fbpx
Lajmet me te Klikuara

Kombet Evropiane Miratojnë ID -të Kombëtare të lidhura me Kuletat dixhitale …

Sistemi Evropian i Identitetit Dixhital po miratohet me shpejtësi me vendet si Estonia dhe Holanda që kryesojnë rrugën.

(Katya Pivcevic | Fintech News)-Nga skema e identitetit kombëtar të Estonisë për një kohë të gjatë në ID-në themeluese të Holandës, Evropa së shpejti do të kryejë shumicën e vërtetimit të identitetit dixhital dhe verifikimin e vaksinimit përmes një aplikacioni të përbashkët në mbarë BE-në.

Sistemi kombëtar i identitetit dixhital të Estonisë është krijuar për shumë vite, dhe tani që Komisioni Evropian planifikon të sjellë një Identitet Dixhital Evropian në formën e një aplikacioni celular, vendi është shumë përpara dhe planifikon më tej.

Sipas kuadrit të ri, të propozuar në qershor, identitetet dixhitale kombëtare do të lidhen me kuletat dixhitale për vërtetimin e ID dhe atributet personale; për shembull, nëse Facebook dëshiron verifikimin e moshës, portofoli dixhital duhet të jetë i mjaftueshëm për ta vërtetuar atë.

Pjesë e këtij plani për Dekadën Digjitale Evropiane është që të arrijë 100 për qind ofrimin online të shërbimeve kryesore publike dhe 80 për qind përdorimin e zgjidhjeve të ID -së dixhitale. Secili vend i BE -së do të zhvillojë një aplikacion të veçantë të portofolit dixhital për qytetarët, sipas Komisionit.

Estonezët kanë identitete dixhitale të lëshuara nga shteti që nga viti 2002, dhe vendi nisi pasaportat elektronike të vaksinimit në prill, të përshpejtuara nga COVID-19. Sipas Andres Sutt, Ministrit të Sipërmarrjes dhe Teknologjisë së Informacionit, megjithatë, Evropa ka nevojë për projekte më ambicioze të digjitalizimit për të përmbushur pritjet e qytetarëve evropianë dhe nevojat e kompanive.

“Një qytetar estonez duhet të ketë qasje me kartën e tij të identitetit në të njëjtat e-shërbime që merr një qytetar belg sot, dhe anasjelltas. Zgjidhjet dhe shërbimet eID të krijuara nga Shtetet Anëtare duhet të jenë të disponueshme përtej kufijve, “komenton Sutt.

Një aplikacion celular do të formojë bazën e portofolit, thotë Sten Tikerpe, drejtuesi i ekipit të IT Law & Policy në Zyrën CIO të Qeverisë Estoneze; “Propozimi për të azhurnuar rregulloren eIDAS, e cila rregullon shërbimet e identifikimit dhe besimit në Bashkimin Evropian, parashikon krijimin e të ashtuquajturve” kuleta identiteti “të cilat synohen të jenë në formën e aplikacioneve mobile.”

Estonia aktualisht po kërkon të tenderojë një kontratë për një ofrues të ri identifikimi celular për të zëvendësuar sistemin aktual të identifikimit celular, i cili mund të prezantojë biometrikën për të mbështetur sigurinë e sistemit.

Megjithëse secili vend do të mbajë sistemet aktuale kombëtare të identifikimit, këto sisteme do të formojnë bazën e Identitetit Dixhital Evropian, dhe Estonia aktualisht po harton pozicione kombëtare sipas propozimit të publikuar nga Komisioni, thotë Tikerpe.

Qeveria Hollandeze Planifikon Infrastrukturën e Identitetit Dixhital
Sekretari shtetëror holandez për Marrëdhëniet e Brendshme dhe Mbretërinë, Raymond Knops thotë se qeveria ka një detyrë të qartë për të lehtësuar një infrastrukturë të besueshme kombëtare të identitetit dixhital në dobi të qytetarëve dhe bizneseve, përmes një letre drejtuar parlamentit për identitetin dixhital.

Në të ardhmen, qytetarët holandezë do të kenë një identitet unik themelor dixhital (DFI) që synon të përshpejtojë inovacionin dhe t’u japë njerëzve sovranitet mbi të dhënat personale, si dhe të sigurojë lirinë e zgjedhjes në drejtim të zgjidhjeve të tregut të identitetit dixhital. DFI do të përmbajë të dhëna të verifikuara identiteti që mund të përdoren për të ushqyer identitetet dixhitale të prejardhura në të njëjtën mënyrë siç bëjnë dokumentet e identitetit fizik (të tilla si një pasaportë dhe patentë shoferi) sot.

Një sistem i tillë identiteti kombëtar do të lejonte përdoruesit të shfrytëzonin atributet e lëshuara dhe të verifikuara nga qeveria, dhe të zvogëlonin rreziqet e privatësisë dhe sigurisë. Në prill Michiel van der Veen i Shërbimit Kombëtar për të Dhënat e Identitetit (RvIG) tha se aksesueshmëria për të gjithë do të përfshinte një opsion jo-dixhital të sistemit. DFI mund të rrisë performancën ekonomike duke ofruar një mënyrë për njerëzit që të ndërveprojnë me bizneset në të gjithë BE -në sipas rregullores eIDAS, dhe duke lehtësuar kontrollet e KYC dhe AML.

Megjithëse nuk është publikuar një afat kohor për zbatimin e një DFI, qeveria holandeze ka një rrugë të qartë përpara, sipas dokumentit të vizionit të identitetit dixhital.

Burimi: https://humansarefree.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Për çfarë saktësisht është kjo “Rivendosje e Shkëlqyeshme” për të Cilën Njerëzit Vazhdojnë të flasin?
Next post Dr. Tirani Chant: COVID do të Jetë me ne “Përgjithmonë” dhe Njerëzit do të duhet të “Mësohen” me Vaksinat e Pafundme Përforcuese …
error: Materiali eshte i mbrojtur !!