fbpx
Lajmet me te Klikuara

Fashistët e Ndryshimit të Klimës nga e Majta në Revistën Koha Tani thonë që Sistemet e Kondicionimit të Shtëpisë tuaja duhen hequr për të Shpëtuar Planetin …

Read Time:2 Minute, 22 Second

Sa larg duan të shkojnë fashistët e Ndryshimeve Klimatike?

Nëse i lini, fashistët do t’ju zvogëlojnë për të jetuar ne një kuti të bërë nga një modelues 3-D, te veshur vetëm me rroba të ricikluara, duke ngrënë “mish” të rriturish në një laborator, pa asnjë individ që zotëron transport personal.

Jo vetëm kaq por kutia juaj 3-D nuk do të lejohet të ketë ajër të kondicionuar. Kjo është e ardhmja distopiane që Revista Time parashikon për ju dhe të dashurit tuaj. Për ta perifrazuar Charlton Heston, do të duhet t’jua heqësh atë nga “duart e mia të ftohta dhe të vdekura” domethënë te ftohtë akull,

Nga Revista Time: Ftohja e rehatisë filloi jo si një strategji mbijetese por si një sipërmarrje biznesi. Ai ende mbart të gjitha ato kuptime simbolike, megjithëse monedha e saj tani funksionon globalisht, duke e çarë botën në ftohje të civilizuar dhe nxehtësi barbare. Përkundër asaj që supozojmë, si një mjet për të ajrosur një valë nxehtësie, kondicionimi individual i ajrit është jashtëzakonisht i paefektshëm.

Funksionon vetëm për ata që mund ta përballojnë atë. Por edhe atëherë, përdorimi i tyre në zonat urbane vetëm e bën mikro-klimën përreth më të nxehtë, ndonjëherë nga një faktor prej 10ºF, duke kërcënuar në mënyrë aktive jetën e atyre që nuk kanë qasje në ftohje.

(Sociologu Eric Klinenberg ka studiuar në mënyrë të shkëlqyeshme se si, në një valë të nxehtësisë në 1995 në Çikago, vdiqën rreth dy herë më shumë njerëz sesa në një valë të krahasueshme të nxehtësisë dyzet vjet më parë për shkak të neglizhencës së qytetit ndaj lagjeve të caktuara dhe infrastrukturës sociale.)

Ironikisht, hulumtimi sugjeron që ekspozimi ndaj kondicionimit të vazhdueshëm të ajrit mund të parandalojë që trupat tanë të ambientohen në mot të nxehtë, kështu që ata që i nënshtrohen “monotonisë termike”, në fund të fundit, e bëjnë veten më të prekshëm ndaj sëmundjeve të lidhura me nxehtësinë. Historia e trazuar e kondicionimit të ajrit sugjeron jo se e mbytim plotësisht, por që përqendrohemi në ftohjen publike, në komoditetin publik, në vend të ftohjes individuale, në komoditetin individual.

Sigurimi që më të prekshmit midis banorëve njerëzorë të planetit mund të qetësohen përmes hyrjes më të mirë në qendrat publike të ftohjes, pemëve që japin hije, hapësirave të gjelbërta të sigurta, infrastrukturës ujore për t’u ftohur dhe dizajni i zgjuar jo vetëm që do të pasurojë qytetet tona në përgjithësi, por do të ulë temperaturë për të gjithë. Farshtë shumë më efikase në këtë mënyrë.

Për ta bërë këtë, ne do të duhet të ri-orientohemi në kuptimin e kondicionimit të ajrit. Dhe për të ngushëlluar. Kondicionimi i privatizuar i mbijetoi krizës së ozonit, por fuqia e tij për tu ndarë – sipas klasës, sipas racës, sipas kombit, sipas aftësisë – gjithashtu ka mbijetuar. Rehatia për disa vjen në kurriz të jetës në këtë planet.

Burimi: NowTheEndBegins.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

rreth autorit

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Materiali eshte i mbrojtur !!