fbpx
Lajmet me te Klikuara

Pfizer, FDA dhe Ryshfetet Aplenty …

Më 28 Dhjetor 2019, ashtu si lajmi për murtajën e Wuhanit nxorri dhëmbët në shoqërinë amerikane, CEO i Pfizer Albert Bourla u përball me drejtorin e atëhershëm të FDA Stephen Hahn me atë që ai e përshkroi si një dilemë të pazgjidhshme: Bourla ankohej për “humbjen e të ardhurave” të Pfizer, një kurioz zgjedhja e fjalëve për të përshkruar një prodhues farmaceutik që fitoi 16.7 miliardë dollarë në 2019, CEO i të cilit fitoi 17 milion dollarë në 2019 dhe 22 milion dollarë në 2020-pasi vaksina e kompanisë Covid-19 doli në raftet. Këto shifra përjashtojnë dhjetëra miliona dollarë që Bourla merr nga përfitimet, mëditjet dhe opsionet e aksioneve, asete të cilat, nëse i shtohen pagës së tij vjetore, e vendosin atë në mesin e CEO -ve më të paguar në botë.

Hahn, Bourla dhe një grumbull zyrtarësh të FDA dhe Pfizer zhvilluan bisedime private për të diskutuar problemet financiare të perceptuara nga vetë Pfizer. Takimi nuk u zhvillua në selinë e korporatës së Pfizer në Manhattan. As konferenca nuk u zhvillua në kompleksin vigan të FDA -së në Silver Springs, Maryland. Kjo ishte e pazakontë sepse bisedimet zyrtare midis FDA dhe farmacisë së madhe zakonisht ndodhin në njërën nga ato dy vende, jo një suitë në dhomën e bordeve në Hotelin Hay-Adams në Uashington, D.C.

Bourla kishte kërkuar një mbledhje klandestine, duke i thënë Hahn se sekretet tregtare do të analizoheshin dhe se marrëveshja e kodifikuar e Pfizer me FDA përcaktonte që Pfizer kishte autoritet të kërkonte diskutime të fshehta për të parandaluar përhapjen publike të informacionit konfidencial. Pranimi i këtyre kushteve nga FDA tregon se ajo dhe farmacia e madhe ndajnë një dhomë gjumi martesore.

Në takim, Bourla nuk zbuloi sekrete tregtare; përkundrazi, ai foli për mënyrën sesi Pfizer kishte humbur gjatë dekadës së fundit “potencialisht miliarda dollarë” pasi shumë nga barnat e saj fitimprurëse humbën mbrojtjen nga patentat dhe u bënë të disponueshme në mënyrë të përgjithshme.

Sipas statuteve të FDA -së, një patentë mjekimi zgjat 20 vjet nga data në të cilën aplikimi për patentë është depozituar në Shtetet e Bashkuara, pas së cilës prodhuesit e tjerë farmaceutikë mund të tregtojnë produktin duke përdorur emrin e përbërësit të tij kimik. Për shembull, ilaçi kundër dhimbjeve Vicodin u patentua nga Abbott Laboratories në 1978; në 1999, FDA u dha prodhuesve Mallinckrodt dhe Qualitest licenca për të tregtuar produktin, me një pjesë të fitimeve të kthyera tek mbajtësi i patentave origjinale – Abbott Laboratories.

Pavarësisht nga ryshfetet, shumica e dosjeve të mëdha farmaceutike për shtesat e patentave, të cilat shpesh jepen. Sot, më shumë se 46 kompani në mbarë botën prodhojnë Vicodin nën etiketa të ndryshme, më së shumti hidrokodon/APAP. Mbrojtja e patentave zbatohet edhe për vaksinimet, megjithëse FDA ka fuqinë të heqë kufizimet e patentave në kohë krize kombëtare ose nëse mekanizmat farmakologjikë midis dy vaksinave ndryshojnë, por prodhojnë një përgjigje të ngjashme imunologjike.

Bourla tha se e kuptoi që Hahn ishte i pafuqishëm për të rishikuar programet “e padrejta” të mbrojtjes së patentave, por ai propozoi një marrëveshje që do të rezultonte fitimprurëse si për Pfizer ashtu edhe për FDA.

Ai pretendoi se “kishte në zotërim” sekuencën e Gjenomit për një infeksion respirator shumë të transmetueshëm që po shkatërronte Wuhan Kinë dhe padyshim që do të infektonte Amerikën. Duke përshkruar virusin, Bourla tha, “Duket se nuk është më vdekjeprurëse sesa gripi sezonal. Duket se është ajrore dhe përhapet me shpejtësi në mesin e popullatave të infektuara. Simptomat mund të duken të rrezikshme, por bazuar në analizën tonë, personi mesatar ka një shans 99.6% për shërim të plotë. “

Bourla parashtroi një axhendë: Nëse FDA miratonte vaksinën e Pfizer, e cila ishte tashmë në punë, Pfizer do të kthente 15% të fitimit gjatë 36 muajve të ardhshëm. “Ju mund t’i përdorni ato para për të shpërndarë grante kërkimore ose për çfarëdo që dëshironi,” i tha Bourla Hahn. “Të them të vërtetën, ne ndoshta nuk kemi nevojë për një vaksinë për këtë, por është e rëndësishme që të bëni përshtypje te bashkëmoshatarët tuaj, CDC dhe njerëz si Anthony Fauci, se një vaksinë është e nevojshme për të siguruar mbijetesën e popullit amerikan. Administrata Trump duhet të bindet për këtë. Sa më shpejt ta marrim këtë formë, aq më shpejt mund ta shpërndajmë vaksinën dhe njerëzit do të ndihen të sigurt. “

Bourla propozoi një plan vaksinimi pesë-vjeçar, për të përfshirë injeksione përforcuese, për të maksimizuar fitimin. Nëse shoqëria fillon të ndihet e sigurt, një variant i virusit mund të shpiket për të frikësuar njerëzit naivë që të kërkojnë vaksinime të riformuluara, tha Bourla.

Në përgjigje, Hahn bëri një rrëfim befasues: një nga konkurrentët e Pfizer kishte vendosur tashmë një plan të ngjashëm me FDA. Pa përmendur konkurrentin, Hahn tha se autorizimi i përdorimit të urgjencës do të duhej të ndahej midis prodhuesve të “reputacionit” të vaksinave, se “do të kishte një copë byrek mjaft të madh që të gjithë ta shijojnë”.

Pranimi i Hahn dëshmon se farmacia e madhe ka një mentalitet kolektiv – fitimi para njerëzve.

“Duke marrë parasysh fitimet e shpërndarjes globale, do të pajtohem që të gjithë kemi fitim. Ju mund të dilni nga autorizimet e përdorimit të urgjencës, por është e rëndësishme për ne që së pari të marrim miratimin e plotë, duke e lënë ju dhe njerëzit tuaj të përcaktojnë kur të ndodhë kjo, “tha Bourla. “Dhe ne do të sigurohemi që të ofrojmë stimuj më të mëdhenj se çdo konkurrent.”

Hahn tha se do ta merrte çështjen nën këshillë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Shtypja kryesore e Skandalit Midazolam (Dhe Pse MSM ka Gjak në Duart e tyre) …
Next post Kamala Harris kërkon Vigjilje me Qirinj për “Luftëtarët e Lirisë” të Talebanëve të rënë…
error: Materiali eshte i mbrojtur !!