fbpx
Lajmet me te Klikuara

Marrëveshja e Asocimit e Ukrainës me BE si dhe mbështetja e SH.B.A.-së dhe NATO-s në Bruksel …

Read Time:17 Minute, 29 Second

Story: Si filloi Marrëveshja e Asociimit e Ukrainës me BE-ne e cila detyronte Kievin të ndjekë reformat e shtetit ligjor …

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyy dhe Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel fotografuar në Kiev në 3 Mars 2021. (Sergey Dolzhenko / Pool përmes REUTERS)

Sekretari i Shtetit i SHBA Antony Blinken bëri të qartë gjatë vizitës së tij në 6 maj në Kiev se Uashingtoni pret të shohë përparim më të madh në luftën e Ukrainës për të luftuar korrupsionin dhe për të vendosur sundimin e ligjit. Komentet e Blinken reflektonin shqetësimin në rritje midis partnerëve ndërkombëtarë të Kievit për një mungesë të perceptuar të reformave në vend, ndërsa nënvizonin gjithashtu rëndësinë më të gjerë gjeopolitike të transformimit të Ukrainës.

Presioni amerikan nuk është mjeti i vetëm për të inkurajuar një qasje më rigoroze ndaj agjendës së reformave të Ukrainës. Marrëveshja historike e Asociimit 2014 midis Ukrainës dhe Bashkimit Evropian e cila përfshin gjithashtu klauzola të shumta specifike të cilat i detyrojnë autoritetet ukrainase të vazhdojnë përgjatë rrugës së reformës të përcaktuar shtatë vjet më parë. Në mënyrë që të bëjë përparim, shoqëria civile e Ukrainës duhet të mbajë udhëheqjen e vendit ndaj këtyre angazhimeve dhe të ndihmojë Brukselin qe të identifikojë çdo kundërshtar.

Pavarësisht sakrificave të mëdha të shtatë viteve të kaluara, është e qartë se Ukraina ende nuk është ndare në mënyrë të pakthyeshme me të kaluarën e korruptuar dhe për të vendosur sundimin e mirëfilltë të ligjit në vend. Askush nuk është më i vetëdijshëm për këtë dështim sesa ukrainasit e zakonshëm. Zhgënjimi me klasat politike të vendit e çoi fillestarin politik Volodymyr Zelenskyy në një fitore të madhe në zgjedhjet presidenciale të Ukrainës 2019 në atë që ishte një nga votat më të shquara të protestës në historinë evropiane.

Dy vjet më vonë, vetë Zelenskyy akuzohet për ngecje ose prapambetje të reformave kryesore.

Ukrainasit presin me dëshpërim një sistem politik të lirë nga dominimi oligark, së bashku me një gjyqësor, ku gjykatat veprojnë në mënyrë të pavarur dhe gjyqtarët kryejnë funksionet e tyre pa frikë dhe favore. Pavarësisht një progresi, këto synime mbeten pothuajse po aq të largëta sa ishin para Revolucionit të Dinjitetit të Ukrainës 2013-14.

Një nga zhvillimet më inkurajuese të shtatë viteve të fundit ka qenë nënshkrimi i një Marrëveshjeje Shoqërie midis Ukrainës dhe BE. Kjo pikë referimi shpesh citohet nga politikanët ukrainas janë provë e kredencialeve të tyre demokratike dhe angazhimit për integrimin evropian. Eshtë e njohur të theksojmë përfitimet e Marrëveshjes së Asociimit siç janë tregtia e lirë dhe udhëtimi pa viza në BE, ndërsa në të njëjtën kohë i bëhet thirrje Brukselit të zgjerojë ndihmën e saj dhe të hapë më tej tregjet e tij.

