Bashkuar. Presidenti i Fondacionit Bill dhe Melinda Gates dhe deputeti i nderuar Jeremy Hunt, kryetar i komitetit të zgjedhur të shëndetësisë, diskutuan potencialin për pandemitë e ardhshme në atë kontekst.

Në një diskutim të gjerë më 4 nëntor 2021, Gates bëri thirrje për një task forcë të re ndërkombëtare për pandeminë, me një buxhet prej rreth 1 miliard dollarë në vit.

Ky angazhim i ri përfshin simulimet e “lojës së mikrobeve” të pandemive të mundshme dhe sulmeve bioterroriste si sulmet e lisë në aeroporte. Science Times raportoi se lojërat e mikrobeve konsistojnë në angazhimin e “agjencive qeveritare për të simuluar skenarë të një katastrofe tjetër pandemike”.

Siç ndodh, ministrat e shëndetësisë të G7 po praktikojnë pikërisht sot për krizën e radhës. Në Berlin, ata po simulojnë një pandemi të lisë në vitin 2023.
“Ti thua, në rregull, po sikur një bioterrorist të çojë linë në 10 aeroporte? E dini, si do t’i përgjigjej bota kësaj? Ka epidemi të shkaktuara nga natyra dhe epidemi të shkaktuara nga bioterrori që mund të jenë edhe shumë më të këqija se sa kemi përjetuar sot. Dhe qytetarët presin që qeveritë e tyre të mos lejojnë që kjo të ndodhë më”, komentoi Gates gjatë grupit të ekspertëve.

Gates ka bërë tashmë debutimin e tij në të kaluarën me parandjenja të ngjashme … dhe të gjithë e dimë se si përfundoi.

Në një prezantim në TED në prill 2015, ai deklaroi “Shpërthimi tjetër? Ne nuk jemi gati”, paralajmëroi Gates për rreziqet e një virusi shumë ngjitës dhe një pandemie të madhe, duke theksuar rëndësinë e përgatitjes.

“Ti thua, në rregull, po sikur një bioterrorist të çojë linë në 10 aeroporte? E dini, si do t’i përgjigjej bota kësaj? Ka epidemi të shkaktuara nga natyra dhe epidemi të shkaktuara nga bioterrori që mund të jenë edhe shumë më të këqija se sa kemi përjetuar sot. Dhe qytetarët presin që qeveritë e tyre të mos lejojnë që kjo të ndodhë më”, komentoi Gates gjatë grupit të ekspertëve.

Gates ka bërë tashmë debutimin e tij në të kaluarën me parandjenja të ngjashme … dhe të gjithë e dimë se si përfundoi.

Në një prezantim në TED në prill 2015, ai deklaroi “Shpërthimi tjetër? Ne nuk jemi gati”, paralajmëroi Gates për rreziqet e një virusi shumë ngjitës dhe një pandemie të madhe, duke theksuar rëndësinë e përgatitjes.

Bazuar në takimet e fundit të Komitetit Këshillues të Vaksinave të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), Shtetet e Bashkuara janë absolutisht të fokusuara në kërcënimin e lisë.

Prodhimi i vaksinimit të lisë duket të jetë një prioritet për qeverinë e Shteteve të Bashkuara. Dhe prodhuesi bavarez nordik është kompania më e fundit që përfiton prej saj.

Më 3 nëntor 2021, pas një prezantimi nga Pablo Sanchez, M.D. Kryetari i Grupit të Punës për Orthopoxvirus, Komiteti Këshillimor i CDC për Praktikat e Imunizimit shqyrtoi dy prezantimet duke u fokusuar në vaksinën kundër lisë JYNNEOS.

Prodhuar nga Bavarian Nordic, JYNNEOS u miratua fillimisht në 2019 nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave të Shteteve të Bashkuara (FDA) dhe indikohet për të parandaluar linë dhe sëmundjen MONKEY tek të rriturit e moshës 18 vjeç ose më të vjetër të përcaktuar me rrezik të lartë të infeksionit me lisë ose lisë së majmunit.

Por çfarë rastësie e pabesueshme!

JYNNEOS është e vetmja vaksinë kundër lisë së majmunit e aprovuar nga FDA dhe e vetmja vaksinë kundër lisë së majmunit e miratuar nga FDA për përdorim jo ushtarak.

