fbpx
Lajmet me te Klikuara

Mjekët: Variantet e shumëfishta të SARS-CoV-2 i Shpëtojnë Neutralizimit nga Imuniteti Humoral i Shkaktuar nga Vaksinat …

Read Time:9 Minute, 23 Second

Ja çfarë mendojnë një grup Mjekësh për Variantet e shumëfishta të SARS-CoV-2 qe i shpëtojnë neutralizimit nga imuniteti humoral i shkaktuar nga vaksinat

Wilfredo F. Garcia – Beltran – Evan C. Lam – Kerri St. Denis – Adam D. Nitido – Zeidy H. Garcia – Blake M. Hauser – Jared Feldman – Maia N. Pavlovic – David J. Gregory – Mark C. Poznansky – Alex Sigal – Aaron G. Schmidt – A. John Iafrate – Vivek Naranbhai dhe Alejandro B. Balazs .

Vaksinimi shkakton përgjigje imunete të afte për të neutralizuar potencialisht SARS-CoV-2.

Sidoqoftë, mbikëqyrja e vazhdueshme ka zbuluar shfaqjen e varianteve që strehojnë mutacionet në majë, synimi kryesor i antitrupave neutralizues.

Për të kuptuar ndikimin e këtyre varianteve, ne vlerësuam potencialin e neutralizimit të 99 individëve që morën një ose dy doza të vaksinave BNT162b2 ose mRNA-1273 kundër pseudoviruseve që përfaqësojnë 10 shtame të SARS-CoV-2 dhe që qarkullojnë globalisht.

Pesë nga 10 pseudoviruset, që strehojnë mutacione të domenit lidhës të receptorëve, përfshirë K417N / T, E484K dhe N501Y, ishin shumë rezistent ndaj neutralizimit.

Ndër-neutralizimi i varianteve B.1.351 ishte i krahasueshëm me SARS-CoV dhe WIV1-CoV të rrjedhura nga nje shkop, duke sugjeruar që një numër relativisht i vogël mutacionesh mund të ndërmjetësojë në ikjen e fuqishme nga përgjigjet e vaksinave.

Ndërsa ndikimi klinik i rezistencës ndaj neutralizimit mbetet i pasigurt, këto rezultate theksojnë potencialin që variantet të shpëtojnë nga imuniteti humoral neutralizues dhe theksojnë nevojën për të zhvilluar ndërhyrje gjerësisht mbrojtëse ndaj pandemisë në zhvillim.

Që nga infeksioni i parë i përshkruar njerëzor me sindromë të rëndë akute të frymëmarrjes koronavirus 2 (SARS-CoV-2) në dhjetor të vitit 2019, nëntë vaksina janë aprovuar për përdorim tek njerëzit (Craven, 2021). Dy nga vaksinat që përdoren aktualisht në të gjithë botën, BNT162b2 (prodhuar nga Pfizer) dhe mRNA-1273 (prodhuar nga Moderna), bazohen në shpërndarjen e nanopjeshtës lipide të mARN që kodifikon një formë të stabilizuar në prefuzion të proteinave të pikës që rrjedh nga SARS-CoV-2 e izoluar herët në epidemi nga Wuhan, Kinë. Të dyja këto vaksina demonstruan> 94% efikasitet në parandalimin e sëmundjes koronavirus 2019 (COVID-19) në fazat III të studimeve klinike të kryera në fund të vitit 2020 në shumë vende (Polack et al., 2020; Baden et al., 2021). Sidoqoftë, shfaqja e fundit e varianteve të reja qarkulluese ka ngritur shqetësime të konsiderueshme në lidhje me efikasitetin gjeografik dhe kohor të këtyre ndërhyrjeve.

Në të vërtetë, provat e përfunduara së fundmi të dy vaksinave të bazuara në adenovirus (AZD1222 nga Astrazeneca dhe JNJ-78436735 nga Johnson & Johnson), një vaksinë e bazuar në nanopjesë (NVX-CoV2373 nga Novavax) dhe një vaksinë e proteinave të inaktivuar (Coronavac) kanë demonstruar të reduktuar Efikasiteti i përgjithshëm (Novavax, 2021; AstraZeneca, 2020), dhe analizat e nëngrupit sugjerojnë një ndryshim të theksuar gjeografik me efikasitet më të ulët kundër sëmundjes së butë në të moderuar në vende të tilla si Afrika e Jugut dhe Brazili, ku epidemia dominohet nga shtame variantesh. Të marra së bashku, këto të dhëna sugjerojnë se variante rezistente ndaj neutralizimit mund të kenë kontribuar në këto rezultate (Cohen, 2021; Herper dhe Branswell, 2021).