Shumë më pak vëmendje i kushtohet detyrimeve të përfshira në Marrëveshjen e Asociimit që e angazhojnë Ukrainën në ruajtjen e parimeve demokratike, luftimin e korrupsionit dhe ndjekjen e reformës gjyqësore. Eshtë e lehtë të kuptohet pse politikanët ukrainas rrallë ndalen në këto angazhime. Ndoshta më çuditërisht, aktivistët e shoqërisë civile ukrainase gjithashtu kanë bërë pak mbi përdorimin e detyrimeve të Marrëveshjes së Asociimit të vendit në përpjekjet e tyre të rregullta me forcat politike që kërkojnë të bllokojnë reformën.

Duket se ekziston një keqkuptim i zakonshëm midis politikanëve dhe OJQ-ve të përqendruara në reformat në Ukrainë sepse angazhimet e përfshira në Marrëveshjen e Asociimit janë thjesht “apelime” pa ndonjë peshë ligjore ose pasoja. Kjo është e pasaktë. Në realitet, Marrëveshja e Asociimit është e paqartë, specifike dhe ligjërisht kufizuese në lidhje me detyrimet që përcakton për Ukrainën për të vendosur shtetin e së drejtës dhe për të zbatuar reformën gjyqësore dhe për të luftuar korrupsionin.

Që në faqet e para, formulimi i Marrëveshjes së Asociimit bën të qartë se ajo bazohet në “vlerat e përbashkëta” të demokracisë dhe sundimit të ligjit. Këto vlera identifikohen si “elemente thelbësore” të marrëveshjes, duke mbështetur tërë kuptimin e saj dhe duke justifikuar ekzistencën e saj.

Katër nenet e para në Marrëveshje i japin detyrime Ukrainës për veprim, ndërsa vendosin gjithashtu reformat në zemër të marrëdhënies. “Sundimi i ligjit, qeverisja e mirë dhe lufta kundër korrupsionit janë thelbësore për rritjen e marrëdhënieve midis Ukrainës dhe BE,” thekson ai. Kapitulli mbi dialogun politik përmban prova të mëtejshme të detyrimit të Ukrainës për të çuar përpara reformat që synojnë “forcimin e parimeve demokratike dhe sundimin e ligjit”.

Një pjesë e tërë e Marrëveshjes së Asociimit adreson axhendën e brendshme të reformave të Ukrainës, me nje vëmendje të veçantë kushtuar reformës në drejtësi. Në mënyrë specifike identifikon përmirësimin e efikasitetit të gjyqësorit ukrainas si një fokus kryesor për bashkëpunimin.

Prova të mëtejshme të detyrimeve të Ukrainës mund të gjenden në nenin 476 të Marrëveshjes së Asociimit, i cili thotë qartë: “Ukraina do të marrë masa të përgjithshme ose specifike të kërkuara për të përmbushur detyrimet e saj sipas kësaj Marrëveshjeje dhe për të siguruar arritjen e objektivave të saj.”

Eshtë e qartë se Ukraina nuk po i përmbush aktualisht detyrimet e saj të reformës sipas kushteve të Marrëveshjes së Asociimit. Që nga viti 2014, përpjekje të ndryshme për reformën në drejtësi kanë rezultuar joefektive, ndërsa performanca e institucioneve të reja të Ukrainës anti-korrupsion ka qenë deri më tani te dobëta. Pyetjet mbeten lidhur me angazhimin politik të Presidentit Zelenskyy për reformën me shumicë, ndërsa ndikimi oligark në parlament dhe ekonomi është ende i gjerë.

Pavarësisht këtij rekordi të nënvlerësimit dhe zhgënjimit, mund të ketë pak dyshim se shumica dërrmuese e ukrainasve vazhdojnë të mbështesin kërkesat për ndryshime thelbësore. Po kështu, komuniteti ndërkombëtar pranon se shndërrimi i Ukrainës në një histori suksesi demokratik është përgjigjja më e mirë e mundshme ndaj agresionit të vazhdueshëm rus.

Në mënyrë që të ndihmojë në rikthimin e duhur të reformës së Ukrainës, komuniteti i shoqërisë civile të vendit duhet të tërheqë vëmendjen ndaj detyrimeve të reformës që përmbahet në Marrëveshjen e Asociimit dhe të nxjerrë në pah fushat ku politikanët ukrainas po bien shkurt. Kjo nënkupton informimin e audiencës dhe mediave ukrainase. Kjo gjithashtu nënkupton sigurimin e Brukselit me informacion specifik për ata që janë përgjegjës për bllokimin e reformave, nëse shkelësit janë nënpunës civilë, politikanë apo oligarkë.

