fbpx
Lajmet me te Klikuara

Përse Askush nuk Po flet për Imunitetin Natyror?

Nga Joana Miller –

Daisy shkroi një artikull kohët e fundit mbi “tjetërsimin” e të pavaksinuarve. Ajo hyri në detaje në lidhje me mënyrën se si individët po fajësojnë të pavaksinuarit për absolutisht gjithçka që shkon keq këto ditë. Unë ndaj shqetësimin e saj. Ekziston një histori e gjatë dhe e detajuar e “tjetërsimit” të një popullsie që çon në të gjitha llojet e tmerreve.

Sidoqoftë, është gjithashtu e gabuar në një nivel më të zakonshëm, gjithashtu. Diskursi publik që rrethon pandeminë duket se fokusohet vetëm në vaksinimin si një mjet për të arritur imunitetin e tufës. Ata që janë shëruar nga sëmundja dhe kanë imunitet natyror, po injorohen plotësisht.

Por pse?

Imuniteti Natyror.
Gjëja më zhgënjyese për mua, një vit e gjysmë, ka qenë narracioni që ndryshon vazhdimisht dhe hedhja poshtë e të vërtetave shkencore të kuptuara më parë. Imuniteti natyror është një nga ato koncepte nga biologjia e studentëve të rinj që duket se shumë e shpërfillin plotësisht këto ditë.

Unë mendoj se ky është një efekt i natyrshëm i “kultit të ekspertizës” që kemi në Shtetet e Bashkuara. Me sa duket, çdokujt me kredenciale të veçanta i shtyhet automatikisht, pavarësisht se sa kompetentë janë… ose më tinëzisht, ku qëndrojnë interesat e tyre financiare.

Nëse më shumë prej nesh do të ishin të gatshëm të mendonin në mënyrë kritike për “shkencën” në lajmet këto ditë, do të ishim më të sigurt në menaxhimin e shëndetit tonë. Një popullsi e shëndoshë, e sigurt, e gatshme të argumentojë dhe të tërheqë këmbët në pranimin e trajtimeve mjekësore me të cilat ata nuk janë të rehatshëm, është e vështirë të shtyhet.

Një popullatë e gatshme për të bërë gjithçka që thjesht “të kthehet në normalitet” nuk është.

“Kjo përfundon debatin”: Studimi izraelit tregon imunitetin natyror 13 herë më efektiv sesa vaksinat në ndalimin e deltës.

Ne nuk po kthehemi “në normalitet”.
Qysh në prill të vitit 2020, Daisy shkroi se ne kurrë nuk do të “ktheheshim në normalitet”. Dhe jam dakord.

Por ne mund të ecim përpara pak më mirë të informuar.

Unë kam hyrë në disa diskutime me profesionistët mjekësorë nëse njerëzit që janë shëruar nga sëmundja duhet të vaksinohen. Këto biseda do të ishin parë si krejt qesharake tre vjet më parë. Sidoqoftë, tani, me sa duket, ne të gjithë duhet të mësojmë përsëri biologjinë e studentëve. Kështu që unë do të doja të rishikoja konceptin e imunitetit natyror për të ndihmuar në organizimin e mendimeve të mia dhe ndoshta për të ndihmuar të tjerët që ndjehen sikur kokat e tyre janë në një vorbull.

Unë kam librin tim të vjetër të biologjisë në kolegj – Jeta: Shkenca e Biologjisë, nga Purves, Sadava, Orians dhe Heller. Unë kam botimin e gjashtë, të botuar në 2001, kështu që është rreth 20 vjeç. Unë gjithashtu kam një libër më të ri të biologjisë në kolegj sepse jam një budalla i madh. It’sshtë Campbell Biology, nga Reece, Urry, Cain, Wasserman, Minorsky dhe Jackson, botuar në vitin 2014. Të dy tekstet mësimore detajojnë sesi funksionojnë sistemet tona imune, dhe të dy thonë pothuajse të njëjtën gjë.

