fbpx
Lajmet me te Klikuara

Autoritarët të Dehur nga Pushteti: Është koha për të Rikalibruar Qeverinë…

Read Time:9 Minute, 52 Second

Nga John W. Whitehead & Nisha Whitehead

“Pushteti ekzekutiv në qeverinë tonë nuk është objekti i vetëm, ndoshta as kryesor, i kërkesës sime. Tirania e legjislativit është me të vërtetë rreziku më i frikshëm dhe do të vazhdojë të jetë i tillë për shumë vite në vazhdim. Tirania e pushtetit ekzekutiv do të vijë nga ana e saj, por në një periudhë më të largët. ” – Thomas Jefferson, Demokracia në Amerikë

Është koha për të rikalibruar qeverinë.

Për vite me radhë, ne kemi vuajtur padrejtësitë, mizoritë, korrupsionin dhe abuzimin e një burokracie të rrënjosur qeveritare që nuk ka pasur kurrë parasysh Kushtetutën apo të drejtat e qytetarëve.

Me “qeveri”, nuk po i referohem burokracisë shumë partiake, dy partiake të republikanëve dhe demokratëve. Përkundrazi, unë po i referohem “qeverisë” me një kapital “G”, Shtetit të Thelluar të rrënjosur që nuk ndikohet nga zgjedhjet, të pandryshuar dhe nga lëvizjet populiste, dhe që e ka vendosur veten jashtë mundësive të ligjit.

Ne jemi të vonuar për një kontroll sistemik mbi tejkalimet dhe kapjet e pushtetit nga qeveria.

Ne kemi qëndruar shumë gjatë në këtë zonë të çuditshme të muzgut, ku egoja ka shkelur drejtësinë, propaganda shtrembëronte të vërtetën dhe presidentët perandorakë – të fuqizuar për të kënaqur tendencat e tyre autoritare nga gjykatat legaliste, legjislaturat e korruptuara dhe një popullsi e pa interesuar, e shpërqendruar – të sunduar nga fiset dhe jo nga rregulli i ligjit.

Kjo pandemi COVID-19 i ka siguruar qeverisë justifikimin e përsosur për të pretenduar një listë të gjatë lavanderi të fuqive të tmerrshme të bllokimit (në nivelin federal dhe shtetëror) që anashkalojnë Kushtetutën: aftësinë për të pezulluar Kushtetutën, për të ndaluar pafundësisht qytetarët amerikanë duke anashkaluar gjykatat, dhe duke vendosur në karantinë të gjithë komunitetet ose segmente të popullsisë, këta anashkalojnë Amendamentin e Parë duke nxjerrë jashtë ligjit tubimet dhe kuvendet fetare të më shumë se disa njerëzve, mbyllin industri të tëra dhe manipulojnë ekonominë, kundërshtarët e surratit, riformatojnë tregjet financiare, krijoni një monedhë dixhitale (dhe kështu na kufizon më tej përdorimin e parave të gatshme), përcaktojnë se kush duhet të jetojë ose të vdesë dhe të vendosë mandate shëndetësore në segmente të mëdha të popullsisë.

Dëshmia përfundimtare: Covid-19 ishte planifikuar për të na çuar në një Rendin të Ri Botëror

Këto lloj krizash priren që të nxjerrin në pah tendencat autoritare në qeveri.

Kjo nuk është për t’u habitur: fuqia korrupton dhe pushteti absolutishtë korrupton .

Aty ku gjendemi tani është një pozicion i palakmueshëm i nevojës për të frenuar të tre degët e qeverisë – ekzekutivin, gjyqësorin dhe legjislativin – që kanë tejkaluar autoritetin e tyre dhe janë dehur nga pushteti.

Ky është pikërisht lloji i fuqisë së përqendruar, absolute që themeluesit u përpoqën të ruanin duke krijuar një sistem kontrolli mbi ekuilibrat që ndajnë pushtetin midis tre degëve të barabarta: ekzekutivit, legjislativit dhe gjyqësorit.