Marrëveshja e Asociimit e Ukrainës me Bashkimin Evropian i jep secilës palë të drejtën për të marrë masa kur pala tjetër nuk përmbush detyrimet e saj. BE ka kompetenca të gjera ligjore për të zbatuar sanksione për arsye të ndryshme. Mosrespektimi i zotimeve të Marrëveshjes së Asociimit mund të kualifikohet. Nëse bëhen të disponueshme informacione të mjaftueshme bindëse për shtetasit ukrainas që bllokojnë reformat e përshkruara në kushtet e Marrëveshjes së Asociimit, mund të vijë koha që BE të përgjigjet me masa efektive përfshirë sanksionet.

Ky shkrim u pergatit nga Willem Aldershoff i cili është një analist i çështjeve ndërkombëtare me qendër në Bruksel dhe ish-shef i njësisë në Komisionin Evropian.

Ukraina merr mbështetjen e SH.B.A.-së dhe NATO-s në Bruksel – por ajo kërkon veprim …

NATO Secretary General Jens Stoltenberg (R) welcomes Ukraine’s Foreign Minister Dmytro Kuleba prior to a meeting at NATO headquarters in Brussels, on April 13, 2021 | Pool photo by Francisco Seco/AFP via Getty Images

Një ndërtesë ushtarake ruse po ngre pikëpyetje nëse Kremlini po komploton një pushtim tjetër të Ukrainës.

SH.B.A. dhe NATO të martën përsëritën mbështetjen e tyre për Ukrainën mes ndërtimit ushtarak të Rusisë përgjatë kufirit të saj – por në një seri takimesh në Bruksel, diplomati i lartë i Ukrainës bëri të qartë se vendi i tij po kërkon më shumë se fjalë.

Ministri i Jashtëm ukrainas Dmytro Kuleba i bëri çështjen e tij të dy Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s Jens Stoltenberg dhe Sekretarit të Shtetit të SHBA Anthony Blinken gjatë takimeve personale. Dhe në vërejtjet për shtypin, të dy udhëheqësit përdorën gjuhë të detyrueshme për të përshkruar besnikërinë e tyre ndaj Ukrainës.

“Të palëkundur”, tha Stolenberg për mbështetjen e aleancës ushtarake për Kievin.

“Shtetet e Bashkuara qëndrojnë fort pas sovranitetit dhe integritetit territorial të Ukrainës,” bëri jehonë Blinken gjatë ditës.

Sidoqoftë, asnjë udhëheqës nuk u angazhua në lutjet specifike të Kuleba-s për hapa si sanksione ose mbështetje shtesë ushtarake.

Më vonë, Kuleba u mbështet në SH.B.A., duke thënë se ai ishte “i sigurt” se çfarë ishte thënë publikisht “do të mbështetet nga veprime që do ta bëjnë shumë të qartë për Rusinë se çmimi i agresionit të saj kundër Ukrainës do të jetë shumë i rëndë për t’u përballuar. ”

Të dy takimet përfaqësojnë një shtytje të rëndësishme diplomatike nga Ukraina për të bërë presion ndaj aleatëve të saj. Por kjo gjithashtu tregon se sa shpejt Rusia është ngritur në krye të agjendës për Sh.B.A dhe NATO – duke paraqitur një provë të hershme për administratën e re të Biden, si dhe për aleancën ushtarake dekada të vjetër ndërsa shqyrton nëse do të pranojë Ukrainën. Gjërat e ndërlikuara: Aleatët perëndimorë janë tashmë nën presion për t’u përballur me Kremlinin për burgimin e tij të disidentit Alexei Navalny dhe përpjekjet e vazhdueshme për të ndarë Evropën.

Pikët, tha Kuleba, janë të larta.