Nuk do të kthehemi kurrë në normalitet? Shefi i Shëndetit Publik Australian thotë se Gjurmimi i Kontaktit me COVID është pjesë e ‘Rendit të Ri Botëror’

Trupat tanë kanë dy mënyra kryesore të mbrojtjes kundër sëmundjeve.
Mbrojtjet tona të lindura janë gjëra të tilla si lëkura dhe mukoza jonë. Ne kemi lindur me këto, dhe ato e bëjnë të vështirë që patogjenët e ndryshëm si bakteret, viruset dhe parazitët shumëqelizorë të hyjnë në trupin tonë. Trupat tanë gjithashtu kanë një sistem imunitar që njeh dhe sulmon çdo agjent infektiv që e kalon mbrojtjen tonë të lindur.

Sistemi ynë imunitar është vërtet i sofistikuar, dhe tek individët e shëndoshë, funksionon mjaft mirë. Supozoni se një lloj patogjen e kalon mbrojtjen e lindur të trupit dhe fillon të infektojë qelizat brenda strehuesit. Në atë rast, trupi i nikoqirit, nga ana tjetër, do të fillojë të prodhojë antitrupa që do të sulmojnë në mënyrë specifike patogjenin pushtues. Trupi pritës do të vazhdojë të prodhojë antitrupa derisa ose hosti vdes ose qelizat pushtuese vdesin, dhe trupi i pacientit mund të kthehet në normale.

Pjesa më e mirë është, edhe pasi të ketë mbaruar infeksioni aktiv, trupi i nikoqirit do të ruajë kujtesën e antitrupave të prodhuar gjatë infeksionit. Pra, nëse personi i infektuar më parë rishfaq patogjenin, trupi do të ketë menjëherë antitrupat për të vrarë patogjenin. Ata rrallë sëmuren përsëri, dhe nëse sëmuren, në përgjithësi është shumë e butë.

Edhe The Incredibly Pro-Vaccine Wall Street Journal kishte një artikull mbi këtë kohët e fundit.
Zakonisht, WSJ i lë artikujt e tyre në faqen e Opinionit për rreth një javë. Sidoqoftë, brenda njëzet e katër orëve, WSJ e varrosi këtë artikull mbi imunitetin natyror. Jeff kishte një artikull të shkëlqyeshëm për mediat alternative vetëm një ditë tjetër. Kjo sigurisht që futet në tregimin e tij se sa informacione të mira po varrosen tani.

Gjithsesi, artikulli i WSJ diskuton imunitetin mukozal kundrejt imunitetit të brendshëm. Autori (një neurolog) thekson se ndërsa vaksinat stimulojnë imunitetin e brendshëm, ato nuk bëjnë asgjë për të adresuar imunitetin mukozal. Viruset nuk depërtojnë në organet e strehuesit, kjo është arsyeja pse shumica e njerëzve të vaksinuar nuk sëmuren vërtet. Por, viruset ende jetojnë dhe riprodhohen në gojët e veshura me mukus dhe pasazhet e hundës. Kjo është arsyeja pse njerëzit e vaksinuar pa simptoma ende po përhapin Covid si të çmendur. Sidoqoftë, ata prej nesh që janë shëruar kanë imunitet mukozal dhe të brendshëm.

Në rast se keni nevojë për dëshmi të mëtejshme të efikasitetit të imunitetit natyror.
Një studim izraelit tregoi kohët e fundit se njerëzit e vaksinuar kishin 13 herë më shumë të ngjarë të infektoheshin dhe 27 herë më shumë të ngjarë të kishin infeksione simptomatike sesa njerëzit me imunitet natyror.

Alex Berenson e postoi këtë informacion në Twitter më 25 gusht dhe platforma e ndaloi atë përgjithmonë më 28 gusht. Megjithatë, profesionistët mjekësorë kanë filluar të bëjnë zhurmë për këtë, siç është Martin Kulldorff, një epidemiolog i Harvardit. Shpresojmë, më shumë njerëz fillojnë të dëgjojnë.

Përfitimet e imunitetit natyror nuk duhet të jenë aq tronditëse sa duket.
Në fund të fundit, ne e kemi vërejtur këtë me sëmundje të tjera për një kohë të gjatë. Një rast në pikë: kur isha fëmijë, të gjithë akoma kishin linë e dhenve. Ne të gjithë duhet të humbasim shkollën dhe të qëndrojmë në shtëpi për rreth një javë. Unë jam më i madhi nga tetë fëmijët dhe mendoj se vaksina doli kur vëllezërit e motrat e mi më të vegjël ishin fëmijë. Por unë e di se katër prej nesh më të vjetër të kapur nga lisi i dhenve.

