fbpx
Lajmet me te Klikuara

Çfarë do të Ndodhë në Vjeshtë me Covid-19? “Profecia” e Ekspertëve na Shpjegojnë …

Read Time:7 Minute, 43 Second

Nga Alessandro Ferro –

Infeksionet mund të arrijnë 100 mijë çdo javë, por pak shtrime në spital nëse të paktën arrihet pragu i 80% të njerëzve të imunizuar: këtu janë “parashikimet” e Bassetti dhe Di Perri

Ndërsa po shkruhet kjo pjesë, buletini i ri ditor i rasteve të Covid-19 në Itali thotë se janë 3,117 raste të reja dhe një normë pozitive prej 3.5%, asnjëherë më e lartë që nga 10 maji, në praktikë më shumë se dy muaj e gjysmë më parë.

Çfarë po ndodh?

Rreziku quhet varianti Delta

Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), në një shënim, thekson se variantet shqetësuese të lidhura me rritjen e transmetueshmërisë janë gjetur në shumicën e shpërthimeve të infeksioneve të këputjes në objektet e kujdesit. “Shpërthime të ngjashme pritet të ndodhin,ndërsa qarkullimi i variantit Delta dhe varianteve të tjera rritet në komunitet.”

Të dhënat e mbikëqyrjes të raportuara në Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH) dhe ECDC tregojnë se midis 28 qershorit dhe 11 korrikut 2021, varianti Delta ishte dominues në shumicën e 19 vendeve nga 28 vendet që raportuan sekuencën gjenetike të mjaftueshme.

Ky variant do të jetë tendenca dominuese në nivel global në muajt e ardhshëm dhe tashmë është identifikuar në pothuajse të gjitha vendet evropiane. “Infeksionet rriten më shumë sesa prisnim.

Krahasuar me një vit më parë situata nuk është absolutisht e krahasueshme për shumë arsye dhe jo vetëm për vaksinën: kemi ardhur nga një bllokim i gjatë, ka pasur një shpejtësi të ndryshme gjurmimi, si dhe numrin e tamponëve, nuk do të krahasoja me dy periudhat, është mënyra se si të krahasosh dardhat me mollët “, thotë Matteo Bassetti, Profesor i Universitetit të Genova-s dhe drejtor i Klinikës së Sëmundjeve Infektive të Poliklinikës San Martino, ekskluzivisht për ilgiornale.it.

Sepse infeksionet rriten gjatë verës
Arsyet pse Covid tani po funksionon përsëri është e lehtë të thuhen. “Infeksionet po rriten sepse me të drejtë kemi hequr masat e kontrollit që kishim më parë, gjithçka është rihapur dhe ka një qarkullim më të madh të njerëzve, veçanërisht ata më pak të vaksinuar, domethënë të rinjtë, dhe varianti Delta qarkullon më shumë, është një virus e cila transmetohet më shpejt ”, na thotë Bassetti. Të dhënat që duhet të merren parasysh, megjithatë, nuk janë numri i personave të infektuar, pra personat me një shtupë pozitive, por sa nga të infektuarit përfundojnë në spital dhe, nga ana tjetër, sa përfundojnë në kujdes intensiv ose vdesin : nga një Nuk ka pasur ndonjë rritje konsekuente të shtrimeve në spital për disa javë. “Të paktën një pjesë, pjesa më delikate dhe më e brishtë, ne e kemi bërë të sigurt me vaksinat. Isshtë e qartë, megjithatë, kjo rritje e infeksioneve duhet të stimulojë njerëzit që të vaksinohen: edhe nëse një pjesë e vogël, ata që kapin virusin dëmtojnë” .

“Pa një vaksinë herët a vonë ju merrni virusin …”

Krahasuar me variantin Delta, sa e mbrojnë efektivitetin e vaksinave me një kurs të plotë vaksinimi?

Një artikull në New England Journal of Medicine, revista më e rëndësishme dhe prestigjioze në botë, flet për një efikasitet të kombinuar: vaksina vektoriale virusale rreth 70%, vaksina ARN si Pfizer 88%, duke demonstruar se ato mund të neutralizojnë, megjithatë, këtë variant i Covid. “Dy doza të vaksinës janë në gjendje ta mbulojnë atë: mesazhi që vjen nga kjo punë është që ju të vaksinoni sa më shumë njerëz në të gjitha grupmoshat sepse, herët a vonë, rezultati do të jetë që varianti Delta ta marrë atë. , sinqerisht, unë preferoj të mos vaksinohem.

Ata që nuk vaksinohen, para ose pas, dmth në gusht ose midis shtatorit dhe nëntorit, do ta marrin atë sepse do të ketë një qarkullim kaq të shpejtë dhe të përhapur sa të pavaksinuarit Pastaj, dikush do ta kapë dhe nuk do të ketë probleme të mëdha, dikush tjetër do të përfundojë në spital dhe dikush do të vdesë ”, na thotë Bassetti. Krahasuar me Alpha, varianti Delta ka karakteristikën e të qenit shumë më ngjitës: R me 0, që është sasia e njerëzve që janë të infektuar për secilin të infektuar, ishte 2.5 me llojin origjinal, pra atë kinez, ndërsa me Delta arrijmë në 7, për secilin të infektuar shtatë janë të infektuar. “Nëse në tetor do të kemi një popullsi prej rreth 15-16 milion të pavaksinuar, a paraqet ajo se si do të udhëtojë shpejt?

Dhe sa ka të ngjarë të përfundojnë në spital? – nxit Bassetti – Sot varianti Delta jep një pamje më shumë i ngjashëm me një ftohje sepse prek të vaksinuarit dhe të rinjtë, por çfarë do të ndodhë në atë grupmoshë 60 dhe 80 vjeç kur varianti qarkullon? Virusi do të sillet saktësisht si ai origjinal, do të bëjë dëm.

