fbpx
Lajmet me te Klikuara

Fjala për të është ‘Propaganda’: Bashkëthemeluesi i Wikipedia thotë se Faqja në Internet është Shndërruar në Shesh Lojërash për Manipuluesit e Pasur dhe të Fuqishëm .(VIDEO)

Wikipedia dështon të pasqyrojë pikëpamjet përkatëse mbi temat me butona të nxehtë dhe përshkruan botëkuptimet e institucioneve të qendrës së majtë, tha bashkëthemeluesi i saj Larry Sanger. Ky realitet konsensual është i prirur për manipulime për qëllime liga nga fuqishmit.

Ekziston një lojë e madhe e keqe komplekse që po luhet prapa skenave për t’i bërë artikujt të thonë atë që dëshiron dikush të thotë “, tha Sanger këtë javë, duke shpërthyer kulturën aktuale të komunitetit në Wikipedia. “Ekzistojnë të gjitha llojet e mashtrimeve që njerëzit mund të luajnë për ta” fituar “atë.”

Sanger, i cili lançoi – së bashku me Jimmy Wales – faqen kryesore të botës për materiale referuese, është bërë një kritik i zëshëm i trurit të tij. Ai me shaka e quajti veten “ish-themelues”, duke iu referuar si kritikave të tij ashtu edhe përpjekjeve të Wikipedia për t’u distancuar nga personi i tij.

Këtë javë ai foli për atë që ai e sheh si një ndryshim problematik në enciklopedinë në internet tek Freddie Sayers, drejtuesi i emisionit Lockdown TV të revistës UnHerd.

Sot, Wikipedia është një “strukturë mjaft e besueshme në këndvështrimin e saj, pavarësisht nga këndvështrimi”, tha ai.

Kjo është ironike, shtoi ai, duke marrë parasysh që faqja e internetit u themelua nga “një çift i lirisë, të cilët të paktën në fillim ishin me të vërtetë tolerantë dhe të hapur ndaj të gjitha llojeve të pikëpamjeve anti-vendosje që mund të përcillen brenda artikujve”.

Enciklopedia e redaktuar nga përdoruesit supozohet të paraqiste fakte të njohura dhe pikëpamje të spikatura se si t’i interpretojmë ato. Por për “temat me butona të nxehtë”, qofshin politikë apo kulturorë, tani po shtyn qartë pikëpamjen e qendrës së majtë, duke turbulluar dhe minimizuar mendimet e grupeve të tjera, tha Sanger.

Kjo qasje është natyrshëm e gabuar, sepse u mohon njerëzve të drejtën për të marrë vendime të informuara në jetë.

“Ne nuk duam të na tërheqin prej hunde. Ne, duke qenë individë të lirë, duam të vendosim mendjen tonë. Dhe nëse nuk e bëjmë, mendoj se ka diçka që nuk shkon me ne ”, shpjegoi ai.

Sigurisht, ka njerëz që duan t’u thuhet se çfarë duhet të mendojnë nga ndonjë autoritet, qoftë një udhëheqës fetar, zyrtarë partie apo diktatorë. Dhe një burim që plotëson nxitje të tilla bën dëme, argumentoi Sanger.

Fjala për të është ‘propagandë’ kur është sistematike. Dhe kjo është ajo që kemi të bëjmë me të vërtetë në Wikipedia.

Një burim i tillë bëhet gjithashtu një mjet i dobishëm për ata që duan të manipulojnë perceptimet publike të realitetit për përfitimet e tyre.

Ekziston një industri e tërë që monitoron faqet e Wikipedia-s relevante për klientët e tyre dhe shtyn përpara redaktimet në emër të tyre. Disa prej tyre shkojnë nën vëzhgim, pasi redaktorët e Wikipedia nuk janë të detyruar të identifikojnë vetveten dhe të zbulojnë konfliktet e interesave.

“Nëse lejohet vetëm një version i fakteve, atëherë kjo u jep një nxitje të madhe njerëzve të pasur dhe të fuqishëm për të kapur kontrollin mbi gjëra të tilla si Wikipedia në mënyrë që të forcojnë fuqinë e tyre. Dhe ata e bëjnë këtë, ”vuri në dukje Sanger.