Një nga vëllezërit e mi e kapi dy herë. Herën e parë, ai e kapi kur e bëra. Ne ishim mjaft të sëmurë për disa ditë dhe kishim një skuqje që mbuloi trupin tonë për rreth një javë. Unë kurrë nuk kam marrë lisë së dhenve përsëri. Sidoqoftë, vëllai im e mori atë për herë të dytë në shkollë. Ai kishte vetëm një ethe shumë të lehtë për një ditë dhe katër ose pesë flluska herën e dytë. Kaq ishte.

Asnjë nga ato që thashë më sipër nuk është madje shumë e diskutueshme.
Në fakt, nëse shikoni historinë e lisë, të dhënat datojnë shumë më shumë se 2000 vjet që të mbijetuarit e lisë ushqenin të sëmurët. Edhe atëherë, ishte njohuri e zakonshme që të mbijetuarit nuk do të sëmuren përsëri.

Tani, a është lisi saktësisht i njëjtë me Covid? Jo, jo saktësisht. Historia e çrrënjosjes së lisë është një histori e mahnitshme. Që atëherë, ne duket se vazhdojmë të shpresojmë se mund të shkatërrojmë çdo sëmundje me vaksina. Por kjo nuk është domosdoshmërisht realiste. Për të filluar, lija nuk ka hoste të regjistruara të kafshëve. Kjo do të thotë, pasi ta fshini tek njerëzit, ajo është zhdukur. Covid, pavarësisht nëse ka origjinën nga kafshët apo një laborator, dihet se jeton në shumë lloje të ndryshme të kafshëve. Nuk do të largohet kurrë vërtet. Njerëzit ndonjëherë mund të fitojnë epërsinë. Por, gjithmonë do të jetojë dhe evoluojë brenda një sërë kafshësh.

Tani nuk është koha për të dëshpëruar.
Pra, a duhet të ngremë të gjithë duart në dëshpërim për faktin se ekziston një sëmundje e re, e cila nuk ka gjasa të çrrënjoset ndonjëherë, në mesin tonë? Jo. Ne kemi jetuar me viruset e ftohjes dhe gripit për mijëvjeçarë. Ata as nuk do të çrrënjosen sepse ndryshojnë me shpejtësi dhe kanë një larmi nikoqirësh.

Unë nuk po përpiqem të jem i pandjeshëm ndaj njerëzve që kanë vuajtur nga Covid. Dhe, pasi tani duket përgjithësisht e pranuar që Covid e ka origjinën në një laborator, gjithashtu nuk po përpiqem të nënvlerësoj mendjet absolutisht të këqija të përfshira në bërjen e kësaj sëmundjeje atë që është. Por ne kemi jetuar me sëmundje për mijëvjeçarë. Ne gjithashtu mund të mësojmë të jetojmë me këtë.

Disa njerëz ndihen plotësisht komodë me vaksinat e reja MRNA.
Personalisht, nuk jam rehat me mRNA. Por, nuk do të përpiqem të ndryshoj mendjen e askujt. Unë kisha Covid, dhe kam imunitet natyral. Unë isha jashtëzakonisht me rrezik të ulët për komplikime nga Covid. (Në të tridhjetat e mia, afër peshës sime ideale dhe mungesa të jashtëzakonshme të vitaminave.) Dhe sigurisht, u ndjeva i sëmurë vetëm për rreth një ditë.

Unë kurrë nuk kam pasur ethe ose simptoma të frymëmarrjes. Isha i dhimbshëm për rreth njëzet e katër orë dhe i lodhur të nesërmen. Ndjenja ime e shijes dhe erës u zhduk, kjo ishte arsyeja pse u testova. Ata nuk janë kthyer, gjë që është dëshpëruese sepse e dua ushqimin e mirë, por mund të jetoj pa të. Asnjë fëmijë në këtë planet nuk duhet të humbasë një garë ose një takim me miqtë sepse nuk mund ta shijoj kafenë më siç duhet.