“Kjo ndërtesë ruse po ndodh jo vetëm përgjatë kufirit të Ukrainës, por përgjatë kufirit të botës demokratike,” tha ai përpara takimit me Blinken. “Kjo është lufta që po zhvillohet midis demokracive dhe autoritarizmit”.

Tema ka marrë një vëmendje në ditët e fundit, me anëtarët e NATO-s dhe G7 duke ngritur shqetësime në lidhje me lëvizjet në rritje ushtarake ruse përgjatë kufirit lindor të Ukrainës dhe në Krime, të cilën Moska aneksoi nga Ukraina në 2014. Ndërtimi ushtarak i Moskës është më i madhi në rajon që prej aneksimi, duke ngritur pikëpyetje nëse Kremlini po komploton një pushtim tjetër.

Blinken e quajti sjelljen “shumë provokuese” dhe “shqetësuese të thellë”.

Stoltenberg përdori gjuhë pothuajse identike, duke e përshkruar situatën si “thellësisht shqetësuese” dhe “të pajustifikueshme”. Ai kërkoi nga Moska “të ndalojë provokimet e saj” dhe të shkallëzojë situatën.

Vëmendja është përqendruar në rajonet e Ukrainës Lindore Donetsk dhe Luhansk, të cilat separatistët pro-rusë kapën në Prill 2014. Në atë kohë, tha Kuleba, nuk përjashtohej që vetë Rusia të shkonte kaq larg, dhe tani, “Unë mundem” të përjashtojë asgjë. ”

Kuleba bëri presion për një përgjigje të shpejtë për të hequr dorë nga këto mundësi.

“Eshtë më mirë të veprosh tani për të parandaluar që Rusia të përshkallëzojë më tej situatën,” tha ai, duke theksuar se Ukraina nuk dëshiron luftë.

“Unë besoj se kemi të gjitha mjetet në dispozicion jo vetëm për të parandaluar Rusinë që të bëjë një hap të vetëm përpara, por edhe për ta bërë atë të tërhiqet nga territoret e okupuara të Ukrainës,” shtoi ai.

Të martën, megjithatë, Kuleba nuk i mori të gjitha angazhimet e forta që donte.

Blinken vetëm tha se ai “do të konsultohet me aleatët dhe partnerët tanë të ngushtë të NATO-s në ditët në vazhdim për situatën.”

Deklarata të tilla mund të jenë blloqet ndërtimore të veprimit, tha Steve Pifer, një ish-ambasador i SHBA në Ukrainë. Pifer vuri në dukje se vërejtjet po bëhen paralelisht me një ngritje të inteligjencës perëndimore që mblidhet rreth Ukrainës, si dhe lëvizjen e anijeve luftarake të SHBA në Detin e Zi.

Në vitet e fundit, SH.B.A.-të kanë shitur gjithashtu raketa dhe lëshime kundër-tank Ukrainë Javelin, duke forcuar aftësinë parandaluese ushtarake të Kievit. Forcat e Ukrainës janë trajnuar më mirë tani sesa gjatë aneksimit të Krimesë 2014, edhe nëse Rusia ruan epërsinë ushtarake.

“Kremlini duhet të pyesë veten – marrja e Krimesë në një fushatë pa gjak një javë ishte shumë e popullarizuar, por një luftë shumë më e gjatë, më e përgjakshme ku ju keni ushtarë rusë që kthehen në çanta trupi?” pyeti Pifer, tani një shok i moshuar jorezident në Institutin Brookings. “Unë nuk jam i sigurt që do të jetë shumë popullor në publikun e Putinit.”

Pifer mund të shihte SHBA dhe NATO duke ofruar më shumë armë në Ukrainë. Dhe Uashingtoni mund të jetë duke kanalizuar sanksionet e mundshme ndaj Moskës në një përpjekje për të shmangur Kremlinin, një hap që Pifer argumentoi “mund të ketë ndonjë vlerë për t’i dekurajuar ata të marrin në konsideratë një sulm”.

