fbpx
Lajmet me te Klikuara

Forumi Ekonomik Botëror shpall Nismën e Teknologjisë për Njohjen e Fytyrës në Terren …

Read Time:5 Minute, 30 Second

Pak përpara pandemisë, Forumi Ekonomik Botëror njoftoi një iniciativë për të përhapur teknologjinë e njohjes së fytyrës
Ata deklarojnë se gjendja aktuale e botës, si dhe COVID, ka krijuar një nevojë urgjente për një mbikëqyrje më të madhe.

A do përdoren vërtet këto teknologji për të mirën e njerëzimit?
Apo është thjesht një mashtrim për të fshehur faktin se ato po hapen për të kontrolluar njerëzimin?

Teknologjia e Njohjes së Fytyrës (FRT) po hyn në rrjedhën e sipërme mjaft shpejt, por mos lejoni që kjo të lërë në hije faktin që teknologjia po përdoret dhe është përdorur për mjaft kohë – madje edhe në kohë pa njohuri nga publiku dhe / ose zbulim.

Kohët e fundit, Policia Mbretërore Kanadeze e Montuar (RCMP) u kritikua për përdorimin e teknologjisë Clearview AI për njohjen e fytyrës. Clearview AI u zbulua se kishte shkelur ligjin e privatësisë së sektorit privat federal të Kanadasë duke krijuar një bankë të dhënash me më shumë se tre miliardë imazhe të skrapuara nga faqet e internetit të internetit pa pëlqimin e përdoruesve. Përdoruesit e Clearview, të tilla si RCMP, mund të përputhnin fotografitë e njerëzve me fotografitë në bankën e të dhënave.

Gjatë pandemisë, Dubai përdori teknologjinë e njohjes së fytyrës përmes dronëve për të identifikuar njerëzit që nuk kishin veshur maska.

Agjencia e Sigurisë Kombëtare (NSA) gjithashtu ka përdorur teknologji si kjo. Në vitin 2014, dokumente të rrjedhura nga sinjalizuesi i NSA Edward Snowden zbuluan se NSA ishte, dhe ndoshta edhe sot, po mbledhte miliona imazhe në ditë për qëllime të njohjes së fytyrës. NSA kishte softuer për minimin e imazheve nga mediat sociale, postat elektronike, mesazhet me tekst dhe komunikimet e tjera dixhitale në mënyrë që ata të identifikonin njerëzit.

Autoritetet e shumta globale duket se po e përqafojnë këtë teknologji duke e mbështetur hapur, dhe duke përmendur një nevojë gjithnjë e në rritje për të. Në Mars 2020, Forumi Ekonomik Botëror (WEF) lëshoi ​​një dokument të titulluar “Kufijtë e Përgjegjshëm të Teknologjisë së Njohjes së Fytyrës”. Në të përshkruajnë nevojën e madhe për këto teknologji në krijimin e një sigurie më të madhe globale.

Korniza e Forumit Ekonomik Botëror për përdorimin e përgjegjshëm të teknologjisë së njohjes së fytyrës kërkon të adresojë nevojën për një sërë udhëzimesh konkrete për të siguruar përdorimin e besueshëm dhe të sigurt të kësaj teknologjie. Kjo kornizë u mundëson qeverive të mbrojnë qytetarët nga dëmet e ndryshme të shkaktuara potencialisht nga teknologjia e njohjes së fytyrës ndërsa mbështesin aplikime të dobishme. Gjithashtu u mundëson aktorëve të industrisë të demonstrojnë se ata kanë zbatuar procese të fuqishme të zbutjes së rrezikut përmes një kontrolli të pavarur të sistemeve të tyre.

Kufijtë e Përgjegjshëm të Teknologjisë së Njohjes së Fytyrës

Ekziston një sugjerim i fortë se kjo teknologji do të bëhet një pjesë “normale” e jetës sonë të përditshme. Megjithatë ata theksojnë se kjo teknologji duhet të përdoret në një mënyrë të sigurt dhe të përgjegjshme. Por a mund të bëhet vërtet kjo? A duhet qeveritë të kenë qasje në këtë nivel të mbikëqyrjes? Kush do t’i “shikojë rojet?” Duke qenë se qeveria e ka fshehur këtë nga publiku tashmë dhe iu desh një sinjalizues për të zbuluar realitetin e saj, a mund të besohet vërtet se qeveria do ta përdorë këtë me përgjegjësi?