Një pjesë e problemit qëndron në mbështetjen e qëllimshme të Wikipedia në burimet dytësore, të cilat janë kryesisht raporte mediatike, për të mbështetur përmbajtjen e artikullit. Këto burime mund të paragjykohen vetë, dhe bashkësia e redaktorëve të Wikipedia gjyshërit e këtyre paragjykimeve duke përjashtuar disa media si Daily Mail ose Fox News si referenca të vlefshme. Polarizimi në rritje i medias e përkeqësoi edhe më shumë problemin.

Rezultati është që tani, “nëse në një polemikë nuk shfaqet në mediat kryesore të qendrës së majtë, atëherë ajo nuk do të shfaqet në Wikipedia”, tha Sanger.

Faqja e Joe Biden mezi përmend polemikat që përfshijnë Ukrainën dhe punën e pasigurt të djalit të tij Hunter atje, dhe e bën këtë për ta hedhur poshtë si një sulm politik të prodhuar kundër presidentit në detyrë të SHBA.

Sanger beson se është e pamundur të kesh një enciklopedi që rendit fakte të pranuara botërisht të jetës dhe që pasqyrimi i ndershëm i ndasive dhe debateve ekzistuese është gjëja më e mirë për të cilën mund të shpresosh.

Ju nuk mund të keni një enciklopedi të faktit ’nëse me‘ fakte ’nënkuptoni diçka për të cilën bien dakord të gjithë studiuesit përgjegjës, sepse shpesh ndodh që të ketë mosmarrëveshje midis ekspertëve për të gjitha llojet e gjërave”, tha ai.

Problemi me realitetin e konsensusit ’në Wikipedia shkon përtej çështjeve politike. Temat si mjekësia lindore (të cilat faqja i hedh poshtë si ‘mashtrime’), krishterimi (të cilat Wikipedia i përshkruan nga një këndvështrim liberal akademik) ose Covid-19 që preken të gjitha prej saj, shpjegoi Sanger. Ky i fundit është një shembull i mirë se si uebfaqja u bashkua me përpjekjen më të madhe Big Tech për të heshtur zërat që institucioni i konsideroi të padëshirueshme në ligjërimin publik.

“Ka shumë fitues të Çmimit Nobel, mjekë të dalluar e kështu me radhë, pikëpamjet e të cilëve jo vetëm që nuk janë të mirëpritura në Wikipedia, por ato janë censuruar fjalë për fjalë në YouTube dhe Facebook dhe Twitter, ku hiqen videot e intervistave të bëra me njerëz të tillë, sepse ata direkt kundërshtojnë rrëfimet e tyre, ”tha ai.

Censura e Silicon Valley është zhgënjyese, tha Sanger, duke shtuar se ai beson se një neutralitet i zbatuar nga qeveria në platformat online do të kishte qenë një alternativë më tronditëse, pasi do të përbënte censurë qeveritare.

Disa mund të argumentojnë se qeveritë thjesht transferojnë censurën e tyre te kompanitë private, të cilat nuk i nënshtrohen kufizimeve të fjalës së lirë si Ndryshimi i Parë.

Këtë javë Shtëpia e Bardhë pranoi se po shënonte “postime problematike për Facebook që përhapnin dezinformim”.

Sanger shpreson që një përpjekje për të decentralizuar internetin, duke e afruar atë me frymën e lirë të ditëve të West Perëndimit të Egër ’të uebit, do të ndihmonte kundër kësaj shtytjeje për të grindur disidencën.

Disa vjet më parë ai propozoi një ‘Deklaratë të Pavarësisë Dixhitale’, e cila do t’u jepte përdoruesve të internetit një sërë të drejtash për fjalën e lirë, privatësinë dhe sigurinë dhe do të frenonte kontrollin e korporatave të hapësirave publike në internet.

Burimi: RT.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post George Soros investoi 1 Milion Dollarë për të Paguar Policinë që të Rritej Kriminaliteti në SHBA …
Next post Oksidi i Grafenit: Një substancë Toksike në Shishen e Vaksinës Covid-19 MRNA .(VIDEO)
error: Materiali eshte i mbrojtur !!