Takimet e së martës ishin vetëm faza e parë e fushatës diplomatike të Ukrainës këtë javë ndërsa ajo përpiqet të mbledhë mbështetje për pozicionin e saj. Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky pritet të takohet me Presidentin francez Emmanuel Macron në Paris të Premten. Dhe Ministri i Jashtëm Lituanisht Gabrielius Landsbergis do të udhëtojë në Kiev më vonë këtë javë, me homologët e tij Estonezë dhe Letonikë të ngjarë të bashkohen.

Një element i tensioneve midis Moskës dhe Kievit është mundësia që Ukraina të bashkohet me NATO, e cila do të zgjeronte praninë e aleancës përgjatë kufirit të Rusisë.

Stoltenberg theksoi se NATO – jo Moska – do të zgjedhë nëse Ukraina bashkohet me NATO: “U takon 30 aleatëve të NATO-s të vendosin kur Ukraina është e gatshme për anëtarësimin në NATO dhe askush tjetër nuk ka të drejtë të përpiqet të përzihet ose të ndërhyjë në atë proces. “

Ai shtoi: “Rusia tani po përpiqet të rindërtojë një lloj sfere të ndikimit ku ata përpiqen të vendosin se çfarë mund të bëjnë fqinjët.”

Për Ukrainën, tha Kuleba, anëtarësimi në NATO “është çështje kohe” e mbyll shkrimin Burimi: https://www.politico.eu/article/ukrainian-foreign-minister-urges-nato-action-to-prevent-war-with-russia/?fbclid=IwAR2Mxp3yCHZNHD8zU20W7WyM2K4R0uxlrCA8QNB38M3ibFYbrnSPJuOjx0Y

SHBA duke i dërguar Ukrainës miliona ndihmë të sigurisë …

Një ushtarak ukrainas ecën në një hendek ndërsa qëndron në postën e tij në vijën e frontit me separatistët e mbështetur nga Rusia pranë qytetit të Zolote, në rajonin e Lugansk më 8 prill 2021. – Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky po udhëtonte për në frontin lindor të vendit në prill 8, 2021, pas një rritje të përplasjeve me forcat separatiste dhe një rritje të tensioneve me Moskën. Luftimet midis ushtrisë ukrainase dhe separatistëve janë intensifikuar javët e fundit, duke rritur frikën e një përshkallëzimi të madh në konfliktin e gjatë për rajonin Donbas, kryesisht rusishtfolës. (Foto nga STR / AFP)

Shtetet e Bashkuara po ndihmojnë Ukrainën të forcojë aftësitë e saj mbrojtëse, duke njoftuar një paketë sigurie prej 150 milion dollarë më pak se një javë para se Presidenti i SHBA Joe Biden të vendoset të takojë Presidentin rus Vladimir Putin në Gjenevë.

Pentagoni zbuloi paketën, pjesë e Iniciativës së Ndihmës së Sigurisë së Ukrainës në vazhdim të Uashingtonit, të Premten, duke thënë se ishte në gjendje të vazhdonte me ndihmën pasi konfirmoi se Kyiv ishte në përputhje me reformat e nevojshme.

Paketa përfshin radarë kundër-artilerie, sisteme ajrore kundër-pa pilot, pajisje të komunikimit të sigurt, pajisje të luftës elektronike dhe pajisje ushtarake të evakuimit mjekësor.

Ai parashikon gjithashtu trajnim për të ndihmuar në përmirësimin e sigurisë dhe kapacitetit në bazat e forcave ajrore ukrainase.

Ndihma, pjesë e 275 milion dollarë në mbështetje të Ukrainës, u miratua si pjesë e buxhetit të vitit fiskal 2021 të Pentagonit.

Paketa e ndihmës së parë, e dërguar në mars, përfshinte anije patrullimi të armatosura, radarë kundër-artilerie dhe mbështetje për imazhe dhe analiza satelitore.

Tensionet midis Ukrainës, e cila ka kërkuar lidhje më të ngushta me Perëndimin dhe Rusisë janë zie për muaj me radhë pas një grumbullimi masiv të forcave ruse përgjatë kufirit dhe në Krime të okupuar në fillim të këtij viti.

