VIDEO/Doli në Skenë Virusi i Lisë: Zyrtarët Shëndetësorë Raportuan rastin e Parë të Lisë të Majmunit në Massachusetts në SHBA …

4 min read

Të Mërkurën, zyrtarët shëndetësorë raportuan rastin e parë të infeksionit me virusin e lisë të majmunit në Massachusetts, SHBA, 2022.

CDC lëshoi ​​një paralajmërim këtë të martë në lidhje me shpërthimin e lisë së majmunëve në MB dhe theksoi mundësinë e përhapjes së tij në të gjithë SHBA.

“Ne kemi një nivel shqetësimi se kjo është shumë e ndryshme nga ajo që ne zakonisht mendojmë nga lija e majmunëve. Dhe unë mendoj se kemi disa shqetësime se mund të ketë përhapje jashtë MB-së lidhur me këtë, “tha një zyrtar i lartë i CDC-së për STAT në një intervistë.

Departamenti i Shëndetit Publik të Massachusetts konfirmoi rastin e parë në SHBA tek një person mashkull që udhëtoi për në Kanada.

https://rumble.com/embed/v12p4f1/?pub=bbbxs

Sipas disa burimeve raportohet se:

Testimi fillestar u përfundua të martën vonë në Laboratorin Shtetëror të Shëndetit Publik në Jamaica Plain dhe testimi konfirmues u përfundua sot në Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). DPH po punon ngushtë me CDC, bordet përkatëse lokale të shëndetësisë dhe ofruesit e kujdesit shëndetësor të pacientit për të identifikuar individët që mund të kenë qenë në kontakt me pacientin ndërsa ai ishte infektiv. Kjo qasje e gjurmimit të kontaktit është më e përshtatshme duke pasur parasysh natyrën dhe transmetimin e virusit. Rasti nuk paraqet rrezik për publikun dhe individi ndodhet i shtruar në spital dhe në gjendje të mirë.

Lija e majmunit është një sëmundje virale e rrallë por potencialisht serioze që zakonisht fillon me sëmundje të ngjashme me gripin dhe ënjtje të nyjeve limfatike dhe përparon në një skuqje në fytyrë dhe trup. Shumica e infeksioneve zgjasin 2 deri në 4 javë. Në pjesët e Afrikës qendrore dhe perëndimore ku shfaqet lija e majmunëve, njerëzit mund të ekspozohen përmes pickimeve ose gërvishtjeve nga brejtësit dhe gjitarët e vegjël, duke përgatitur lojën e egër ose duke pasur kontakt me një kafshë të infektuar ose ndoshta produkte shtazore.

Virusi nuk përhapet lehtë ndërmjet njerëzve; transmetimi mund të ndodhë nëpërmjet kontaktit me lëngjet e trupit, plagët e lisë së majmunit, sendet që janë kontaminuar me lëngje ose plagë (veshje, shtroja, etj.), ose nëpërmjet pikave të frymëmarrjes pas kontaktit të zgjatur ballë për ballë.

Që nga fillimi i majit 2022, Mbretëria e Bashkuar ka identifikuar 9 raste të lisë së majmunëve; rasti i parë kishte udhëtuar së fundmi në Nigeri. Asnjë nga rastet e tjera nuk ka raportuar udhëtime të fundit. Zyrtarët shëndetësorë në Mbretërinë e Bashkuar raportojnë se rastet më të fundit në Mbretërinë e Bashkuar janë te meshkujt që kryejnë marrëdhënie seksuale me meshkuj.

Bazuar në gjetjet e rastit të Massachusetts dhe rasteve të fundit në MB, klinicistët duhet të marrin në konsideratë një diagnozë të lisë së majmunit te njerëzit që paraqesin një skuqje të pashpjegueshme ndryshe dhe 1) kanë udhëtuar, në 30 ditët e fundit, në një vend që ka konfirmuar së fundmi ose raste të dyshuara të lisë së majmunëve 2) raportojnë kontakte me një person ose njerëz me lisë të majmunëve të konfirmuar ose të dyshuar, ose 3) është një burrë që raporton kontakt seksual me burra të tjerë. Ky udhëzues klinik është në përputhje me rekomandimet nga zyrtarët shëndetësorë të Mbretërisë së Bashkuar dhe zyrtarët shëndetësorë federalë të SHBA-së, bazuar në rastet e identifikuara.

Rastet e dyshuara mund të shfaqen me simptoma të hershme të ngjashme me gripin dhe të përparojnë në lezione që mund të fillojnë në një vend të trupit dhe të përhapen në pjesë të tjera. Sëmundja mund të ngatërrohet klinikisht me një infeksion seksualisht të transmetueshëm si sifilizi ose herpesi, ose me virusin varicella zoster.


/PatriotikMedia/

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours