fbpx
Lajmet me te Klikuara

Madhështia e Lindjes: Pse Ne Festojmë me Amerikën …

Read Time:7 Minute, 10 Second

Miliona njerëz e urrejnë ate që mendojnë se Amerika është, por shumë pak e urrejnë Amerikën për atë që ajo në të vërtetë është.

“Kohët e vështira krijojnë burra të fortë, burrat e fortë krijojnë kohë të mira, kohërat e mira krijojnë njerëz të dobët dhe burrat e dobët krijojnë kohë të vështira”, shkroi autori G. Michael Hopf në shkrimin Ata që mbeten. Eshtë në modë sot të kritikosh Shtetet e Bashkuara, ndërsa njerëzit gjunjëzohen gjatë Himnit tonë, dhe përkulen perpara Kinës, pasi ata e quajnë sistemin tonë shtypës ndërsa pasurojnë tiranët jashtë shtetit (dhe veten e tyre). Ndërsa mospërfillësit e Amerikës e quajnë atë shumë gjëra dhe nga mbrojtësit e saj quhen shumë gjëra, mes tyre të urrejtura dhe mosmirënjohëse, ato sigurisht që janë edhe diçka tjetër: e dobët.

Në fakt, nëse Amerika është fajtore për ndonjë gjë, po krijon kohërat më të mira që kanë krijuar njerëzit më të dobët.

Kur mbreti George III, ish armiku i George Washington, dëgjoi se ky i fundit do të hiqte dorë nga pushteti në një Kongres të pafuqishëm, ai i tha piktorit Benjamin West, “Nëse ai e bën këtë, ai do të jetë njeriu më i madh në botë”. Megjithatë Uashingtoni e bëri atë dhe, në këtë proces, ndihmoi në falsifikimin e civilizimit më të madh të historisë.

Shtetet e Bashkuara janë pikërisht kjo, gjithashtu. Ndërsa kombi ynë lindi në një botë shumë të errët, ai nuk ishte “ndërtuar mbi skllavërinë” siç pretendojnë progresistët e sotëm. Përkundrazi, ndërtimi i Amerikës filloi në një kohë në të cilën skllavëria ishte status quo, siç kishte qenë gjithmonë; ishte një epokë në të cilën “të drejtat e njeriut” ishin praktikisht të padëgjuara, ku ende praktikohej kanibalizmi dhe sakrifica njerëzore.

Megjithatë, në fillim të historisë së saj, Shtetet e Bashkuara do të ndiqnin Britanikët në nxjerrjen jashtë ligjit të skllavërisë dhe do të luftonin luftën e saj më të përgjakshme, pjesërisht, mbi të. Vini re se civilizime të tjera, të tilla si tokat barbare të Afrikës Veriore, ende i mbanin me gëzim njerëzit në skllavëri – dhe skllavëria ekziston në Botën e Tretë deri më sot.

Por skllavëria e çdo lloji ishte anatemë për shpirtin e Amerikës që nga fillimi. Kur Uashingtoni nuk pranoi të bëhej mbret, ajo që është sot republika më e vjetër kushtetuese në botë lindi dhe të drejtat e njeriut u njohën në dokumentet e saj themeluese. Megjithëse u huazua shumë nga Britanikët (ju nuk e “hidhni foshnjën me ujin e banjës”), një sistem i rreptë i klasave u refuzua; në vend të kësaj, u përqafua liria politike dhe ekonomike dhe mundësia që në fund të fundit do t’i lejonte të gjithë të ndiqnin ëndrrat e tyre.

Kjo e bëri Amerikën një anomali të vërtetë në një botë ku tirania kishte qenë e paracaktuar. Për më tepër, revolucionet shpesh nuk kanë përfunduar mirë, duke qenë “shërime” aq të këqija sa, në mos më keq, sëmundja. Megjithatë, Revolucioni Amerikan ishte i jashtëzakonshëm. Ndryshe nga 13 vjet më vonë e Francës, e jona nuk do të përfshinte një Mbretërim të përgjakshëm të Terrorit, nuk do të ishte një çështje antikristiane, ose do të ndiqej nga një seri qeverive të paqëndrueshme dhe më pas diktatura (nën Napoleon Bonaparte në Francë) një dekadë më pas.

Kur, francezët bënin thirrjen e tyre “Liberté, Égalité, Fraternité” dhe Napoleoni bëri një mundësi më të madhe. Por ne e bëmë atë dhe gjithashtu menaxhuam lirinë dhe një masë shumë më të madhe të vëllazërisë. Pse, një studim i vitit të kaluar zbuloi se Shtetet e Bashkuara janë një nga kombet më pak raciste në botë, megjithëse mendjet e hapura të shoqëruara me zemra të pa helmuara nuk kanë nevojë për kërkime për të kuptuar këtë realitet të dukshëm.

(Kjo sjell në mendje pse CS Lewis paralajmëroi në Letrat e Vidhos se si e keqja na nxit të ekzagjerojmë gabimet tona; si mundet, siç e tha ai, t’i tregonte militaristit se ai është shumë pacifist. Në rastin tonë, i tregon një toke barazie se tepër përjashtues dhe shtypës.)

Sigurisht, këto triumfe të njerëzimit u bënë të mundur me anë të besimit, i cili ishte i fortë në Amerikën koloniale. Për më tepër, këto pasuri shpirtërore dhe virtytet e tyre shoqëruese ndihmuan në hapjen e rrugës për pasuritë materiale, për prosperitetin e panjohur deri më tani.

Ekonomisti fitues i Çmimit Nobel Milton Friedman një herë theksoi se bluarja e varfërisë kishte qenë norma historike e njeriut. Prandaj, ai theksoi, “Pse ka varfëri?” eshte pyetja e gabuar Ne më tepër duhet të pyesim, “Pse tani ka pasuri të madhe?”

Përgjigja është se liria ekonomike – dhuruar nga paraardhësit tanë – katalizon kapacitetet krijuese të personit të thjeshtë. Dhe, djalosh, a i ke dorëzuar ato kapacitete. Në fund të shekullit të 19-të, emigrantët shkruanin letra në Evropë dhe tronditnin të afërmit e tyre duke u thënë se ata, njerëz me jete mesatare në Shtetet e Bashkuara, mund të hanin mish çdo ditë. Kjo ishte e pashembullt.

Dhe sot, supermarketet tona grumbullojnë mesatarisht 15,000 artikuj, me çmime të volitshme, nga e gjithë bota. Ne notojmë në luks dhe ata që ankohen për kombin tonë mund të përdorin softuerin e njohjes së zërit për të shtypur skedat e tyre në kompjuter ose të përdorin mrekulli elektronike për të vëzhguar protestat e tyre. Agjitatorët profesionistë, të tillë si bashkëthemeluesi i BLM, Patrisse Cullors, fitojnë miliona dollarë nga “shtypja” e tyre. Pse komedi-komentatori sperma Bill Maher, megjithëse kaq shpesh i gabuar dhe asnjëherë në dyshim, e vuri në perspektivë bukur statusin tonë të jetës së Riley shumë vite më parë. “Ne jemi i vetmi vend që kemi njerëz të varfër të majmë”, tha ai.

Rrjedhja nga pushteti ekonomik është fuqi ushtarake dhe ndërsa pasuritë tona na kanë dhënë makinerinë më të frikshme të historisë së luftës, ne aq shpesh e kemi përdorur atë si një makinë paqeje. Për shembull, pasi të mposhtnim nazistët, fashistët italianë dhe japonezët perandorak gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe në posedim të vetëm të armëve atomike, ne mund të kishim pushtuar botën.

Por ne nuk e bëmë.

Në vend të kësaj, ne i ngritëm ish-armiqtë tanë në këmbë, i ndihmuam ata të krijonin qeverinë republikane dhe më pas i lamë të hapnin krahët. Ne i lamë ata të lirë – edhe pse disa do ta përdornin atë liri për të qenë anti-amerikanë.

Amerika është gjithashtu një vend i bukur, i bekuar me tokë të madhe dhe burime natyrore, të cilat pa dyshim kanë kontribuar në suksesin tonë (megjithëse vendet me pak burime, por liria ekonomike, të tilla si Hong Kong, shpesh përparojnë shumë). Ne kemi qenë administrues të mirë të këtyre dhuratave gjithashtu: Shtetet e Bashkuara kanë më shumë zona pyjore sot sesa një shekull më parë, dhe ajri dhe uji ynë janë më të pastër se në vitet 1960.

E vërteta është se ka shumë miliona njerëz që e urrejnë atë që mendojnë se Amerika është, por shumë pak e urrejnë atë që ajo në të vërtetë është. Pse, hedhësi i çekanit të Team USA Gwen Berry përdor lirinë e saj për t’i kthyer shpinën flamurit tonë ndërsa luhet Himni. Por a e di ajo, siç vuri në dukje deektori i Koresë së Veriut Yeonmi Park, se nëse ajo do të kishte bërë po kështu në “Republikën Popullore Demokratike të Koresë”, ajo do të ekzekutohej dhe brezat e familjes së saj mund të dërgoheshin në kampe burgu?

Në të vërtetë, sjellja e Berrys të botës, e ushqyer nga injoranca dhe mungesa e virtytit, është frikacake. Për kaq shumë njerëz që rregullisht vërshojnë Amerikën mbi njollën në syrin e saj nuk thonë asgjë për traun në Kinë, nga zemërimi i të cilit ata kanë frikë dhe pasuritë e tyre dëshirojnë. Kështu që ata rrahën një gjigant të butë i cili do të marrë abuzimin ndërsa i përulesh dragoit që, për shkak të kritikave të ligjshme, në të vërtetë do t’i lëndonte ata.

Mungon nga ky artikull mohimi tani i detyrueshëm, por i bezdisshëm, “Ne e dimë që Amerika nuk është e përsosur …” Por përsosmëria, të mos jesh një gjë e kësaj bote, nuk është një parakusht për të qenë më i miri në botë. Nënat tona nuk janë / nuk ishin të përsosura, por ne nuk do të mendonim të hapnim komente për to duke thënë: “Tani, unë e di që nëna ime nuk është e përsosur”.

Përveç kësaj, njerëzit duhet të jenë vite drite nga përsosmëria për të jetuar në tokën më të madhe të historisë, ta dënojnë atë si më të keqen dhe të mos kenë asnjë të dhënë se ata janë burrat e dobët që krijojnë kohë të vështira.

Burimi: https://thenewamerican.com/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!