Një nga variantet më të hershme që u shfaq dhe u bë shpejt mbizotërues globalisht ishte D614G. Ndërsa disa studime demonstruan se ky tip është më infektues (Korber et al., 2020; Yurkovetskiy et al., 2020a, 2020b; Plante et al., 2020; Zhou et al., 2020; Hou et al., 2020), ne dhe të tjerët zbuluan se seritë nga individët e rimëkëmbur treguan neutralizim efektiv të të dy llojeve të egër dhe varianteve D614G (Garcia-Beltran et al., 2021; Legros et al., 2021; Hou et al., 2020). Sidoqoftë, mbikëqyrja e fundit e gjenomit në Mbretërinë e Bashkuar ka zbuluar zgjerim të shpejtë të një linje të re të quajtur B.1.1.7 (i njohur gjithashtu si VOC-202012/01 ose 501Y.V1). B.1.1.7 strehon tre fshirje të aminoacideve dhe shtatë mutacione të gabuara në gozhdë, duke përfshirë D614G si dhe N501Y në fushën e lidhjes së receptorëve ACE2 (RBD) dhe është raportuar të jetë më infektive se D614G (Santos dhe Passos 2021; Galloway et al., 2021; Liu et al., 2021).

Disa studime kanë demonstruar se seritë e rikuperimit dhe të vaksinave neutralizojnë kryq variantet B.1.1.7 me potencë vetëm pak të ulur, duke sugjeruar që infeksioni paraprak ose vaksinimi me tip të egër SARS-CoV-2 mund të sigurojë akoma mbrojtje ndaj varianteve B.1.1.7 (Wu et al., 2021; Muik et al., 2021; Shen et al., 2021; Rees-Spear et al., 2021; Wang et al., 2021). Ka pasur gjithashtu raporte të transmetimit të SARS-CoV-2 midis njerëzve dhe minonjve në Danimarkë me një variant të quajtur grumbull vizonësh 5 ose B.1.1.298, i cili strehon një fshirje dy-aminoacide dhe katër mutacione të keqkuptimit, duke përfshirë Y453F në RBD. Shqetësimet në lidhje me transmetimin në vazhdim të specieve rezultuan në shkatërrimin e mbi 17 milion minks daneze për të parandaluar përhapjen dhe evolucionin e mëtejshëm viral (Oude Munnink et al., 2021; Oxner 2020).

Një variant tjetër që u shfaq kohët e fundit në California, Shtetet e Bashkuara, i caktuar si B.1.429, përmban katër mutacione të gabuara në gozhdë, njëra prej të cilave është një mutacion i vetëm L452R RBD. Aftësia e varianteve B.1.1.298 dhe B.1.429 për të shmangur imunitetin humoral neutralizues nga infeksioni paraprak ose vaksinimi ende nuk është përcaktuar.

Një shqetësim i veçantë është një mutacion E484K në RBD, i cili më parë u identifikua përmes eksperimenteve të përzgjedhjes in vitro për të shpëtuar nga antitrupat monoklonalë (Baum et al., 2020) dhe gjithashtu u identifikua kohët e fundit përmes skanimit të thellë mutacion si një variant me potencial për të shmangur monoklonal dhe përgjigjet e antitrupave në serum (Greaney et al., 2021a, 2021b).

Variantet e reja që vijnë nga linja B.1.1.28 e përshkruar për herë të parë në Brazil dhe Japoni, e quajtur termi P.2 (me 3 mutacione missense missike) dhe P.1 (me 12 mutacione missense missike), përmbajnë këtë mutacion E484K dhe P.1 në veçanti gjithashtu përmban mutacione K417T dhe N501Y në RBD. Këto lloje janë përhapur me shpejtësi, dhe P.2 dhe P.1 u gjetën kohët e fundit në rastet e dokumentuara të ri-infektimit të SARS-CoV-2 (Paiva et al., 2020; Faria et al., 2021; Resende et al., 2021 ; Naveca et al., 2021; Vasques Nonaka et al., 2021).

Shqetësimi më i madh ka qenë shfaqja e llojeve të shumta të linjës B.1.351 (e njohur edhe si 501Y.V2), të cilat u raportuan për herë të parë në Afrikën e Jugut dhe që prej asaj kohe janë përhapur globalisht (Tegally et al., 2021). Kjo linjë rrjedh tre mutacione RBD, K417N, E484K dhe N501Y, përveç disa mutacioneve jashtë RBD, dhe disa raporte kanë sugjeruar që serumet e rikuperimit dhe të vaksinave kanë ulur neutralizimin e tërthortë të varianteve të linjës B.1.351 (Wang et al., 2021; Wibmer et al., 2021; Wu et al., 2021; Hu et al., 2021). Një kufizim kryesor i disa prej këtyre raporteve ka qenë përdorimi i mutacioneve të vetme ose kombinime të mutacioneve që nuk ndodhin natyrshëm. Pavarësisht, shfaqja e varianteve të reja që duket se u shpëtojnë përgjigjeve imune ka nxitur prodhuesit e vaksinave të krijojnë shtytës për këto variante të pikave (Jones, 2021).

