fbpx
Lajmet me te Klikuara

Udhëheqësit e Besimit Afrikan i bëjnë Thirrje Fondacionit Bill & Melinda Gates që të Ndalojnë Promovimin e Programeve të dështuara…

Read Time:4 Minute, 58 Second

Në gusht 2021, një aleancë e udhëheqësve të besimit afrikan i dha një mesazh të fuqishëm Fondacionit Bill & Melinda Gates: Ndaloni promovimin e programeve të dështuara dhe të dëmshme të Revolucionit të Gjelbër, siç është Aleanca për një Revolucion të Gjelbër në Afrikë (AGRA).

Në një konferencë shtypi virtuale, Instituti i Mjedisit i Komuniteteve të Besimit të Afrikës Jugore (SAFCEI) lëshoi ​​letrën e tij publike drejtuar Fondacionit Gates, të cilën e dërgoi dy muaj më parë me 500 nënshkrime nga besimi afrikan dhe komunitetet bujqësore.

Ata nuk kanë marrë as mirënjohje dhe as përgjigje nga Fondacioni.

“Udhëheqësit e besimit janë dëshmitarë të ndikimit negativ të bujqësisë të industrializuar në tokë dhe në bashkësitë e tyre dhe janë bashkuar në këtë letër për t’i thënë Fondacionit Gates: ju lutemi rimendoni qasjen tuaj ndaj bujqësisë në Afrikë,” thotë Drejtoresha Ekzekutive e SAFCEI Francesca de Gasparis.

Fermerët dhe udhëheqësit e besimit që folën në konferencën për shtyp ju bënë thirrje donatorëve që të zhvendosin financimin e tyre në qasje më efektive dhe të qëndrueshme, siç është agroekologjia.

Sfida vendimtare në një kohë kritike

Thirrja e tyre vjen në një kohë kritike. Në Afrikën Sub-Sahariane, 66 për qind e njerëzve (724 milionë) tani vuajnë nga pasiguria ushqimore dhe ndodhen në një situatë të rëndë, ku 51 për qind vuanin për ushqim në vitin 2014, sipas raportit të Gjendjes së Pasigurisë Ushqimore të publikuar kohët e fundit nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë.

Ndërsa po shtohet pasiguria ushqimore-e intensifikuar nga krizat e vazhdueshme të ndryshimit të klimës dhe pandemia COVID-19-Kombet e Bashkuara po kërkojnë të kryejnë një Samit të Sistemeve të Ushqimit në Shtator për të adresuar dështimet globale dhe për të zvogëluar urinë në përputhje me angazhimet e marra në objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm.

Samiti, i cili udhëhiqet nga Presidentja e AGRA -s, Agnes Kalibata, është futur në polemika, ku akuzohet nga grupet e fermerëve për promovimin e të njëjtave lloje të zhvillimit të industrializuar bujqësor që nuk kanë arritur të orientojnë krizën e urisë.

Letra drejtuar Fondacionit Gates detajon ndikimet negative që bujqësia e industrializuar ka pasur nga toka si dhe në bashkësitë e udhëheqësve të besimit nga e gjithë kontinenti.

Në konferencën për shtyp, prezantuesit theksuan nevojën që Fondacioni Gates dhe donatorë të tjerë të anulojnë agjendën aktuale bujqësore dhe në vend të kësaj të investojnë në qasje më rigjeneruese, agroekologjike.

“Fermerët janë bërë të kujdesshëm ndaj programeve që promovojnë monokulturë dhe bujqësi intensive. Ata kanë humbur kontrollin e farërave të tyre. Tani, ata thonë se po mbahen peng në fermat e tyre, “thotë Celestine Otieno, një fermer i permakulturës nga Kenia.

“A është kjo siguri ushqimore apo skllavëri ushqimore?”

Fermeri agroekologjik i Afrikës së Jugut Busisiwe Mgangxelare tha se fermerët që praktikojnë agroekologji “nuk e ushqejnë tokën me kimikate, ne e ushqejmë atë me lëndë organike dhe pjellori nga bimë të tjera shoqëruese”.

