fbpx
Lajmet me te Klikuara

Skandaloze: Lufthansa nuk do t’ju drejtohet më si “Zonja dhe Zotërinj” por si Geni 1 dhe Geni 2 …

Read Time:3 Minute, 6 Second

Kompania Ajrore gjermane Lufthansa po e heq nga fjalori përshëndetjen e saj tradicionale në bord. Grupi i linjave ajrore ka dalë me një listë të përshëndetjeve alternative për të siguruar që udhëtarët të qëndrojnë me humor të mirë?

Transportuesi gjerman Lufthansa po planifikon të përdorë gjuhë asnjanëse gjinore. Ndryshimi do të vlente për të gjitha linjat ajrore të operuara nga Lufthansa Group, përfshirë Austrian Airlines, Swiss dhe Eurowings.

Diversiteti nuk është thjesht një frazë e zbrazët, por është një realitet për Lufthansa, i tha DW Anja Stenger, zëdhënëse e kompanisë. “Duke filluar tani, ne gjithashtu duam ta shprehim këtë qëndrim në gjuhën tonë,” tha ajo.

Ekipet e Lufthansa tani do të përdorin fraza asnjanëse gjinore të tilla si “Të dashur mysafirë”, “Mirëmëngjes / mbrëmje” ose thjesht “Mirësevini në bord”. Vendimi për mënyrën e adresimit të pasagjerëve në fund të fundit do të merret nga ekuipazhi, të cilët u informuan për ndryshimin në maj.

Ndryshimi hyn në fuqi menjëherë.

“Kjo lëvizje funksionon në një nivel simbolik. Mund të konsiderohet si një hap” i ndjeshëm ndaj gjinisë “përmes të cilit vihet në dyshim binari gjinor,” tha për DW Alexandra Scheele, një eksperte e sociologjisë dhe ekonomisë në Universitetin Bielefeld.

“Njerëzit që e identifikojnë veten përtej mashkullit / femrës, si dhe të gjithë ata që po vënë në dyshim sistemet binare, mund të adresohen më mirë pa përdorur shprehjen” zonja dhe zotërinj / Damen und Herren “.”

Çfarë është gjuha neutrale gjinore?

Masa e Lufthansa vjen ndërsa gjithnjë e më shumë korporata dhe organizata përqafojnë masa që promovojnë përfshirjen gjinore.

Disa organizata, të tilla si Kombet e Bashkuara dhe Komisioni Evropian, kanë miratuar udhëzime për përdorimin e gjuhës jo-origjinale si pjesë e përpjekjeve të tyre.

Instituti Evropian për Barazi Gjinore përcakton gjuhën asnjanëse gjinore si “gjuhë që nuk është specifike për gjininë dhe që i konsideron njerëzit në përgjithësi, pa asnjë referencë për gratë dhe burrat”.

Një manual mbi neutralitetin gjinor në gjuhë i botuar në vitin 2018 nga Parlamenti Evropian thotë se “gjuha gjinore është më shumë sesa çështje e korrektësisë politike”.

“Qëllimi i gjuhës neutrale gjinore është të shmangë zgjedhjet e fjalëve të cilat mund të interpretohen si të njëanshme, diskriminuese ose nënçmuese duke lënë të nënkuptohet se një seks ose gjini shoqërore është normë,” tha ajo.

Në Gjermani – ku gjuha gjininë fjalët e tilla si “Arzt” për një mjek mashkull dhe “Ärztin” për një mjek femër dhe “Redakteur” për një redaktues mashkull dhe “Redakteurin” për një redaktore femër – thirrjet për të futur gjuhë neutrale gjinore kanë mendime të ndara.

Ata që mbështesin një gjuhë të drejtë gjinore argumentojnë se emrat gjinorë lënë jashtë njerëzit që nuk e identifikojnë veten si mashkull ose femër dhe përjetësojnë stereotipet seksiste. Kundërshtarët refuzojnë thirrjet për të ndryshuar gramatikën si një sulm ndaj gjuhës.

Duhet më shumë sesa simbolika

Javën e kaluar, prodhuesi i automjeteve amerikane Ford ndryshoi rregullat e saj për të adoptuar gjuhë neutrale gjinore. Si pjesë e lëvizjes, kompania do të zëvendësonte titullin “kryetar” me “karrige”.

Scheele tha se megjithëse masat simbolike të tilla si gjuha e ndjeshme ndaj gjinisë mund të krijojnë më shumë vetëdije në lidhje me barazinë gjinore, organizatat ende duhej të bënin më shumë në një nivel praktik.

“Eshtë e rëndësishme të analizohet se ku dhe në cilat nivele të organizatës nuk përfaqësohen gjinitë e ndryshme, si vlerësohet dhe paguhet puna e kryer. Dhe organizata duhet të zhvillojë një kulturë organizative në të cilën praktikat diskriminuese bëhen publike ose nuk shfaqen,” ajo tha.

Scheele mbron që kompanitë të përdorin kuotat si një instrument për të rritur përfaqësimin nëse një gjini e caktuar nuk përfaqësohet më pak, të prezantojnë trajnime gjinore për të luftuar kundër diskriminimit dhe të ndërmarrin vlerësime të punës për të identifikuar strukturat e padrejta të pagave.

Burimi: DW

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!