Një version i dytë i raportit u lëshua në dhjetor 2020 dhe përmend COVID si justifikim për zbatimin e këtyre teknologjive:

Nevoja për teknologji të përsosur dhe pa kontakt për të identifikuar me saktësi klientët, punonjësit dhe shitësit nuk ka qenë kurrë kaq kritike. Përgjatë këtyre linjave, vitin e kaluar Forumi Ekonomik Botëror nisi një iniciativë për të ndërtuar një kornizë qeverisjeje për përdorimin e përgjegjshëm të teknologjisë së njohjes së fytyrës dhe biometrisë në distancë në kontekstin e përmirësimit të përvojës së hipjes në bordin e pasagjerëve në linjat ajrore. Ndërsa vitin e kaluar këto teknologji ishin të këndshme për tu pasur, tani në mes të një pandemie globale të paparë COVID-19, biometria e largët është bërë e domosdoshme.

A po përballemi vërtet me kërcënime të vazhdueshme duke hipur në aeroplanë? A mund ta dimë edhe ne të vërtetën për këtë? Na thanë që SHBA-të kishin nevojë të pushtonin Lindjen e Mesme sepse ‘terroristët’ kishin armë të shkatërrimit në masë, doli se nuk kishin, dhe se e gjitha kjo ishte një gënjeshtër. Megjithatë, i gjithë shtylla kurrizore e ligjeve të miratuara pas 11 shtatorit nga shteti i sigurisë kombëtare e përdori këtë tregim të rremë si një justifikim. A po shohim që kjo të ndodhë përsëri? A do të ekzistojnë masa përgjithmonë pasi të ketë mbaruar COVID?

Ndërsa autoritarizmi përhapet, ndërsa ligjet e emergjencave përhapen, ndërsa sakrifikojmë të drejtat tona, ne gjithashtu sakrifikojmë aftësinë tonë për të arrestuar rrëshqitjen në një botë më pak liberale dhe më pak të lirë. A besoni vërtet se kur vala e parë, kjo valë e dytë, vala e 16-të e koronavirusit është një kujtim i harruar prej kohësh, se këto aftësi nuk do të ruhen?

Edward Snowden
Të jem i qartë, kjo nuk do të thotë se nuk ka asnjë justifikim. Çdo lloj teknologjie mund të përdoret nga një civilizim inteligjent për të mirën e të gjithëve, por qëllimi dhe motivimi duhet të jenë pikërisht ai. Ajo duhet të përdoret nga një vend i vullnetit të mirë, qëllimit të mirë, transparencës dhe i bazuar në etikë. Duhet të përdoret për të përfituar me të vërtetë qytetarët.

Pavarësisht përhapjes të dyshimtë të këtyre teknologjive dhe synimeve prapa implementimit të tyre, ata që i mbështesin dhe ndihmojnë për t’i çuar përpara, si WEF, bëjnë një punë të shkëlqyeshme duke pretenduar se këto teknologji nuk bëjnë asgjë tjetër veçse na mbrojnë.

Disa njerëz e besojnë këtë, disa të tjerët jo. Kjo duhet të adresohet. Shumë po lodhemi nga retorika “është për të mirën tënde”, kur me të vërtetë kjo mund të mos jetë qëllimi. Pushtimi dhe shkatërrimi i Irakut duke vrarë njerëz të panumërt të pafajshëm, për shembull, nuk dukej se kishte të bënte me gjetjen e “armëve të shkatërrimit në masë” dhe shpëtimin e botës, apo nuk ishte kështu? Disa nga veprimet më të tmerrshme kundër njerëzimit nga një klasë sunduese e cila, mbi të gjitha, duket se dëshiron kontroll dhe pushtet janë bërë nën petkun e vullnetit të mirë.

Kohët e fundit u botua një artikull rreth sinjalizuesit të rangut të lartë të NSA William Binney, një veteran 37 vjeçar i agjencisë. Ai e bëri mjaft të qartë se qëllimi i NSA, dhe i Qeverisë në SHBA, ishte “kontrolli total i popullsisë”. A nuk duhet të vëmë në pikëpyetje retorikën e WEF mbi nevojën për këto teknologji?

Burimi: https://thepulse.one

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!