fbpx
Lajmet me te Klikuara

Katër arsyet Kryesore Pse disa Njerëz, Mjekë dhe Shkencëtarë Refuzojnë të Marrin Vaksinën Covid …

Read Time:11 Minute, 7 Second

Nga Arjun Walia

Nuk është sekret që hezitimi i vaksinave është në të gjitha kohërat. Media kryesore ka pretenduar se kjo është si rezultat i “teorive të konspiracionit anti-vax” kur në realitet, ka shqetësime të ligjshme që nuk adresohen.

Shtrohet pyetja: Pse rrjedha kryesore nuk arrin të ketë biseda të përshtatshme në lidhje me shqetësimet që po ngrihen në lidhje me vaksinën COVID? Pse ato mbeten të papranuar dhe të pa adresuar?

Kur Ju pyesni dikë përse zgjodhe të marrësh vaksinën e kovidit ose përse e mbani maskën, ata të përgjigjen, “sepse e thotë shkenca”. Pyetja tjetër që shtrojë është: sa prej këtyre njerëzve kanë besuar në të vërtetë shkencën e vaksinave dhe nëse maskat mund të jenë një mjet efektiv për të kufizuar përhapjen e COVID?

Nga ajo që unë shoh, shumica e njerëzve marrin informacionin e tyre nga organizatat e zakonshme të medias, të cilat janë organizata që kanë lidhje të forta me korporatat farmaceutike dhe qeveritë dhe që janë të njohur për paraqitjen e një perspektive që favorizon një axhendë të veçantë ndërkohë e tallin plotësisht tjetrin. Ato ndonjëherë shkojnë aq larg sa etiketojnë një perspektivë tjetër si një “teori konspirative” pavarësisht nga fakti se ka prova të mjaftueshme dhe të besueshme për të mbështetur pretendimet e kësaj perspektive.

A i besojnë njerëzit thjesht gjërat, sepse mendojnë se të gjithë e besojnë? Cilat janë implikimet shoqërore dhe kulturore për të mos qenë në përputhje me shumicën?

Për shkak të mbështetjes në një burim të vetëm mediatik, shumë njerëzve nuk u tregohet informacioni dhe perspektiva që tregojnë një histori tjetër, veçanërisht kur bëhet fjalë për tema “të diskutueshme”. Shpesh herë, këto tema shmangen duke përdorur talljen në vend të adresimit të pikave të paraqitura nga këndvështrime të tjera. Ne kemi parë shumë prej tyre me COVID, një sasi e paparë e censurës të shkencës ka ndodhur në lidhje me të gjitha gjërat COVID, dhe shumë akademikë kanë folur për të për mjaft kohë.

Një citat që më pëlqen ta përdor shpesh për ta demonstruar këtë, dhe që e kam përdorur shumë herë më parë,më vjen nga Dr. Kamran Abbasi, një redaktor ekzekutiv i kohëve të fundit i Revistës prestigjoze Mjekësore Britanike, redaktor i Buletinit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe një redaktues konsulent për PLOS Medicine. Ai është redaktor i Journal of the Royal Society of Medicine dhe JRSM Open. Ai kohët e fundit publikoi një pjesë në BMJ, të titulluar “Covid-19: politizimi,” korrupsioni “dhe shtypja e shkencës.”

Shkenca po abuzon për përfitime politike dhe financiare. Covid-19 ka përhapur korrupsionin shtetëror në një shkallë më të gjerë dhe është i dëmshëm për shëndetin publik. Politikanët dhe industria janë përgjegjëse për këtë përvetësim oportunist. Po kështu edhe shkencëtarët dhe ekspertët e shëndetit. Pandemia ka zbuluar se si kompleksi mjekësor-politik mund të manipulohet në raste urgjence – kur në një kohë do të ishte e rëndësishme të mbrohej shkenca.

Kohët e fundit gjithashtu kam shkruar një artikull në lidhje me Vinay Prasad MD MPH, një profesor i asociuar në Universitetin e Kalifornisënë San Francisco. Ai është një nga shumë ekspertët në këtë fushë gjatë kësaj pandemie i cili ka kritikuar kontrolluesit e fakteve në Facebook për hapat e tyre të gabuar me pretendimin se përmbajtja është e rremë kur në të vërtet nuk është kështu.