“Sistemi i kontrolleve dhe ekuilibrave që Framers parashikoi tani nuk është se ka kontrolle efektive dhe kjo nuk është më në ekuilibër,” përfundon profesori i drejtësisë William P. Marshall.

“Implikimet e kësaj janë serioze. Framers krijoi një sistem të ndarjes së pushteteve për të luftuar tepricën dhe abuzimin e qeverisë dhe për të frenuar paaftësinë. Ata gjithashtu besuan se, në mungesë të një strukture efektive të ndarjes së pushteteve, sëmundje të tilla do të pasonin në mënyrë të pashmangshme. Fatkeqësisht, megjithatë, pushteti i marrë një herë nuk dorëzohet lehtë. “

Pushteti i përlyer në çdo degë të qeverisjes është një kërcënim për lirinë.

Nuk ka pikë të debatosh se cila parti politike do të ishte më e rrezikshme me këto kompetenca.

Fakti që çdo individ – ose degë e qeverisjes – dhe e çdo bindjeje politike është e autorizuar të veprojë si një diktator dhe kjo është mjaft e rrezikshme.

Pra, çfarë mund të bëjmë për të rimarrë kontrollin mbi një qeveri të arratisur dhe një presidencë perandorake?

Nuk është se do të jetë e lehtë por kurrë e pamundur.

Ne jemi viktima pa dashje të një sistemi kaq të korruptuar, saqë ata që qëndrojnë pas sundimit të ligjit dhe aspirojnë transparencën në qeverisje janë një pakicë.

Ky korrupsion është aq i madh sa përfshin të gjitha degët e qeverisë: nga agjencitë e etura për pushtet nën degën ekzekutive dhe kukullat e korporatave brenda degës legjislative në një gjyqësor që është, më shpesh sesa jo, elitist dhe i njëanshëm ndaj njësive dhe korporatave qeveritare.

Ne jemi të qeverisur nga një klasë elitare e individëve të cilët janë plotësisht jashtë kontaktit me mundimet e një amerikani mesatar.

Ne shikohemi si relativisht si njerëz të harxhueshëm në sytë e qeverisë: një numër personash pa fytyrë që i shërbejnë një qëllimi, që është të mbajmë makinën qeveritare në punë dhe të grabisin dollarët e taksave tona. Ata që janë në pushtet nuk po e prishin gjumin mbi indinjatat që po na bëjnë të vuajmë ose rreziqet e mundshme për shëndetin tonë. Gjithçka për të cilën duket se kujdesen janë fuqia dhe kontrolli.

Ne jemi duke pësuar abuzime të panumërta nga duart e qeverisë.

Ne kemi pak mbrojtje kundër ushtrive të qëndrueshme (vendase dhe ushtarake), vëzhgim pushtues, plaçkitje të ekipeve SWAT, një arsenal dërrmues qeveritar të automjeteve sulmuese dhe fuqi zjarri, dhe një breshëri ligjesh që kriminalizojnë gjithçka, nga kopshtet e perimeve deri te stendat e limonadës.

Në emër të sigurisë kombëtare, ne po i nënshtrohemi agjencive qeveritare si NSA, FBI dhe të tjera që kontrollojnë thirrjet tona telefonike, lexojnë postën tonë, monitorojnë emailet tona dhe kryejnë kërkime pa qira të “çantës së zezë” të shtëpive tona. .

Duke shtuar abuzimin, ne duhet të merremi me kamerat e vëzhgimit të montuara në qoshet e rrugëve dhe në semaforët, satelitët e motit të zgjedhur për përdorim si kamera spiune nga hapësira, dhe pajisjet e imazhit termik të ndjesisë që mund të zbulojnë nxehtësinë dhe lëvizjen nëpër muret tona të shtëpisë.

