Gjykata e Lartë e Gjermanisë Vendos se Vaksinat e Detyrueshme kundër Covid për Punonjësit e Kujdesit Shëndetësor janë “të justifikuara me kushtetutë”…

6 min read

Një Gjykatë Kushtetuese Federale në Gjermani hodhi poshtë të enjten një ankesë se vaksinimi i detyrueshëm i punonjësve të kujdesit shëndetësor për Covid-19 ishte një shkelje e të drejtave të tyre.

“Dispozitat e kontestuara nuk cenojnë të drejtat e ankuesve, veçanërisht sipas Ligjit Bazë”, thuhet në një deklaratë për shtyp në Gjermani. “Përderisa rregulloret ndërhyjnë në të drejtat themelore të përmendura, këto ndërhyrje janë të justifikuara me kushtetutë. Në kuadër të vlerësimit të cilit i takon, ligjvënësi ka gjetur një ekuilibër të përshtatshëm midis mbrojtjes së personave të cenueshëm nga infektimi me koronavirusin SARS-CoV-2, i cili ndiqet me detyrimin për të dhënë prova, dhe shkeljeve të të drejtat themelore. Pavarësisht nga intensiteti i lartë i ndërhyrjes, interesat e mbrojtura me kushtetutë të ankuesve që punojnë në sektorin e shëndetësisë dhe kujdesit duhet të bien përfundimisht në plan të dytë.”

Gjykata gjermane pretendoi më tej se ishte ligjërisht e vlefshme që institucionet e kujdesit shëndetësor të kërkonin prova se punëtorët janë vaksinuar për koronavirusin.

“Detyrimi për të ofruar prova është gjithashtu i nevojshëm në kuptimin kushtetues për të mbrojtur njerëzit e cenueshëm,” pretendoi gjykata. “Në këtë aspekt, legjislativi kishte një hapësirë ​​të gjerë vlerësimi, sepse pandemia karakterizohet me dinamikë të rrezikshme, por të vështira për t’u parashikuar, ndaj situata është komplekse.

Bazuar në njohuritë e disponueshme në kohën kur ligji u miratua për transmetueshmërinë e virusit dhe në mundësitë për të luftuar përhapjen e tij, nuk ka asnjë kundërshtim kushtetues për faktin që ligjvënësi supozoi se nuk kishte mjete në dispozicion.”

Gjykata vendosi gjithashtu se punonjësit e kujdesit shëndetësor kanë mundësi ligjore në atë që ata thjesht mund të heqin dorë nga puna e tyre në vend që të marrin vaksinën e detyrueshme.

“Detyrimi për të ofruar dëshmi të vaksinimit është gjithashtu proporcional në kuptimin e ngushtë në bazë të informacionit të disponueshëm në kohën përkatëse kur ligji u miratua,” vendosi gjykata. “Sipas kësaj, ligjvënësi duhej të merrte parasysh se vaksinimi i kërkuar për të përmbushur detyrimin për të dhënë dëshmi paraqet një ndërhyrje të konsiderueshme në integritetin fizik. Në këtë aspekt, duhet pasur parasysh, ndër të tjera, se [kodi] nuk justifikon një vaksinim të detyrueshëm që mund të zbatohet nga sovraniteti, por ua lë vendimin personave që punojnë në institucione dhe kompani të japin prova e nevojshme. Megjithatë, rregullorja de facto u jep atyre që preken të zgjedhin ose të heqin dorë nga puna e tyre e mëparshme ose të pranojnë dëmtimin e integritetit të tyre fizik.”

“Sidoqoftë, ndërhyrja në integritetin fizik të atyre që preken duhet të krahasohet me të mirat kushtetuese me rëndësi parësore,” tha më tej gjykata. “Është detyrë e ligjvënësit të mbrojë jetën dhe integritetin fizik në përmbushje të detyrimit të tij për të mbrojtur, i cili rrjedh edhe nga neni 2(2) fjalia 1 e Ligjit Bazë. Ky detyrim i legjislativit për të mbrojtur personat vulnerabël u intensifikua në fillim të dhjetorit 2021.