Një nga shembujt më të mirë është retorika “kundër bllokimit”. Dhjetëra studime të shumta kanë treguar dhe konkluduar që bllokimet nuk e ulin infeksionin COVID, do të vrasin më shumë njerëz sesa COVID për shkak të mungesës së aksesit mbi kujdesin shëndetësor, urisë dhe më shumë, dhe do të shkaktojnë një gamë të gjerë të çështjeve të tjera shëndetësore dhe ekonomike. Pavarësisht, ekspertët që kanë botuar dhe shpërndarë këto informacione janë censuruar shumë. Dhe nga ana kulturore, ne jemi duke pretenduar se nuk ka asnjë shkencë për të kundërshtuar bllokimet.

Kohët e fundit kam shkruar një artikull nga Dr. Sunetra Gupta, një profesor i Oksfordit, i cili konsiderohet nga shumë si epidemiolog i shquar në botën e sëmundjeve infektive. Ajo është një nga të shumtët që shpjegon se bllokimet nuk kanë bërë asgjë për të mbrojtur njerëzit nga COVID, dhe se ato kanë shkaktuar një dëm të madh.

Pse ndodh që një numër kaq madh i ekspertëve të respektuar të kundërshtojnë masat e marra për të luftuar COVID, por tallen, injorohen dhe nuk u njihen ato që deklarojnë, megjithatë një mjek Shërbëtor i Politikës, si Anthony Fauci, mund të marrë gjithë kohën e ajrin që i pëlqen? Përse nuk ndahen të gjitha perspektivat, shkenca dhe të dhënat në mënyrë të barabartë? Përse janë injoruar trajtimet efektive “alternative” dhe vaksina na është bërë opsioni i vetëm?

Më poshtë kemi katër arsyet kryesore pse hezitimi i vaksinave COVID është në të gjitha kohërat mes njerëzve.

  1. Një mungesë besimi te kompanitë qeveritare dhe farmaceutike.

Së pari, do të doja të tërhiqja vëmendjen tuaj për një citim të marrë nga një punim i botuar në International Journal for Crime, Justice and Social Democracy nga profesori Paddy Rawlinson, nga Universiteti Perëndimor i Sidneit.

Kriminologjia kritike vazhdimisht ka tërhequr vëmendjen për lidhjen me shtet-korporatë si një vend i korrupsionit dhe formave të tjera të kriminalitetit, një skenar i përkeqësuar nga intensifikimi i neoliberalizmit në fusha të tilla si shëndetësia. Marrëdhënia shtet-farmaceutik, e cila gjithnjë e më shumë ndikon në politikën shëndetësore, nuk bën përjashtim. Kjo sidomos kur produktet farmaceutike siç janë vaksinat, një sektor në rritje i industrisë, mandatohen në shkelje të drejtpërdrejtë të parimit të pëlqimit të informuar. Politika të tilla kanë provokuar dyshime dhe mospajtime ndërsa kritikët vënë në dyshim integritetin e aleancës shtet-farmaci dhe ndikimin e saj në sigurinë e vaksinave. Sidoqoftë, në vend që të inkurajojnë debat të hapur, mënyrat drakoniane të qeverisjes janë zbatuar për të shtypur dhe heshtur çdo formë kritike, duke mbrojtur kështu aktivitetet e shtetit dhe industrisë farmaceutike nga vëzhgimi i pavarur.

Artikulli shqyrton këtë marrëdhënie në kontekstin e legjislacionit të fundit në Australi për të intensifikuar regjimin e tij të detyrueshëm rreth vaksinave. Ajo argumenton që përpjekjet për të minuar lirinë e fjalës dhe për të përjashtuar sistematikisht ata që kritikojnë ose kundërshtojnë nga programet e detyrueshme të vaksinave, funksionojnë si një proces korruptiv dhe, nga zgjerimi, shërbejnë për të provokuar nocionin se korrupsioni me të vërtetë ekziston brenda aleancës shtet-farmaci .

Ka shumë shembuj që ilustrojnë pse kaq shumë njerëz thjesht nuk mund t’u besojnë këtyre institucioneve kur bëhet fjalë për ndonjë gjë, aq më pak për shëndetin. Një tjetër informacion vjen nga një punim i botuar në 2010 nga Robert G. Evans, PhD, Profesor Emeritus, Shkolla Ekonomike e Vancouver, UBC. Gazeta, me titull “E vështirë për krimin? Pfizer dhe CIHR ”është i arritshëm përmes Bibliotekës Kombëtare të Mjekësisë (PubMed) dhe përshkruan se si Pfizer ka qenë një“ shkelës i zakonshëm ”që vazhdimisht merret me veprimtari të paligjshme dhe kriminale. Ky dokument i veçantë tregon se nga 2002 në 2010, Pfizer është gjobitur me “3 miliard dollarë nga dënimi penale, dënime civile dhe shpërblime të jurisë” dhe ka vendosur një rekordë për gjobat penale dhe dënimet totale.

Mbani në mend se tani jemi në vitin 2021, ai numër ka shumë të ngjarë.

Një artikull i fundit i botuar në New England Journal of Medicine përqendrohet në përshkrimin se pse të dëmtuarit nga vaksina COVID-19 nuk do të jenë të ligjshëm për t’u kompensuar nga Programi i Kompensimit të Vaksinave të Lëndimit (VICP) sepse COVID është ende një “urgjencë”. Ajo gjithashtu sjell temën e hezitimit të vaksinave.

Ajo përmend që midis afrikano-amerikanëve, shumë prej tyre hezitojnë të marrin vaksinën e tyre COVID për shkak të ngjarjeve si studimi i sifilizit Tuskegee. Studimi përdori afro-amerikanët për të parë se si do përparonte sifilizi. Personave me sifilis u tha se po e merrnin trajtim falas, por në të vërtetë nuk po merrnin asgjë. Kjo gjithashtu ndodhi pas zbulimit të një kure, kur njerëzve ende nuk u ishte dhënë kura ose ndonjë trajtim tjetër i njohur. Ata u gënjyen.

Vetëm kur një sinjalizues, Peter Buxtun, dha një informacion në lidhje me studimin e New York Times dhe gazeta e botoi atë në faqen e parë në 16 nëntor 1972, studimi i Tuskegee përfundoi më në fund. Në atë kohë vetëm 74 nga subjektet e provës ishin ende gjallë. 128 pacientë kishin vdekur nga sifilizi ose ndërlikimet e tij, 40 nga gratë e tyre ishin infektuar dhe 19 nga fëmijët e tyre kishin fituar sifiliz të lindur.

Studimi në NEJM tregon:

Një sondazh i kryer nga Fondacioni Kaiser Family Foundation në gusht dhe në shtator të vitit 2020, u zbulua se 49% e të anketuarve Zezakë ndoshta nuk do të merrnin vaksinën Covid-19, krahasuar me 33% të të anketuarve që ishin të Bardhë. Në mënyrë të ngjashme, një sondazh i Pew Research Center nga Nëntori 2020 zbuloi se megjithëse 71% e të anketuarve Zezakë dinin se dikush që ishte shtruar në spital nuk kishte vdekur nga Covid-19, vetëm 42% e tyre kishin ndërmend të merrnin vaksinën Covid-19 kur të bëhej e disponueshme. Këto zbulime tregojnë një nevojë për të siguruar rrjete të forta sigurie dhe mbështetje për të inkurajuar adoptimin e vaksinave Covid-19 në komunitete të rrezikuara, përfshirë kompensimin e duhur të lëndimeve.

Një tjetër studim vlerësonte se deri në 31 përqind e amerikanëve të anketuar mund të mos e marrin vaksinën. Është e vështirë të dihet me të vërtetë se sa njerëz nuk do të bëjnë. CNN e ka bërë të duket sikur mbështetësit e Donald Trump nuk do të marrin Vaksinën me qëllim, nëse ky është rasti që mund të jetë më shumë se 50 për qind e amerikanëve, ose të paktën të gjithë ata që votuan për Trump, që është një numër shumë i madh.

