fbpx
Lajmet me te Klikuara

Monsanto Urdhëroi të Paguajë 87 milion Dollarë pas Shpërfilljes së Pamatur të Verdiktit të përmbledhjes …

Nga Mary Villareal –

Rrethi i Parë i Apelit në Gjykatën e Apelit për Kaliforninë hodhi poshtë një ofertë nga Monsanto në pronësi të Bayer për të rrëzuar vendimin e saj, duke treguar se Monsanto veproi me “shpërfillje të pamatur” kundër vrasësit të saj të barërave të këqija, Roundup.

Gjykata e apelit në San Francisko refuzoi të rrëzojë vendimin e vitit 2019, në të cilin juria dha mbi 2 miliardë dollarë një çifti që pretenduan se ishin sëmurë pasi kishin përdorur herbicidin për më shumë se tre dekada. Çifti u tha se kishin zhvilluar limfoma jo-Hodgkin pas viteve të përdorimit të produkteve.

Gjykata në vendimin e saj tha:

“Ne zbulojmë se provat thelbësore mbështesin vendimet e jurisë. Sjellja e Monsanto dëshmoi shpërfillje të pamatur të shëndetit dhe sigurisë së shumicës së konsumatorëve që nuk dyshonin, të cilët i mbajti në errësirë. Ky nuk ishte një incident i izoluar; Sjellja e Monsanto përfshinte veprime të përsëritura gjatë një periudhe shumë vjeçare të motivuar nga dëshira për shitje dhe fitim. “

Një gjykatës më vonë e uli pagesën e Monsanto në 87 milionë dollarë.

Monsanto pohoi se nuk kishte prova të mjaftueshme për të mbështetur rastin dhe se pretendimet e tyre shkelnin ligjin federal. Sidoqoftë, gjykata e apelit në Kaliforni hodhi poshtë kërkesat e kompanisë, duke deklaruar se kompania veproi me “shpërfillje të qëllimshme dhe të vetëdijshme për sigurinë e të tjerëve”.

Gjykata tha gjithashtu se kompania “dështoi në kryerjen e studimeve adekuate mbi glyphosate dhe Roundup, duke penguar kështu dekurajimin ose shtrembërimin e hetimeve shkencore në lidhje me glyphosate dhe Roundup.”

Që nga blerja e Monsanto në 2018, Bayer tha se do të linte të paktën 11 miliardë dollarë për të zgjidhur rreth 100,000 raste ekzistuese për shkak të Përmbledhjes.

Arma Sekrete e Bayer-Monsanto: Lobisti i mëparshëm i Gjelbër për t’i thënë botës Barkëtarit të barërave të këqija të lidhura me kancerin do të shpëtojë klimën.

Historia e plotë e MONSANTO: Korporata më e keqe në Tokë.

Një gjyq i katërt i Përmbledhjes tashmë ka filluar në gjykatën shtetërore në San Bernardino, Kaliforni.

Bayer tha se ka në plan të kërkojë nga Gjykata Supreme e SHBA që të marrë një çështje të veçantë që humbi në vitin 2019 dhe të vendosë që kompania të shfajësohet nga keqbërjet pasi rregullatorët federalë kanë gjetur se glyphosate nuk është një kancerogjen.

CEO i Bayer pranon tërheqjen e përmbledhjes nga raftet për të parandaluar që kompania të paditet
Në një artikull të veçantë, CEO i Bayer Werner Bauman u citua duke thënë se vendimi i kompanisë për të nxjerrë Përmbledhjen nga raftet është “i drejtuar ekskluzivisht në menaxhimin e rreziqeve gjyqësore dhe jo për shkak të ndonjë shqetësimi të sigurisë”.

Ai gjithashtu vuri në dukje se Bayer po angazhohet me EPA në lidhje me opsionet e etiketimit për formulimet me bazë glyphosate, dhe siguron më shumë informacion në lidhje me shkencën që rrethon kimikatin. Kjo do të shërbejë si një udhëzues në vendimet më të informuara të blerjes dhe aplikimit. Bayer gjithashtu planifikon të nisë një faqe në internet në vjeshtë me studime shkencore që mund të hedhin më shumë transparencë në sigurinë e përdorimit të glyphosate.

Agjencia Amerikane e Mbrojtjes së Mjedisit nën ish -presidentin Donald Trump vendosi se kimikati nuk paraqet ndonjë rrezik për shëndetin e njerëzve; megjithatë, administrata aktuale pranoi se rishikimi ishte me të meta, duke thënë se duhej të rindërtohej.

Ndërsa ekspozimi afatshkurtër nuk është diçka për t’u shqetësuar, burime të tjera lidhin glyphosate jo vetëm me kancerin, por edhe me dëmtimin e mëlçisë dhe veshkave. Studimet e lopëve qumështore që hanë soje me nivele të larta të glyphosate kishin rreziqe më të larta të dëmtimit të mëlçisë dhe veshkave.

Rreziqet e tjera përfshijnë çështje riprodhuese dhe zhvillimore dhe rrezik për gratë shtatzëna dhe fëmijët. Shkencëtarët janë të shqetësuar se gratë shtatzëna dhe fëmijët mund të kenë rreziqe më të larta sepse fetuset në zhvillim mund të jenë më të ndjeshëm ndaj kancerogjenëve.

Produktet e Glyphosate do të zëvendësohen me përbërës të ndryshëm aktivë deri në vitin 2023 pas rishikimeve nga EPA dhe organet e tjera rregullatore shtetërore. Data ishte më e hershme që Bayer mund të zbatonte në mënyrë të arsyeshme ndryshimet, tha presidenti i Divizionit të Bayer Crop Science Liam Condon.

“Kjo është nga pikëpamja rregullatore dhe logjistike [e asaj që është e mundur],” tha ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Çfarë duhet të dini për Ndryshimet Klimatike, Covid, Kontrollin dhe Kriminelët…
Next post Paralajmërim! Komunizmi, Tirania dhe Zhvendosja kanë Ardhur në Amerikë …
error: Materiali eshte i mbrojtur !!