Këtu, ne vlerësuam në mënyrë sistematike potencialin e neutralizimit të serive nga një grup individësh që morën një ose dy doza të vaksinës BNT162b2 (Pfizer) ose mRNA-1273 (Moderna) kundër pseudoviruseve SARS-CoV-2 që mbajnë proteina spike të gjetura në sojet qarkulluese . Ne përdorëm provën tonë të përshkruar më parë të neutralizimit të pseudovirusit me xhiros të lartë (Garcia-Beltran et al., 2021) për të përcaktuar sasinë e neutralizimit ndaj varianteve që shfaqen për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar (B.1.1.7), Danimarka (B.1.1.298), United Shtetet (B.1.429), Brazili dhe Japonia (P.2 dhe P.1) dhe Afrika e Jugut (tre variante të linjës B.1.351), si dhe SARS-CoV nga shpërthimi i Hong Kongut 2002 dhe para koronavirusi i natës emergjente WIV1-CoV. Zbulojmë se edhe pse neutralizimi ruhet kryesisht ndaj shumë varianteve, ato që përmbajnë mutacione K417N / T, E484K dhe N501Y RBD, përkatësisht variantet P.1 dhe B.1.351, kanë ulur ndjeshëm neutralizimin edhe tek individët plotësisht të vaksinuar. Individët që morën vetëm një dozë të vetme të vaksinës së fundit kishin titra më të dobët të neutralizimit në përgjithësi dhe nuk shfaqnin neutralizim të dallueshëm të varianteve B.1.351 në analizat tona.

Të marra së bashku, rezultatet tona nxjerrin në pah se vaksinat BNT162b2 dhe mRNA-1273 arrijnë vetëm neutralizimin e pjesshëm të kryqëzimit të varianteve të reja dhe mbështesin riformulimin e vaksinave ekzistuese për të përfshirë sekuenca të ndryshme të pikave. Në fund të fundit, zhvillimi i vaksinave të reja të afta për të nxjerrë antitrupa gjerësisht neutralizues mund të jetë i nevojshëm për të zgjidhur pandeminë në vazhdim.

Shfaqja dhe përhapja globale e varianteve shqetësuese të SARS-CoV-2


Që nga rasti i parë i përshkruar i infeksionit SARS-CoV-2 në Wuhan, Kinë në dhjetor të vitit 2019, janë dokumentuar mbi 107 milion infeksione të konfirmuara (coronavirus.jhu.edu), duke mundësuar diversifikimin viral dhe shfaqjen e gjashtë linjave kryesore dalluese me të shumta variantet. Një nëngrup i këtyre varianteve është shënuar si variante shqetësuese nga Organizata Botërore e Shëndetësisë duke pasur parasysh praninë e mutacioneve me potencial për të rritur transmetueshmërinë, virulencën ose për të shmangur përgjigjet imune.

Ne u përqendruam në variantet e shqetësimit të përshkruara së pari në Mbretërinë e Bashkuar (B.1.1.7), Danimarkën (B.1.1.298), Shtetet e Bashkuara (B.1.429), Brazilin dhe Japoninë (P.2 dhe P.1), dhe Afrika e Jugut (B.1.351), shumica e të cilave u ngritën në fund të vitit 2020 (Figurat 1A dhe 1B). Megjithëse mutacionet që lindin natyrshëm në këto variante përfshijnë të gjithë proteinën spike, ato ndodhin kryesisht në S1 dhe RBD, qëllimi kryesor i antitrupave neutralizues (Figurat 1C dhe andS1) .S1). Pas analizimit të sekuencave të pikave SARS-CoV-2 të depozituara për secilën prejardhje në GISAID, ne identifikuam mutacionet e sekuencës konsensuale që përfaqësojnë llojin dominues të qarkullimit për secilën prejardhje (Figurat 1D dhe andS1) .S1).

Në rastin e prejardhjes B.1.351, ne kemi studiuar tre nga variantet mbizotëruese që përmbajnë shumicën e sekuencave të depozituara, të cilat i kemi caktuar v1, v2 dhe v3. Tre mutacionet kryesore RBD shqetësuese janë (1) N501Y, të pranishëm në variantet B.1.1.7, P.1 dhe B.1.351; (2) E484K, i pranishëm në variantet P.2, P.1 dhe B.1.351; dhe (3) K417T për variantin P.1 dhe K417N për variantet B.1.351. Veçmas, varianti B.1.1.298 i gjetur në vizonat danezë përmbante një mutacion Y453F në RBD, dhe varianti i Kalifornisë B.1.429 përmbante një mutacion L452R. Megjithëse janë të lidhur në mënyrë të largët, SARS-CoV nga shpërthimi i koronavirusit në Hong Kong 2002 dhe WIV1-CoV me origjinë nga lakuriqët e natës, të dy ndajnë ology76% homologji me SARS-CoV-2 dhe u vlerësuan për të siguruar krahasimin me koronaviruset serologjikisht të dallueshme.

Vijon …

Burimi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7953441/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!