fbpx
Lajmet me te Klikuara

Pse “Metaverse” është Big Brother i maskuar…

Nga avokati kushtetues John W. Whitehead –

John W. Whitehead është themeluesi dhe presidenti i Institutit Rutherford dhe autori i Battlefield America: The War on the American People.

“Termi metavers, ashtu si termi meritokraci, u krijua nga një roman i distopisë shkencore, të shkruar si përrallë paralajmëruese. Pastaj teknikët morën metaverse, dhe teknokratët morën meritokracinë dhe adoptuan me entuziazëm atë që kishte për qëllim të frymëzonte tmerr.” – Antonio García Martinez.

Mirë se vini në Matricë (d.m.th. metaverse), ku realiteti është virtual, liria është aq e lirë sa lejojnë zotëruesit teknologjikë të dikujt dhe inteligjenca artificiale po e bën njerëzimin të ngadalshëm dhe të panevojshëm, inferior dhe të vjetëruar.

Mark Zuckerberg, CEO i Facebook, e sheh këtë univers dixhital – metaverse – si një hap tjetër në transformimin tonë evolucionar nga një shoqëri e drejtuar nga njeriu në një shoqëri teknologjike.

Megjithatë, ndërsa vizioni i Zuckerberg për këtë kufi dixhital është përballur me një shkallë të caktuar skepticizmi, e vërteta – siç përfundon gazetari Antonio García Martínez – është se ne tashmë po jetojmë në metaverse.

Metaversi është, nga ana tjetër, një meritokraci distopike, ku liria është një konstrukt i kushtëzuar i bazuar në denjësinë dhe pajtueshmërinë e dikujt.

Në një meritokraci, të drejtat janë privilegje, që u jepen atyre që i kanë fituar. Nuk mund të ketë tolerancë ndaj pavarësisë apo individualitetit në një meritokraci, ku korrektësia politike zyrtarizohet, legalizohet dhe institucionalizohet.

Po kështu, nuk mund të ketë liri të vërtetë kur aftësia për t’u shprehur, për të lëvizur, për t’u angazhuar në tregti dhe për të funksionuar në shoqëri varet nga shkalla në të cilën je i gatshëm të “përshtatesh”.

Tani jemi pothuajse në atë fazë.

Kini parasysh se në botën tonë të tanishme sinjalizuese të virtytit, ku fashizmi maskohet si tolerancë, e vetmja mënyrë për të shijuar qoftë edhe një dukje lirie është duke zgjedhur të censuroni vullnetarisht veten, të pajtoheni dhe të marshoni me hapa në çdo pikëpamje mbizotëruese që dominon.

Refuzoni që ta bëni këtë,sepse duke guxuar të përqafoni ide “të rrezikshme” ose të mbështesni lëvizjet politike jopopullore – dhe do ta gjeni veten të mbyllur jashtë tregtisë, punësimit dhe shoqërisë: Facebook do t’ju ndalojë, Twitter do t’ju mbyllë, Instagram do të de-platformojë ju dhe punëdhënësin tuaj do të lëshojnë ultimatume që ju detyrojnë të zgjidhni midis të ashtuquajturave liritë tuaja dhe mbijetesën ekonomike.

Kjo është pikërisht mënyra se si Amerika e Korporatave planifikon të përkujdeset për një botë në të cilën “ne njerëzit” jemi automatikë të pamenduar, jorezistent, skllavërisht të bindur në skllavëri të një shteti të thellë të kontrolluar nga algoritme kompjuterike.

Fantashkencë është bërë fakt.

Njëzet e ca vjet pas filmit ikonik të Wachowskis, The Matrix, na prezantoi një botë futuriste në të cilën njerëzit ekzistojnë në një jetë jo-reale të simuluar kompjuterikisht dhe të mundësuar nga makina autoritare – një botë ku zgjedhja midis ekzistencës në një virtuale të mbushur me mohim si dhe gjendja e ëndrrave ose përballja me realitetet ishte vështirësia e jetës që varet nga një pilulë blu ose një pilulë të kuqe,pra ne qëndrojmë në greminën e një matrice të dominuar teknologjikisht dhe të krijuar nga vetë ne.