Kjo as nuk fillon të prekë mënyrat e shumta në të cilat të drejtat tona të Amendamentit të Katërt shkelen nga policia e militarizuar dhe ekipet SWAT të autorizuara për të vepruar si ligje për veten e tyre.

Me fjalë të tjera, liria – ose ajo që ka mbetur prej saj – kërcënohet nga çdo drejtim.

Grabitqarët e shtetit policor po bëjnë kërdi mbi liritë tona, komunitetet tona dhe jetën tonë. Qeveria nuk i dëgjon qytetarët, ata refuzojnë t’i binden Kushtetutës, e cila është sundimi ynë i ligjit, dhe e trajton qytetarinë si burim financimi dhe pak më shumë. Oficerët e policisë po dhunojnë qytetarët e paarmatosur dhe kafshët shtëpiake të tyre.

Agjentët qeveritarë – përfshirë policinë vendase – po armatosen deri në dhëmbë dhe inkurajohen të veprojnë si MERCENARË në një fushë beteje. Agjencitë qeveritare të fryra po ikin nga taksapaguesit. Teknikët qeveritarë po spiunojnë emailet dhe telefonatat tona. Kontraktorët qeveritarë po bëjnë një vrasje duke zhvilluar luftëra të pafundme jashtë vendit.

Me fjalë të tjera, shteti policor amerikan është gjallë dhe mirë dhe po lulëzon.

Asgjë nuk ka ndryshuar dhe asgjë nuk do të ndryshojë nëse nuk insistojmë në të.

Ne kemi arritur në të ardhmen distopike të përshkruar në filmin 2005 për V për Vendetta, i cili nuk është aspak e ardhme.

Film V For Vendetta (2005)

E vendosur në vitin 2020, V for Vendetta (shkruar dhe prodhuar nga Wachowskis) siguron një paraqitje të frikshme në një univers paralel në të cilin një virus i krijuar nga qeveria bën kërdi në botë. Duke përfituar nga frika e njerëzve, një qeveri totalitare vjen në pushtet që di gjithçka, sheh gjithçka, kontrollon gjithçka dhe premton siguri dhe siguri mbi të gjitha.

V për Vendetta: Një histori surreale për një botë pas 2020

Kampet e përqendrimit (burgjet, burgjet private dhe objektet e paraburgimit) janë krijuar për të strehuar të burgosurit politikë dhe të tjerë që konsiderohen armiq të shtetit. Ekzekutimet e të padëshiruarve (ekstremistë, ngatërrestarë dhe të ngjashëm) janë të zakonshme, ndërsa armiqtë e tjerë të shtetit bëhen “të zhduken”.

Kryengritjet dhe protestat populiste takohen me forcë ekstreme. Rrjetet televizive kontrollohen nga qeveria me qëllim të përjetësimit të regjimit. Dhe shumica e popullsisë është e fiksuar në një mënyrë argëtimi dhe është e panjohur.

Tingëllon e dhimbshme por e njohur, apo jo?

Siç vuri re drejtori James McTeighe në lidhje me regjimin tiranik në V për Vendetta:

“Me të vërtetë tregoi se çfarë mund të ndodhë kur shoqëria qeveriset nga qeveria, në vend që qeveria të drejtohet si zë i njerëzve. Unë nuk mendoj se është një hap kaq i madh të thuash gjëra të tilla që mund të ndodhin kur udhëheqësit pushojnë së dëgjuari njerëzit. “

Është e qartë se udhëheqësit tanë kanë pushuar së dëgjuari popullin amerikan.

Ne jemi – dhe kemi qenë prej disa kohësh – viktima të padëshiruara të një sistemi kaq të korruptuar, saqë ata që ngrihen për sundimin e ligjit dhe aspirojnë transparencën në qeverisje janë në pakicë. Ky korrupsion është aq i madh sa përfshin të gjitha degët e qeverisë-nga agjencitë e etura për pushtet nën degën ekzekutive dhe kukullat e korporatave brenda degës legjislative në një gjyqësor që është, më shpesh sesa jo, elitist dhe i njëanshëm ndaj njësive dhe korporatave qeveritare.

Ne jemi të qeverisur nga një klasë elitare e individëve të cilët janë plotësisht jashtë kontaktit me mundimet e një amerikani mesatar. Ne jemi relativisht të harxhueshëm në sytë e qeverisë – një numër personash pa fytyrë që i shërbejnë një qëllimi, që është të mbajmë makinën qeveritare në punë dhe dollarët tanë të taksave.

Çfarë do të duhet që qeveria të fillojë të dëgjojë përsëri njerëzit?

Në V for Vendetta, si në romanin tim të ri The Erik Blair Diaries, duhet një akt terrorizmi që njerëzit të mobilizohen më në fund dhe t’i rezistojnë tiranisë së qeverisë: në Vendetta, V kryqtarja e maskuar e filmit hedh në erë vendin e qeverisë, ndërsa në Erik Bler, luftëtarët e lirisë komplotojnë për të demaskuar Shtetin e Thellë.

Këto akte dëshpërimi dhe anarkie të drejtpërdrejtë janë ato që ndodhin kur një qeveri parazitare i mbyll sytë qytetarëve, i rrethon, i mban, i vë në markë, i fshikullon në nënshtrim, duke i detyruar ata, ndërsa u japin pak në këmbim, dhe pastaj u jep atyre pak ose aspak mjete për të shprehur pakënaqësinë e tyre: njerëzit bëhen të dëshpëruar, qytetarët humbasin shpresën dhe rezistencat e ligjshme, dhe jo e dhunshme i jep rrugë rezistencës së paligjshme dhe të dhunshme.

Në këtë mënyrë qëndron çmenduria.

Pastaj përsëri, kjo çmenduri mund të jetë e pashmangshme nëse nuk mund të rimarrim kontrollin mbi qeverinë tonë të arratisur duke filluar në nivelin lokal.

Si ta bëjmë këtë? Nuk është shkencë raketash.

Nuk ka një plan me 10 hapa. Nëse do të kishte një plan me 10 hapa do të ishte e thjeshtë, megjithatë, hapi i parë do të ishte si më poshtë: fikni televizorët, kundërshtoni politikanët dhe bëni pjesën tuaj për të mbrojtur parimet e lirisë në komunitetet tuaja.

Mbroni të drejtat tuaja, natyrisht, por më e rëndësishmja, kundërshtoni për të drejtat e tyre me të cilët JU nuk mund të pajtoheni. Mbroni lirinë me çdo kusht. Mbroni drejtësinë me çdo kusht. Mos bëni përjashtime bazuar në racë, fenë, besimin, politikën, statusin e emigracionit, orientimin seksual, etj. Votoni si amerikanët, për një ndryshim, jo ​​më demokratët.

Mbi të gjitha, përdorni fuqinë tuaj – dhe nuk ka fuqi në numrin tonë – për të anuluar çdo gjë dhe gjithçka që bën qeveria që minon parimet e lirisë mbi të cilat u themelua ky komb.

Mos luani semantikë. Mos justifiko. Mos e politizoni. Nëse mbart edhe një erë tiranie, kundërshtojeni atë. Kërkoni që përfaqësuesit tuaj në qeveri t’ju bëjnë një marrëveshje më të mirë, atë që respektohet nga Kushtetuta dhe që nuk përpiqen ta anashkalojnë atë.

Kjo është puna e tyre: dhe ju i detyroni ata ta bëjnë këtë.

Siç e bëri të qartë në librin tij Battlefield America: The War on the American People, të gjitha liritë varen së bashku. Ata gjithashtu bien së bashku.

Shteti policor nuk bën dot më diskriminim. Përfundimisht, të gjithë do të kemi të njëjtin fat po heshtëm.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!