Zyrtarët amerikanë dhe perëndimorë e përshkruan ndërtimin rus, i cili përfshiu më shumë se 100,000 trupa, si më të madhin që kur Kremlini pushtoi Krimesë nga Kyiv në 2014.

Zyrtarët amerikanë kanë thënë se Biden synon të ngrejë çështjen e Ukrainës kur ai takohet me Putinin të Mërkurën në Gjenevë, duke e përshkruar sjelljen e Moskës si agresive.

Zyrtarët rusë këmbëngulën që ndërtimi në fillim të këtij viti të mbështeste stërvitjet ushtarake dhe se shumë prej forcave të grumbulluara pranë Ukrainës janë tërhequr që atëherë.

Zyrtarët amerikanë dhe të NATO-s i shohin pretendimet ruse me dyshim, me Uashingtonin që premton mbështetje të vazhdueshme për Kievin.

“Shtetet e Bashkuara kanë kryer më shumë se 2.5 miliard dollarë ndihmë sigurie për Ukrainën që nga viti 2014 dhe ne do të vazhdojmë të forcojmë partneritetin tonë strategjik të mbrojtjes, duke përfshirë përmes sigurimit të ndihmës vdekjeprurëse mbrojtëse,” u tha gazetarëve sekretari i shtypit i Pentagonit John Kirby.

Burimi: https://www.voanews.com/usa/us-sending-ukraine-millions-security-assistance?fbclid=IwAR14mW7l8yrceWr9IR4sftzSnr8tUEhJiQSSH28BW6oqQnJNBjZ75GkofYU

NATO dhe SH.B.A. i kërkojnë Rusisë të tërhiqet nga Ukraina …

Pikë e përbashkët shtypi nga Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg dhe Ministri i Jashtëm i Ukrainës, Dmytro Kuleba

NATO dhe SH.B.A. kanë bërë një solidaritet me Ukrainën për ndërtimin ushtarak të Rusisë në kufirin e saj, me presidentin amerikan Joe Biden që ofroi të mbajë një samit me presidentin rus Vladimir Putin për të qetësuar tensionet.

Biden e bëri njoftimin pas një telefonate të shkurtër me Putin të Martën (13 Prill), duke thënë se samiti mund të zhvillohej në “disa muajt” e ardhshëm.

Më parë të njëjtën ditë, sekretari i tij i shtetit, Antony Blinken gjithashtu erdhi në Bruksel për të folur me ministrin e jashtëm të Ukrainës Dmytro Kuleba dhe ambasadorët e aleatëve të NATO-s.

Blinken shprehu “mbështetje të palëkundur për sovranitetin dhe integritetin territorial të Ukrainës”.

Sekretari i Mbrojtjes i SHBA Lloyd Austin, i cili vizitoi Berlinin të Martën, tha se SH.B.A. po dërgonte 500 ushtarë shtesë në Gjermani, në një shfaqje më të gjerë solidariteti me Evropën.

Dhe Amerika dërgoi dy shkatërrues në Detin e Zi.

Nga ana e tij, sekretari i përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg vuri në dukje se aleanca kishte vëzhguar “grumbullimin më të madh të trupave ruse që nga aneksimi i paligjshëm i Krimesë [nga Rusia] në 2014”.

Duke përshkruar veprimet e Rusisë si një përpjekje për të parandaluar Ukrainën nga integrimi në NATO, ai shtoi: “U takon 30 aleatëve të NATO-s të vendosin kur Ukraina është e gatshme për anëtarësimin në NATO dhe askush tjetër nuk ka të drejtë të përpiqet të përzihet ose të ndërhyjë në atë proces. “.

Ndërkohë, Rusia, gjithashtu të martën, dërgoi mesazhe të përziera për atë që mund të ndodhë më pas.

Ministri i saj i mbrojtjes, Sergei Shoigu, e quajti ndërtimin e trupave një “kontroll të gatishmërisë” që do të shkatërrohej brenda dy javësh.