Ne po jetojmë fillimin e The Matrix që çdo ditë që kalon, duke rënë më tej nën magjinë e komuniteteve virtuale të drejtuara nga teknologjia, realiteteve virtuale dhe komoditeteve virtuale të menaxhuara nga makina artificialisht inteligjente dhe që janë në një rrugë të shpejtë për të zëvendësuar qeniet njerëzore dhe përfundimisht duke dominuar ato në çdo aspekt të jetës sonë.

Në Matrix, programuesi kompjuterik Thomas Anderson i njohur si hakeri Neo zgjohet nga gjumi virtual nga Morpheus, një luftëtar lirie që kërkon të çlirojë njerëzimin nga një gjendje letargji gjatë gjithë jetës, të imponuar nga makinat e inteligjencës artificiale e avancuara që mbështetet tek njerëzit si një burim organik energjie. Me mendjet e tyre të lidhura në një realitet virtual të krijuar në mënyrë të përsosur, pak njerëz e kuptojnë ndonjëherë se po jetojnë në një botë ëndrrash artificiale.

Neos i jepet një zgjedhje: të marrë pilulën e kuqe, të zgjohet dhe t’i bashkohet rezistencës, ose të marrë pilulën blu, të qëndrojë në gjumë dhe të shërbejë si ushqim për fuqitë që do të jenë.

Shumica e njerëzve zgjedhin pilulën blu.

Në rastin tonë, pilula blu është një biletë me një drejtim të vetëm dhe ai është për dënim të përjetshëm në një kamp përqendrimi elektronik Pilula Blu është lyer me mjaltë për të fshehur shijen e hidhur dhe që na është shitur në emër të dobisë dhe na është dorëzuar përmes internetit me një kohë jashtëzakonisht të shpejtë. , sinjalet e celularit nuk e ndërpresin kurrë një telefonatë, termostatë që na mbajnë në temperaturën perfekte dhe pa qenë nevoja të ngremë gishtin që mund të transmetohet njëkohësisht në televizorët, tabletët dhe celularët tanë.

Megjithatë, ne nuk jemi thjesht të magjepsur me këtë teknologji që synon të na e bëj jetën tonë më të lehtë. Ne jemi bërë skllevër prej tyre.

Shikoni përreth jush. Kudo që të ktheheni, njerëzit janë aq të varur nga pajisjet e tyre të ekranit të lidhura me internetin me një fjalë telefonat inteligjentë, tabletët, kompjuterët, televizorët – saqë mund të kalojnë për orë të tëra të zhytur në një botë virtuale ku ndërveprimi njerëzor filtrohet përmes teknologjisë.

Kjo nuk është liri. Ky nuk është as përparim.

Kjo është tirani teknologjike dhe kontroll i hekurt i ofruar nga shteti i mbikqyrjes, gjigantët e korporatave si Google dhe Facebook, dhe agjencitë qeveritare të spiunazhit si Agjencia e Sigurisë Kombëtare.

Aq të konsumuar jemi duke përfituar nga të gjitha teknologjitë më të fundit saqë mezi kemi kursyer një mendim për pasojat e pengesës sonë të pakujdesshme dhe kokëfortë drejt një bote në të cilën mbështetja jonë e tmerrshme në pajisjet e lidhura me internetin dhe gizmos po na kujdeset për një të ardhme tek e cila liria është një iluzion.

Megjithatë, nuk është vetëm liria ajo që varet në ekuilibër. Vetë njerëzimi është në linjë.

Nëse ndonjëherë amerikanët e gjejnë veten në skllavëri të tiranëve teknologjikë, ne do të na duhet të fajësojmë vetëm veten që kemi farkëtuar zinxhirët përmes përtacisë dhe mbështetjes së turpshme ndaj pajisjeve dhe mjeteve të lidhura me internetin që na bëjnë krejtësisht të parëndësishëm.