Të tjerët e kanë pasur atë më keq. Mund të lexoni për përvojën e Daisy me Covid KETU. Ajo gjithashtu ka ndarë me lexuesit e saj të gazetës se ajo humbi një anëtar të ngushtë të familjes nga Covid-një burrë i shëndetshëm në mesin e të 40-ve, i cili nuk kishte asnjë sëmundje shoqëruese. Bernie Carr, themeluesi i ApartmentPrepper.com, ka pasur një betejë të gjatë që përfshinte shtrimin në spital dhe varësinë afatgjatë nga oksigjeni, dhe Greg Ellifritz, i ActiveResponseTraining.com, ishte shumë afër vdekjes, por është në shërim.

Për këdo tjetër që është hezitues ndaj vaksinave, por ende i shqetësuar për vetë sëmundjen, ka shumë mundësi të tjera trajtimi. Përsëri, njerëzimi trajtoi sëmundjet për një kohë të gjatë para se vaksinat të hynin në skenë. Disa nga mjekët e parë për të trajtuar pacientët me Covid formuan Front Line Covid-19 Critical Care Alliance për të zhvilluar dhe ndarë opsionet e trajtimit me kosto të ulët. Ky artikull flet për menaxhimin e simptomave të Covid në shtëpi për ata që nuk janë aq të sëmurë sa të kërkojnë shtrimin në spital.

Ky nuk është një argument për ose kundër vaksinave.
Nëse askush nuk do të ishte i gatshëm të provonte diçka të re, ne kurrë nuk do të bënim ndonjë përparim. Por gjykimet duhet të bëhen nga individë plotësisht të informuar, me pëlqim. Kjo nuk është ajo që kemi tani. Ajo që kemi tani është detyrimi.

Po përpiqem të argumentoj kundër frikës dhe histerisë. Unë dua të inkurajoj këdo, si unë, i cili është edhe me shkrim të moderuar shkencor, të rishikojë librat tuaj të vjetër shkollorë. Ndërtoni besimin tuaj për të marrë vendimet tuaja. Ka shumë frikëra përreth kësaj sëmundjeje. Ne jemi të shpërqendruar nga një sëmundje që 99.5% e njerëzve të infektuar nën 55 vjeç do të mbijetojnë pasi të drejtat tona janë hequr dhe reputacioni ynë ndërkombëtar për të qenë edhe pak kompetent dhe i besueshëm bie.

Mos e lejoni veten të gëlltitet nga frika. Të njëjtat gjëra që na mbanin kryesisht të shëndetshëm në të kaluarën do të na mbajnë më së shumti të shëndetshëm tani. Hani ushqim ushqyes, ushtroni rregullisht dhe merrni diell.

A do të thotë kjo se nëse jeni të shëndetshëm, asgjë e tmerrshme nuk do t’ju ndodhë ndonjëherë? Sigurisht që jo, ashtu si respektimi i të gjitha rregullave të trafikut nuk do të parandalojë që disa të dehur të përplasen me ju. Ne nuk mund të eliminojmë rrezikun në jetën tonë. E tëra çfarë mund të bëjmë është të përpiqemi të grumbullojmë shanset në favorin tonë.

Si do të ndërtoni elasticitetin dhe forcën tuaj mendore?
Qëndrueshmëria dhe forca mendore janë një pjesë e madhe e përgatitjes. Duke iu kthyer parimeve të para, edukimi i vetes do t’ju ndihmojë të fitoni besim në vendimet tuaja për veten dhe familjen tuaj. Besimi do t’ju ndihmojë të qëndroni të vendosur kundër valës së çmendurisë që ne shohim në botë. A jeni të sigurt në përgatitjet tuaja? A jeni duke edukuar veten gjatë rrugës? Le të flasim për të në pjesën e komenteve.

Tani nuk është koha për t’u dorëzuar para frikës. Tani është koha për t’u bërë i fortë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Shefi i Shëndetit Publik Australian thotë se Gjurmimi i Kontaktit me Covid është pjesë e “Rendit të Ri Botëror” …
Next post Sali Berisha paralajmëron Lulzim Bashën: Do e çoj këtë Çështje deri në Referendum …
error: Materiali eshte i mbrojtur !!