Ndërsa letra jep detaje, bujqësia monokulturore me inpute dëmton ekosistemet, kërcënon jetesën lokale, rrit dobësitë klimatike dhe minon fermerët e vegjël të angazhuar në metoda më të qëndrueshme të prodhimit.

Fletcher Harper, drejtor i GreenFaith, një rrjet ndërkombëtar, ishte i drejtpërdrejtë:

“Plani i zhvendosjes së miliona fermerëve të vegjël, duke përdorur një qasje monokulturore industriale në bujqësi, duke lidhur furnizimin me tokë dhe ujë me kimikate toksike dhe duke përqendruar pronësinë mbi mjetet e prodhimit dhe pronësinë e tokës në një elitë të vogël është një vizion imoral dhe i rrezikshëm që duhet të ndalet. “

AGRA në Kryqëzime

Anne Maina, koordinatore kombëtare e Shoqatës së Biodiversitetit dhe Biosigurisë në Kenia (BIBA), thekson ndikimet negative dhe mungesën e llogaridhënies të AGRA. E nisur në 2006 nga Fondacioni Gates në partneritet me Fondacionin Rockefeller, AGRA vendosi synime për dyfishimin e produktivitetit të të korrave dhe të ardhurave për 30 milionë familje bujqësore në shkallë të vogël, duke përgjysmuar pasigurinë ushqimore në 20 vende të fokusuara deri në vitin 2020.

Siç dokumentoi Timothy A. Wise i IATP në një raport vitin e kaluar, afati ka kaluar, dhe produktiviteti është përmirësuar vetëm pak, varfëria mbetet e lartë dhe numri i njerëzve të “nënushqyer” në 13 vendet e përqendruara të AGRA ishte rritur 30 përqind deri në vitin 2018.

BIBA dhe grupet e tjera u angazhuan me AGRA duke kërkuar dëshmi për të kundërshtuar këto gjetje, por Maina thotë se nuk morën përgjigje thelbësore. Edhe Raporti Vjetor i AGRA -s për vitin 2020 ofron pak dëshmi bindëse të suksesit.

Sipas SAFCEI, një aspekt tjetër tinëzar i përpjekjeve të Fondacionit Gates në Afrikë është përpjekja e fondacionit për të ndikuar dhe ristrukturuar ligjet e farës.

“80% e farërave të pa certifikuara vijnë nga miliona fermerë të vegjël që riciklojnë dhe shkëmbejnë farëra çdo vit,” raporton SAFCEI në deklaratën e saj për shtyp në këtë ngjarje, “duke ndërtuar një” bankë të njohurive me burim të hapur “të farërave që kushtojnë pak ose aspak por kanë të gjithë vlerën ushqyese të nevojshme për të mbështetur këto komunitete. Në të kundërt, qasja e mbështetur nga Fondacioni Gates kërcënonte të zëvendësonte diversitetin e sistemeve të farërave dhe sistemin e agro-biodiversitetit që është kritik për shëndetin e njeriut dhe ekosistemit dhe ta zëvendësojë atë me një qasje të privatizuar, korporative që do të zvogëlojë elasticitetin e sistemeve ushqimore. “

Drejtori i SAFCEI de Gasparis është i qartë për aksionet sociale dhe mjedisore:

“Ajo që fermerët afrikanë kanë nevojë është mbështetja për të gjetur zgjidhje komunale që të rrisin elasticitetin e klimës, në vend se sistemet bujqësore të shkallës industriale të drejtuara nga fitimi nga lart poshtë. Kur bëhet fjalë për klimën, komunitetet e besimit afrikan po i kërkojnë botës që të mendojë dy herë para se të shtyjë një qasje teknike dhe korporative të bujqësisë, “thotë ajo.

Duke përmbledhur kërkesat e komuniteteve të besimit Afrikan, Rev.Wellington Sibanda, ministër rezident në Afrikën e Jugut, thotë:

“Ne nuk mund të heshtim si udhëheqës besimi. Ne i bëjmë thirrje Fondacionit Bill dhe Melinda Gates të kalojë financimin e tij në bujqësinë agroekologjike. “

Burimi: FoodTank.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!