Sot, rrezikon të vërë veten në mëshirën e një virusi të mutuar, ndryshe, nuk e kuptoj “.

“Vjeshtë? Deri në 100 mijë infeksione në javë”
Me kthimin në shkollë, me autobusë të mbushur me njerëz, trena dhe metro dhe biznese që nuk mund të mbyllen më, rrezikoni një situatë shumë të rrezikshme. Një “profeci”: po ndodh kështu, çfarë mund të ndodhë në tetor? Çfarë do të ndodhë me Covid? “Nëse vazhdojmë me këto shifra, do të arrijmë të paktën midis 50 mijë dhe 75 mijë infeksione në javë që priren në njëqind mijë që ndoshta nuk do të çojnë në një rritje të konsiderueshme të shtrimeve në spital, por, në atë pikë, ne shpresojmë që të kemi të paktën 80% e popullsisë së vaksinuar ”, na thotë Bassetti. Do të thotë të kujdesesh për 20% të mbetur “të pambuluar” duke marrë parasysh që në pjesën më të madhe ata do të jenë njerëz të rinj ose të shëndetshëm. Fjalim i ndryshëm nëse të pavaksinuarit do të ishin më shumë, rreth 30-35% të vlerësuar në këtë periudhë. “Ata do të kenë dhimbje: mes atyre 100 mijë infeksioneve dikush do të shqetësojë edhe ata që përfundojnë në spital dhe vdesin, është diçka që ne nuk mund ta përballojmë. Ne nuk po e kuptojmë se po bëjmë shaka me zjarrin: sot, të mos vaksinohesh është marrëzi dhe Njerëzit nuk e kupton se sa po rrezikon “. Në atë pikë, skenarët e bllokimit gjithashtu mund të hapen për të pavaksinuarit. “Të pavaksinuarit ka të ngjarë të përfundojnë në bllokim sepse nëse ekziston ky qarkullim i viruseve, disa aktivitete për të pavaksinuarit do të duhet të përjashtohen”.

“Parashikimi”: çfarë mund të ndodhë

Le të përpiqemi të bëjmë një parashikim të vogël për vjeshtën: çfarë mund të ndodhë në shtator dhe tetor? “Unë do të doja të shihja të konsoliduar faktin që njerëzit mbërrijnë në spital shumë më pak se më parë dhe të verifikojnë mundësinë që ky imunizim të zgjasë aq shumë sa të ketë kohë për të planifikuar më pas”, tha Giovanni Di Perri, Drejtor i Departamentit të Sëmundjeve Infektive. gazeta jonë. e spitalit “Amedeo di Savoia” në Torino.

Specialisti infektiv na thotë se mosha mesatare e infeksioneve të reja është shumë e ulët, shumica e personave të prekshëm janë të imunizuar dhe nga kjo pikëpamje makina po punon, por ne jemi të lidhur me variantet e Covid: nuk është i njëjti virus si ai që filloi,të transmetohet më shumë dhe se e para vuan pak më pak nga vaksinimet. “Në ekuilibër, edhe një përgjigje e pjesshme ndaj vaksinës mund të shmangë manifestimet serioze.

Për momentin është pak vallëzim, ne e dimë se vaksinimi i dyfishtë mbron nga shtrimi në spital në një mënyrë shumë të vlefshme, ndërsa ka një kalim nga një në dy doza në të cilat ne shohim disa infeksione të tjera. Por, në këtë moment, ka tre faktorë pasues që duhen marrë parasysh: kryesisht të pavaksinuarit janë të infektuar, të pavaksinuarit janë kryesisht të rinj dhe të rinjtë shumë rrallë sëmuren “, thotë Di Perri.

Ky pasazh gjithashtu korrespondon me përjashtime të tilla si të pavaksinuarit mbi 60 vjeç dhe të rinjtë që sëmuren me Covid pavarësisht moshës së tyre, por edhe disa të vaksinuar të cilët nuk u përgjigjën ashtu siç shpresohej. “Ne shpresojmë që ky ekuilibër të ruhet dhe duhet të përmirësohet me rritjen e mbulimit të vaksinimit dhe të përjetojmë një vjeshtë shumë të ndryshme nga ajo e mëparshmja. Mundësia e shfaqjes së një varianti që është shumë i pandjeshëm ndaj vaksinave është diçka që duhet të kemi parasysh.”

Këtu është “skenari përfundimtar” i Covid

Infeksionet rriten: shpresa është që ndarja e marrëdhënies midis rritjes së infeksioneve dhe punësimit në spitale të konsolidohet, që është fakti pozitiv që na tregon se vaksinat funksionojnë. “Është e qartë se, një ditë, ne do të duhet ta lëmë këtë virus, por do të ndodhë kur popullsia e vaksinuar të jetë në një përqindje shumë më të lartë se sa është tani dhe kur të jemi të sigurt se ky variant dhe ato që do vijnë do të jenë të ndjeshëm për efektet e vaksinës.

Hipoteza e skenarit përfundimtar është shndërrimi i tij në një virus si ai i gripit që do të ketë më shumë vështirësi për t’i bërë njerëzit të sëmuren, por që gjithçka mund të menaxhohet me një vaksinim periodik të paktën në ato kush do të jetë në rrezik. Kjo është ende një panoramë. për t’u shkruar, ato janë hipoteza të besueshme se cili mund të jetë teatri i ardhshëm i operacionit pas urgjencës “, përfundon Di Perri.

Burimi: ilgiornale.it.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!