Në atë kohë, pas një relaksi të shkurtër si pjesë e valës së katërt të infeksionit, situata pandemike u karakterizua sërish nga një dinamikë e veçantë infeksioni, e cila shoqërohej me një probabilitet gjithnjë e më të madh infektimi. Kjo ishte veçanërisht në dëm të njerëzve vulnerabël. Përveç rritjes së rrezikut për t’u sëmurë rëndë apo edhe fatalisht me COVID-19.”

Një studim i udhëhequr nga Harvardi i 68 kombeve dhe 2,947 qarqeve në Shtetet e Bashkuara, i botuar në Gazetën Evropiane të Epidemiologjisë, tregoi se “[në] nivel vendi, duket se nuk ka asnjë lidhje të dallueshme midis përqindjes së popullsisë së vaksinuar plotësisht dhe COVID-it të ri. 19 raste… Në fakt, linja e tendencës sugjeron një lidhje paksa pozitive, e tillë që vendet me përqindje më të lartë të popullsisë të vaksinuar plotësisht kanë raste më të larta të COVID-19 për 1 milion njerëz.”

Kështu, është treguar se vaksinat kanë dështuar në ndalimin e përhapjes së Covid-19, duke nënvlerësuar justifikimet e ‘shëndetit publik’ për politikat e detyrueshme të vaksinave.

Në dhjetor, Gjermania zbatoi një bllokim mbarëkombëtar për ‘të pavaksinuarit’, ndërkohë që tregoi rritje të rasteve të koronavirusit. Gjermania më pas shpërtheu në protesta masive.

“Gjermania është e gatshme të shtrëngojë njerëzit që nuk janë vaksinuar kundër Covid-19 dhe të kufizojë në mënyrë drastike kontaktet sociale për të lehtësuar presionin ndaj spitaleve gjithnjë e më të shtrirë”, raportoi Bloomberg.

“Në një nga aktet e saj përfundimtare si kancelare, Angela Merkel do të zhvillojë bisedime me 16 kryeministrat rajonalë të Gjermanisë më vonë të enjten, në të cilat pritet të bien dakord për kufizime të reja duke përfshirë lejimin e vetëm personave që janë vaksinuar ose shëruar në restorante, teatro dhe jo. dyqane thelbësore,” vazhdoi raporti.

“Sipas një draft-marrëveshjeje të përgatitur nga zyra e Merkelit, do të ketë gjithashtu kufizime më të forta kontakti për personat e pa vaksinuar, klubet e natës do të mbyllen në vendet me shkallë të lartë infeksioni dhe do të ketë kufizime të rrepta për numrin e spektatorëve në ngjarjet e mëdha publike. ”, shtoi Bloomberg.

“Gjëja e rëndësishme është se ky është praktikisht një bllokim për të pavaksinuarit,” tha ministri në largim i Shëndetësisë, Jens Spahn. “Më shumë se 12 milionë të rritur që nuk janë inokuluar është ajo që po krijon një sfidë për sistemin shëndetësor.”

Në prill, planet e qeverisë gjermane për të detyruar të gjithë qytetarët të marrin vaksinën Covid-19 u mposhtën në parlament.

“Qeveria gjermane ka varrosur planet e saj për të futur një mandat të vaksinës kundër koronavirusit pasi parlamenti e refuzoi atë, por thotë se kufizimet e mëtejshme mund të jenë të pashmangshme për të mbrojtur qytetarët më të cenueshëm,” raportoi Guardian.

“Deputetët votuan kundër projektligjit… i cili po të ishte miratuar do ta bënte të detyrueshme marrjen e një vaksine për moshën mbi 60 vjeç, në atë që shihet si një humbje poshtëruese për kancelarin, Olaf Scholz, i cili prej kohësh kërkonte legjislacionin. ”, thuhet në raport.

/PatriotikMedia/

rreth autorit

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours