fbpx
Lajmet me te Klikuara

Kuriozitet: Kur Perënditë Sunduan Tokën: Egjipti Para Faraonëve …

Read Time:4 Minute, 53 Second

Sipas Plutarkut: “Ra dhe u nis për në qiell dhe Osiris u bë faraon i Egjiptit me Isis dhe ata ndërtuan Tebën [Luksori i tanishëm]”.kur perënditë sunduan tokën egjiptiane para faraonëve.


A keni menduar ndonjëherë për Egjiptin Para-Faraonik dhe sundimtarët e tij, jo sipas studiuesve të zakonshëm, por sipas teksteve të lashta të shkruara mijëra vjet më parë?

Në Egjiptin e Lashtë, shumë kohë para se Faraoni i parë ‘i vdekshëm’ i njohur si Menes-Narmer të sundonte mbi tokat e Egjiptit kishte mbretër, hyjni të tjerë dhe “ata që erdhën nga lart” që sunduan mbi tokën e njohur si Egjipti sot.

Këtë herë nga historia kemi periudhën parafaraonike që mbetet një mister i madh për shumicën e studiuesve dhe egjiptologëve, kryesisht sepse ata nuk mund ta pranojnë atë që është shkruar pasi shkon drejtpërdrejt kundër besimeve të shumicës të historianëve, arkeologëve dhe egjiptologëve.

3000 vite para Krishtit, ishte data kur u shfaq Faraoni i parë zyrtar në Egjipt por që është një enigmë e madhe.

Nuk është më sekret që egjiptianët e lashtë e konsiderojnë qytetërimin e tyre si trashëgimi të perëndive që nuk janë nga Toka, por nga vende të tjera në kozmos, dhe Egjipti Parafaraonik duket se e mbështet këtë teori.

Një nga tekstet më të rëndësishme të lashtësisë që mund të na tregojë më shumë për këtë histori është Papirusi i Torinos, i cili liston të gjithë Faraonët që sunduan mbi Egjiptin e Lashtë.

Kjo listë jo vetëm që përfshin të gjithë Faraonët ‘zyrtarë’ historikishtë të Egjiptit të Lashtë, por gjithashtu përfshin hyjnitë ose “zotat” që erdhën nga lart dhe që mbretëruan mbi tokat e Egjiptit para Faraonit të parë që ishte i vdekshëm në Egjipt me një prejardhje që përhapet rreth 13,000 vjet.

Është një enigmë e madhe sepse studiuesit e zakonshëm e konsiderojnë këtë tekst të lashtë si mit të pastër dhe pse shumica e detajeve të tekstit të lashtë janë anashkaluar dhe lënë jashtë librave të historisë.

“Ata duket se nuk kanë paraardhës ose periudha zhvillimi; ata duket se janë shfaqur brenda natës. ” – Egjiptologu anglez Toby Wilkinson.

Ka disa studiues që besojnë se duke llogaritur informacionin e deshifruar të marrë nga Papirusi i Torinos, ne marrim periudhën fillestare, të referuar si mbretëria e Ptah, krijuesi dhe sundimtari i parë i Egjiptit të lashtë, që daton 39,000 vjet më parë.

Egjiptologjia dhe historiografia zyrtare na tregon se gjithçka në epokën para-dinastike konsiderohet si një mit, pa shumë vlerë historike.

Stela e Palermos është një tekst tjetër i pabesueshëm i lashtë që përmendi sundimtarët para-dinastikë të Egjiptit të Lashtë. Ky Stele i lashtë madje i referohet Zotit Egjiptian Horus, duke sugjeruar se ai ishte një sundimtar fizik i Egjiptit të Lashtë mijëra vjet më parë. Një Zot tjetër egjiptian, Thoth thuhet se ka mbretëruar mbi tokat e Egjiptit të Lashtë nga 8670 deri në 7100 para Krishtit.

Është interesante që Kryeprifti Egjiptian Manetho, i cili kishte qasje në tekste të pakufizuara të lashta nga Biblioteka e Lashtë e Aleksandrisë dhe që shkroi për Faraonin historinë e Egjiptit të Lashtë në 30 vëllime, i referohet qenieve hyjnore që sunduan gjatë Egjiptit Para-Faraonik.

Nëse shikoni Egjiptologët e sotëm, do të zbuloni se edhe ata e përdorin takimin e Manethos duke e konsideruar atë si një mjet shumë të besueshëm kur studionin dinastitë e njohura zyrtarisht, por për ndonjë arsye misterioze, të njëjtët Egjiptologë kanë vendosur të shmangin çdo gjë që lidhet me Pre -dinastitë historike, duke përzgjedhur me kujdes detaje të caktuara dhe duke i adoptuar ato si të tyre, duke hedhur poshtë çdo gjë që nuk i përshtatet pikëpamjes së tyre të historisë.

Manetho konsiderohet si babai i egjiptologjisë nga shumë studiues sot

Ne mund të gjurmojmë sundimtarët e Egjiptit në një seri “Listash Mbretërore” të lashta. Lista Mbretërore e Abydos për shembull, e vendosur në murin e Tempullit të Sethos I në Abydos na ofron një rend kronologjik të shtatëdhjetë e gjashtë sundimtarëve të Egjiptit të lashtë që shkojnë nga Menes në Sethos I.

Përveç kësaj liste ne kemi Listën Mbretërore të Karnak e cila mund të gjendet në Luvër, e cila ka gjashtëdhjetë e një sundimtarë, duke filluar nga Menes deri tek Tuthmosis III. Këto dy lista na ofrojnë njohuri mbi traditën e Egjiptit të Epërm. Lista Mbretërore e Sakkara shfaq dyzet e shtatë mbretër para dhe përfshirë, Ramses II. (burimi)

Më e rëndësishme se cilido nga sa më sipër është Papirusi i Torinos: Ky tekst i lashtë i shkruar në hieratikë në versionin e papirusit, me tregime të kohës së Ramesses II. në recto (që jep datën e përafërt, rreth 1200 p.e.s.).

Në gjendjen e tij origjinale, papirusi duhet të ketë qenë një shembull artistikisht i bukur, pasi skenari është një skenar jashtëzakonisht i mirë. Ai përmban emrat e mbretërve sipas radhës, mbi 300 kur të përfundojnë, me gjatësinë e secilës mbretërim në vite, muaj dhe ditë; dhe meqenëse botimi përfundimtar i papirusit nuk është lëshuar ende, studimi i mëtejshëm pritet të japë rezultate shtesë.

Papirusi fillon, si Manetho, me dinastitë e perëndive, të ndjekur nga mbretër të vdekshëm edhe në dinasti. Vihet re ndryshimi i dinastisë dhe jepet shuma e mbretërimeve: gjithashtu, si në Manetho, disa dinasti janë shtuar së bashku, p.sh. ” Shuma e Mbretërve nga Menes në [Unas] ”në fund të Dinastisë V. Rregullimi në papirus është shumë i ngjashëm me atë në Epitomin e Manethos.

Manetho na jep një numër detajesh interesante në lidhje me të ashtuquajturit sundimtarë “hyjnorë” të Egjiptit të Lashtë dhe dinastitë e tyre të cilat ai i ndan në tri kategori të ndryshme: Zotat, Heronjtë dhe “Manes”, por shumë autorë të tjerë, Eusebius, peshkop i Cezareas në Palestinë, dhe Syncellus flasin për një prejardhje të perëndive që mbretëruan në Tokë për një total prej 36,600 vjetësh. Pas kësaj periudhe sundimi vijnë Faraonët e vdekshëm të Egjiptit të Lashtë.

Burimi: Ancient-Code.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!