Në të vërtetë, ne po i afrohemi shpejt vizionit të Philip K. Dick për një të ardhmen, siç përshkruhet në filmin Minority Report. Atje, agjencitë e policisë kapin kriminelët përpara se ato të mund të kryejnë një krim, makinat pa shofer popullojnë autostradat dhe biometria e një personi skanohet vazhdimisht dhe përdoret për të gjurmuar lëvizjet e tyre, si dhe për t’i synuar ata për reklama dhe për t’i mbajtur nën mbikëqyrje të vazhdueshme.

Si fillim agimi i Epokës së Internetit të Gjërave (IoT), në të cilën “gjërat” e lidhura me internetin monitorojnë shtëpinë tuaj, shëndetin dhe zakonet tuaja në mënyrë që ju të mbani qilarin tuaj të pajisur, shërbimet tuaja të rregulluara dhe jetën tuaj nën kontroll dhe relativisht pa shqetësime.

Fjala kyçe këtu, megjithatë, është kontrolli.

Në një të ardhme jo shumë të largët, “pothuajse çdo pajisje që keni – madje edhe produkte si karriget, në të cilat normalisht nuk prisni të shihni teknologjinë – do të lidhen dhe do të flasin me njëri-tjetrin”.

Deri në fund të vitit 2018, “përllogariteshin 22 miliardë pajisje të lidhura me internetin në përdorim në mbarë botën… Parashikimet sugjerojnë që deri në vitin 2030 rreth 50 miliardë nga këto pajisje IoT do të jenë në përdorim në mbarë botën, duke krijuar një rrjet masiv të ndërlidhur me pajisjet që përfshijnë gjithçka, nga telefonat inteligjentë deri tek pajisjet e kuzhinës.”

Teksa teknologjitë që fuqizojnë këto pajisje janë bërë gjithnjë e më të sofistikuara, ato gjithashtu janë bërë gjithnjë e më të përhapura, duke përfshirë gjithçka, nga furçat e dhëmbëve deri tek llambat tek makinat si dhe matësat inteligjentë dhe pajisjet mjekësore.

Është vlerësuar se 127 pajisje të reja IoT do të lidhen në ueb çdo sekondë.

Kjo industri “e lidhur” është bërë transformimi tjetër i madh shoqëror, pikërisht atje me Revolucionin Industrial, një moment i rëndësishëm në teknologji dhe në kulturë.

Midis makinave pa shofer të cilave u mungon plotësisht timoni, gazi ose pedali i frenave dhe pilulat inteligjente të ngulitura me çipa kompjuteri, sensorë, kamera dhe robotë, janë gati të tejkalojnë imagjinatën e shkrimtarëve të trillimeve shkencore si Philip K. Dick dhe Isaac Asimov. . (Meqë ra fjala, nuk ka gjë të tillë si një makinë pa shofer. Dikush ose diçka e paimagjinueshme do ta ngasë, por nuk do të jeni ju shoferi.)

Këto pajisje teknologjike të lidhura me internet përfshijnë llamba inteligjente që dekurajojnë hajdutët duke e bërë shtëpinë tuaj të duket e zënë ku do vihen termostate inteligjentë që do të rregullojnë temperaturën e shtëpisë tuaj bazuar në aktivitetet tuaja si dhe zile inteligjente në derën tuaj që do ju lejojnë që të shihni se kush është në derën tuaj të përparme pa ngritur nga komoditeti i divanit tuaj.

Nest, grupi i produkteve të shtëpisë inteligjente të Google, ka qenë në krye të industrisë së “lidhur”, me komoditete të tilla teknologjike si një bllokues inteligjent që tregon termostatin tuaj se kush është në shtëpi, çfarë temperaturash ju pëlqen dhe kur shtëpia juaj është e pabanuar; një sistem shërbimi telefonik në shtëpi që ndërvepron me pajisjet tuaja të lidhura për të “mësuar kur vini e ku shkoni” dhe ju paralajmëron nëse fëmijët tuaj nuk kthehen në shtëpi; si dhe një sistem gjumi që do të monitorojë kur ju bini në gjumë dhe kur zgjoheni dhe do të mbajë zhurmat dhe temperaturën e shtëpisë në një gjendje të favorshme për gjumin.

Qëllimi i këtyre pajisjeve të lidhura me internetin, siç shpall Nest, është që ta bëjnë “shtëpinë tuaj një shtëpi më të menduar dhe më të ndërgjegjshme”. Për shembull, makina juaj mund të sinjalizojë përpara se jeni duke shkuar për në shtëpi, ndërsa dritat Hue mund të ndizen dhe fiken për të tërhequr vëmendjen tuaj nëse Nest Protect ndjen se diçka nuk është në rregull. Prodhuesi juaj i kafesë, duke u mbështetur në të dhënat nga sensorët e fitnesit dhe gjumit, do të krijojë një filxhan kafeje më të fortë për ju nëse keni pasur një natë të shqetësuar.

Megjithatë, duke pasur parasysh shpejtësinë dhe trajektoren me të cilën po zhvillohen këto teknologji, nuk do të kalojë shumë kohë që këto pajisje të funksionojnë plotësisht të pavarura nga krijuesit e tyre njerëzorë, gjë që paraqet një grup krejtësisht të ri shqetësimesh. Siç vëren eksperti i teknologjisë, Nicholas Carr:

“Sapo të lejoni robotët, ose programet softuerike, të veprojnë lirshëm në botë, ata do të përballen me situata të vështira etike dhe do të përballen me zgjedhje të vështira që nuk mund të zgjidhen përmes modeleve statistikore. Kjo do të jetë e vërtetë për makinat që drejtojnë vetë, dronët vetë-fluturues dhe robotët e fushëbetejës, ashtu siç është tashmë e vërtetë, në një shkallë më të vogël, me fshesat me korrent të automatizuar dhe kositësit e barit.”

Për shembull, ashtu si vakuumi robotik, Roomba, “nuk bën dallim midis një lepuri pluhuri dhe një insekti”, dronët e armatosur nuk do të jenë në gjendje të bëjnë dallimin midis një krimineli që po ikën dhe dikujt që thjesht vrapon në rrugë. Për këtë çështje, si e mbroni veten kundër një polici robotik – siç është Atlas android i zhvilluar nga Pentagoni – që është programuar për t’iu përgjigjur çdo kërcënimi të perceptuar me dhunë?

Për më tepër, nuk janë vetëm shtëpitë dhe pajisjet tona personale që po riorganizohen dhe ri-imagjinohen në këtë epokë të lidhur: janë vendet tona të punës, sistemet tona shëndetësore, qeveria jonë, trupat tanë dhe mendimet tona më të thella që po futen në një matricë mbi të cilën nuk kemi asnjë kontroll real.

Pritet që deri në vitin 2030, ne të gjithë të përjetojmë Internetin e Senses (IoS), të mundësuar nga Inteligjenca Artificiale (AI), Realiteti Virtual (VR), Realiteti i Shtuar (AR), 5G dhe automatizimi. Interneti i shqisave mbështetet në teknologjinë e lidhur që ndërvepron me shqisat tona të të parit, zërit, shijes, nuhatjes dhe prekjes nëpërmjet trurit si ndërfaqe e përdoruesit.

Siç e shpjegon dhe gazetarja Susan Fourtane:

Shumë parashikojnë se deri në vitin 2030, linjat midis të menduarit dhe të bërit do të mjegullohen. Pesëdhjetë e nëntë për qind e konsumatorëve besojnë se ne do të jemi në gjendje të shohim rrugët e hartës në syzet VR thjesht duke menduar për një destinacion… Deri në vitin 2030, teknologjia është vendosur t’i përgjigjet mendimeve tona dhe madje t’i ndajë ato me të tjerët… Duke përdorur trurin si një ndërfaqja mund të nënkuptojë fundin e tastierave, minjve, kontrollorëve të lojërave dhe përfundimisht ndërfaqeve të përdoruesit për çdo pajisje dixhitale. Përdoruesi duhet të mendojë vetëm për komandat, dhe ato thjesht do të ndodhin. Telefonat inteligjentë mund të funksionojnë edhe pa ekrane me prekje.”

Me fjalë të tjera, IoS do të mbështetet në aftësinë e teknologjisë për të hyrë dhe për të vepruar sipas mendimeve tuaja.

Fourtane përshkruan disa tendenca që lidhen me IoS që pritet të bëhen realitet deri në vitin 2030:

1: Mendimet bëhen veprim: duke përdorur trurin si ndërfaqe, për shembull, përdoruesit do të jenë në gjendje të shohin rrugët e hartës në syzet VR thjesht duke menduar për një destinacion.

2: Tingujt do të bëhen një zgjatim i realitetit virtual të krijuar: përdoruesit mund të imitojnë zërin e kujtdo në mënyrë reale sa për të mashtruar edhe anëtarët e familjes.

3: Ushqimi i vërtetë do të bëhet dytësor ndaj shijeve të imagjinuara. Një pajisje ndijore për gojën tuaj mund të përmirësojë në mënyrë dixhitale çdo gjë që hani, në mënyrë që çdo ushqim të mund të shijojë si ëmbëlsira juaj e preferuar.

4: Erërat do të bëhen një projeksion i këtij realiteti virtual, në mënyrë që vizitat virtuale, për shembull në pyje ose në fshat, të përfshijnë përjetimin e të gjitha aromave natyrore të atyre vendeve.

5: Prekja totale: Telefonat inteligjentë me ekran do të përcjellin formën dhe strukturën e ikonave dhe butonave dixhitale që shtypin.

6: Realiteti i bashkuar: Botët e lojërave VR do të bëhen të padallueshme nga realiteti fizik deri në vitin 2030.

Ky është metaversi, i mbështjellë me këngën e sirenës së komoditetit dhe që na shitet si sekreti i suksesit, argëtimit dhe lumturisë.

Është një premtim i rremë, një kurth i lig për të na futur në grackë, me një objektiv të vetëm: kontrollin total.

George Orwell e kuptoi këtë.

Kryevepra e Orwellit, 1984, portretizon një shoqëri globale të kontrollit total, në të cilën njerëzit nuk lejohen të kenë mendime që në asnjë mënyrë nuk pajtohen me shtetin e korporatës. Nuk ka liri personale dhe teknologjia e përparuar është bërë forca lëvizëse pas një shoqërie të drejtuar nga mbikëqyrja. Skicat dhe kamerat janë kudo. Dhe njerëzit i nënshtrohen Policisë së Mendimit, që merret me këdo fajtor për krime të mendimit. Qeveria, ose “Partia”, drejtohet nga Big Brother, i cili shfaqet në postera kudo me fjalët: “Big Brother po ju shikon”.

Siç e bëj të qartë në librin tim Battlefield America: The War on the American People, kontrolli total mbi çdo aspekt të jetës sonë, deri në mendimet tona të brendshme, është objektivi i çdo regjimi totalitar.

Metaverse është thjesht Big Brother i maskuar.

/PatriotikMedia/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Avokati Goxhaj rikonfirmon Parashikimin e Analistit për Berishën duke pohuar zhvillimin e Kuvendit dhe marrjen Partisë Demokratike …
Next post Dy intervistat e Avokatit që shtrojnë 5 Pyetje dhe kanë një Përgjigje që do Ndryshojnë gjithë Debatin Politik …
error: Materiali eshte i mbrojtur !!