Por zëvendës ministri i saj i jashtëm, Sergei Ryabkov, tha se shkatërruesit e SH.B.A.-së do të rrezikoheshin nëse afroheshin.

“Shtetet e Bashkuara janë kundërshtari ynë … do të jetë më mirë për ta [anijet luftarake] të qëndrojnë larg Krimesë dhe bregdetit tonë të Detit të Zi. Do të jetë për të mirën e tyre,” tha ai.

SH.B.A. ishte “duke e kthyer Ukrainën në një fuçi pluhuri”, shtoi Ryabkov, duke iu referuar ndihmës ushtarake perëndimore për Ukrainën.

Por duke folur për Kievin, Kuleba bëri thirrje për sanksione perëndimore ndaj Rusisë dhe më shumë pajisje ushtarake për të parandaluar një pushtim rus.

“Çmimi i parandalimit do të jetë akoma më i ulët se çmimi i ndaljes së luftës dhe zbutjes së pasojave të saj,” i tha ai shtypit në Bruksel.

“Ndërtimi rus po ndodh jo vetëm përgjatë kufirit të Ukrainës, por përgjatë kufirit të botës demokratike,” shtoi ai.

“Për mijëra kilometra, në veri dhe në lindje të kufirit tonë me Rusinë, nuk ka demokraci. Pra, kjo është një luftë që po zhvillohet midis demokracive dhe autoritarizmit,” tha Kuleba.

Megjithatë, nuk ishte biseduar për NATO-n që luftonte Rusinë në rast të një sulmi ndaj Ukrainës, ose për dhënien e shpejtë të Ukrainës për një plan veprimi të anëtarësimit.

BE tashmë ka vendosur në listën e zezë dhjetra zyrtarë rusë për luftën në Ukrainë dhe ka kufizuar biznesin me bankat ruse dhe firmat e energjisë.

Por opsionet e reja të sanksioneve mund të përfshijnë mbylljen e Rusisë nga sistemi ndërkombëtar i transferimit të bankave Swift, tha Manfred Weber, një deputet i vjetër gjerman.

BE nuk mund të vendoste plotësisht në listën e zezë Gazprom, firma shtetërore e gazit e Rusisë, “duke pasur parasysh varësinë e Evropës nga gazi natyror i furnizuar me Gazprom”, vuri në dukje Dan Fried, një ish-diplomat i vjetër i SH.B.A. -tank në SH.B.A.

Synimet e sanksioneve

Por Perëndimi mund të ndalojë Gazprom dhe firmën ruse të naftës Rosneft të mbledhin kapital në tregjet ndërkombëtare si dhe të rendisë huazuesit kryesorë të Rusisë, VTB dhe Gazprombank.

“Bllokimi i disa prej këtyre bankave … do të ishte i përshtatshëm për një skenar ku tanket ruse po kalojnë përtej kufirit të Ukrainës,” tha ai.

Ai gjithashtu përmendi firmat ruse të naftës Novatek, prodhuesin e çelikut Evraz, kompaninë e diamantëve Alrosa, firmën e transportit Sovcomflot dhe siguruesin e sigurimeve Sogaz si objektiva të mundshëm.

Uashingtoni më parë ka bezdisur Berlinin duke kërcënuar të sanksionojë firmat evropiane që marrin pjesë në tubacionin e gazit Nord Stream 2 të Rusisë për në Gjermani, të cilën SHBA e sheh si një kërcënim strategjik.

Por një pushtim rus i Ukrainës duhet gjithashtu t’i japë fund këtij projekti, tha Fried.

“Një sulm i ri i Kremlinit ndaj Ukrainës mund të bëjë që qeveria gjermane të ndryshojë rrjedhën e tubacionit,” tha ai.

Burimi: https://euobserver.com/world/151538?fbclid=IwAR24mf2DWuGuIaaqci8TyY5_Z0JkxOhX-vTEqiWZOrXrNt-yJxd0yWYte_U

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!