Ka shembuj të panumërt, nuk është vetëm brenda komunitetit zezak. Sondazhet e shumta në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara kanë treguar se ajo që duket të jetë një pakicë e madhe nuk do ta marrë vaksinën. Kjo gjithashtu përfshin profesionistë të mjekësisë. Për shembull janë 50 përqind e punonjësve të kujdesit shëndetësor dhe të stafit të spitalit në Riverside County që po refuzojnë të marrin vaksinën COVID-19. Mbani në mend se Riverside County, California ka një popullsi prej rreth 2.4 milion. Një sondazh i kryer në Spitalin Loretto të Çikagos tregon se 40 përqind e punonjësve të kujdesit shëndetësor nuk do të marrin vaksinën COVID-19 sapo të jetë në dispozicion të tyre.

Hezitimi i vaksinave midis mjekëve dhe akademikëve nuk është asgjë e re. Për ta ilustruar këtë, unë shpesh drejtova një konferencë që u mbajt në fund të vitit 2019 e organizuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH). Në konferencë, Dr. Heidi Larson, një Profesor i Antropologjisë dhe Drejtorit të Shkencave të Rrezikut dhe i Vendimeve në Projektin e Besimit të Vaksinave theksoi.

Gjëja tjetër që është një trend dhe një çështje, nuk është vetëm besimi tek ofruesi por besimi i ofruesve tek kujdesi shëndetësor. Ne kemi një vijë frontale mjaft të tundur profesionale shëndetësore që ka filluar të vërë në dyshim vaksinat dhe sigurinë e vaksinave. Ky është një problem i madh, sepse deri më sot çdo studim që kam parë dhe besuar në çdo studim që kam parë globalisht është ofruesi i kujdesit shëndetësor.

  1. Virusi ka një normë të lartë mbijetese.

Dr. Jay Bhattacharya, MD, PhD, nga Shkolla e Mjekësisë në Universitetin Stanford së fundmi ndau me ne se shkalla e mbijetesës për njerëzit nën moshën 70 vjeç është rreth 99.95 përqind. Ai gjithashtu tha se COVID është më pak i rrezikshme se gripi për fëmijët. Kjo vjen bazuar afërsisht nga 50 studime që janë botuar dhe informacioni që tregon se më shumë fëmijë në SH.B.A. kanë vdekur nga gripi sesa COVID. Këtu është një meta analizë e botuar nga OBSH që jep këtë numër. Numri vjen bazuar në idenë se ka më shumë më tepër njerëz sesa kemi aftësinë për të testuar e cila ka shumë të ngjarë të jenë infektuar.

Kjo lidhet edhe me të dhënat nga Suedia.

Jonas F Ludvigsson, një pediatër në Spitalin Universitar Örebro dhe profesor i epidemiologjisë klinike në Institutin Karolinska ka publikuar hulumtim që tregon se nga gati 2 milion fëmijë shkollorë, nuk vdiqën nga covidi pavarësisht mos bllokimit dhe mos mbylljen e shkollave duke mos mandatuar maskat ​​gjatë valës së parë të pandemisë.

Ekziston një perceptim në Suedi që Covidi nuk është më i rrezikshëm se sëmundjet e tjera të rënda të frymëmarrjes, në të cilat janë shkaku i dytë kryesor i vdekjes në të gjithë botën, dhe se kovidi është i ngjashëm me koronaviruset që tashmë kanë ekzistuar me kohë dhe që kanë rrethuar globin për dekada të tëra duke prekur qindra miliona njerëz në vit dhe duke vrarë dhjetëra miliona të tjerë.

Një çështje tjetër e ngritur nga shumë, është çështja e të dhënave publike tani, është fakti që është shumë e paqartë se sa vdekje janë shënuar si COVID, dhe sa ishin, në të vërtetë si rezultat i COVID.

Këto janë arsye pse njerëzit e shohin vaksinën si të panevojshme. Në disa raste, njerëzit mendojnë se rreziku i dëmtimit të vaksinës është më i madh se rreziku i vdekjes nga COVID, i cili në fakt mund të jetë mjaft i vërtetë. Ky është një debat krejtësisht i veçantë, por këtu janë të dhënat nga sistemi i raportimit të ngjarjeve anësore të vaksinave në (SH.B.A.)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!