Brett Petersen, MD, MPH, prezantoi “udhëzuesin klinik të ri të propozuar për përdorimin e JYNNEOS pasi krahasohet me një vaksinë më të vjetër të lisë, ACAM2000, të cilën ACIP rekomandon aktualisht.

Shumë njerëz me kundërindikacione ndaj vaksinimit me ACAM2000 (për shembull, dermatiti atopik, kushte imunokompromentuese, ushqyerja me gji ose shtatzënia) mund të vaksinohen me JYNNEOS.

Një individ mund të konsiderohet i imunizuar plotësisht dy javë pas administrimit të dozës së dytë të JYNNEOS kur studimet klinike kanë treguar titrat maksimal të antitrupave.

Si një vaksinë me mungesë riprodhimi, JYNNEOS nuk prodhon një lezion në vendin e vaksinës që mund të përdoret si një shënues për një vaksinim të suksesshëm.

Dhe testet rutinë të titrit nuk rekomandohen pas vaksinimit me JYNNEOS për të konfirmuar administrimin e saktë të vaksinës, pasi normat e larta të serokonversionit janë demonstruar në provat klinike.

Megjithatë, testi i titrit mund të merret në konsideratë rast pas rasti pas konsultimit me autoritetet e shëndetit publik për individë të përzgjedhur me kushte imunokomproduktuese ose ata që punojnë me ortopoksviruse më virulente (variola dhe lija e majmunëve) për të konfirmuar se është arritur një përgjigje. .

Aktualisht, vaksina kundër lisë nuk rekomandohet për publikun në Shtetet e Bashkuara pasi lija është zhdukur. Vaksinimi rutinë i lisë në mesin e amerikanëve u ndal në 1972.

Sidoqoftë, zyrtarët shëndetësorë të SHBA-së janë gati të përdorin një vaksinë nëse ka një shpërthim të lisë, thotë CDC.

Bavarian Nordic nuk është e vetmja kompani e përfshirë në prodhimin e vaksinës së lisë,

Vetëm disa ditë pasi Emergent, një kompani që i ka bërë kontratat qeveritare jetë e saj, fitoi të drejtat ekskluzive për Tembexa nga Chimerix, me një pagesë në para prej 225 milionë dollarësh dhe një kontratë të pritshme BARDA, agjencia ofroi një kontratë për prodhimin e vaksinës së lisë.

BARDA (Autoriteti i Kërkimit dhe Zhvillimit të Avancuar Biomjekësor brenda Zyrës së Ndihmës Sekretarit për Përgatitjen dhe Reagimin në Departamentin e Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore të Shteteve të Bashkuara) ka nënshkruar një marrëveshje me prodhuesin danez të vaksinave dhe imunoterapisë për të ofruar një version të tharë në ngrirje të vaksina e lisë Jynneos, e cila lejon prodhimin dhe faturimin e dozave të para të këtij versioni në 2023 dhe 2024. Opsionet janë me çmim 119 milionë dollarë dhe përfaqësojnë opsionet e para të ushtruara për të kthyer vaksinat me shumicë në doza të vaksinës së lisë së tharë në ngrirje.

Pra, në përmbledhje, ne kemi një vaksinë (Jynneos) kundër lisë të miratuar që nga viti 2019, procesi i tharjes së ngrirjes së së cilës filloi vitin e kaluar dhe, pas një inspektimi të FDA në 2022, do të çojë në prodhim komercial në 2023.

Është e qartë se ata duan ta përdorin atë sa më shpejt të jetë e mundur.

Me pak fjalë duket se lija është vërtetë prioritet për BARDA-n, ka një marrëveshje tjetër me kompaninë Emergent për një ilaç kundër lisë, Tembexa.

Tembexa është një antiviral oral i formuluar në tableta 100 mg, i indikuar për trajtimin e lisë tek të rriturit, fëmijët dhe foshnjat. Kur FDA njoftoi miratimin, ajo vuri në dukje se megjithëse virusi që shkakton lisë u çrrënjos në vitin 1980, besohet se ai mund të përdoret si një armë biologjike në të ardhmen.

Kjo marrëveshje ndodh edhe kur rastet e lisë së majmunëve, të cilat Jynneos dhe vaksinat e tjera kundër lisë, po shfaqen në Spanjë, Portugali, Mbretërinë e Bashkuar, Kanada dhe si zjarret që u krijuan kudo.

Por ju nuk besoj se mendoni keq.

/PatriotikMedia/

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours